agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni185Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-12-2007, 16:05   #481
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Galeri: 255
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever Mesajı Göster
aysemelike Hanım 487 nolu mesajımdaki vazoda bulunan sümbüle suyuna sıvı gübre vereyim mi?Yoksa sadece su yeterli mi?
Hayır, şimdi vermenize gerek yok.Soğanı zaten ona gerekli herşeyi taşımakta, su yeter....
Çiçeği geçtikten sonra bir saksıya almak isterseniz o zaman verebilirsiniz....

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2007, 11:41   #482
-

Giriş Tarihi: 02-11-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Parkta yürüyüş yaparken sökülmüş, sağa sola atılmış soğanlar gördüm.

Hepsi de filizlenmişti. Ölmesinler diye alıp saksıya diktim. Lale soğanı olup olmadığından emin değilim. Lale soğanından daha küçük gibiler. Ya da filizlendikleri için küçülmüşler. Çok fazla yağmur altında kaldıkları için biraz çürümüşler sanki.

Yaşatmak için yapabileceğim özel ve yoğun bir bakım var mı?
***.parkta sağa sola atılmış lale soğanlrı görmeniz atılmış anlamına gelmemeli.Çünkü kargalar lale soğanlarını topraktan söküp atabiliiyor.Bunaönlemde bir elemanın devamlı o bölgede olmasını gerektiriyor.Buda zor çünkü geniş alanlara lale dikimi yapıldığından kontrol etmekte geç kalınıyor.Bazende özellikle korularda çatapat patlatılarak ürkütülmek yoluluyla lale soğanları kurtarılmaya çalışılıyor.

bahçevan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2007, 11:51   #483
-

lale soğanları kasım ayından aralık ayının sonuna kadar dikilmesi gerekiyor.Soganların sağlıklı bümesi için çiçeklenme döneminden sonra yaklaşık 1,5-2 ay süre içersinde toprakta bekletimesi gerekiyor.Daha sonra kuru ve serin ortamda karanlık bir yerde depolana bilir.Eğer böyle bir imkan yoksa Çiçekelenme döneminden sonra kök boğazından kırılarak bahçenizin yani dikmiş olduğunuz yerde bir sonraki yıla kadar toprakta kalmasında bir sakıncası yoktur.Bu olay tum soğanlı bitkiler için geçerli olduğu gibi yumru köke sahip çiçekler içinde geöerli Örnek yıldız çiçeği çok yıllıbitki olduğu için onuda sökmenize gerek yoktur.

Eski 11-12-2007, 11:56   #484
-

Ters lalaler güneydoğuanadolu Siirt,Hakkari ve özellikle Van illerimizin yüksek bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir.Bunların soğanları diğersonlı bitkilere göre biraz büyük.Dikim yapılırken sonlar karşılıklı olarak 4 noktadan çizilir ve daha sonra büyülüğünün 3 katı derinliğe dikilir.

Eski 11-12-2007, 12:03   #485
-

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysemelike Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar,

Bu dönem alacağınız soğanlarda aman dikkat edin, dogun ve ele gelir olsunlar ve üzerlerinde yara, bere ve küf olmasın.....
Don yoksa hemen ekin, birde çiçeklenmelerini paketin üzerindeki tarihden biraz daha geç bekleyin.....
Selamlar..
Melike
Lalelerde çiçeklenmenin geç olması için kışı yaşaması gerekiyor.Aksi takdirde geçenyıl yaşanan sıcaklıklar nedeniyle erken çiçeklenme yaşana bilir.Geç çiçeklenmesi için sürekli 2 3 günde bir sulanmasında fayda var.Busene havalar fena gitmiyor.Eğer kışı yaşamzsa sulama proğramına devam .

Eski 11-12-2007, 15:13   #486
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahçevan Mesajı Göster
Lalelerde çiçeklenmenin geç olması için kışı yaşaması gerekiyor.Aksi takdirde geçenyıl yaşanan sıcaklıklar nedeniyle erken çiçeklenme yaşana bilir.Geç çiçeklenmesi için sürekli 2 3 günde bir sulanmasında fayda var.Busene havalar fena gitmiyor.Eğer kışı yaşamzsa sulama proğramına devam .
Bahçevan çok haklı.
Yaşadığınız yerin iklimi size verilen tüm bilgilerde göz önünde bulundurulması gereken bir konu.Örneğin bahçevan'ın verdiği bilgi İstanbul için geçerli .

Ama örneğin Ankarada bu aralar hava güzel laleleri ekebilirsiniz ama sulamanız soğanı çürütebilir, **** yozgatta ekersiniz sulamanız gece soğuğunda sorun yaratabilir....

Yine İstanbulda yüzeyel ekersiniz erken çiçek alırsınız ama marmara bölgesinin dışına çıktınız mı **** biraz yükseldinizmi hem biraz daha derine ekmeniz gerekir soğanı, hem de daha geç çiçek alırsınız....

Bu bilgiler malina'nın oluşturmak istediği zon haritasına ihtiyacımızı gösteren bir konudur. Hangi bitki olursa olsun çok marjinal özellikler içermiyorsa zon haritasındaki konumunuza göre çiçeklenmesinden, boylanmasına kadar pek çok bölgesel farklılıklar olabilir....Dikkatinize.....

Eski 11-12-2007, 15:46   #487
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Eyvah benimkileri sulamıştım kurudukları için(Ankara'da). Peki ama zaten, dışarda ekili olanlar şu anda yağmurla sulanmakta. Aynı şey değil mi?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2007, 21:51   #488
Ağaçsever

Ashba's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şuanda ektiğim lale soğanları Martta çiçeklenmiş olurlar mı? Laleleri çok sever can dostum, doğum gününe yetişseydi çok iyi olurdu

Ashba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 00:21   #489
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-11-2006
Bugün İstanbulda havanın da güzel olması sebebiyle sahilde yürüyüş yapmak istedim. Bakırköy Sahil Yolundan Ataköy'e doğru yürürken Galleria civarına İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çuha çiçeği ve lale soğanı dikimini seyrettim... Kutularda 10 binlerce lale soğanı vardı ve çuha çiçeklerinin arasına dikiyorlardı. Bütün kutularda "made in Holland" yazıyordu. İçimden "yine bizim paralar gitti" diye geçirdim inşallah harcanan paralara ve emeklere değer bir iş çıkar da, geçen senelerdeki gibi göze hoş gelen görüntüleri görürüz.

cetvel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 00:31   #490
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Geçen yıl dikilenlerden bir örnek.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 07:55   #491
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili cetvel, çok haklısın demek geldi içimden. Evet etraf çok güzel görünüyor ben de beğeniyorum ama madem bu kadar masraf ediliyor, paralar harcanıyor (çoğu ithal bitki) neden daha uzun süre dayanacak türler seçilmiyor diyorum. Şehrimizin simgesi ama nereden baksan en fazla20 gün dayanır. Neden kendimiz üretmiyor ve onları değerlendirmiyoruz. Geçen gün devlet fidanlıklarını ve seraları gezdim. İçler acısıydı. Saraylarımızın bahçesindeki üretim yerleri de aynı şekilde. Birkaç pitosparum ve yığınla çam. Seneler önce ne güzel çiçekler üretiliyordu, Emirgan korusunda satmaları için binbir dil dökerdim. Birkaç Osmanlı şimşiri alabilmek için yapmadığım şaklabanlık kalmamıştı, hiç unutmam.
Herhalde birileri iyi para kazansınlar diye böyle devam ediyorlar diye düşündüm.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 08:14   #492
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Guler Mesajı Göster
Şehrimizin simgesi ama nereden baksan en fazla20 gün dayanır.
Kentinin simgesini başka ülkelerden ithal eden pek az kent vardır sanırım

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 08:56   #493
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Peki geçen sene İstanbul'a dikilen lale soğanları ne oldu? Sonuçta bu sene tekrar ithal soğan almaya gerek yok, geçen sene dikilenlerin tekrar toprağa geri dönmesi lazım.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 09:39   #494
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Peki geçen sene İstanbul'a dikilen lale soğanları ne oldu? Sonuçta bu sene tekrar ithal soğan almaya gerek yok, geçen sene dikilenlerin tekrar toprağa geri dönmesi lazım.
Sanırım birkaç sayfa geride yazmışlardı bunu... Malesef renk ayrımı yapılmaksızın birbirlerine karıştırılmıştı ve soğanların çok fazla olması sebebiyle, saklayacak kapasite olmadığı için atılmışlardı...

Ben bu sene de öyle yapacaklarını düşünüyorum; eğer öyle olursa bütün hepsini bu kişilerden isteyip alacağım, gerekirse çöpten toplayacağım!!! Sonra burdan isteyen arkadaşlara dağıtırım.

Eski 12-12-2007, 09:48   #495
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Arkadaşlar, sevgili zenfree, çöpten topladı. Hersene atıyorlar, israf diz boyu. 20 gün sonra sökülüp atılıyor, ve başka çiçekler papatya bellisler ekiliyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 09:51   #496
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Galeri: 341
Sayın Cetvel, bu söylediğinizi yapabilmeniz mümkün değil malesef. Ben bu yıl bahardan beri takip ediyorum. Dikim yapılan yeri oturduğum yerden görebiliyorum. Yani o kadar yakınım. Laleler solduktan sonra daha soğanlar oluşmadan, yeni çiçekleri dikmek için söküyorlar.

Sökümde gözden kaçanlar ise, daha sonraki dikimlerde kaldırılıyor. Geçen hafta mıntıka temizliği yapılan, çalı çırpı ve toparkaların yığın haline getirildiği yerde soğanlar buldum. Filizlenmişlerdi ve atılmışlardı.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 10:26   #497
Ağaç Dostu

fevziye's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2007
Galeri: 134
Sevgili Güler hn., sevgili Zenfree o çöplüklerin yerini söylermisiniz? Şaka bir yana gerçekten yazık oluyor. Güzelim soğanlar madem saklanmıyacak neden o kadar masraf yapılıyor. Dediğiniz gibi görünüşleri çok çok güzel ama sürekliliği sağlanmalı.

fevziye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 11:08   #498
Ağaç Dostu

GLCN's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Galeri: 15
Benim kendiliğinden saksıda çıkan(kimbilir nezamandan kalmış) (yaprakları 10 cm kadar) sümbüllerim güneste dursa olurmu yoksa güneşi sevmezlermi?

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 13:38   #499
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Arkadaşlar!Bu hafta Cuma günü BİM e lale,sümbül,nergis v.b. soğanları gelecekmiş.3.5 YTL olacakmış.Fakat paketlerde kaç tane olacağını broşürden anlayamadım.

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 14:05   #500
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Sayın Cetvel, bu söylediğinizi yapabilmeniz mümkün değil malesef. Ben bu yıl bahardan beri takip ediyorum. Dikim yapılan yeri oturduğum yerden görebiliyorum. Yani o kadar yakınım. Laleler solduktan sonra daha soğanlar oluşmadan, yeni çiçekleri dikmek için söküyorlar.

Sökümde gözden kaçanlar ise, daha sonraki dikimlerde kaldırılıyor. Geçen hafta mıntıka temizliği yapılan, çalı çırpı ve toparkaların yığın haline getirildiği yerde soğanlar buldum. Filizlenmişlerdi ve atılmışlardı.
geçen sene çok üstünde durmadığım için takip etmemiştim ama bu sene bu lale dikiminden bir hafta on gün önce sağlı sollu yol kenarları (yaklaşık 1,5km toplam 3 km) ve orta refujde toprak hazırlandı (belleyip çapaladılar ve her türlü bitkiyi söktüler) Bu sırada geçen seneden kaldığı belli olan pekçok soğan ve daha küçük soğanları topraktan aldım. Geçen sene takip etmediğim için açıkçası pişmanlık duydum, ama bu sene tüm arkadaşlara söz, takip edeceğim. İnşallah şansım da yaver giderse, hepinize soğanlardan bol bol göndereceğim.

not: yol kenarında yüzlerce gül vardı daha önceki sene, hemen hemen iki üç seneliklerdi. Bu sene onlarıda söküp kenarlara bıraktılar ve neredeyse tamamı kurudu. Ben 3 tanesini kurtarabildim ama dün yol kenarını gezerken birşeye dikkat ettim; insanoğlunun tüm vahşetine rağmen doğa, güllerin bazılarında yeniden filizlenmeye imkan vermişti. Birazdan gidip onları da alacağım atıldıkları yerden!... Fotoğraflarını çeker burdan gösteririm sizlere...

Düzenleyen cetvel : 12-12-2007 saat 14:11 Neden: ekleme yapıldı...
Eski 12-12-2007, 19:03   #501
Ağaçsever

Ashba's Avatar

Gerilmeyelim hemen lütfen... Arkadaşlar, bu konuyla ilgili, Belediye başkanıyla yapılan röportajı okumuştum. Bir düşünün, bu soğanlar için depo, o depoda çalışacak işçiler, o depoda kullanılacak ilaçlar vs vs derken hesap daha tuzluya mal oluyor. Belediyeler lale alırken perakende olandan çok daha uygun fiyata alıyorlar ve birkaç yıllık anlaşma yapmak da mümkün oluyor. Üstelik alınan lalelerin tamamı ithal değil. Türk firmalara öncelik veriliyor. Bakınız: sadece toptan satış yapan soğanlı bitki firmaları.
Başkanın söylediğine göre iki şeklinde hesabı çıkartılmış ve her sene yeni soğan alımının çok daha hesaplı olduğu görülmüş.
Yapmayın.. Mevzu çiçek, çok para harcamanın yöneticilere bir karı olmaz.
Saygılarımla

Eski 12-12-2007, 19:11   #502
-

Giriş Tarihi: 03-02-2007
Galeri: 23
ashba' ya katılıyorum.Bildiğim kadarıyla soğanlar yerli üretrim.Ve lale soğanları hibrit oldukları için ikinci yıl tekrar ekildiklerinde ilk yılki ihtişamı vermiyorlar...Renkleri bozulmasa da boylarında küçülme ve düzensiz gelişim oluyor.Her şey para değil...Bulsanıza o kaybolan o İstanbul Lalesinden bir soğan!!!

bursevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 19:13   #503
Ağaçsever

Ashba's Avatar

Cetvel, benim için de toplayabilirsen denk gelince çok sevinirim. Ben Düzce'de oturuyorum ve laleleri kendim için yetiştirebileceğim, başkalarına hediye edebileceğim, yaşadığım bölgelerde değerlendirebileceğim oldukça çok yerim var. Üstelik Düzceli vatandaşlar olarak belediyenin pek ilgilenmediği Kalıcı Konutlar çevre düzeninin de gayrimeşru sorumlusu kesildik Hani olur ya bir katliam görürsünüz, ben çuvalları kapar gelirim Devletin cebinden çıkan parayla devletin parklarını güzelleştirmiş oluruz.

Eski 13-12-2007, 00:50   #504
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bursevi Mesajı Göster
ashba' ya katılıyorum.Bildiğim kadarıyla soğanlar yerli üretrim.Ve lale soğanları hibrit oldukları için ikinci yıl tekrar ekildiklerinde ilk yılki ihtişamı vermiyorlar...Renkleri bozulmasa da boylarında küçülme ve düzensiz gelişim oluyor.Her şey para değil...Bulsanıza o kaybolan o İstanbul Lalesinden bir soğan!!!
bizim bölgemize dikilen bütün lalelerin kutularında "made in holland" ibaresi var... ama yerli üründe tedarik ediyorlarsa; bizim üreticileri destekleme anlamında iyi bir iş yapıyorlar...

ama yine de sökülen soğanların atılması, hiç bir şekilde mazur görülemez. 5 Aralıkta Bakırköy Özgürlük Meydanında lale soğanı dağıtmışlardı... Demekki soğanları atamak yerine böyle bir dağıtma işi planlamak çok zor değil... Umarım bu yönde bir plan yaparlar bu sene için...

Eski 13-12-2007, 00:51   #505
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ashba Mesajı Göster
Cetvel, benim için de toplayabilirsen denk gelince çok sevinirim. Ben Düzce'de oturuyorum ve laleleri kendim için yetiştirebileceğim, başkalarına hediye edebileceğim, yaşadığım bölgelerde değerlendirebileceğim oldukça çok yerim var. Üstelik Düzceli vatandaşlar olarak belediyenin pek ilgilenmediği Kalıcı Konutlar çevre düzeninin de gayrimeşru sorumlusu kesildik Hani olur ya bir katliam görürsünüz, ben çuvalları kapar gelirim Devletin cebinden çıkan parayla devletin parklarını güzelleştirmiş oluruz.
memnuniyetle... eğer bu sene de atacaklarda, yüzsüzlük yapıp hepsini isteyeceğim.

Eski 13-12-2007, 00:51   #506
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2007
Galeri: 1
Lale ekim mevsimi geçtimi?

sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 08:02   #507
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 Mesajı Göster
Lale ekim mevsimi geçtimi?
Yalova gibi yumuşak iklimli yerlerde aralık sonuna kadar ekebilirsiniz.....

Eski 13-12-2007, 08:21   #508
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Alıntı:
Yalova gibi yumuşak iklimli yerlerde aralık sonuna kadar ekebilirsiniz.....

Bu habere çok sevindim.
Teşekkürler.

Eski 13-12-2007, 22:20   #509
Ağaçsever

DivanE's Avatar

Alıntı:
Arkadaşlarda size bilgi vermişler, bir iki tanede ben yukarıda ralara serpiştirdim...Umarım yardımcı olmuştur... Selamlarımla.....
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekür ederim hemen uygulamaya geçeceğim.

DivanE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 22:48   #510
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetvel Mesajı Göster
memnuniyetle... eğer bu sene de atacaklarda, yüzsüzlük yapıp hepsini isteyeceğim.
Cetvel söktükleri zaman sen burdan haber ver, biz gelip toplayalım.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025