agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni185Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-01-2005, 14:15   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-12-2004
Mesajlar: 4
Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler

Soğanlı, Yumrulu ve Rizomlu Bitkilerin Açıklamasını burada bulabilirsiniz. Bu konu şu açıdan çok önemli; Hollanda ülkemizin bütçesinin üçte biri kadar yıllık gelirini bu bitkileri yetiştirerek sağlamaktadır. Bizde bir tane bile işsiz insanın olmasının ana sebebi bu güzel değerlere sahip çıkmamamızdır. Hollanda'nın ürettiği bitkiler ülkemizden götürülerek kendilerine sermaye ettiler ve hala devam etmektedirler. Bu bölümü açmaktaki sebeb; bu tür değerlerimize sahip çıkacak kardeşlerimize bilgi vermek içindir. Hayırlı olması dileği ile şükranlarımı iletirim.....


çiğdem42 beğendi.
seniseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2005, 14:16   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-12-2004
Mesajlar: 4
Achimenes (kaĞit ÇİÇeĞİ)

ACHIMENES (KAĞIT ÇİÇEĞİ)

A.heterophylla hibritleri



TANIMI

İlkbahar - Sonbahar arasında çok sayıda renkli, 2,5-6 cm. büyüklükte beş dilimli borazan yapıda çiçek açarlar.Boynu süslü damarlı, arkası boru uzantılıdır. Yaprağı tüylü, yumurta biçimli ve biraz etlicedir. Soğuğa pek dayanıklı olmadığından, evlerde yetiştirilir. Büyüme döneminde ısıya ihtiyaç duyarlar. Serada, salon bitkisi olarak yetiştirilir. Saksıda, korumalı terasa çıkartılırsa; gece ısısı 16 ºC olması gerekir. Sarkık ince sapları 45 cm. uzunlukta olabilir. Askı çiçeği olarak uygundur. Aslına göre, A.heterophylla melezi "Yellow Mist" sarı renk kültürüdür. Yetiştirilenlerin çoğu hiprittir. Renkleri koyu pembe, koyu kırmızı, koyu mor, pastel mavi, kızıl, beyaz ve çoğu zamanda boynu sarıdır. En tanınmış kültürleri; "Adelaide" pastel mavi, "Master Ingram"-"Cardinal velvet" koyu kırmızı, sarı boyunlu, "Paul Arnold" mavi dibine doğru kızıl, "Little Beauty" pembe sarı gözlü, "Pink Beauty" kirazımsı pembe, "Queen of Sheba" kızıl, "Margaritae" beyaz ve "Violacea Semi-Plena" koyu mor, yarı katmerli çiçeklidir.


YETİŞTİRİLMESİ

Serin iklimde korunmalıdır. Sıcak yerlerde yetiştirilebilir. Askıya alınabilir. Sıcak iklimde, çiçek kaplarında veya yerde dolgu bitkisi olarak yetiştirilir. Gece ısısı olarak 18-21 ºC veya yukarısı uygundur. Hiçbir zaman güneşte bırakılmamalıdır. Kök yumrusu, kireçsiz toprağa Şubat veya Mart ayında dikilir. üzeri 12 mm toprakla örtülür. Bolca ışık ve ısıda tutulur, doğrudan güneş almamalıdır. Büyümesi sırasında salon çiçek gübresi ayda bir kere verilir. Çiçekleri geçince toprak yüzeyine kadar bitki ölür. Kök yumrusu aynı saksıda kalabilir veya çıkartılarak, kuru torf veya perlitte Ekim-Şubat arası 16 ºC ısıda saklanır.




ÇOĞALTILMASI

Dinlenme döneminde, toprak altındaki küçük kök yumruları ile veya bazen yaprak koltuklarında oluşan yumrucuklarla çoğaltılır. Bunlar 12 mm büyüklükte kesilip, altı veya sekizi bir arada 15-20 cm. çapında bir toprak saksıya dikilir. İki ay sonra her parçadan çiçek durumuna gelen bitki çıkar. Nemli tutulur. Yumuşak su kullanılmamalıdır. İlkbaharda tohumdan ve sap çeliği daldırılmasıyla da çoğaltılabilir. Tohumdan elde edilen taze fideler, üç ay sonra yeterli büyüklüğü alarak çiçeklenme durumuna gelirler.


bu bitki ile ilgili bilgileri paylaşmak için ;
Grup Adresi: http://groups.msn.com/kagitCicegi

mrduran beğendi.
seniseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2005, 14:19   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-12-2004
Mesajlar: 4
Acidanthera

ACIDANTHERA
A.bicolor, A.bicolor var. murielae- A.murielae, A.xtubergenii



TANIMI

Glayöl' e biraz akraba olduğu gözle bile seçilebilir. Anayurdu Etiyopya'dır. Yumrudan büyür, gayet güzel kokulu, krema beyazı çoğu zaman Ağustos ayından Ekim ayına kadar yüksek başakta çiçek açarlar. Çiçek tarhlarında 10 tanesi bir arada gruplar halinde veya eve yakın yerlerde kokusundan yararlanmak üzere gayet güzel dururlar. Çok iyi kesme çiçektir. A. bicolor 45-60 cm. boyunda, çikolata kahve renk göbekli 5 cm. boyunda çok güzel kokulu çiçek açar. A.bicolor var. murielae, kültür yetiştiriciliğinde en çok kullanılanıdır. 75-100 cm. boyunda olur. Çiçekleri 10 cm. çapında kırmızı-eflatun göbeği lekelidir. Bu ikisinin melezi, A.tubergenii, A.bicolor' a benzer ama, çiçekleri 3 hafta önceden açar.Orta göbek lekesi kırmızımsıdır. Salon çiçekler kesildiğinde başaktan dallanır ve çiçeklenir, sezonu uzar.





YETİŞTİRİLMESİ


Serin iklimde topraktan çıkartılıp, 20 ºC ısıda saklanır. Kırağılardan sonra yumrular ilkbaharda yeniden dikilir. Rüzgara karşı korumalı bir yerde, güneşte yetiştirilir. Yumrular 10-15 cm. mesafeyle üzeri 7,5-10 cm. kompost veya yıllanmış ahır gübresi ile örtülür. Sürgün çıkarınca biraz 5;10;5 suni gübre verilir. Bu işlem üç dört hafta sonra tekrarlanır. Bitkinin gelişme dönemi uzun olduğundan, gece ısısı 10-16 ºC oluncaya kadar içeride saksı veya kasada büyütülür. Bunlar bahçeye konulurken dip deliği açık olmalıdır. Bir yere küpler içinde de dikilebilir ancak, gece kırağılarından korunmalıdır. Sonbaharda yapraklar kahve renk alınca yumrular çıkarılır. Yavruların düşmemesine dikkat edilerek toprağı temizlenir. Gölge havadar bir yerde birkaç gün kurutulur. Bitki 5 cm. kadar kısaltılır. Eski yıldan kalan kuru atıklarda temizlenir. Kuru torf veya perlit içinde 18-20 ºC ısıda kışı geçirmelidir.

ÇOĞALTILMASI

Çoğaltılması, yumrular veya yavru yumrulardan yapılır. Yavru yumrular tek tek, zengin yapılı toprağa dikilmelidir.En az iki sezonda çiçeklenme durumuna gelebilirler.




bu bitki ile ilgili bilgileri paylaşmak için ;
Grup Adresi: http://groups.msn.com/acidanthera

mrduran ve çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen seniseven : 28-01-2005 saat 14:20 Neden: yazıda ortalama yapmadı
seniseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2005, 19:32   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Katkılarınız için teşekkürler Hoşgeldiniz...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2005, 10:26   #5
Ağaç Dostu
 
DarkYES's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5,587
Galeri: 363
Beyaz Fulya soğanlı bir bitki midir?

DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2005, 11:38   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-04-2005
Şehir: Ankara
Mesajlar: 36
Geofitler

Merhaba
türkiyede yetişen geofitler hakkında bildiğiniz bir kaynak varmı

kitap-web sitesi vb olabilir

Forester Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2005, 11:51   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Lisansüstü programında

822542 Türkiye'nin Soğanlı - Yumrulu Bitkileri (3,0,0) 3
Soğanlı- yumrulu bitkilerin genel özellikleri, ülkemizde doğal yayılış alanları, kullanım amaçları, önemli soğanlı bitkilerin morfolojik - biyolojik özellikleri, bileşimi, kültüre alınma imkanları, vejetatif ve generatif olarak çoğaltılmaları, yetiştirme teknikleri, hasadı, depolanması, ihracatı, ülkemizde bu bitkiler üzerine yapılan araştırmalar hakkında bilgiler.

Bu ders okutuluyormuş, belki hangi kitap olduğu bilgisine ulaşılabilir.

Santral:+90 312 317 0550 - +90 312 318 1602
Bölüm Başkanlığı: 1325-1466

bir de şöyle bir link buldum:
http://www.karasar.com/turiz.htm

belki işinize yarar

Mesut Temiz beğendi.

Düzenleyen backyard : 08-04-2005 saat 11:58
backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2006, 21:01   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Soğanlı Bitkiler

Eğer ilkbaharda bahçenizde açan lale, fulya, sümbül gibi rengarenk çiçekler görmek istiyorsanız bunları sonbaharda dikmiş olmalısınız. Bu yazımızda, uygun araç gereç ve dikim teknikeri ile bu işin nasıl zevkli bir sonbahar aktivitesine dönüşebileceğini göreceğiz

Genel olarak soğanlı bitkiler ilk donlar başlamadan 4-6 hafta evvel dikilmiş olmalıdırlar. Soğanlı Bitkilerin tercih ettikleri yaşama alanları güneşli, drenajı iyi fakat nemli topraklardır

Çiçek soğanları geofitler grubuna mensupturlar. Bu bilimsel jargona göre; soğanlıların büyüme noktaları toprak yüzeyinin altındadır. Ayrıca hepimiz biliyoruz ki; soğanlı bitkiler besin maddelerini sonbaharda kullanmak üzere toprak altında soğan içerisinde depolar.

Soğanlı Bitkilerin dilinden konuşmak gerekirse; ilkbahar soğanları, ilkbaharda dikilir fakat yaz sonu veya sonbaharda çiçek verirler. Sonbahar soğanları ise sonbaharda dikilir ve ilkbaharda çiçek verirler.

Çiçek Soğanı Çeşitleri

Halk arasında soğanlı bitkiler denildiğinde kastedilen gruba lale, zambak, patates, havuç gibi aslında hepsi de soğanlılar sınıfına girmeyen bitkiler anlaşılır. Aşağıda kısaca soğanlılar ve benzeri olan başlıca grupların özelliklerine değineceğiz

A-Soğanlılar:

Çiçek soğanları da denilen soğanlı bitkiler genellikle damla şeklinde olup, sivri uçludurlar ve alt kısımları yuvarlaktır. Dış yüzeyleri koyu kahverengidir ve kağıda benzer

Üremesi bölünmeyle olur. Yavru soğanlar her ilkbaharda soğanın alt kısmında anaca yapışık halde oluşurlar. Birkaç yıl boyunca anaçtan ayrılmadıkları takdirde, yaşama alanı ve besin maddesi rekabeti neticesinde bitkinin ve çiçeklerin veriminde düşüş olur.

Ortak Ad Bilimsel Ad Dikim Zamanı Çiçeklenme Zamanı
Zambak Hippeastrum Yaz Yaz sonu
Sümbül Hyacinthus Sonbahar İlkbahar
İris Iris Sonbahar İlkbahar
Lale Tulips Sonbahar İlkbahar

B- Rizomlular veya Yumrulular

Rizomlular, kök benzeri gövdeye sahip bitkilerdir. Gövde; köklerini aşağı, çiçeklerini ve kendisini yukarı yönlendirerek toprak altında gelişir. Üreme; yumruların, üzerlerinde en az bir göz bulunacak şekilde, bölünmesiyle olur

Bu gruba sebzelerden verilebilecek birkaç örnek; patates, zencefil ve yer elmasıdır.

Ortak Ad Bilimsel Ad Dikim Zamanı Çiçeklenme Zamanı
Begonya Begonia İlkbahar Yaz
Caladium Caladium İlkbahar Yaz
İris Iris Sonbahar Yaz
Vadi zambağı Convallaria Sonbahar İlkbahar

C-Yumrumsu Kökler:

Yumrumsu kökler de rizomlara benzerler. Ama en önemli farkları, bunların gerçek kökler olmasıdır. Gelişen kök, gövde ve yaprakları oluşturur. Üremesi köklerin ayrılmasıyla olur.

Ortak Ad Bilimsel Ad Dikim Zamanı Çiçeklenme Zamanı
Yıldız çiçeği Dahlia İlkbahar Yaz

Sonbahar Soğanlarının Dikimi

Genel bir ilke olarak dikim ilk donlardan 4-6 hafta önce yapılmalıdır. Fakat eğer bu süre kaçırılırsa endişeye gerek yok. Bu sürenin sonrasında da dikim yapılabilir. Tabii bu durumda doğru dikim ve bakım teknikleri daha da önem kazanır

Adım adım dikim

1. Çiçek yatağının hazırlanması Öncelikle tüm yabani otlar temizlenmeli. Ardından toprak, alt üst edilerek ve iri topaklar ufalanarak gevşetilmeli. Eğer çalıştığımız alan ilk defa çiçek yatağı olarak kullanılacaksa ve özellikle de toprak killi ise, toprağa yosun eklemek son derece faydalı olur. Düşük kotta veya ıslak alanda çalışılıyorsa, dışarıdan getirilen bir miktar toprakla çiçek yatağının yükseltilerek drenajının iyileştirilmesi sağlanabilir

2. Bir desen belirleme İstenilen soğanlı bitkiler seçildikten sonra karar verilmesi gereken şey bunların nasıl bir düzen içerisinde dikileceğidir. Bu noktada yaratıcılık işin içine girer. Kazmaya başlamadan evvel çeşitli çıtalar, toz boyalar vb aracılığıyla uygulanacak desen toprak üzerinde işaretlenir.

3. Dikim çukurunun açılması: Aslında her tür soğanın kendine has bir dikim derinliği vardır. Eğer çok derine dikilirlerse, ilkbahar geldiğinde toprak yüzeyine ulaşamazlar. Eğer çok sığ dikilirlerse de kışın donarak ölebilirler. Genel olarak soğanlar, çaplarının iki katı derinliğe dikilmelidirler.

4. Soğanın çukura yerleştirilmesi Bu, çok sık hata yapılan bir konudur. Soğanlar, sivri uçları yukarı gelecek şekilde dikim çukuruna yerleştirilmelidirler

5. Soğanın üzerinin toprakla hafifçe örtülmesi nin ardından gübre eklenir. Soğanlı bitkiler için üretilmiş gübreler kullanılmalıdır. Kullanım miktarı için gübre pakedi üzerindeki bilgilerden faydalanılabilir. Gübre eklendikten sonra yine toprak eklenerek dikim çukuru tamamen kapatılır

6. İstendiği takdirde bir miktar malç eklenir. Ağır ağaç kabuğu kullanılmamalıdır. Eğer malçı kalın bir tabaka halinde uygularsak, bir kısmını ilkbaharda uzaklaştırmalıyız ki soğanlar toprak üzerine çıkabilsinler. Ayrıca çiğdem gibi hassas türlerde malç kullanımı tavsiye edilmez.

Bekleme aşaması Bu safhada kış boyunca beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok maalsef.

* Eğer yaşadığınız yerde kışlar uzun ve soğuk geçiyorsa, donların toprağın derinliklerine inmesini önlemek için malç veya başka herhangi bir çeşit örtü materyali kullanabilirsiniz

* Çiçekleriniz ilkbaharda solduktan sonra, ölü yaprak ve çiçekleri temizlemek için en az birkaç hafta beklemelisiniz. Çünkü yaprakların, bir sonraki ilkbaharda kullanılmak üzere soğana besin maddesi göndermek için zamana ihtiyaçları vardır.

Çiçek Soğanları-Gübreleme

Soğanlar, sonbaharda dikildikten çok kısa süre sonra büyümeye başlarlar. Büyüme toprak altında gerçekleştiği için bunun farkına varmayız. Soğan neredeyse dikilir dikilmez kök sistemini geliştirmeye başlar. Bu sistem, karlı günler başlamadan önceki son haftalarda kendini çok iyi geliştirmelidir. Bu şekilde bitki, ilkbaharda kullanmak üzere yeteri kadar su ve besin maddesini depolar ve bahar geldiğinde de kısa sürede çiçeğe döner

Kök sisteminin sonbahar büyümesi, su ve besin maddelerinin kullanımıyla olur. Bu nedenle doğru uygulanan gübreleme işlemiyle bitkinin istediği besin maddesi sağlanmalıdır. Soğanlı bitkiler için özel olarak üretilmiş gübreler kullanılmalıdır. Bunlar bahçe malzemesi satan marketlerde bulunmaktadırlar. Dikim çukurunda, gübre pakedinin üzerinde tarif edilen şekliyle gübreyi kullanmalıyız. Tamamlanmış çiçek yataklarında gübreyi, serpme ve ardından toprağa karıştırma yöntemiyle uygulayabiliriz. Fakat bu uygulama sırasında toprağı fazla derinden karıştırıp da soğana müdahale etmemeye çok dikkat etmeliyiz. İlkbahar geldiğinde soğanlar, ihtiyaçları olan tüm enerjiye sahip olarak çiçeğe döneceklerdir. Bu aşamada da fosforlu gübre uygulanabilir.

Çiçekler solduktan sonra çok amaçlı gübre uygulanmasıyla, bitkinin sonraki sene için ihtiyacı olan besini depolaması sağlanmalıdır. Bitkinin yaprak ve çiçeklerinin tamamen ölünceye kadar üzerinde kalmasına özellikle dikkat edilmelidir ki bitki sonraki ilkbaharda gerek duyacağı besini mümkün olduğunca depolasın.

Çiçek Soğanları-Dikim Derinliği

Soğanların dikim derinliği çok önemlidir. Zira çok derin dikildikleri takdirde, toprak yüzeyine ulaşamazlar. Ayrıca derine inildikçe toprağın nem oranı da artacaktır. Soğanlar soğuğa ve ıslak topraklara alışık olmalarına rağmen yine de fazla su çürümelerine sebep olabilir. Çok sığ dikildikleri takdirde ise kış donlarının toprak derinliklerine inmesiyle soğanların da donarak ölmeleri söz konusu olur.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi en uygun derinlik olarak genellikle soğan çapının 2 katı değeri verilir

http://cicek.weblistesi.com/soganli_bitkiler.html

Bugün sümbül aldım da

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2006, 20:43   #9
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
Eğer yaşadığınız yerde kışlar uzun ve soğuk geçiyorsa, donların toprağın derinliklerine inmesini önlemek için malç veya başka herhangi bir çeşit örtü materyali kullanabilirsiniz

MALÇ nedir?

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2006, 22:34   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Malç

Ağaç,çiçek ve sebze gibi ekili bitkilerin çevresindeki toprağın bir takım maddeler serilerek örtülmesine malçlamak veya malç yapmak denir.

Malçın bir çok faydası vardır.otlanmayı azaltır,hatta çoğu zaman önler.Suyun buharlaşmasını önleyerek yazın toprağı serin ve nemli tutar. Kış aylarında ise hassas bitkilerde köklerin donmasına mani olur. Toprak suyla direkt temas ederek kabuk tutmaz ve sertleşmez.Bu suretle hem su,hemde zaman kaybına engel olur.Ayrıca malç malzemesi olarak organik maddeler kullanılırsa toprağı zenginleştirir.

Malzeme olarak:
Yanmış gübre,bahçe kompostu,kuru ot,yaprak,kesilmiş çim, talaş halinde kıyılmış ağaç kabuk ve dalları ve çam iğneleri kullanılabilir.

Bunlardan herhangi biri baharda toprak çapalanarak yabani otları temizlenmiş toprağa 5 cm kalınlıkta yayılır. Sonbaharda gübre ile beraber çapalanarak toprağa karıştırılır.Yalnız ağaç kabukları en az 3 yıl kullanılabileceği için sonbaharda toplanıp kaldırılır.

Bu arada çam iğneleriyle yalnızca asit seven bitkilere malç yapılır. Çilek,ortanca va açelya türleri için kullanılabilir ama sebzeye iyi gelmez.
Kesilmiş çimler de yayılıp hafifçe kurutulduktan sonra malç için kullanılır.Ot ilacı kullanılmışsa ilk 4 biçmede çıkan çimler malç veya kompost için kullanılmamalıdır.

Malç yayılırken malzemenin bitki gövdesine değmemesine dikkat edilmelidir. Çürüme yapabilir.

Kağıttan da malç olur. gazete kağıtları ve eski kartonların yanı sıra erken ürün almak için bazen siyah kağıttan da malç yapılır. Siyah naylon da kullanılabilir. Özellikle çilek ve bazı sebzeler toprağa serilmiş ince siyah naylon örtülerde açılan kesiklere dikilerek yetiştirilir. Böylece kolay ve erken verim alınır.

http://www.humeyraozdamar.net/genelbahce.htm

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2006, 02:58   #11
Ağaç Dostu
 
DevrilgenKayik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2006
Mesajlar: 103
Galeri: 4
Soğanları her sezon sonunda topraktan çıkarıp, kuru yerde muhafaza etmek gerektiğini okumuştum. Bu doğru mu? Bu doğruysa çok zahmetli geliyor bana. Çıkarmaz isek ne olur?

DevrilgenKayik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2006, 11:16   #12
Ağaç Dostu
 
Plumbago's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 816
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DevrilgenKayik
Soğanları her sezon sonunda topraktan çıkarıp, kuru yerde muhafaza etmek gerektiğini okumuştum. Bu doğru mu? Bu doğruysa çok zahmetli geliyor bana. Çıkarmaz isek ne olur?
Dış mekanda, özellikle kışları sert geçen bölgelerde soğanların topraktan çıkarılarak kuru ve karanlık bir yerde saklanması gerekir.

Çıkarmazsanız, bitkinin soğanları zarar görür, bir sonraki sene için yeniden soğan almaniz gerekir

çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen Plumbago : 06-06-2006 saat 11:16 Neden: eksik yazi
Plumbago Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2006, 11:59   #13
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bendeki soğanlı bitkileri çıkarmıyorum. Kışı istanbul gibi olan yerler için dışarıda bırakabileceğiniz denenmiştir. Doğrudan üzerlerine kar yağmaması için terasın üzeri kapalı bölümüne çekmekle yetiniyorum.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2006, 01:05   #14
Ağaç Dostu
 
DevrilgenKayik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2006
Mesajlar: 103
Galeri: 4
O zaman bu sonbaharda bir deneme yapayım, sert kışta da topragın üstünü örtmeye çalışalım.Teşekkürler.

DevrilgenKayik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2006, 12:36   #15
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
lale ve sümbül soğanlarını topraktan erken çıkarmışım hepsi bozuldu.
keşke hiç çıkarmasaydım.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2006, 22:09   #16
Ağaç Dostu
 
qitted's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 102
Galeri: 1
Balkonumdan bir nebat örneği
Zambak galiba, doğrusunu bilen söylesin. Yumruk kadar bir soğanı var.

Eklenen Resimler
 
qitted Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2006, 11:44   #17
Yeni Üye
 
emel demiraslan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2006
Şehir: Milas-MUĞLA
Mesajlar: 1
merhabalar internet üzerinden lale soğanı alabileceğim bi yer var mı? özellikle siyah lale soğanı almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

emel demiraslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2006, 15:00   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-08-2006
Şehir: Hatay(iskenderun)
Mesajlar: 498
Galeri: 33
topraktan çıkartmazsak bozulurmu benim laleleri topraktan çıkarmadım da

some_at Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2006, 15:40   #19
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Saksıdalarsa sulamayı bırakın saksıyı gölge ve kuru bir yere alın. Bahçede ise soğanı almakta fayda var.

kurdelelikedi beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2006, 18:54   #20
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kokulu bir zambak, burada narbızak deniyor. Dağın bir tek yerinde bir kaç kök var. Bu bitkinin bilimsel adı hakkında bilgisi olan varmı?
Bu kadar az bilgiyle biz nasıl anlayalım bitkiyi, derseniz haklısınız..
Kokulu, beyaz, zambaklara benzeyen bir tür..

mrduran beğendi.

Düzenleyen memet : 28-12-2007 saat 21:33
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2006, 13:55   #21
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
- Soğanlı Çiçekler 1 - Ana Sayfa


LALE..SÜMBÜL..NERGİS..
Kim sevmez laleyi,sümbülü,nergisi... Asırlardır şairlere,ozanlara ilham vermiş, bazıları bir devre isim olmuş bu çiçekler ve daha birçok çeşitleri "SOĞANLI BİTKİLER" olarak tanınır.
Her mevsim, iklim ve yere uygun bir soğanlı bitki mutlaka vardır. Kış sonunda toprağı delen kardelenlerden başlayarak,müge,safran,fulya,nergis,sümbül,anemon ve laleler ilkbaharda, begonia,zambak,yıldız ve glayöl çeşitleri ise yazdan sonbahara kadar bahçelerimizi şenlendirir.
Evde yetişebilen soğanlı bitkiler de hatırı sayılacak kadar çeşitlidir. Kaladyum,amaryllis,frezya,gala ve zambak cinsleri gibi.. Ayrıca baharda açan soğanları bu mevsimde dikerek ilkbaharı salonlarınızda karşılayabilirsiniz.
Soğanlı bitkiler besinlerini köklerinde taşıdıkları için özellikle ilk yıl fazla özen gerektirmeden çok güzel açarlar. Ertesi yıl da aynı verim isteniyorsa çiçekleri geçtikten sonra,yaprakları kuruyana kadar iyi sulanıp beslenmelidir. Bu şekilde soğanlar gelecek yıl için yeterli besini depolayabilecektir.
Soğanların bir kısmı toprakta bırakılırken, bir bölümü de sökülüp,kuru toprak veya kum içinde dikim zamanına kadar saklanır. Saksıda yetiştirilen bahçe soğanları ise (sümbül,lale gibi)ertesi yıl bahçeye dikilir. Saksı için yeni soğanlar alınır.
Bu köşede balkon,bahçe ve evde yetiştirebileceğiniz soğanlı bitkileri ve bunlar hakkında gerekli bilgileri sırasıyla yazacağım


SOĞANLI BİTKİLERİN EVDE YETİŞTİRİLMESİ
Baharı salon veya mutfağınızda açan mis kokulu sümbüllerle karşılamak ister misiniz? Öyle ise üç günde soluveren kesme çiçekler yerine saksıda yetiştireceğiniz soğanlı bitkilerle haftalarca bu güzelliğin keyfini sürebilirsiniz.
Bunun için bir alışveriş merkezinin bahçe bölümünü ziyaret etmeniz yeterli.. Eylul ayından itibaren bahçe soğanları satılmaya başlanıyor. Ev için safran (crocus) ve sümbülün her çeşidi,nergis ve lalelerin kısa boylu ve erken açan cinsleri uygundur.
Saksıların dibine drenaj için kiremit parçaları veya çakıl koyun. Yarıya kadar toprak doldurun. Soğanları birbirine değmeyecek şekilde bastırmadan yerleştirin.. Üzerine soğanlar örtülünceye kadar toprak ekleyin. Hafifçe bastırın ve sulayın. Saksıları soğuk ve karanlık bir yere yerleştirin. Bodrum,camekanlı balkonda bir dolap içi olabilir veya saksıların üzerine siyah naylon poşet geçirebilirsiniz. Saksıları 2 ay kadar öylece bırakın. Ara sıra kontrol edin.Toprağı kurumuşsa biraz sulayın.
6-10 hafta içinde soğanlar uç verecektir. Karanlıktan önce gölge,bir iki gün sonra da aydınlık bir yere alın.Yapraklar uzayıp tomurcuk sapları kendini gösterince saksıyı evde direkt günışığından uzak aydınlık bir yere yerleştirin. Düzenli olarak sulayın.Saksıları ara sıra çevirin. Çiçekler bittikten sonra saksıları dışarı çıkarabilirsiniz. Yapraklar kuruyuncaya kadar sulamaya devam edin. Soğanları kuru bir yerde saklayın. Sonbaharda bahçeye ekebilirsiniz.
Alacağınız soğanlar çürüksüz,hastalıksız olmalıdır. Sümbülleri tek dikebilirsiniz ancak diğerlerini grup halinde dikerseniz daha gösterişli durur. Paketin üzerinde çiçek açma tarihi yazar. Farklı zamanlarda açan soğanlar seçerseniz,şubattan mayısa kadar sürekli çiçek elde edebilirsiniz.
Bahçeye dikilecek soğanlar hakkında, her bitkiyi tanıtırken ayrıca bilgi vereceğim.



AMARYLLİS (Hippeastrum)
Bu bitkinin iki ayrı grupta toplanması daha doğru olur. Hippeastrum dış mekanlarda yetiştirilebilen ,dayanıklı bir soğandır. Amaryllis ise bu soğanın melezlenerek üretilen daha farklı bir türevidir. Amaryllis renk ve biçim açısından daha zengin çeşitlere sahip olmakla beraber bahçe şartlarında yetiştirilmeye elverişli değildir.
İç mekanda yetiştirilebilen Amaryllis çeşitleri çiçekçi ve alışveriş merkezlerinde soğanı hazır dikili halde sonbaharda satışa çıkarılır. Son derece iri ve cazip renkli çiçekleri dikimden 8 hafta sonra açmaya başlar.
YETİŞTİRİLMESİ:
Saksıyı oda ısısında, aydınlık bir yere koyun. Soğan filizleninceye kadar az,daha sonra bolca sulayın. Çiçekleri geçtikten sonra ertesi yıl açması için yaprakları sararıncaya kadar sulamayı sürdürün. Haftada bir sıvı gübreyle besleyin. Zamanla kuruyan sap ve yaprakları alın, sulamayı kesin. Kuru halde muhafaza ettiğiniz saksıları sonbaharda yeniden sulamaya ve beslemeye başlayın. 3 yılda bir saksı değiştirin.
HİPPEASTRUM
Bahçede yetiştirilmeye uygun bu cins Amaryllis kadar meşhur değildir. Soğanlar mayıs ayında drenajı iyi,bol güneş alan bir yere dikilir. Her biri 15 cm. derinlik ve 30 cm. aralıklarla dikilmelidir. Sap uzayınca ince bir çubukla desteklenirse eğilmez..Soğanlar kışın toprakta kalabilir.



AFRİKA ZAMBAĞI (Agaphantus)
Agaphantus hem yerde,hem de saksı içinde yetiştirilebilen çok gösterişli ve dayanıklı bir çiçektir.Yüksekliği 1 metreye varan bitki yaz boyunca beyaz,mavi ve mor renklerde bol çiçek açar.
Seradan saksı içinde alabilirsiniz.Güneşi çok sever.Soğan olarak dikilecekse derinlik 10 cm. olmalı ve 50 cm. aralık verilmelidir.Yaz aylarında bolca sulanır.
Saksıda olanlar için;kökleri saksıyı doldurmadıkça değiştirilmemelidir.Kışa dayanıklıdır.

MANİSA LALESİ (Anemone)
Anavatanı anadolu olan bu çiçek zengin renk ve çok farklı çeşitlere sahiptir.Cinsine göre şubattan eylüle kadar çiçek verir.Pek boylu değildir.(15-20 cm.)güneş veya hafif gölgede yetişebilir.Cinsine göre ilk veya sonbaharda dikilir
"Pençe" tabir edilen soğanları 5 cm. derinlik ve 10 cm. aralıklarla dikilmelidir.



KANA (Canna)
Büyük renkli yaprakları,gözalıcı çiçekleriyle kanalar bahçelerin, parkların en gösterişli bitkilerindendir.Bir kere dikilince kalıcı olur ve sürekli çoğalır.Kısa boylu cinsleri rahatlıkla saksıda yetiştirilebilir.Boyu 60 cm.den 1,5 metreye kadar değişebilir.
Rizom denilen etli kökleri Mayıs ayında 5 cm. derinlik ve 30 cm. aralıklarla bol güneşli bir yere dikilir.


KLİVYA (Clivia)
Klivya bir iç mekan bitkisi olmakla birlikte yazın dışarıda,yarı gölgede durabilir. Soğuklar başlamadan içeri alınır. Güneşli bir pencere önüne yerleştirilir.Koyu yeşil renkte dar uzun yaprakları ile çiçeksizken dahi dekoratif bir manzarası vardır. Baharda kalın sert bir sap çıkarır. Üzerinde demet halinde 15 -20 adet çiçek bulunur. Borazan şeklindeki bu çiçekler genelde portakal rengi ve çok gösterişlidir. Yaşlı bitkiler daha fazla çiçek sapı çıkarır.
Klivya'nın her yıl açması için saksısını mecbur kalmadıkça değiştirmeyin. Kışın çok az sulayın ve beslemeyin.

SAFRAN, ÇİĞDEM (Crocus)
Safranlar aslen çayır ve ormanlarda yetişen doğal bir çiçektir. Melezleme yoluyla bir çok çeşidi üretilmiştir. Beyaz,sarı,mor ve çizgili çeşitleri cinsine göre ilkbahar veya sonbaharda çiçeklenir. Toprak açısından seçici değildir. Gölge ağaç altlarından çim alanlara kadar her yerde yetişir. Saksıya dikilirse tomurcuklandığı zaman içeri alınabilir.
Sonbaharda açanlar haziranda,ilkbaharda açanlar ise eylül-kasım arası dikilir.
Soğanları 7,5 cm. derinlikte ve 10 cm. aralıklarla dikilir.

İNCİ ÇİÇEĞİ, MÜGE (Convollaria)
Nemli, gölge ağaç altlarını çok seven müge, iri yaprakların arasında çıtı pıtı beyaz kokulu çiçekleriyle çok zarif bir bitkidir. Rizom denen etli kökleri toprak altında dallanarak çoğalır. Gölge alanlarda yer örtücü olarak kullanılabilir.
Çizgili yapraklı ve pembe çiçeklileri de mevcuttur.
Kökleri kasım ile mart arası 2,5 cm.derinlikte ve 10 cm. aralıklarla dikilir. İlkbaharda çiçek açar.Suyu çok sever.
Müge zehirli bir bitkidir.

YILDIZ ÇİÇEĞİ - DALYA (Dahlia)
Anavatanı Güney Amerika olan yıldız çiçeğinin yumruları 1814'de Avrupa'ya ilk gönderildiği zaman sebze olarak yenmişti. Ekilen yumrular gelişip muhteşem çiçekler açtığında ise işin rengi birden değişti. Üstelik bu bitki aşılanmaya ve
melezlemeye çok elverişliydi.Çeşitleri birden arttı.Yıldız çiçeği için Avrupa'da meşhur "lale çılgınlığı"nı andıran bir dönem yaşandı. Nadir soğanlar ağırlığınca altına satıldı.
Zamanımızda yıldız çiçeği binlerce çeşidiyle hala popülaritesini koruyor. Boyutu düğme iriliğinden servis tabağı büyüklüğüne kadar değişen çiçek çeşitlerinin neredeyse her rengi vardır. Çiçek biçimleri de farklıdır. Pompon,kaktüs,dekoratif ve yalınkat bunlardan bazılarına verilen isimlerdir. Ayrıca ebruli,benekli ve kırçıllı olanları da mevcuttur.
Bitkisinin yüksekliği cinsine göre bir karıştan iki metreye kadar değişir. Kısa boylular saksı veya çiçekliklere yahut bahçede çiçek öbeklerinin ön kısımlarına ekilir. Orta boylu olanları büyük saksılarda yetiştirilebilir. Ancak uzun boylu ve iri çiçekli yıldızlar yalnızca bahçeye dikilmelidir.
Yıldızlar bol güneş,iyi gübrelenmiş toprak ve bol su isterler. Yumruları dikmeden altı hafta evvel yeri iyi yanmış gübreyle beraber bir bel derinliğinde kazılır. Mayıs içinde kürekle 15 cm.derinliğinde bir çukur açılır. Açılan çukura 3-4 yumru dikkatlice yerleştirilir. İyi toprakla üzeri örtülür.Yumrular 7-8 cm. derinlikte olmalıdır. Toprak parmaklarla bastırılıp, sıkıştırılır. Filizler görününceye kadar fazla su istemez.
Boylu yıldızlar destek ister.Destek çubuğu çukur açıldığında, yumruları yerleştirmeden önce toprağa sağlamca çakılır.Daha sonra yumrular yerleştirilir.Kısa boylular için gerekmez.
Yıldız çelikle de yetiştirilebilir.Baharda yumrular sürünce,sürgünlerden 15 cm. lik çelik keskin bir makasla alınır.İyi toprakla dolu bir saksıya ekilir.Hafif gölgede ara sıra sulanarak köklendirilir.Daha sonra toprağıyla beraber gerçek yerine dikilir.
Eskiden yaz sonuna doğru çiçeklenen yıldızların şimdiki çeşitleri Hazirandan başlayarak Kasım sonlarına kadar sürekli açıyor.Devamlı ve kaliteli çiçek almak için bitkiler her 15 günde bir gübre şerbeti veya suda eriyen çiçek gübresiyle beslenmelidir.
Sonbaharda bitkinin sapları kararınca yumrular çatal bel yardımıyla dikkatlice topraktan çıkarılır.Cinsine göre etiketlenir.Bir hafta kadar kuruması beklenir Daha sonra serin ve kuru bir yerde bahara kadar muhafaza edilir.

KARDELEN (Galanthus)
Baharın ilk müjdecisi olan kardelenlerin anavatanı Anadoludur.Yetiştirmesi gayet kolaydır. Ancak soğanları kurursa tutmaz. Onun için başlangıçta hazır yetişmiş almalı,daha sonra usulüne uygun olarak çoğaltmalıdır.
Bitki çiçekleri bittikten sonra yaprakları henüz yeşilken dikkatlice sökülür.Kökleri ayrılır ve bekletmeden dikilir.
Kardelen yarı gölge ve nemli topraktan hoşlanır.Çimlerin arasına ve ağaç altlarına dikilebilir.



1 2 3

mrduran beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2006, 13:57   #22
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
- Soğanlı Çiçekler 2 - Ana Sayfa


FREZYA (Freesia)
Frezyalar parlak renkleri ve emsalsiz kokusuyla kış aylarında kesme çiçek olarak evlerimizi şenlendirir. Biraz özenle bu güzel çiçeği bahçemizde de yetiştirebiliriz.
Frezya iyi drenajlı hafif toprak, kuytu ve güneşli bir yer ister. Minik soğanlar nisan ayında 5 cm. derinlikte ve 10-15 cm. aralıklarla dikilir. Düzenli su verilir.Temmuzdan ekime kadar sürekli çiçek açar. Bitki sarardıktan sonra soğanları dikkatlice sökülür. Kuru kum içinde bahara kadar saklanır.

SÜMBÜL (Hyacintus)
Zarafeti ve güzel kokusuyla eskiden beri şiirlere,şarkılara konu olan sümbüller geleneksel çiçeklerimizdendir. Ülkemizde tabii olarak bulunan bu çiçek zamanla Avrupa'ya götürülmüş, özellikle Hollanda'lı çiçekçiler tarafından aşılanarak pek çok çeşidi elde edilmiştir.
Tabii sümbüller uçuk pembe,mavi ve beyaz renklerde,yalınkat olur. Ağır ve tatlı bir kokusu vardır. Dikildiği yerde sürekli çoğalır ve yetiştirilmesi kolaydır.
Hollanda sümbülleri ise çok zengin renklere sahiptir. Çiçekleri kalın bir sapın çevresinde katmerli ve çok sayıdadır. Cinsine göre ağır veya hafif kokulu olabilir.
Sümbül soğanları eylül-ekim aylarında iyi gübrelenmiş toprağa 15 cm. derinlik ve 20-30 cm. aralıklarla dikilir.Tabii sümbüller mart- nisan, Hollanda sümbülleri ise nisan-mayıs aylarında açar. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.

ZAMBAK (Lilium)
Zambak çiçeği insanlık tarihinde çok eski bir geçmişe sahiptir. Öyle ki bundan 3000 yıl önce yetiştirildiğine dair kayıtlar vardır. Çok fazla çeşidi üretilmiştir. Zambak yetiştirmek kolay değildir. Sabır ve bilgi gerektirir.
Zambak soğanları genellikle Ekim ayında dikilir. İyi drenajlı,rüzgar almayan ve güneşli bir yer seçilir. Humus veya gübreyle zenginleştirilmiş toprakta 20 cm. derinliğinde bir çukur açılır. Çukurun dibine biraz iri kum serpilir. Kökler yaygın bir şekilde yerleştirilir.İyi toprakla çukur doldurulur. Hafifçe bastırılır.
Bahar ve yaz aylarında düzenli ve bol su gerektirir. Çiçeği açıp bittikten sonra da zambak sulanıp beslenmeye devam edilir. Solan çiçekler kesilir ama sap kısmı sonbaharda kendiliğinden kuruyuncaya kadar bırakılır. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.

NERGİS (Narcissus)
Nergisler şüphesiz soğanlı bitkilerin en tanınmış üyelerinden biridir.Yetiştirilmesi çok kolaydır.Soğanları bir kere dikildikten sonra topraktan çıkarılmaz.Yıldan yıla çoğalarak olduğu yerde yayılır.Nergislerin ana rengi sarı olmakla beraber beyaz,portakal rengi veya iki renkli olanları da vardır.Çiçeklerin farklı boyut ve biçimlerde,kokulu ve kokusuz çeşitleri bulunur.
Nergisler normal bahçe toprağında,güneşte veya hafif gölgede yetişebilir.
Soğanlar Eylül başlarında 10- 15 cm. derinliğinde dikilir.Çiçekler cinsine göre Şubat ve Nisan arasında açar.Bitkinin yaprakları kuruyana kadar kesilmemelidir.


GİRİT LALESİ (Ranunculus)
Girit lalesi pençe adı verilen köklerden yetiştirilir.Gösterişli çiçekleri suda uzun süre dayanır.Ayrıca sevilen bir bahçe çiçeğidir.
Pençeler Mart ayında güneşli bir yere 5 cm. derinlik ve 15 cm. aralıklarla dikilir.Mayıs ve Haziran'da açar. Bitki kuruduktan sonra pençeler topraktan çıkarılıp kuru kum içinde saklanmalıdır.

SÜSEN (Iris)
Süsen kılıç biçimi yaprakları,garip biçimli ve güzel kokulu çiçekleriyle çok rastlanan bir çiçektir. Bizde genellikle mor renkli olarak bilinir. Oysa dünyada çok sevilen süsenin parlak maviden siyaha kadar birçok rengi elde edilmiştir. Süsen farklı zamanlarda açan birkaç türe sahiptir.Kolay yetişir. Fazla bakım istemez. Bol güneş,drenajı düzgün iyi işlenmiş bahçe toprağı yeterlidir. Yazın suyu sever. Rizom denen etli kökleri yıldan yıla yayılarak çoğalır. Kışın topraktan çıkarılmaz.
Rizomlar sonbaharda ana bitkiden ayrılır. 5 cm. derinlik ve 15-20 cm.aralıklarla dikilir.
Cinsine göre şubat ayından temmuza kadar açabilir.


LALE (Tulip)
Bir devre adını veren bir çok sanat dalının değişmez motifi olan lale aynı zamanda milli çiçeklerimizdendir. Ne yazık ki bu zarif çiçeği park ve bahçelerde eskisi kadar sık göremiyoruz.
Lale bahçede olduğu kadar saksılarda da yetiştirilebilir.Farklı zamanlarda açan yüzlerce çeşidiyle Mart'tan Mayıs sonuna kadar göz zevkimizi okşayan çiçeklerini eksik etmez.
Lale soğanları mümkün olduğu kadar geç dikilmelidir. Soğanları çeşidin çok olduğu Eylül- Ekim aylarında satın alın. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Kasım sonlarında toprağa dikin.
Soğanlar 15 cm. derinlik ve 10-15 cm. aralıklarla dikilir. İyi işlenmiş bahçe toprağı ve bol güneş ister. Düzenli sıralar halinde olabileceği gibi soğanları toprağa serpip oldukları yere dikerek tabii bir manzara da elde edebilirsiniz. Özellikle çim alanlarda böylesi göze daha hoş görünür. Yalnız ilkbaharda lalelerin yaprakları kahverengileşmeden biçilmemelidir. Çiçekleri geçtikten sonra laleler sulanıp arada sıvı gübreyle beslenirse soğanı kuvvetlenir ve ertesi yıl tekrar açar. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.

ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari)
Anadolu'da, çayırlarda tabii olarak yetişir. Boyu 15-20 cm.,çiçekleri genelde mor olmakla beraber,sarı ve beyaz çeşitleri de vardır. Katmerli olanları çok güzeldir. Kolay yetişir. Zamanla çoğalır. Diğer gösterişli çiçeklerin arasında güzel bir zemin oluşturabilir. Çim alanlara dikilebilir.
Soğanları eylül-ekim aylarında,7,5 cm. derinlik,10 cm. aralıklarla dikilir. Mart-mayıs aylarında çiçeklenir. Güneşi sever. Soğanları topraktan çıkarmak gerekmez.

ŞAH TACI (Fritillaria)
Doğu Anadolu bölgesinde tabii olarak bulunan bu bitki eskiden beri bahçelerimizde yetiştirilir.Soğanları oldukça iri ve keskin kokuludur.Bu özelliğiyle bahçeden yılan ve fareleri uzak tuttuğuna inanılır.
İki cinsi vardır.Sarı veya portakal renkli Şah tacı toplu halde, aşağı doğru sarkan çiçeklere sahiptir.Boyu 50-75 cm.uzayabilir. Hafif desenli mor veya beyaz çiçekli diğer cins daha kısa boylu olup çiçekleri tek tek açar.
Hafif gölge ve drenajı iyi toprakları sever.Toprak iyi işlenmiş ve gübreli olmalıdır. Soğanlar eylül ve kasım ayları arasında 25-30 cm. derinlik,30-45 cm. aralıklarla dikilir. Nisan ayında çiçeklenir. Soğanlar topraktan çıkarılmaz. Toprağına her yıl az miktarda yanmış gübre konur.


GALA (Calla lily)
Bu gösterişli bitki kesinlikle bahçeye ayrı bir hava verir. Suyu çok sevdiği için havuz kenarlarına veya fazla sulak yerlere dikilebilir. Son zamanlarda çok değişik renklerde gala üretilmekle beraber dış mekan için en dayanıklı olan beyaz çiçeklilerdir.
Rizomları yaz sonuna doğru ayrılarak humuslu toprakla doldurulmuş bir saksıya dikilir. Üzerinde yaprağı olabilir. Önceleri az sulanır. Bitki büyümeye başlayınca artırılır.Saksıda yetişebilir. Yahut humuslu toprağa bahçeye de dikilebilir. Bahar ve yaz boyunca çiçekleri geçene kadar toprağı hep ıslak tutulmalıdır. Daha sonra suyu azaltılır.

ZEPHYRANTHES
Son derece zarif,bahçe ve balkonlarımızda kalıcı bitki olarak yetiştirebileceğimiz bir çiçektir. İğne biçimli yaprakları,çiğdeme benzer beyaz çiçekleri vardır. Temmuz ve ağustos aylarında sürekli açar. Boyu 15 cm. kadar uzar. Pembe ve sarı çiçekli olan cinsleri de vardır ama bunlar soğuğa daha az dayanıklı olup, limonluklarda yetiştirmeye elverişlidir.
ÖZELLİKLERİ:
Soğanları Nisan ayında bol güneş alan bir yere 5 cm. derinlik ve 10 cm. aralıklarla dikilir. Toprağı kumlu olmalıdır.Ayrıca ilkbahar ve yaz boyunca köklerinden ayrılarak dikilebilir. Kolayca tutacaktır. Suyu sever. Saksı ve çiçekliklerde de çok güzel durur.



1 2 3

yeşillim ve mrduran beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2006, 14:02   #23
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
- Soğanlı Çiçekler 3 -
GELİN SOĞANI (İxia)
Çok zarif çiçeklere sahip bir yaz soğanıdır.Yıldız biçimi çiçeklerin ortası kahverengi veya koyu kırmızı,çevresi ise sarı,pembe,portakal veya kırmızı renklerde olabilir.Çiçekler akşamları kapanır.
Soğanlar mart ayında 7,5 cm. derinlik ve 10 cm. aralıklarla dikilir.
Gün boyu güneş alan bir yer seçilmeli, toprak hafif ve iyi drenajlı olmalıdır.
Bitkinin boyu 30-45 cm. açma zamanı haziran-temmuz aylarıdır.


NERİN (Nerine)
Bu zarif çiçek açıkta yetiştirmek için biraz hassastır. Rüzgardan korunmuş, bol güneşli bir yerde iyi işlenmiş toprağa dikilir. Soğanlar nisanda 10 cm. derinlik ve 15 cm aralıklarla dikilir. Veya ilkbaharda fazla sıkışık yerlerinden kökler ayrılır ve bekletmeden dikilir.
Yaprakları yaz sonunda çiçekleri açmadan kurur. Çiçekler eylülde 60 cm. uzayan sapların üzerinde açar.

GÜN ZAMBAĞI (Hemerocallis)
Gün zambağı eskiden beri bilinen bir çiçektir.Önceleri yalnızca portakal rengi açarken şimdi değişik renkleri üretilmiştir.Çok kolay yetişir.Rizomları bir kere dikilince çabucak olduğu yere yayılır.Su tutan toprakları sever.
Çiçeklerinin ömrü bir gündür ama bol tomurcuk verdiğinden yaz boyu açmaya devam eder.Yeşilliği gür ve dekoratiftir.Bir metre yükselebilir.


GÜZ ÇİĞDEMİ (Colchicum)
İsmine rağmen güz çiğdemi baharda açan benzeriyle aynı aileden değildir. Sonbaharda önce topraktan tomurcukları fışkırır.Çiçekleri geçtikten sonra ince ve otsu yaprakları çıkar.Bitkinin soğanları çok zehirlidir ve tıpta ilaç yapımında kullanılır.
Soğanları humuslu toprağa temmuzda dikilir.Dikim derinliği 10 cm.aralığı ise 20 cm. dir.Veya temmuzda ana bitkiden ayrılan kökler bekletmeden dikilir. Güneş veya hafif gölgede yetişebilir.

ADA SOĞANI (Scilla)
Ada soğanı oldukça gösterişli ve kolay yetişen bir bahar soğanıdır.Bant şeklinde yaprakları vardır. Çan biçimi çiçekleri bir sapın üzerinde toplu halde açar.Renkleri mavi,pembe,mor veya beyaz olabilir.
Hafif gölge alanlara ve ağaç altlarına dikilir.Soğanları çıkarılmaz ve buralara kolayca yayılarak büyük gruplar meydana getirir. Çeşidi çoktur. Cinsine göre açma mevsimi şubattan hazirana kadar,boyu ise 7 cm. den 45 cm. ye kadar değişir.
Soğanlar eylül ayında 5 cm derinliğinde dikilir. Yahut ağutos veya eylülde köklerinden ayrılarak çoğaltılabilir.Bu kökler bekletmeden dikilmelidir. Humuslu ve nemli toprakları sever.

KRİNUM (Crinum)
Bu yaz soğanı iyi yetişebilmek için güneşli ve sıcak bir yer ister.Drenajı iyi,nemli toprakları sever.Pembe ve beyaz çiçekleri gayet gösterişlidir.Ağustos-eylül aylarında açar.
Soğanlar nisan ayında 25 cm derinlik ve 45 cm. aralıklarla dikilir.Bol su ve arada bir sıvı gübre verilmelidir.


BEGONYA (Begonia)
Soğanlı begonyalar son derece gösterişli çiçekler açar.Saksıda yetiştirmek daha iyidir. Sarkık dallı olanları cinsleri asma saksılara dikilir.Bazı cinslerinin çiçekleri iri bir güle benzer.Neredeyse her rengi vardır.
Soğanlar mayısta humuslu toprağa çukur tarafı üste gelecek şekilde dikilir.Toprak üzerini ancak örtmelidir.Çıkıncaya kadar fazla sulanmaz.Yarı gölgeye yerleştirilir.Suyu çok sever.Temmuzdan ilk soğuklara kadar devamlı açar.Soğanlar sıcak bir yerde çimlendirilirse daha erken çiçeklenir.
Bitki kuruyunca soğanları çıkarılır ve kuru kum içinde serince bir yerde saklanır.

SIKLAMEN ( Cyclamen)
Sıklamen genelde iç mekan bitkisi olarak bilinirse de bahçede yetişen cinsleri de vardır. Sıklameni yetişmiş olarak almak en iyisidir. Mümkünse kışı beklemeden sonbaharda satın alın. Bol tomurcuklu olmasına dikkat edin. Direkt günışığından uzak serince bir yere yerleştirin. Düzenli sulayın.
Çiçekleri bittikten sonra yaz ortasına kadar sulamayın.Yazın saksısını boşaltın ve soğanı taze toprakla yeniden dikin. Toprak üzerini ancak örtmelidir. Köklerini kesinlikle ayırmayın. Önceleri toprak yalnızca nemli olsun. Bitki filizlenince normal sulayın.
Mayıs, haziran hariç her mevsim açan cinsleri vardır.

GLAYÖL (Gladiolus)
Glayöller en tanınmış soğanlı bitkilerdendir.Onları genellikle kesme çiçek olarak görürüz.Ama bir parça güneş gören toprağınız varsa bu gösterişli çiçeği kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.Glayöllerin farklı cinsleri bulunur..Bildiğimiz büyük çiçekli melez olanlarından başka, yazın devamlı açan küçük çiçekli tabii bir türü daha vardır.
Glayöl bol güneş ve gübreli toprak sever.Yaz boyunca düzenli olarak sulanmalıdır.İklim aşırı soğuk değil ve yeri iyi drenajlı ise soğanlarını topraktan çıkarmaya gerek yoktur.Bulunduğu yerde sürekli yavrulayarak çoğalacaktır.
Soğanlar Mart ayından itibaren 15 gün aralıklarla kısım kısım dikilirse bahçe yaz boyu glayölsüz kalmaz. Bu şekilde 4-5 posta dikim yapılabilir.
Glayöl soğanları 6 hafta önce kazılmış ve iyi hazırlanmış toprağa 10.cm derinlik ve 10-15 cm. aralıklarla dikilir. Büyüyen bitkinin devrilmemesi için rüzgar almayan bir yer seçilmelidir. Gerekirse ince bir çubukla destek yapılır.

mrduran beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2006, 14:06   #24
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Merhaba
Herkese İyi Günler
Bigisayarıma Yüklemiştim.Sizle paylaşmak istedim.Yalnız hepsini resmi vardı ama onlar kopyalanmadı

mrduran ve şippin beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2006, 07:22   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
bunlar benim kendi safranlarım
Name:  safran1.jpg
Views: 53070
Size:  38.7 KB
Name:  safran2.jpg
Views: 52993
Size:  31.5 KB

Buda benim ne kadar saf olduğumun belgesi. Çünkü gidip dünya para vererek aldığım Hollanda'dan gelme safranlarım meğer bahçemde doğal olarak varmış. Aslında buna saflık denmez de, siz anlayın artık

Name:  safran doğal.jpg
Views: 51161
Size:  25.2 KB

Sümbülüm
Name:  sumbul.jpg
Views: 50812
Size:  13.3 KB

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2006, 07:40   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Zambağım
Name:  zambak.jpg
Views: 50669
Size:  7.0 KB

Manisa lalem
Name:  manisa.jpg
Views: 55048
Size:  10.0 KB


Bu da bahçede doğal olarak yetişen soğanlı bitki. Ne olduğunu bilmiyorum. Fındıktan biraz büyük soğanları var. Çayır ve tarlalarda yetişiyor. Bahar gelince hemencecik açıverir.
Name:  yabani1.jpg
Views: 60458
Size:  26.3 KB

Bunlardan başka nergis, zıpçıktı, glayyör, lale soğanlarım var. Resimleri yok
Geçtiğimiz baharda yalovada yapılan fuardan aldığım bi poşet yumrulu bitki var ama sadece yıldızlar açtı. Gerisi nedir bilmiyorum. Satan kızda bilmiyodu.

mrduran ve çiğdem42 beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2006, 09:51   #27
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor

Bu da bahçede doğal olarak yetişen soğanlı bitki. Ne olduğunu bilmiyorum. Fındıktan biraz büyük soğanları var. Çayır ve tarlalarda yetişiyor. Bahar gelince hemencecik açıverir.
Eklenti 3602
Asphodelus aestivus, Çiriş otu

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2006, 10:40   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Teşekkür ederim Mine Hn. Engin bilginize hayranım doğrusu. Burda köylülere sorduğumda bu ne , bu ne diye genelde aldığım cevaplar ot işte şeklinde olduğundan dolayı hayranlığım gün be gün artıyor

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2006, 11:05   #29
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi
Merhaba
Herkese İyi Günler
Bigisayarıma Yüklemiştim.Sizle paylaşmak istedim.Yalnız hepsini resmi vardı ama onlar kopyalanmadı
Elfogi paylaşımınız için teşekkürler. Todor'un uyarısıyla soğanlı bitkiler için üç ayrı mesaja aynı sayfayı yolladığınızı fark ettim. Diğer sayfaları yeniden yükler misiniz lütfen? . Ancak bu kez lütfen kaynak belirtiniz.

Teşekkürler.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2006, 22:53   #30
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Merhaba
Sayfalar daki bilgiler ayrı aynı değil

http://www.humeyraozdamar.net/soganli.htm

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024