agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni185Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-06-2006, 19:43   #1
Ağaçsever

Ful Sokağı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2006
Eğer yaşadığınız yerde kışlar uzun ve soğuk geçiyorsa, donların toprağın derinliklerine inmesini önlemek için malç veya başka herhangi bir çeşit örtü materyali kullanabilirsiniz

MALÇ nedir?

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2006, 21:34   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-07-2004
Galeri: 270
Malç

Ağaç,çiçek ve sebze gibi ekili bitkilerin çevresindeki toprağın bir takım maddeler serilerek örtülmesine malçlamak veya malç yapmak denir.

Malçın bir çok faydası vardır.otlanmayı azaltır,hatta çoğu zaman önler.Suyun buharlaşmasını önleyerek yazın toprağı serin ve nemli tutar. Kış aylarında ise hassas bitkilerde köklerin donmasına mani olur. Toprak suyla direkt temas ederek kabuk tutmaz ve sertleşmez.Bu suretle hem su,hemde zaman kaybına engel olur.Ayrıca malç malzemesi olarak organik maddeler kullanılırsa toprağı zenginleştirir.

Malzeme olarak:
Yanmış gübre,bahçe kompostu,kuru ot,yaprak,kesilmiş çim, talaş halinde kıyılmış ağaç kabuk ve dalları ve çam iğneleri kullanılabilir.

Bunlardan herhangi biri baharda toprak çapalanarak yabani otları temizlenmiş toprağa 5 cm kalınlıkta yayılır. Sonbaharda gübre ile beraber çapalanarak toprağa karıştırılır.Yalnız ağaç kabukları en az 3 yıl kullanılabileceği için sonbaharda toplanıp kaldırılır.

Bu arada çam iğneleriyle yalnızca asit seven bitkilere malç yapılır. Çilek,ortanca va açelya türleri için kullanılabilir ama sebzeye iyi gelmez.
Kesilmiş çimler de yayılıp hafifçe kurutulduktan sonra malç için kullanılır.Ot ilacı kullanılmışsa ilk 4 biçmede çıkan çimler malç veya kompost için kullanılmamalıdır.

Malç yayılırken malzemenin bitki gövdesine değmemesine dikkat edilmelidir. Çürüme yapabilir.

Kağıttan da malç olur. gazete kağıtları ve eski kartonların yanı sıra erken ürün almak için bazen siyah kağıttan da malç yapılır. Siyah naylon da kullanılabilir. Özellikle çilek ve bazı sebzeler toprağa serilmiş ince siyah naylon örtülerde açılan kesiklere dikilerek yetiştirilir. Böylece kolay ve erken verim alınır.

http://www.humeyraozdamar.net/genelbahce.htm

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2006, 01:58   #3
Ağaç Dostu

DevrilgenKayik's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2006
Galeri: 4
Soğanları her sezon sonunda topraktan çıkarıp, kuru yerde muhafaza etmek gerektiğini okumuştum. Bu doğru mu? Bu doğruysa çok zahmetli geliyor bana. Çıkarmaz isek ne olur?

DevrilgenKayik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2006, 10:16   #4
Ağaç Dostu

Plumbago's Avatar

Giriş Tarihi: 28-12-2005
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DevrilgenKayik
Soğanları her sezon sonunda topraktan çıkarıp, kuru yerde muhafaza etmek gerektiğini okumuştum. Bu doğru mu? Bu doğruysa çok zahmetli geliyor bana. Çıkarmaz isek ne olur?
Dış mekanda, özellikle kışları sert geçen bölgelerde soğanların topraktan çıkarılarak kuru ve karanlık bir yerde saklanması gerekir.

Çıkarmazsanız, bitkinin soğanları zarar görür, bir sonraki sene için yeniden soğan almaniz gerekir

çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen Plumbago : 06-06-2006 saat 10:16 Neden: eksik yazi
Plumbago Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2009, 12:25   #5
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
malç

merhaba
fındık kabuğundan ve tozundan malç olarak faydalanabilirmiyim? cevaplar için şimdiden teşekkürler
]

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 09:18   #6
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

Giriş Tarihi: 21-04-2009
bu benim cyclamenim, alalı 2-3 hafta oluyor, yeni çiçekleri ve bir kaç da yaprakları çıkıyor ama devamlı bir kaç güne bir 1-2 yaprak sararıyor, birde sanki boylarında uzama gördüm, biraz uzaması normalmidir? bulundugu yer aydınlık, ikindi vaktide gün baterken yakmayan zayıf bir güneş ışığı alıyor, yalnız ben dibine su döküyordum sonradan öğrendim kenardan verilmeliymiş, *** çiçeğe bir zarar vermemişimdir. satıcıalrı hiç anlamıyorum ağzından kerpetenle alıyorum çiçeğin bakımına dair bilgileri, yani o çiçekelr ölünce çok mu mutlu olcaklar ....

Eklenen Resimler

optimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 10:35   #7
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Sn Optimus;

Sklamen başlığı altında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bir de sulamayı azaltın isterseniz bir de öyle deneyin. Benim de bir klamenim var, enardan ya da ortasından fark etmiyor sulama şeklim ve çiçeğim çok çok sağlıklı.

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025