![]() |
Alıntı:
saygılar Sümer |
Valla şaşırtıcı ama ekimden 3 ay sonra bile çıkan oldu ama geneli 10 gün ile 2 hafta arası çıkıyor.
|
Lithopsların numara sıralarına göre adlandırlmış resimleri
Selamlar daha önce alfabatik olarak hazırlayıp resimleri sunmuştum.Şimdi numaralarına göre resim ve isimleri olarak uzun bir süreç sonucu hazırladım.Değişik sitelerden yardım alarak kendim hepsi bir arada anlaşılması kolay bir biçimde hazırladım.Umarım beğenirsiniz
http://rapidshare.com/files/18881562...ve_fihrist.rar |
Merhaba arkadaşlar.
Sayın Cemboa'dan lithops siparişi vermiştim. Bölümü okudum ama tam olarak karar veremedim. Lithopsları toprak **** torf karıştırmadan, tamamen inşaat kumu ve akvaryum taşı olan bir harca mı ekmeliyim, yoksa en alta biraz torf **** toprak koymalı mıyım? Bir yerde tamamen kum olmalı, bir yerde de alta torf üstüne de inşaat kumu ve akvaryum kumu konulur deniliyor. Aklım karıştı. Yardımcı olabilir misiniz? |
Sulamayı ayarlayamazsınız da çürütürsünüz diye genelde minik taşların içine ekin deniyor. Bende saksı harcı olarak her türlüsü var ama yine de fazla sulamam, çürütmem de diyorsanız; torf, toprak ve bolca da minik boyasız taşın olduğu bir harcı hazırlayıp, karıştırıp ekin derim.
|
Toprak karışımı ve çimlenme süreleri(kendi tecrübem)
Değerli lithops dostları
Kendi toprak karışım ve ekme metodlarım,çimlenme süreleri. Özel kaktüs toprağını 3 mm 2 mm 1.5 mm elekten bu toprağı geçirerek sınıflara ayırdım.3mm olanı en alt kısımda 2 mm olanı orta kısma 1.5 mm olanıda tohumla beraber katılacak olan karışım olarak kaplara ayırdım.karışım:%60 özel kaktüs toprağı %10 perlit %10 Coco paet %20 kum. 3 mm alt kısım toprağa aynı kalınlığında elekten geçmiş perlit,Coco paet 3 mm akvaryum kumu(steril edilmiş)bunları karıştırarak alt kısım harcımı tamamladım.diğer aşamada 2 mm kum ile aynı kalınlıkta özel kaktüs toprağını karıştırdım başka bir şey katmadım.karışım oranı %70 özel kaktüs karışımı %40 kum.Ayrıca ekilecek kabın tabanına filitre görevi görecek 5mm veya daha kalın akvaryum çakılı veya lavalit(lavtaşı)Bu maddelerin iyice yıkanmış ve steril edilmiş olması lazım.Lithopslar bakteriye karşı çok duyarlıdırlar.Sterile etmeyi ister fırında isterse bunları yıkarken akvaryumcuların kullandığı sterilizasyon maddesi ismi şimdi aklıma gelmedi eczanelerde satılıyor.Sonunda çok iyi durulanması lazım vede kurutulması. Ben peynir kabı ve yoğurt kapları kullandım ekim işerimde.Bütün bu işlemleri iş yerinde yapıyorum mekan çok müsait ve sıcaklığı istediğiniz şekilde ayarlıyorsunuz. Ekme işlemi;Yoğurt kabının dip kısımlarını su akacak şekilde 5 mm çapında 6 adet delik açtım .Ççekçilerden 0.5 mm kalınlığında toprağın suyla akmaması için nylon elek yerleştirdim onun üstüne çakıl ve lav taşını yerleştirdim.Kabın yarısına kadar 3mm kalınlığında olan malzememden koydum.Kabın toplam yüksekliğini 10 cm olatak kabül edersek,5cm kadar bu karışımla doldurdum.2 cm kalınlığında ise 2 mm malzememizden döktüm.Ektiğim kavı yere vurarak malzemelerin yerleşmesine yardımcı oldum.Tohumlarımızla aynı kalınlıkta olan son karışımızdan 0.5 cm üst tabakaya yerleştirdim.Tahta yardımı ile toprağın düz olmasına yardımcı oldum ama fazla bastırmadım.Tohumlarımı gelişigüzel üzerine yerleştirdikten sonra üstüne 2mm kalınlığında tohumla aynı büyüklükte olan karışımımdan düzgün bir şekilde septim.kare bir kaba su koyarak ekim kabımı içinde 5 dakika bektetim ve üst kısma buzdolabı strecini kabın kenarlarını örtecek kadar kestikten sonra paket lastiği yardımıyla gergin bir şekilde güneş görmeyen ışık alan bir yerde bıraktım.Kabın üst kısmında 2.5 cm kadar boşluk bıraktım bunu sebebi ise 1 günlük havanlanma sürecini tamamlayacak zaman.Bu tecrübeler benim 1 aylık bir ekim tecrübem.İnternet ortamında bir ay kadar bir araştırma yaptım çoğunu Türkçeye çevirdim sonuç olarak bir birinin aynı gibi gözüküyorlar hatta video cliplerden gördüğüm profesyonel yabancı seracılar tamamen kum karışımı perlit ve ismini araştırdığım ve bu malzemelere yabancı olduğum için bulamadığım malzemeler. Diyeceksiniz bu metoduda denediniz mi evet toplam 8 metod denedim hepsi fiyasko.Yani 20/2 , 4/0 ,5/0 Ama uzun uzun anlattığım formülle şeytan kulağına kurşum 4/4, 5/4 en son aldığım 60 kadar tohumuda büyük bir yoğurt kabına tamamını bugün ektim.Bu arada sıcaklık 23 ile 27 derece. Nem ise %10 Çimlenme süreleri ilk 6 gün son olanı 10 gün cinsine göre değişiklik gösterebilir.Çimlendiremediklerimin nedeni ekim metodları ve malzeme eksikliklerinden ve tohumların kalitesinden kaynaklanıyor olabilir. Aldığım lithops haricinde ki tohumlar tamamına yakın bir sürede çimlenmiştir. Wavy cactüs:çimlenme süresi .4 ile 6 gün 4/4 çimlenme Mammillaria mix 6 gün(bir arkadaş sormuştu ama sayfasını ve yerini bulamadım) 5/4 çimlenme Echinofossulocactus Echinocactus: 10 ile 14 gün 10/6 çimlenme TURBINICARPUS PSEUDOPECTINATUS:14 ile 20 gün. 5/3 çimlenme Birde şunu ekliyeyim kesinlikle inşaat kumu kullanmanızı tercih etmem dere yerine deniz kumu veya kırma kum kullnabilirler baktari ve istenmeyen sonuçlar alınabilir.İlk ekimde fungusit kullanmıştım çıkan tohumlar bir hafta sonta öldüler.Sonraki ekimlerinde kesinlikle kullanmıyorum.Tuz da eklemedim ekimlerimde.Havalandırmayı günde 2 kere yapıyorum oda üst kısmı ku ise fısfısla uzaktan sisleyerek nemlendiriyorum ve tekrar kapatıyorum.Tohumlar çıktıktan sonra üstlerini kapatmıyorum. Biraz uzun oldu ama inşallah yardımcı olur. Saygı ve sevgilerimle Johnny Guitar |
1 Eklenti(ler)
03.02.2009 da ektiğim 4 adet lithops C072 tohumundan ilk çillenme bugün meydana geldi.Darısı diğer arkadaşların başına.
|
Alıntı:
LIVING STONES (Titanopsis primosii) 4 tohum çıkan 2 daha onlarca kaplarda var çıkmasını bekliyorum.Ayın 9 unda ekmiştim önümüzdeki hafta çıkarlar zannediyorum.tüm tohumların ekm ve çimlenme zamanları sevdikleri karışımları ve hangi karışımda daha fazla, çimlenme verimleri daha fazla diye bunların notlarını ve resimlerini hazırlıyorum.Şu anda bir yıl taırılmış fındık tozu torfu ile uğraşıyorum menekşelerde büyük oranda verim aldım analize verdim cuma günü analize verdim bu torfu kaktüs işindede kullanacağım tabiiki değerler göre. saygılarımla |
Alıntı:
saygı ve sevgilerimle |
3 Eklenti(ler)
19 Ocak'da peynir kabına yaklaşık 60 kadar tohum ekmiştim. Umudumu neredeyse tamamen kesmiştim ama sabah sabah muhteşem bir sürprizle karşılaştım.
Dedim ya umudumu kesmiştim, bu yüzden havalandırmak için peynir kabının kapağını bile 3-4 günde bir açıyordum. Bu sabah da "hadi biraz açayım da havalansın zavallılar deyip kapağı açtığımda bir de ne göreyim. Beş tane minik yeşil baş torftan çıkmış, sevimli sevimli gülümsüyor. Nasıl sevindiğimi anlatamam. Bu fotoğraflarda pek belirgin olarak görünmüyorlar. Daha net (makro çekim) olanları makinedeki anlamadığım (makine benim değil) bir belirsizlik nedeni ile aktaramadım bilgisayara. En kısa sürede nasıl aktarılacağını öğrenip diğer resimleri de koyacağım buraya. |
Sevgili Malbman,İnanın bu habere çok sevindim .Artık bebelerin gelişme süreçlerinin fotolarını merakla bekliyeceğiz.Hatta kim bilir belki içlerinde çok miktarda ''Obtıca Rubra''da çıkar
Tekrar hayırlı olsun. |
Sevgili selçuk44, size özel mesajla bildirecektim lithopsların çimlendiğini ama aceleyle çıkmak zorunda kaldım ve eve henüz girdim. Yine size mesaj atma niyetiyle bilgisayarımı açtım ki siz zaten görmüşsünüz.
Ne yazık ki miniklerden hiç biri optica rubra değil. Zira tohumları aldığım yerde (burada) optica rubra tohum olarak değil, 1 ve 3 yaşında bitki olarak satılıyordu. Ben de açıkçası tohumdan yetiştirmek istediğim için, hazır bitki olarak almadım. Başka kaynaklardan araştırıyorum. Eğer tohum olarak bulursam optica rubra tohumu da alacağım ama henüz bir yerde rastlamadım. Ama umarım miniklerin bir çoğu can bulur ve canlı kalır da, olanları paylaşırız. Sevgilerimle |
Alıntı:
Saygılarımla Sümer |
Ne kadar güzel minik bebekler topraktan başlarını çıkarmışlar bile. Ben de bu resimleri görüdükçe tohumlarımın başlarında buluyorum kendimi sonra "hadi biraz daha bekleyeyim" diyerek vazgeçiyorum.
Sayın malbman bunlar tuz serptiğiniz lithopslar değil mi? |
Alıntı:
Zira bu aşamadaki lithopsların sulanması mı yoksa sulanmaması mı gerektiği konusunda kafam çok karıştı. Hatalı bir uygulama yaparak minikleri kaybetmek istemem. Sorunuza gelince; çakıl parçalarını, tohumları serpip torfu hafifçe bastırdıktan sonra koymuştum ama sanırım hata etmişim. Zira çakıllar sandığımdan iri taneli ymiş. Sanırım tohumların büyük bir kısmı bunların altında kaldı ve çıkamıyor. Birazdan temizleyebildiğim kadarını temizleyeceğim. Belki bir faydası olur. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sulama işini kendi tecrübelerime göre tarif edeyim:Üst kısım kurumaya başlayınca sisleme yöntemi ile fıs fıs kullanlıyorum bu süreci günde 2 kere tekrarlıyorum ben.Ama bu sistem ortamın nem oranına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.Kalorifer sistemle benim bulunduğum ortamın ısıtma sistemi farklı olduğu için bende nem oranı yok.Dolayısı ile kuruma üstü streçle kaplı olmasına rağmen fazla oluyor.Sürekli olarakta havalandırıyorum. Çakıl olayına gelince ben değişik ekim metodlarını daha önceki yazılarımda belirtmiştim.Şimdi bu oranları detaylı bir şekilde bir araya toplamaya çalışıyorum. Benim elde ettiğim en iyi sonuç en üst kısımda sadece 1 ve 1.5 mm olarak elenmiş kaliteli torf ve tatlı su kumu çok az oranda ise aynı elekten geçirilmiş cocapeat karışımı.Tohumarı ektikten sonra üzerlerinede 1 veya en fazla 2 mm yükseklikte bu karışımdan koydum ve en iyi çimlenme oranını bu karışımdan aldım.Lithopslar veya diğer kaktüs ler belli bir büyüklüğe geldiğinde üzerlerine 2 veya 3 mm kalınlığında quartz kum veya lavalit(lavtaşı)yerleştirdim ama fidelerime zarar vermeyecek şekilde. |
SN.cemboa nın göndermiş oldugu lithopslarımı biraz önce aldım lütfen bana yardımcı olun onları nasıl bir toprağa dikecegim.Benim düşüncem dere kumu ve tarla topragı karışımı birazda çakıllamı dikeyim. Dere kumu biraz nemli,tarla toprağı kuru tereddütte kaldım.Sn cemboa bana göre bu mevsimde nemli derekumu bile tehlikeli diyor.Yoksa akvaryum kumunda martın hangi tarihine kadar bekleteyim.Lithopslarım öylece bekliyorlar.Yardım?
|
Alıntı:
Saygılarımla |
sn.johnny şu an sadece akvaryum kumu var sadece ona diksem yeterli olurmu yoksa yarın alayımmı.Birde martın kaçına kadar bu toprakda duracak.
|
Alıntı:
bende cemboa dan litops aldım ve yaklaşık 1 aydır bendeler, ben uyku modunda marta kadar bekleyeceğini duydum ve akvaryum kumuna (aslında kumda değil biraz daha irice) koydum mart ayını beklerken iki litopsumda ortadan ayrıldı ikisiniz içindende yenileri gelmekte ve gün günü izlemekteyim her gün de gelişimini belli etmekteler. ne su, ne başka bir eklenti yaptım beta balığım için aldığım kadehe kumu koyup litopsları gömdüm ;) günlük izliyorum. johnny guitar saolsun bana marta kadar bkelememi içindeki suyun kendini idare edeceğini belirtti hala bekliyorum. :p |
Teşekkürler mkrz38.Bende öyle yapıyim bari peki martta nasıl bir toprağa dikmeyi düşünüyorsun.
|
valla martta içine biraz daha dere kumuna benzer bi kumekleyecem 1/3 oranında ölece şansımı deneyecem, çünkü resimlerden incelediğim kadarıyla zor şartların bitkisi bu kayada, taşta yetişiyor bizde aman aman deyince küsebilir :)
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Merhabalar;
Bugün sabah Migros'ta alışveriş yaparken uzaktan beni al :(der gibi bakan bir lithops gördüm.Maalesef bir tane kalmıştı ve bana göre oldukça perişan halde,resimlerde de görüleceği gibi yüzeyinde aşınmalar mevcut!Zavallıcığı nasıl iyileştirebilirim,toprağı çok kuru geldi,sanıyorum özel bir toprak almalıyım:confused:Bu konuda deneyimli arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum..:)) |
Bu bir conophytum.
Nisan-Mayısa kadar evinizin en serin yerinde tutun ve sakın tek damla dahi su vermeyin. Toprak değişimi de yapmayın. Bitkinizin lobları kuruyacak, pörsüyecek ve içinden taptaze yeni oluşum çıkaracak. Görünüşünden secak ortamda tutulduğu (siz satın almadan) az da olsa sulandığı belli oluyor. Bu tarihe kadar loblarda kuruma başlamış olmalıydı. Susuz ve serin ortamda tutmayı bitkinin çiçeklenmesi amacıyla yapıyoruz. |
2 Eklenti(ler)
4 aydan beri tek damla dahi sulanmadı.
Mayıs ortasına kadar da böyle kalacak. Eklenti 63685 Eklenti 63686 |
3-4 aylık lithopslarımı arka arkaya hızla kaybettim, nerde yanlış yaptım?
Sobalı odada hava sıcak nasılsa diye fısfıslıyordum, son 1 haftaya dek sorun yoktu. Şimdi neden birdenbire ölmeye başladılar? Soğuk odaya koymadım hava serin diye , bilemedim? |
Sevgili Iklimsiz yardimlariniz icin cok tesekkurler!Sormak istedigim baska birsey daha var,evde serin bir alan yok maalesef!Ya evin icinde serin alan cam kenari var orasida 18 derece civari oluyor,**** ev disinda acik balkon oldukca serin oluyor,yagmur almayacagi bir kisma koysam sorun olustururmu??
|
Açık balkona koymayın, şoka girmesin bitkiniz.
Cam kenarı uygun. Başlıktaki yazışmaları da baştan itibaren okursanız genel olarak lithops bakımı hakkında içiniz rahatlar. Kolay gelsin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025