agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

berduray 13-11-2008 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 265709)
İlk resim 24 haziran günü çekildi. ikinci resim de 5 ağustos günü.
Baya büyümüşler anlaşılan. ;)

Eklenti 44510

Eklenti 44511

Sayın İlkin , benim çimlendirebildiğim 6 lithops aynen bu şekilde kökler açıkta, siz nasıl bir yöntem uyguladınız, kökleri kapatmak için?

Bazı arkadaşlar köklerin etrafına kum , toprak eklemeyi önermiş ama daha çimlenme umudu taşıdığım başka tohumlar var, bu sefer onlar daha derinde kalıp yaşama şansını kaybedecekler...

Nazikçe kürdanla olduğu yerde minik çukurcuklar oluşturup nazikçe dibe itsem kaybeder miyim onları?

Ya da (hassas bitki çok iyi biliyorum) hiç ellemesem bu şekilde hayatlarına devam ederler mi?

Siz ne yaptınız? Son durum fotolarını eklermisiniz bu çimlendirdiklerinizin, rica etsem.

İlkin 13-11-2008 12:42

Sayın berduray şu andaki halleri ile kalsınlar sakın çukur açıp da içine itmeye kalkmayın, kesinlikle ölüyorlar, bırakın oldukları gibi kalsınlar. Ya da köklerin üzerine çok istiyorsanız biraz toprak ufalayın ama sakın ellemeyin... Bendekilerin durumu aynı 2. resimdeki gibi tek fark renkleri biraz daha koyulaştı.

berduray 13-11-2008 16:18

Lütfen ne zaman kökü toprağa aldığınızı belirtin, sizin tecrübeniz bizden daha fazla, yanlış bir şey yapmaktan korkuyorum.

Çimlendirebildiğim son tohumlar çünki...

İlkin 13-11-2008 16:38

berduray hanım ben tohumları ektim bıraktım, tohumdan çıkanlardan kökü dışarıda olanları ne zaman bulundukları yerden alıp başka bir yere aktardım o aldıklarımın hepsi zamanla öldü. Sağlam kalanlar hiç ellemediklerim, bazı kökü dışarıda kalanların yine dayanamadım köklerine biraz toprak ufaladım o kadar. Siz de panik yapmayın bırakın oldukları gibi kalsınlar çok aşırı sıcak ve soğuk yerde kalmasınlar, ılık bir ortamda tutmaya bakın. Kolay gelsin, başarılar...

fevziye 14-11-2008 14:53

Sn. Berduray, Sevgili İlkin'in dediği gibi sakın dışarıda kalan köklerle uğraşmayın. Hele kürdan veya kibrit çöpüyle çukur açıp yerleştirme işini hiç yapmayın. İnanın benimkilerden bir tane bile kurtulan olmadı.

nevsune 18-11-2008 11:57

1 Eklenti(ler)
Lithopsu tohumdan yetiştirenler biliyordur, tohumları bu uçtaki minik pirinç tanelerine benzeyen şeyler mi?

İlkin 18-11-2008 12:45

158 no'lu mesaja bir bakın isterseniz. Orada tohumların resimlerini çok net görebilirsiniz. Sizin lithops'unuzun çiçeği solmuş artık, belki tozlanma oldu ise kapsül içinde tohum bile yapmaya başlamıştır. Sakın ellemeyin ve su deydirmeyin.

nevsune 18-11-2008 13:08

Çiçekliyken, suluboya fırçası ile tozlanmayı sağlamaya çalışmıştım ama sonuç ne oldu bilmiyorum. O mesaja baktıktan sonra yanıldığımı düşünüyorum. Bunların kapsüle benzer tarafı yok, galiba tohum falan değil. Zaten o pirinç benzeri şeyler o kadar minik ki, o fotoğraftaki tohumların orada olması olanaksız.

Çiçekten sonra suyunu kestim, az ışıklı bir yere dinlenmeye aldım. Bahara kadar bir kaç kez damlalıkla su veririm artık.

Bunları yazdıktan sonra gördüm ki, tohum oluşabilmesi için 2 lithops bitkisine gerek varmış:(

İnceefe 18-11-2008 17:21

2 Eklenti(ler)
Resimlerde görüldüğü gibi ama ****** 2 ayrı bitkinin tozlaşması gerekiyor.

malbman 21-11-2008 11:12

Lithops tohumlarım ve 1 yaşındaki lithops lesliei "luteoviridis" im geldi. Pakedi açtığım gibi de başıma ne denli büyük bir dert aldığımı anladım:(. Tohumların olduğunu düşündüğüm zarflar şeffaftı. Baktım içleri bomboş, Allah allah dedim kendi kendime, adam boş zarflar için ne diye 2 euro posta parası ödesin:confused:.

Sonra bir de gördüm ki, torbaların içinde kalmış olabilecek tozlar sandığım şeyler tohummuş meğer. Bunlar nasıl tutulur, nasıl ekilir tam bir panik halindeyim.

Ayrıca bir yaşındaki bitki de bir fasulye tanesinden daha küçük ve kökü çıplak. Umarım öldürmeden bir yer bulup dikebilirim zavallıyı.

malbman 21-11-2008 11:23

3 Eklenti(ler)
Sözünü ettiğim dev:p lithops. İnsan tutmaya bile korkuyor.

malbman 21-11-2008 11:25

2 Eklenti(ler)
Bunlar da içinde tohum olduğu iddia edilen zarflar:D Daha çok un gibi görünüyorlar.

malbman 21-11-2008 11:33

Arkadaşlar şu anda dere kumu ve toprak karışımı bulma şansım yok. En kötü ihtimalle torfa diksem de bir kaç gün sonra uygun toprak temin edip oraya aktarsam lithopsa bir şey olur mu?

İlkin 21-11-2008 11:49

Tohumları elinizle kurcalamayın eldeki sıvılar tohumu bozar, direk toprağa serpin tuz serper gibi bence. Torf ve minik akvaryum taşları vardır boyasız, karıştırın hepsini üstüne de tohumları serpin, bolca sulayın, saksı altı delik olsun...

1 yaşındaki lithops'a gelince, ben geçen sene baya bir Almanya'dan getirtmiştim. Hepsini toprak, torf ve minik taşların ekili olduğu saksıya dikmiştim, galeride var resimleri, hepsi de çok iyi, büyüdüler bile... Korkmayın yani, sulamaya dikkat edin. Başarılar...

malbman 21-11-2008 11:53

Sayın İlkin uyarılarınız için çok teşekkür ederim. Neyse ki daha açmamıştım zarfları. Bir yaşındakini şimdilik hafifçe nemlendirdiğim torfa koysam sanırım bir süre için idare eder.

mehtap gürbüz 22-11-2008 00:02

Merhabalar,

Kendi deneyimlerimi aktarmanın iyi olacağını düşünüyorum.

İlkbaharda seradan dışarı, çardak altına bir masa üzerine bıraktığım Lithopslar,
toprakları kurudukça sulandılar.Sonbaharda havalar iyi gittiğinden ve de keyifleri iyi olduğundan sera içine almadım. Harika çiçeklerini açtılar, tozlamalarınıda yaptım. Hala aynı yerlerinde duruyorlar, suyunuda kesmedim ama kurumadan vermedim, sabahları çiğ damlalarınada bayıldıklarını belli ediyorlardı. Şu anlarda bütün bu koşullarda tohum keseleri şişmeye başladı.
Tohumları büyütmesi için suya ihtiyaç duyuyor ve de kışın geldiğini hissetmesi gerekli.

Lithopların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarına dikkat edilirse sanırım bir çok sorunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Herkese selamlar.

Sevilay 26-11-2008 20:28

4 Eklenti(ler)
Kürdanla yer açıp, elimle yerleştirdiğim minik lithopsların yok olduğunu görünce, vaz geçip kendi haline bıraktığım, yatarak büyümeye azmetmiş lithopslar.

Bunların büyümesini görmeye ömrüm yetmeyecek sanırım.:)
Bu kadar mı yavaş büyür.:(

Eklenti 53988

Eklenti 53989

Lapidaria ise, tüm yaz uyudu. Sonra bir gayret yavru verdi, yetmedi, yeni yavrunun ortasından bir yavru daha çıktı.:)

Eklenti 53990

Çiçekleri geçen Dinteri Frederici yavrulamaya başladı. Bir kısım lithopsum hala çiçek açmaya devam ederken, bir kısmı da yavrulama dönemine girdi.

Eklenti 53991

Sevilay 26-11-2008 20:34

1 Eklenti(ler)
Bir de Zihni Sinir Projesi var kafamda.
Lithops ve diğer minik succulentlerime yer bulmakta zorlanıyorum artık.

Camın kenarlarına birer ayak gibi bir şey yaptırsam, sonra onların üstüne kaldırılabilir raflar koysam, üstlerine de succulentlerimi koysam diyorum.:)

Bu fikri, sevgili Taner Angay hocaya sorduğumda, "olabilir bir arkadaşım yaptı, gayet de hoş durdu" demişti.
Ben deneyeyim, olursa size de tavsiye ederim.:)
Eklenti 53995

Ha, yan tarafta görülen o tuhaf şey, bizim büfeden el koyduğum cips rafı.:)

İnceefe 27-11-2008 15:05

Türkiye içerisinde Lithops temin edebileceğimiz kişi Antalya'da bulunan Taner ANGAY beydir. Kendisi kargo ile Türkiye'nin heryerine teslimat yapmaktadır. Sipariş listenizi latince isimleri ile gönderirseniz daha iyi olur. İletişim bilgileri aşağıdadır.

Taner Angay e-mail : tanerangay@ttmail.com

Sergül 02-12-2008 21:52

lithopscukları hergün havalandırıyorum, fısfıslayıp tekrar kapatıyorum bunarağmen iki tanesini kaybettim acaba hep açık mı bıraksam :confused: yoksa açtığımda fısfıslayıp sonra mı kapatayım :confused:

İlkin 03-12-2008 10:22

En son sayın karınca'dan aldığım tohumları da 1 hafta kadar önce ektim... Optica Rubra bir türlü çıkamadı tohumdan... En çok onun çıkmasını dört gözle bekliyorum. Ben ilk suyunu fazlası ile verdim tüm tohumların, akşamları evin içinde duruyor üstündeki camı yarım saat kadar açıyorum, sonra sabah'a kadar üstleri kapalı. Sabah da uyanınca açıyorum, evin içinde pencere önüne alıyorum, evden çıkana kadar üstleri açık kalıyor, giderken cam ile kapatıyorum yine... Akşam geldiğim zaman cam'da baya bir nem oluyor, 2 günde bir de spreyle fısfıslıyorum... Bir kayıp yok şimdilik...

cemboa 03-12-2008 15:12

İlkin nemli tutun ama islak kalmasın.Direk güneş ışığından sakının.Umarım torf kullanmışsınızdır.Toprağa gömmediğinizi varsayıyorum.Üstlerine bulabileceğiniz birkaç mm tane büyüklüğüne sahip akvaryum kumundan ince bir tabaka ile ürterseniz iyi olur.

Minem 04-12-2008 10:40

Arkadaşlar merhaba...

İstanbul Eminönü'nde lithops var. Minnacık ve çok da hoş görüntüdeler. Bir hafta kadar önce görmüştüm. Fiyatları da 10 ve 20 ytl den başlıyordu. Birkaç tane almak isteyenler pazarlık yapabilir :)

berduray 15-12-2008 20:53

Bugün yazdan beri gözüne baktığım, tohumdan güçlükle çimlendirdiğim 2 lithopsumu kaybettim, cam serada diye eve almamıştım, eğer sizinkiler de dışarıdaysa eve alın. Aman dikkat.

cemboa 16-12-2008 13:08

Aslında zor değil.Ekimin ortalarında çimlendirdiğim lithopslarım bir miktar yol aldılar.Hatta enteresandır ki 3 tane tohum yeni çimlendi.Ama son çimlenenleri beklemiyordum.Uygun ortamda kolay çimleniyorlar.

s_m_x 16-12-2008 18:31

herkese *** ben yeni lithops aldım topragını degıstırecem ınsaat kumuyla ufak tasları karıstırsam uygun mu acaba **** nasıl yapmam lazım toprakları

s_m_x 16-12-2008 18:32

bir ne nasıl sulamam lazım bir bilgi verirseniz sevinirim

cemboa 18-12-2008 11:05

S M X İstersen toprağı değiştirmek için martı bekle.Söylediğin karışıma az miktarda toprakda karıştırabilirsin.Sulamayı marta kadar hiç yapma.Marttan itibaren **** kendi görüşüm olarak havaların kıştan bahara dönüştüğü tarihlerde (zira bazı bölgelerde mart ayıda kış olarak geçiyor )alıştırarak sulamaya başalayabilirsin.

zeynepdincer.k 18-12-2008 13:56

Herkese merhabalar. Bir süredir buraya üyeyim bugüne kadar yazışmalara aktif katılamasamda yazılanları bilgi amaçlı okumaktaydım. Koleksiyonum ve ilgi alanım sukulentler üstüne. Son dönemlerde ise daha çok aizoaceae denen mesem ailesi ile ilgiliyim. Elimde de bir kaç saksı lithopsum var. Benim bildiğim ve çok gübendiğim bir kaynaktan lithopslarda sulama ile ilgili bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.
Sevgi ve saygılar
Zeynep
İstanbul

EKİM sonu OCAK ortasi:
sulama azaltilacak.KASİM basinda sulama durdurulacak.
OCAK sonuna kadar devam,ancakorta yariktan yeni surgun gorunurse veya ana bitki cok burusursa cokazsu veya spray.NİSAN ortasi- sonu kisitli sulama.Bitkinin tombullasmasi gerekli.MAYİS-EKİM arasi 8-10 gunde bir normal sulama.Yaz sonu EYLUL , erken sonbahar cicege kalkmadan evvel bolca su...

zeynepdincer.k 20-12-2008 19:07

2 Eklenti(ler)
İlk defa bir foto ekliyorum.Teşekkürler Cybel

Bir adet Lithops ve Titanopsis
Eklenti 56773

Eklenti 56774

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025