agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

cybel 09-08-2008 23:58

Sizlerden özenip bende hemen dikmiştim 10-15 kadar tohumu ama ordan oraya giderken hepsi birer birer eridi. Şimdi sabırsızlanmadan sakince yerleşik hayata geçtiğimde:) tekrar deniycem bakalım. İlkininkiler kadar olurlarmı bilmem ama:) Maşallah İlkin tebrik ederim. Sonbaharda hani sulama bitiyordu ya tohumları ekmek için mevsim fark eder mi?

İlkin 11-08-2008 09:44

Tohumları ekmek için aslında en uygun zaman sonbahar diyor uzmanlar, karınca'dan aldığım tohumları ben de Eylül başı gibi ekeceğim, ekmeden önce de 1 hafta kadar buzdolabına koyacağım. Bu ektiğim tohumları öyle yapmıştım, baya da verimli oldu tohumdan çıkmaları için.

Kasım'dan itibaren sulama kesiliyor normalde lithopslarda 2 ay bence gelişimleri ve uyku dönemine girmeleri için yeter. Tabii filizlendirip 2 ay boyunca iyi bakabilirsem. Eğer havalar çok sıcak giderse aralıkta bile suyu kesebilirsiniz.

caretta 11-08-2008 13:24

Bende tohumların yarısını kullanmıştım.. Şimdi diğer yarısını da eylülde deneyeyim o zaman. Çünkü elimde hiç kalmadı, hepsi eridi gitti. Bir yandan da diyorum ki o kadar sıcak ki buralar, yeni yetişme evresindeki herşey bozulabilir. Bu mevsim -en azından Fethiye- aslında kaktüsler için uygun değil. Sonbaharda deneyeceğim.

wolkan 11-08-2008 16:14

Arkadaşlar hani birkaç tene filizi ayırıp başka bir saksıya ektim demiştim ya sakın ayırmayın resmen uçmuşlar hiç iyi bir fikir değilmiş

cemo 11-08-2008 16:38

Ben de ayrı kaba almıştım hepsini. Çürüme yok şimdilik ama rengi baya koyulaştı. Hani nerdeyse karayeşil:) Sanırsam yaşatamıyacağım. Neyseki tohumların hepsini ekmemiştim.

İklimsiz 18-08-2008 08:50

2 Eklenti(ler)
Sanırım çiçekleniyoruz;)

Sevgili İlkin ve Sevilay hanım, daha önce çiçek görenler olarak tecrübelerinizi konuşturun bakalım:p

İlkin 18-08-2008 11:03

Evet çiçekler yolda gözünüz aydın sevgili iklimsiz ;)
Benim de conoslardan ve lithopslardan çiçeklenmek üzere olanlar var. Yakalayabilirsem resimlerini çekeceğim.

wolkan 18-08-2008 15:42

Arkadaşlar yoğun sıcaklar nedeni ile yoğurt kabına ektiğimiz lithops filizlerinin üst kapaklarını açmıştık ancak tespitlerime göre bu iyi bir fikir değil neden derseniz sıska ve kara yeşil bir görünüm almışlardı ve eksilmeye başladıklarını fark ettim gerçi çok fazla bir eksilme olmadı ama fark ettim sonra sera etkisine devam etme kararı aldım kendimce çünkü halleri hiç hoşuma gitmemişti ancak kapağı tam kapatmadım öylece üstüne yerleştirdim ve hergün sprey ile suladım.
Sonuç: Renkler düzeldi , filizler tombullaştı , ayrıca ışıl ışıl parlak bir görünüm aldılar ve çok sağlıklı görünüyorlar.
Umarım bu kadar uğraş verdikten sonra sağlıklı olarak yaşatmayı başarabiliriz ölür giderlerse çok üzülürüm çünkü hiç bir şey için bu kadar uğraşmamıştım.

Gülşen 18-08-2008 15:57

Wolkan, keşke lithopsları sonbaharda ekseydik diye düşünüyorum. Bu sıcakları, atlatmaları zor gibi geliyor bana.

İklimsiz 20-08-2008 12:25

2 Eklenti(ler)
Lithops çiçeğinin dün ve bugünkü hali. Çiçeğimizin beyaz açacağı aşikar.

Çelişkide kaldığım bir konu var arkadaşlar. Bugün lithopsları sulama günüm. Çiçeğe durmuş iki tanesine de su verecek miyim?

İlkin 20-08-2008 13:04

Sevgili iklimsiz bildiğim kadarı ile çiçeklenme döneminde de sulanıyorlar, eğer korkuyorsanız çiçeğe doğru değil de gövdeye doğru fisfis yapabilirsiniz, çiçeklenmeden sonra yavaş yavaş suyu azaltıp kışa hazırlamak lazım lithopsları.

İklimsiz 20-08-2008 22:03

Çok çabuk açtı, papatyaya benziyor. Güneş batınca kendini kapattı.

smiy 26-08-2008 22:13

1 Eklenti(ler)
Sevgili İlkin, ben sizlerden daha geç ekmiştim belkide ondan ama benim litohpscuklar şimdilik sağlam. Umarım öylede kalırlar. Ama çok küçükler ve sanki büyümeye niyetleri yok gibi.
Eklenti 45848

Gülşen 27-08-2008 12:28

1 Eklenti(ler)
Lithopslarımdan kalanların fotoğrafı burda. Yeşil rengi değişenlerde sönenler.

wolkan 27-08-2008 14:49

Evet arkadaşlar bu sıcaklar lithopslara iyi gelmedi şu ana kadar çok iyi gidiyordu ancak p.tesi günü fark ettim ki yoğun bir kayıp söz konusu tahminen filizlerin yarısı buharlaşmış görünce şok oldum sanırım bunları yaşatamayacağım

İlkin 27-08-2008 15:28

Benimkiler dayanıyor hala ama sıcaklardan ölüyorlar gerçekten de.

İlkin 01-09-2008 14:39

4 Eklenti(ler)
Bendeki bu ara çiçeklenen lithops ve conoslardan bir ikisi... ;)

Eklenti 46190

Eklenti 46191

Eklenti 46192

Eklenti 46193

İlkin 03-09-2008 11:37

Çok teşekkürler inceefe, conosların çiçeklerini yakından görmeniz gerekir, pıtır pıtırlar çok şirinler. Bir de hafif tarçın kokulular... ;)

Sizin lithposlar ne durumda bu arada benim tohumdan çıkanların bazılarını kaybettim 40 civarı kaldı şimdilik...

bitkiseli 04-09-2008 19:15

Genelde kaktüs ve sukulentlerin saksılarında küçük taşlar görüyorum, görsel olarak mı konuyor, yoksa bitkiye bir faydası var mı?

pegasus79 04-09-2008 19:49

arkadaşlar merhaba,

Bir sorum olacak, ben amatörüm ve tohumdan lithops yetiştirmek istiyorum ikii ayrı kişiye sordum birisi özel kaktüs toprağı uygu olur dedi. Diğeri de vermikülit dedi. Siz nasıl toprak kullanıyorsunuz acaba??

Sevilay 04-09-2008 21:44

Bu mesajı okursanız, tohumlarınızın geleceği için ayrıntılı bilgiye ulaşmış olursunuz.:)

Bir de buraya bir göz atın dilerseniz.

pegasus79 05-09-2008 13:37

Sevgili Sevilay hanım, kaynak için çok teşekkürler. Ancak halen endişelendiğin konu tam olarak nasıl bir toprak kullanacağım. Arkadaşların hepsi kolaylıkla ekebilmiş görünüyorlar(toprak konusunda), ama bu ölçekli çeşitli kum ve toprak bulması biraz zor gibi?

deniz- 07-09-2008 12:16

Sevgili pegasus79 ben inşaat kumunu yıkadım ve yoğut kabına aldım....Tohumları septim ve üstlerini birkaç milim toprakla örttüm... Kabın altını birkaç yerden deldim...Fıs fısla tohumları biraz suladım....Kabın ağzını kapatıp sıcak ama güneşi direk almayacağı bir yere koydum...Mantarlar için bir ilaç alıp fıs fısla tohumlara sıkacağım.. Şimdilik beklemedeyim.Umarım iklimsiz arkadaşımız bu yazdıklarımı okur..Çünki bu işte en başarılımız o...Bir yanlışım varsa uyarırsa sevinirim...Sana da kolay gelsin sevgili pegasus79....

amalia 20-09-2008 23:48

lithops'um ölüyor

çok canım sıkıldı..Gözünün içine baktıgım tüm bitkiler mutlaka can çekişiyor.Yeni aldıgım lithopsu evdekilerle birlikte güzel bir seramik kaba geçirdim,malzemesini güzelce koydum,üstüne gittim rengarenk taslar buldum, hoş bir görüntü yarattım derken yanlardan sulanmış oldugunu gördüm.

Suladıgım zaman üzerindeki büzüşme kayboluyor ,bir gun sonra tekrar büzüşüyor..sanırım suyunu kaçırdım ama çay kaşıgıyla koydum..Taşlardan dolayı havasız kalmış olma ihtimali olabilirmi acaba ? su anda sulanmış ve yapış yapış olmuş ve çirkin bir kokusu var suyun ..

İklimsiz 21-09-2008 00:08

Keşke resimleseydiniz. Buruşmanın üstte mi, dipte mi olduğunu anlardık.

Suladığınız zaman üzerindeki buruşma kayboluyor dediğinize göre üst kısımda.

Her durumda, lithopsunuza aşırı su verdiğinizi düşünüyorum. Susuz bırakırsanız belki düzelebilir. Ama yapış yapış ve kokulu sıvıdan söz ediyorsunuz ya, sanırım kaybediyorsunuz. Bu aşamaya gelmeden suyu kesseydiniz keşke.

amalia 21-09-2008 23:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 289161)
Keşke resimleseydiniz. Buruşmanın üstte mi, dipte mi olduğunu anlardık.

Suladığınız zaman üzerindeki buruşma kayboluyor dediğinize göre üst kısımda.

Her durumda, lithopsunuza aşırı su verdiğinizi düşünüyorum. Susuz bırakırsanız belki düzelebilir. Ama yapış yapış ve kokulu sıvıdan söz ediyorsunuz ya, sanırım kaybediyorsunuz. Bu aşamaya gelmeden suyu kesseydiniz keşke.

kesinlikle kaybetmişim birde gece yagan yagmur iyice ıslatınca zaten çürümüş olan kök iyice su içinde kalmış ve dahada beter olmuş. Bugun bir operasyon yapıp çürüyen tarafı aldım ,kabı tamamıyla boşaltıp kuru malzeme ile doldurup tekrar diktim saglam tarafını.Umarım tutar...cevabınız için teşekkür ederim iklimsiz..

İklimsiz 22-09-2008 00:07

Lithopsunuzu yağmur altında mı bıraktınız?

Kaybınız için üzgünüm. Bari ayırdığınız bölümü sudan koruyun.

Bu bitkinin bakım ve yetiştirme şartlarını tekrar okuyun e mi :)

İlkin 22-09-2008 09:08

:( Lithopsları asla yağmur altında bırakmayın arkadaşlar, zaten içi su dolu olan bu bitkiye fazlaca su verirseniz ölürler. Hele artık kış zamanı geliyor vereceğiniz suyu da yavaş yavaş azaltmalı hafif serin bir yerlere almalısınız.

amalia 22-09-2008 22:12

evde saksıları koydugum bölümü temizlemek için tum bitkileri dısarı çıkarmıştım,akşam saatlerindede hadi biraz kalsınlar alırım diyerek rahattan almıştım ****** unutmuşum..sabah satlerinde öyle bir yagmur başlamış kii ben bitkileri dısarıda unuttugumu da unutmuşum..haliyle durum bu..sanki biraz toparlanmış gibi..eski lithopslarda bir şey yok ama yeni aldıgım sanırım daha topragına bile uyum saglayamadı..ayırdım çürüyen bölümü şimdilik iyi gözüküyor.resimlemeye çalışıcam..

kedidelisi 25-09-2008 23:44

cahil cesareti

kaktüsleri ve succulentleri çok seviyorum
Geçen hafta ablamın gittigidiyordan çiçek tohumu siparişi bana ihale olunca hemen kaktüs kısmını açtım ve orada lithops tohumları olduğunu gördüm. Kısa sürede tohumlar hediyesiyle elime geçti (lithops c200b-c016 ile c85 hediye). içine ingilizce bir talimatname koymuşlar. Okudum ama genel olarak lithopslar hakkında bilgi verilmiş. Tohumdan yetiştiricilik hakkında tek bir bilgi yok. Şu ara çok yoğun olduğum bir dönem. Gördüğüm kadarıyla yüksek ısı isteyen bitkiler. Ben de şu ara çok yoğun olduğum ve becerip beceremeyeceğimden emin olamadığım için dikmeye henüz cesaret edemedim açıkçası. Şu kadar yazıya emeğe hakaret gibi olacak ama şimdiden 1.5 saati sörf yaparak kaybettim :( lithops tohumdan nasıl yetiştirilir? önerileriniz nelerdir? sanırım dışardan bir ısıtma yapmak gerekecek bu küçüklere. Bir de bahsettiğiniz nehir kumu inşaatlarda kullanılan kum mudur? ya da inşaat kumunu bu amaçla kullanabilir miyiz? bir başka sorum da perlitli kedi kumlarını kaktüs ve succulenler için kullanmamız mümkün müdür?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025