![]() |
|
![]() |
#481 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çiçeği geçtikten sonra bir saksıya almak isterseniz o zaman verebilirsiniz.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 | |
-
Giriş Tarihi: 02-11-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#483 |
-
|
lale soğanları kasım ayından aralık ayının sonuna kadar dikilmesi gerekiyor.Soganların sağlıklı bümesi için çiçeklenme döneminden sonra yaklaşık 1,5-2 ay süre içersinde toprakta bekletimesi gerekiyor.Daha sonra kuru ve serin ortamda karanlık bir yerde depolana bilir.Eğer böyle bir imkan yoksa Çiçekelenme döneminden sonra kök boğazından kırılarak bahçenizin yani dikmiş olduğunuz yerde bir sonraki yıla kadar toprakta kalmasında bir sakıncası yoktur.Bu olay tum soğanlı bitkiler için geçerli olduğu gibi yumru köke sahip çiçekler içinde geöerli Örnek yıldız çiçeği çok yıllıbitki olduğu için onuda sökmenize gerek yoktur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 |
-
|
Ters lalaler güneydoğuanadolu Siirt,Hakkari ve özellikle Van illerimizin yüksek bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir.Bunların soğanları diğersonlı bitkilere göre biraz büyük.Dikim yapılırken sonlar karşılıklı olarak 4 noktadan çizilir ve daha sonra büyülüğünün 3 katı derinliğe dikilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#485 | |
-
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#486 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yaşadığınız yerin iklimi size verilen tüm bilgilerde göz önünde bulundurulması gereken bir konu.Örneğin bahçevan'ın verdiği bilgi İstanbul için geçerli . Ama örneğin Ankarada bu aralar hava güzel laleleri ekebilirsiniz ama sulamanız soğanı çürütebilir, **** yozgatta ekersiniz sulamanız gece soğuğunda sorun yaratabilir.... Yine İstanbulda yüzeyel ekersiniz erken çiçek alırsınız ama marmara bölgesinin dışına çıktınız mı **** biraz yükseldinizmi hem biraz daha derine ekmeniz gerekir soğanı, hem de daha geç çiçek alırsınız.... Bu bilgiler malina'nın oluşturmak istediği zon haritasına ihtiyacımızı gösteren bir konudur. Hangi bitki olursa olsun çok marjinal özellikler içermiyorsa zon haritasındaki konumunuza göre çiçeklenmesinden, boylanmasına kadar pek çok bölgesel farklılıklar olabilir....Dikkatinize..... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-04-2007
|
Şuanda ektiğim lale soğanları Martta çiçeklenmiş olurlar mı? Laleleri çok sever can dostum, doğum gününe yetişseydi çok iyi olurdu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-11-2006
|
Bugün İstanbulda havanın da güzel olması sebebiyle sahilde yürüyüş yapmak istedim. Bakırköy Sahil Yolundan Ataköy'e doğru yürürken Galleria civarına İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çuha çiçeği ve lale soğanı dikimini seyrettim... Kutularda 10 binlerce lale soğanı vardı ve çuha çiçeklerinin arasına dikiyorlardı. Bütün kutularda "made in Holland" yazıyordu. İçimden "yine bizim paralar gitti" diye geçirdim inşallah harcanan paralara ve emeklere değer bir iş çıkar da, geçen senelerdeki gibi göze hoş gelen görüntüleri görürüz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Moderatör
|
Sevgili cetvel, çok haklısın demek geldi içimden. Evet etraf çok güzel görünüyor ben de beğeniyorum ama madem bu kadar masraf ediliyor, paralar harcanıyor (çoğu ithal bitki) neden daha uzun süre dayanacak türler seçilmiyor diyorum. Şehrimizin simgesi ama nereden baksan en fazla20 gün dayanır. Neden kendimiz üretmiyor ve onları değerlendirmiyoruz. Geçen gün devlet fidanlıklarını ve seraları gezdim. İçler acısıydı. Saraylarımızın bahçesindeki üretim yerleri de aynı şekilde. Birkaç pitosparum ve yığınla çam. Seneler önce ne güzel çiçekler üretiliyordu, Emirgan korusunda satmaları için binbir dil dökerdim. Birkaç Osmanlı şimşiri alabilmek için yapmadığım şaklabanlık kalmamıştı, hiç unutmam. Herhalde birileri iyi para kazansınlar diye böyle devam ediyorlar diye düşündüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#494 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Ben bu sene de öyle yapacaklarını düşünüyorum; eğer öyle olursa bütün hepsini bu kişilerden isteyip alacağım, gerekirse çöpten toplayacağım!!! Sonra burdan isteyen arkadaşlara dağıtırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#496 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Cetvel, bu söylediğinizi yapabilmeniz mümkün değil malesef. Ben bu yıl bahardan beri takip ediyorum. Dikim yapılan yeri oturduğum yerden görebiliyorum. ![]() Sökümde gözden kaçanlar ise, daha sonraki dikimlerde kaldırılıyor. Geçen hafta mıntıka temizliği yapılan, çalı çırpı ve toparkaların yığın haline getirildiği yerde soğanlar buldum. Filizlenmişlerdi ve atılmışlardı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Güler hn., sevgili Zenfree o çöplüklerin yerini söylermisiniz? Şaka bir yana gerçekten yazık oluyor. Güzelim soğanlar madem saklanmıyacak neden o kadar masraf yapılıyor. Dediğiniz gibi görünüşleri çok çok güzel ama sürekliliği sağlanmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#500 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() not: yol kenarında yüzlerce gül vardı daha önceki sene, hemen hemen iki üç seneliklerdi. Bu sene onlarıda söküp kenarlara bıraktılar ve neredeyse tamamı kurudu. Ben 3 tanesini kurtarabildim ama dün yol kenarını gezerken birşeye dikkat ettim; insanoğlunun tüm vahşetine rağmen doğa, güllerin bazılarında yeniden filizlenmeye imkan vermişti. Birazdan gidip onları da alacağım atıldıkları yerden!... Fotoğraflarını çeker burdan gösteririm sizlere... Düzenleyen cetvel : 12-12-2007 saat 14:11 Neden: ekleme yapıldı... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#501 |
Ağaçsever
|
Gerilmeyelim hemen lütfen... Arkadaşlar, bu konuyla ilgili, Belediye başkanıyla yapılan röportajı okumuştum. Bir düşünün, bu soğanlar için depo, o depoda çalışacak işçiler, o depoda kullanılacak ilaçlar vs vs derken hesap daha tuzluya mal oluyor. Belediyeler lale alırken perakende olandan çok daha uygun fiyata alıyorlar ve birkaç yıllık anlaşma yapmak da mümkün oluyor. Üstelik alınan lalelerin tamamı ithal değil. Türk firmalara öncelik veriliyor. Bakınız: sadece toptan satış yapan soğanlı bitki firmaları. Başkanın söylediğine göre iki şeklinde hesabı çıkartılmış ve her sene yeni soğan alımının çok daha hesaplı olduğu görülmüş. Yapmayın.. Mevzu çiçek, çok para harcamanın yöneticilere bir karı olmaz. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
-
|
ashba' ya katılıyorum.Bildiğim kadarıyla soğanlar yerli üretrim.Ve lale soğanları hibrit oldukları için ikinci yıl tekrar ekildiklerinde ilk yılki ihtişamı vermiyorlar...Renkleri bozulmasa da boylarında küçülme ve düzensiz gelişim oluyor.Her şey para değil...Bulsanıza o kaybolan o İstanbul Lalesinden bir soğan!!! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 |
Ağaçsever
|
Cetvel, benim için de toplayabilirsen denk gelince çok sevinirim. Ben Düzce'de oturuyorum ve laleleri kendim için yetiştirebileceğim, başkalarına hediye edebileceğim, yaşadığım bölgelerde değerlendirebileceğim oldukça çok yerim var. Üstelik Düzceli vatandaşlar olarak belediyenin pek ilgilenmediği Kalıcı Konutlar çevre düzeninin de gayrimeşru sorumlusu kesildik ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#504 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
ama yine de sökülen soğanların atılması, hiç bir şekilde mazur görülemez. 5 Aralıkta Bakırköy Özgürlük Meydanında lale soğanı dağıtmışlardı... Demekki soğanları atamak yerine böyle bir dağıtma işi planlamak çok zor değil... Umarım bu yönde bir plan yaparlar bu sene için... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#505 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |