![]() |
Burayı, madem zamanınız yok özellikle bu mesajı okuyunuz:)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...56&postcount=5 |
Arkadaşlar lithops tohumları ekmiştim.Burayı iyice inceleyerek bir ekim yaptım.Tava yoğurdu kabına koyduğum toprağın üzerine küçük dişli ince bir kat kum serdim ve tohumları üzerine serptim.Streç filimlede kapatarak bir nevi sera yaptım.Pencere önüne koydum.İçi nemli ama eylül ayı umduğum gibi geçmiyor.Ekeli 10 günü geçti.Bundan sonrası için ne yorum yaparsınız?Tohumlardan ümit kesmem gerekirmi?Sanırım mart ayında da çimlendirme yapan vardı.
|
Selam, arkadaşlar bende karınca70 den aldığım lithops tohumlarını forumda okuduğum gibi diktim.Şu anda minnacık 6 adet lithopsum oldu.Sabırla büyümelerini bekliyorum.
Genelde saksılarda taşlar görüyorum bunları ne zaman koymam gerekiyor toprağın üstüne yardımcı olursanız sevinirim. Yakında fotoğraflarınıda ekleyeceğim. Teşekkürler.... |
Alıntı:
|
kedidelisi yukarda benim umutsuz bir yazım vardı.Bu yazıyı yazdığımın ertesi günü ilk lithopslarımı görmeye başladım.Şimdi söliyceğim şey için gülmeye hazırlanın.Bu kadar endişeyle bekleyip lithopslarımın çıktığını görünce sabah güneşin evin içine girdiği yerden başlıyorum, saksıyı saatler ilerledikçe güneşin eve girdiği yerleri takip ederek akşama kadar saksıyı güneş ışığında gezdiriyorum.Ne biliyim işte 2-3 günü yağmursuz geçireceksek yeni çıkan lithopsları biraz geliştireyim dedim.Mümkün oldukça evinizde en çok ışık gören yerde tutun.Ben saksının üstünü streçle kapatarak içinin oldukça nemli kalmaısını sağladım.toprağın üstündeki ince kum tabakasını kurutmamak gerektiğini anladım.Lithopslarımla beraber başka saksıdaki sukkulentlerimde çıkmaya başladı.Onlardada aynı tip bir saksı hazırladım.
Bu arada alerjik astımım olduğu için 2 kedimi hayvan barınağına bırakmak zorunda kalacağım. |
Selenn sıvı gübrelemeden bahsetmiş.Bir kaynakta lithopsların sadece nisan ve mayıs aylarında GÜBRELENMESİ gerektiği yazıyor.Sanırım kaktüs gübresi kullanmamız gerekicek.Acaba kullanım miktarı ve periyodunu satın alınacak kaktüs gübresinin kullanma talimatına göremi yapmalıyız yoksa lithopslara farklı bir uygulamamı gerekli?
|
14 sayfa içerisinde gözümden kaçmış olabilir ama lithopslarla ilgili enteresan bir bilgi buldum;
Lithops için ideal büyüme alanı çeşitli renk ve boyutlardaki yuvarlak taşlarla karışık bir çanak olabilir. Bitki, doğal taklit özelliğini göstererek neredeyse ilk bakışta taşlardan ayrılamayacak hale gelir. |
1 Eklenti(ler)
Bu da benim bebek lithops'um. Karınca70'ten aldığım tohumları karışık ektim. Bu hangi cins bilmiyorum.
|
Alıntı:
Sayın Cemboa hala bir gelişme yok. ben de sizin yaptığınız gibi güneş kovaladım bir süre. yağmur azıcık kesilip yüzünü gösterince maymun gibi camdan cama maymun gibi atladım durdum:) en son kedim de kuma ilgi gösterip üstünü eşeleyince anlaşıldı dedim yaza kadar lithopsları bekleyeceksin:) belki size katkısı olur bana gelen tohumlarla birlikte bir de ingilizce açıklama metni olduğunu söylemiştim. içinde işinie yarayabilecek şu bilgiler var orda: 20-20-20 olan bitki besininden (1/4 oranında seyreltilerek) ayda 1 (kesinlikle daha fazla değil) verilebilir diyor. sonbahar sonu kış başından itibaren yeni üremeler şekillenene kadar kesinlikle gübre vermeyin (sıvı gübre çiçek besini kastedilen sanırım). |
Sanırım diğer arkadaşlarda aynı sorunu yaşadı.Lithopsu tohumdan çimlendiren arkadaşlar güneş kovalayalım derken günde birkaç saatten fazla güneşte bırakmayın **** üzerine beyaz poşet örtüp güneşin ışığını hafifletin.Yoksa renkleri soluk yeşile dönüp dünyaya veda ediyorlar.
|
2 kırmızı 5 yeşil lithopsum çimlendi. Yeşillerden biri vefat etti. Sanırım Cemboa'nın söylediği nedenden :(
|
Alıntı:
Not: fotoğraf gönderemiyorum makinada problem varda. |
Tolgahann tohumların üstünü örtmediniz değilmi.Yani kum **** toprakla.Birde ektiğiniz kabın üzerine bir streç filmle kapattınızmı ?ortamın havasınında nemli olması gerek.
|
Alıntı:
|
Merhaba Sayın Tolgahann;
Sizin çimlendirme çabalarınız okuyunca doğrusu gözüm korktu. Ben herşeyi hazırladım bir tohumları toprağa serpmem kaldı ama cesaretim de kalmadı açıkçası.:( İki gündür tohumlar bana bakıyor ben onlara toprağım bile hazır. Belki tohumlarda bi sorun vardır. Olamaz mı:confused: |
Tolgahann sanırım üstlerini örtmen problem olmuş.Benim burdan edindiğim bilgiye ve kendi çimlendirme tecrübeme göre lithops ışık görerek çimleniyor.Tespit ettiğim en önemli noktalardan biri toprak üzerine çok ince olmayan hafif dişli kum serilecek ve tohumlar buranın üzerine serpilecek, kum oldukça nemli olacak ve tohumların üstü kapalı olacak (streç filim gibi bir malzemeyle kabın üzeri) ki içeride oldukça nemli bir hava oluşsun ve tohumlar bu sayede çimlensin, günde birkaç saatten fazla güneş ışığı görmeyecek güneş ışığını filtrelemek için ya renksiz beyaz bir poşet **** koyu renkli bir kilotlu çorap koymalısınız.İçinde bulunduğumuz günlerde buna çok gerek kalmayabilir havalar kapalı gidiyor.
Bunlar sağlandığında büyük olasılıkla çimlenir. |
Alıntı:
sn.mermaid tohumların çimlenme özelliğini kaybetmiş olmasına hiç ihtimal vermiyorum.çünkü tohumları karınca70'ten aldım ve gelirgelmez ektim.bende sizin gibi saksılarımı önceden önceden hazırlamıştım, lithopslar için dekoratif saksılar almıştım ama olmadı anlaşılan. bide cemboa'nın tavsiye ettiği gibi denicem olmassa bidaha denice yani pes etmeye niyetim yok bakalım lithopslarmı yaman benmi. SİZE TAVSİYEM CESARETİNİZİ TOPLAMANIZ VE ÇİMLENDİRMEYİ BAŞARAN ARKADAŞLARIN YOLUNU İZLEMENİZ:) |
Benim lithopslarım küçük bir kabın içinde üstleri koyu renk plastik kapakla kapalı. Arada sırada yani iki günde bir açıyorum üstlerini dört saat kadar açık kalıyor ve tekrar kapatıyorum sağlıkları çok iyi. Öyle **** böyle yetiştiler. Umarım herkesin çabaları böyle sonuç bulur. Yılmayın arkadaşlar. Mermaid tohumlarınızı ekin korkmayın o **** bu şekilde çimleneceklerdir. Kolay gelsin. Saygılar.
|
sevgili Cybel ve Tolgahann;
Az önce toprak ile buluşturdum tohumlarımı üstlerine de biraz su püskürttüm ve üzerini bir güzel kapatıp camın kenarına yetleştirdim. Bakalım kısmet artık:) |
İlkin hanım lithops filizlerimden çoğunu kaybettim.Hatamın fazla nemli tutmaktan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.Siz tohumların üzerini çimlendirirken örttünüzmü ve örtmeyi bıraktıysanız ne zaman bıraktınız.
|
Sayın cemboa, bu ara fazla nemlendirmek iyi değil ben haftada bir fısfıslıyorum artık. İlk tohumları ektiğimde yazdı zaten, filizler çıkana kadar üstünü şeffaf cam ile örttüm, saksının altında da delikler vardı, oradan da toprak hava aldı. Filizler iyice çıkmaya başlayınca saksının üstündeki şeffaf camı kaldırdım. O ara sabah akşam fısfıs yapıyordum, günde 2 kere de camı kaldırıp havalandırıyordum. Baya bir kayıp verdim ama 30 kadar lithops yaşıyor hala.
|
İlkin hanım teşekkür ederim.Şunuda öğrenmem gerekiyor 343 nolu mesajınızdaki 24 haziranda görüntülediğiniz ilk resimde saksının üzerindeki camı kaldırmışmıydınız?Bunu sormamın sebebi üzerlerini ne zaman açmam gerektiğini filizlerin boyuna göre tespit edebilmek.
|
Rica ederim. Saksının üstünü kapatmadaki mantık, nem ve ısıyı fazlası ile sağlamak için. Adana'da olduğum için burası zaten yeterince sıcak ve bol nem var, o yüzden ben filizler biraz çıkınca kaldırdım saksının üstündeki camı. Havalar biraz daha serin olsa idi bu kadar erken kaldırmaz ısı ve nem sağlasın diye üstünde bırakırdım. Umarım mantığını anlatabilmişimdir.
|
****** haklısınız ısıyı ve nemi tutmak amaçlı üzerini örtüyoruz.Ben yakaladığınız zamanlamayı öğrenmek istedim çoğunun kalabilmesini sağlıyacak zaman olarak.Umarım şu an ev içi 22-23 dereceler yeterli gelir.
|
Arkadaşlar lithops direk güneş ışığı sevmiyormuş.Birde tohumdan çimlendirirken nemli kalsın diye üstünü örtüyoruz ama iyi havalandırmak gerekiyormuş.Belki üzerine örttüğümüz streç filme bir kaç delik açmakta fayda var.
|
Sonunda başardım :D çimlendiremediğim lipos tohumlarının bir kısmını ayırmıştım tekrar ektim ve bu sabah altı bebiş bana günaydın dediler. İnanılmaz bir mutluluk inşallah yaşatmayı başarırım, sanırım bundan sonrası daha zor.:) :)
Bilgisi olan arkadaşlar,biz acemilerin öneri ve yardımlarınıza ihtiyacımız var. |
4 Eklenti(ler)
Lithopslardan haberler;
Bir sabah fark ettim ki, bu lithopsun ortasındaki parça,bisturiyle temiz bir şekilde kesilmiş gibiydi. Tuhaftı..Yara da temizdi.. Şimdi o kesik yerde bir oluşum var..Yavru geliyor sanki.:) Acaba, böyle keserek de,lithops üretile bilinir mi? Eklenti 49940 Kesilen parçayı diktim tabii..Durumu iyi..Köklendi sanırım.:) Eklenti 49938 Schwantesii beni en uğraştıran tür..İnanılmaz nazlı..Öldürmeyi başardığım bir kardeşi oldu ama bu azimli ufaklık da yavruluyor sanırım.. Eklenti 49937 Yaz ortası gibi ektiğim tohumlar,kendilerini karpuz sanıyor olup,yatarak büyümeyi tercih ediyorlar.. Bunlar dik duracaklar mı diye merak etmiyor değilim doğrusu..:) Eklenti 49942 |
Sevilay Hanımcığım ilk resimde yeni yavru geliyor dediğiniz, hani dümdüz bir şekilde kopup kafası düşen lithops sanırım, değil mi? Bence kökleri sağlam olduğu için içindeki yeni yavru oluşumu gün yüzüne çıkmaya başlamış. Kafası düşeni de kurtarmış görüyorsunuz, ona ne olur bilemiyorum ama büyük ihtimal köklenmeye devam eder, gelecek sene kendisini yeniler. ;)
|
Açıkçası ben hiç sıcaklık ölçmedim ama 20-25 derece arası normal değerler diye biliyorum. Siz üstünü açıp biraz havalandırın isterseniz. Anladığım kadarıyla daha çimlenme gerçekleşmedi. O yüzden beklemeye devam edin. Umarım en kısa zamanda çimlenirler.
|
Normalde öğle sıcağı bastırınca açıp havalandırıyordum ama davetsiz misafirler aniden bastırınca, maalesef o telaşta aklıma gelmedi, tohumlarımın pişmiş olmasından korkuyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025