View Single Post
Eski 28-01-2005, 13:19   #3
seniseven
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-12-2004
Mesajlar: 4
Acidanthera

ACIDANTHERA
A.bicolor, A.bicolor var. murielae- A.murielae, A.xtubergenii



TANIMI

Glayöl' e biraz akraba olduğu gözle bile seçilebilir. Anayurdu Etiyopya'dır. Yumrudan büyür, gayet güzel kokulu, krema beyazı çoğu zaman Ağustos ayından Ekim ayına kadar yüksek başakta çiçek açarlar. Çiçek tarhlarında 10 tanesi bir arada gruplar halinde veya eve yakın yerlerde kokusundan yararlanmak üzere gayet güzel dururlar. Çok iyi kesme çiçektir. A. bicolor 45-60 cm. boyunda, çikolata kahve renk göbekli 5 cm. boyunda çok güzel kokulu çiçek açar. A.bicolor var. murielae, kültür yetiştiriciliğinde en çok kullanılanıdır. 75-100 cm. boyunda olur. Çiçekleri 10 cm. çapında kırmızı-eflatun göbeği lekelidir. Bu ikisinin melezi, A.tubergenii, A.bicolor' a benzer ama, çiçekleri 3 hafta önceden açar.Orta göbek lekesi kırmızımsıdır. Salon çiçekler kesildiğinde başaktan dallanır ve çiçeklenir, sezonu uzar.





YETİŞTİRİLMESİ


Serin iklimde topraktan çıkartılıp, 20 ºC ısıda saklanır. Kırağılardan sonra yumrular ilkbaharda yeniden dikilir. Rüzgara karşı korumalı bir yerde, güneşte yetiştirilir. Yumrular 10-15 cm. mesafeyle üzeri 7,5-10 cm. kompost veya yıllanmış ahır gübresi ile örtülür. Sürgün çıkarınca biraz 5;10;5 suni gübre verilir. Bu işlem üç dört hafta sonra tekrarlanır. Bitkinin gelişme dönemi uzun olduğundan, gece ısısı 10-16 ºC oluncaya kadar içeride saksı veya kasada büyütülür. Bunlar bahçeye konulurken dip deliği açık olmalıdır. Bir yere küpler içinde de dikilebilir ancak, gece kırağılarından korunmalıdır. Sonbaharda yapraklar kahve renk alınca yumrular çıkarılır. Yavruların düşmemesine dikkat edilerek toprağı temizlenir. Gölge havadar bir yerde birkaç gün kurutulur. Bitki 5 cm. kadar kısaltılır. Eski yıldan kalan kuru atıklarda temizlenir. Kuru torf veya perlit içinde 18-20 ºC ısıda kışı geçirmelidir.

ÇOĞALTILMASI

Çoğaltılması, yumrular veya yavru yumrulardan yapılır. Yavru yumrular tek tek, zengin yapılı toprağa dikilmelidir.En az iki sezonda çiçeklenme durumuna gelebilirler.




bu bitki ile ilgili bilgileri paylaşmak için ;
Grup Adresi: http://groups.msn.com/acidanthera


Düzenleyen seniseven : 28-01-2005 saat 13:20 Neden: yazıda ortalama yapmadı
seniseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön