agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-01-2010, 23:55   #1
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Soğanlı bitkilerle ilgili soru ve cevaplar

Sevgili dostlar., hayırlı akşamlar. Bu gün fazla soğuk yok ama kar yağıyor Yalova da. Frezyalarımda büyük bir hasar görünmedi bu gün. Lalelerim yatmış dondan ama onlar zarar görmez, kalkarlar. Sn. Kumyaka 3 serada 3 adet soba yakıyorum akşamları. Bu arada Achidentera yaz orkidesidir, şimdi soğanları dinleniyor, su vermeyin. Agapanthus (Nil zambağı, Aşk zambağı) uygun iklimde devamlı gelişir. Soğuğu sevmez ama idare eder.

Sevgili Cemal S. sen de şaşırmışsın, KUMKAYA nereden çıktı?? Allah şaşırtmasın.
Sevgili Güler hanım., Anonsu siz yapın. Nasıl bir toplantı yapılacak ise ben hazırım. uygun bir günü siz seçiniz. Ben nasıl bir hazırlık yapmalıyım Tüyo verirseniz sevinirim.

Az şekerli kahve için teşekkürler.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 12:21   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Ben de gelebildim.
Önce güzel sıcacık bir çay alayım, kaldıysa simit de rica edeceğim.
Mert'in dün gece ateşi çıkmadı ama kendi tabiri ile tam bir mümüklü olmuş burnu akıyor.
Sabah bakıcısına bıraktım, akşam saat beşe kadar serbestim.

Sevgili kumyaka2010, biz; agaclar.net hanımları çok becerikliyizdir. Beylerimizi hiç ihmal eder miyiz? "Beylerin vay haline" demeyin hiç. Yemekleri hazır, evleri derli toplu olduktantan sonra hiç sesleri çıkmaz. Bizler burada mutluluk içinde olduğumuzda onlar da mutlu oluyorlar.

Arkadaşlar, arkadaşımız kgursan bugünlerde kahve toplantımız için hazır olabilecekmiş.
Toplantıyı yarın akşam (Cuma) mı yapalım, yoksa Pazartesi akşamı mı? Katılılım hangi akşam daha çok olur?
Soğanlı, yumrulu bitkiler ile kesme çiçekler hakkındaki sorularınızı da hazırlayın. Böyle gönüllü bir bilgi kaynağı bulmak her sitede mümkün olmaz.
Bu konuda arkadaşımızdan öğrenebileceğimiz çok şey var, kendi bahçesinde bize anlattıklarını dinlemenizi isterdim.
Bizlere harika bir gün yaşattı. Hem yedik içtik, hem gezdik hem de öğrendik. Bir de elimiz kolumuz çiçek demetleri ile dolu olarak evlerimize döndük.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 20:01   #3
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
SOĞANLI bitkiler Soru-Cevap

İyi akşamlar herkese., Ben bu gün bir üvertür (açılış) yapayım diye düşündüm. Devamını sizler getirirsiniz.
1.SORU: Bitkilerde Soğan(Rizom-Yumru-soğanımsı gövde) nedir? Bazı bitkiler toprak üstü aksamları (yaprak,övde vs) kuruduktan sonra, toprak altında besin biriktirerek meydana getirdikleri şişkinliklere soğan (yumru-rizom-corm) denir.
2. Soğan yapısı nasıl oluşur? Bitkilerde Yaprak, gövde, hipocotil gibi kısımlar toprak altında besin biriktirir ve soğan (yumru-rizom) denilen yapıyı oluşturur.

3.Soğan tipleri nelerdir?

a) Gerçek soğanlar: Bunlar soğan tabanı üzerinden çıkmış olan yaprakların toprak altında besin biriktirmesi ile oluşur. Soğan tabanından iç içe halkalar şeklinde çıkan yapraklar toprak altında besin biriktirir,kalın etli bir yapı (Scale) oluşturur. Soğan tabanının merkezine yakın bir yerde çiçek tomurcuğu ve çiçek oluşturur.

Soğanın irileşmesi (Enlargment) genişlemesi, merkezden dışarı doğru olur. Merkezde en genç scaleler bulunur. En dıştaki scale(pul) en yaşlıdır.

Bazılarında en dış scale zar şeklinde ince,sert bir yapı da olur bu zar şeklindeki yapıya "Tunik" denir (Yemeklik soğan, lale) bazılarında dış kabuk(Tunik) yoktur (Lilium, Fritillaria) bunlar daha dikkatli korunmalıdır.

b) Soğanımsı gövdeler (Corm): Bunlarda gövde toprak altında besin biriktirerek şişer. Gövdenin etrafında yapraklar kuruyunca tunik gibi cormun etrafını sarar. Her yaprağın dibinde bir göz(tomurcuk) bulunur. Tepe tomurcuk zarar görürse yandaki bu tomurcuklar şişer,filiz verir. (Frezya, Gladiol, Crocus,Achidentera) bu soğan tipindedir.

Corm u boyuna kestiğiniz zaman düz bir yapı görünür ortakısmında öz bulunur. Bu soğan tipi YUMRU ya benzese de yumru değildir, çünki kök taban kısımdan, Sürgün başka yerden çıkar,Yumrularda kök ve sürgün aynı yerden çıkar.

c) Yumrular: Köklerin ucunda besin biriktirerek oluşmuş şişkinliklerdir. Patates ve Cyclamen örnek verilebilir. Bunlarda aynı yerden hem kök hem sürgün çıkar. Bunlarda da scale denilen pullar görülmez.

d)Rizom : toprak altında özelleşmiş,kalınlaşmış sürünücü gövdelerdir. Her boğumundan (nodyum) kök ve sürgün çıkar.

d) Pençe : Toprak altında köklerin besin biriktirip şişmesi,kalınlaşmasıdır. Özelleşmiş köklerdir. Üzerlerinde sürgün verecek gözler bulunur.

Bu yapıların tümüne pratikde SOĞAN denir.

4. Soğanlı bitkilerde Çiçek nasıl oluşuyor? Bazı soğanlı bitkilerde çiçek oluşumu soğan söküldüğü an da başlamıştır, kuruma-depolama aşamalarında soğan içindeki çiçek tomurcuğu gelişir ( Lale, nergis). Bu soğanlı bitkiler dikimden sonra az ışıkdan etkilenmez.

Bazı soğanlı bitkilerde çiçek oluşumu ancak dikimden sonra meydana gelir. Bu bitkiler gelişmeleri esnasında düşük ışık koşullarından olumsuz etkilenir. Işık yetmezliği durumunda çiçekleri açmayabilir veya körelir (Lilium, Dutch iris)

5. Soğan dikildikten sonra ne oluyor,nasıl gelişiyor?

Her soğan toprağa dikildikten sonra uygun NEM ve SICAKLIK koşullarını bulunca hemen kök salar, köklenir, içindeki besinleri kullanarak büyüme noktasından sürgün uzatır, yapraklanır, çiçek verir, yaprakları ile besin yaparak mevcut soğanı veya yeni soğanı besler büyütür. Sezon sonunda topraküstü kısımları kurur ve DİNLENME dönemine girer.

Evet dostlar, Ben bir başlangıç yaptım. Sorularınızı cevaplamaya hazırım.

NOT: Sn.Yöneticiler bu bilgileri Cafe10 dan ziyade "Soğanlı bitkiler soru-cevap" gibi Ayrı bir başlıkta toplarsa daha iyi olur düşüncesindeyim.

Eklenen Resimler
   
engin koç beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 20:27   #4
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Açıklamalar için çok teşekkür sayın Kgursan.
Ben şunu merak ediyorum, soğanlı bitkilerin soğuğa en dayanıksız olanı hangisidir?

Yukarıdaki fotoğraflar çok güzel ama nasıl kıydınız o çiçek verecek soğanlara

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 20:44   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili arkadaşlar bizler bu konuşmaları kahvede yapalım, sorularımızı soralım cevaplarımızı alalım. Daha sonra bu bilgileri derli toplu olarak ilgili başlıklarda toparlayacağız. Kahvede kalıp da gümbürtüye gitmeyecek.

1- Soğanlı bitkilerin soğuğa en dayanıksız olanı hangisidir? (Adalet Yağcı)

2- Ben soğanlı bitkilerimi (sümbül-nergis-amarillis- glayöl) topraktan çıkartmıyorum. Çiçeklenme bitip de yaprakları iyice ölünce biraz gübreli su ile sulayıp bırakıyorum. Ama iki senede bir çukurlarını kazıp, yavru ayırımı yapıyor ve yuvalarına gübreli güzel toprak koyarak yeniden ekiyorum. Yaptığım bu uygulama doğru mu değil mi?.... (Güler)

3- Bazı marketlerde satılan soğanların yapraklarının iyice soğana yakın kesildiğini gördüm, sadece çiçek açacak sap bırakılmış, neden böyle yapılıyor?..... (Güler)

4-Frezyalar yaylada olmuyor, olsa bile çiçeklenmiyor, bunun sebebi nedir? (Adalet Yağcı)

5-"Bazı soğanlı bitkilerde çiçek oluşumu ancak dikimden sonra meydana gelir. Bu bitkiler gelişmeleri esnasında düşük ışık koşullarından olumsuz etkilenir. Işık yetmezliği durumunda çiçekleri açmayabilir veya körelir (Lilium, Dutch iris)" demişsiniz.
Dahliyalar, gerçi bunlar yumru ama ben marketlerden alırken poşetlerini iyice inceliyorum. Yumruların yumuşamamış , sert olmasına dikkat ettiğim gibi yumru üzerinde hayat belirtisi olan minik minik patlamalar yapmışlarını seçiyorum. Yaptığım doğru mu? (Güler)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 21:20   #6
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
6-Soğanları hep 10 cm. derinliğe dikmemiz öneriliyor, oysa derinlik 6-7 cm. olduğunda da gayet güzel çiçekleniyorlar ve ayrıca daha derine dikilen soğanlar kaybolabiliyor belki de çürüyor.(Adalet Yağcı)

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 22:03   #7
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
kumyaka2010's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 379
Galeri: 1
Sayın kgursan ! Benim sumbuller çok seyrak açıyor .5 sene evvel aldıgımda çok guzeldi .Çok fazla yavru veriyor .Hersene sokuyorum .Sebebi nedir acaba ?Galaları hiç sokmuyorum ,isteyen olunca veriyorum .Arada bir sokmekmi lazım ?
Starilejeyi varilde 10 sene sonra yere diktim .Kaç senede bir ayırmak lazım ? Teşekkurler.
Not .Tavlayı Yalovaya gelince benle oynarmısın .10 senedir oynamadım .

kumyaka2010 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 22:47   #8
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Herkese bol şans. Sırayla cevaplamaya çalışayım:
1. Sn Adalet hanım., Soğuğa duyarlılık bitkinin gelişme dönemine göre farklı olmaktadır. Örneğin frezya yapraklı halde -1veya -2 oC dayanabilir fakat çiçek sapı +1 oC da zarar görür. Tabi soğukta kalma süresi de önemli. Achidentera ve hippeastrum u ilk etapta sayabiliriz soğuğa karşı duyarlılıkta. Bunlar dayanıksızdır çünki köken olarak sıcak tropik iklimlerin bitkileridir. genelleme yaparsak sıcak iklimlerde yetişen soğanlılar soğuğa dayanmaz.

Deneme için doktorlar adam kesiyor, biz sizlere göstermek için 3-5 soğana kıymışız çok mu? Kaldı ki harman zamanı binlerin arasında 3-5 soğan sayılmıyor.

Sn Güler hanım., Bazı soğanlılar bazı iklimlerde toprak donmayınca toprakta bırakılabiliyor. Sahil bölgeler için geçerli. Fakat kışları toprağın donduğu yörelerde soğanlar topraktan her yıl çıkarılmalıdır.

Diğer taraftan topraktan çıkardığınız soğanları UYGUN KOŞULLARDA muhafaza etmek önemli. Bazen bu koşullar sağlanamayınca yerinde bırakmak daha mantıklı oluyor. Yine de sizin yaptığınız gibi 2-3 yılda bir seyreltmekte fayda var. Özellikle çok avru yapanlarda bu önemli. Ayrıca yavruları ayırıp daha bakımlı büyütmek doğru olur.

Bir de yaprağı kurumuş, ölü sezona girmiş soğanlı bitkilere gübre vermek mantıklı değil, ancak çiftlik gübresi işe yarar o da sıcak tuttuğu için ve ilk baharda köklenme başlayınca hazır besin bulmuş olur bitkiler, fakat suni gübre vermek mantıklı değil. Suni gübre gelişme döneminde verilmeli.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 22:53   #9
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Soru 4. Bazı soğanlılardan kastınız sanırım Hippeastrum dur. Bunun özelliğini daha önce de yazmıştım devamlı çalışan bir bitki çiçek vermesi için soldurma gerekir bu nedenle yapraklarını keserler. (Sn maki 01 e açıklamıştım),
soru 5. Dahliyalar bir yumrulu bitki. Patates gibi düşünülebilir, tam bilmiyorum ama gün uzunluğu ve ışık çiçeklenmesini etkiliyor olabilir. Genellikle sonbahara doğru açmaları gün uzunluğu etkisinden olabilir fakat ben tam bilmiyorum dahliyaları.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 23:00   #10
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Sn adalet hanım., Frezyanın normal mevsimi sonbahar dikim-İlkbahar çiçek dir. Ancak çiçek tomurcuğu oluşması için 10-15 oC arasında 6 hafta gerekir. Soğanda Çiçek oluştuktan sonra ise 10-20 oC gerekiyor. Tam anlayamadım Ne zaman dikiliyor? Sonbaharda dikilirse kış set olur gelişemez/yaşayamaz. ilkbahar dikilirse soğanlar çiçek oluşum döneminde sıcağa gelebilir. Yani Çiçek oluşum döneminde sıcaklık 15 oC üzerinde olursa yaprak verir çiçek oluşturmaz. O dönemde 10-14 oC da 6 hafta gerekir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 23:03   #11
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Sn Güler., Dahliyalar da patates gibi düşünün yumuşamış olan yumruları hastadır. Dahliya yumruları sert olmalıdır, üzerinde gözler(tomurcuklar) olmalıdır .

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 23:10   #12
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
6-Soğanları hep 10 cm. derinliğe dikmemiz öneriliyor, oysa derinlik 6-7 cm. olduğunda da gayet güzel çiçekleniyorlar ve ayrıca daha derine dikilen soğanlar kaybolabiliyor belki de çürüyor.(Adalet Yağcı)
Sn Adalet hanım., 10 cm. genelleme için söylenmiş olabilir. Doğru olanı soğan iriliğine göre derinliktir. Genel ifade en fazla soğan boyunun (yüksekliğinin) 1,5-2 katı kadar bir örtme gerekir. Soğanın üzernde o kadar toprak olmalıdır. örneğin 5cm. sümbül soğanının üzerine 7-10 cm toprak konabilir ama 2cm galantus üzerine ancak 3-4 cm toprak konmalıdır.

Çok derin dikimlerde şöyle bir sakınca daha vardır: Toprağın 15-20 cm derinliğinde suyun drenajı da zorlaşır ve kökler su içinde kalabilir ve soğanı çürütebilir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2010, 23:19   #13
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 Mesajı Göster
Sayın kgursan ! Benim sumbuller çok seyrak açıyor .5 sene evvel aldıgımda çok guzeldi .Çok fazla yavru veriyor .Hersene sokuyorum .Sebebi nedir acaba ?Galaları hiç sokmuyorum ,isteyen olunca veriyorum .Arada bir sokmekmi lazım ?
Starilejeyi varilde 10 sene sonra yere diktim .Kaç senede bir ayırmak lazım ? Teşekkurler.
Not .Tavlayı Yalovaya gelince benle oynarmısın .10 senedir oynamadım .
Zaman içinde soğanların çapları küçülmüştür. Çaptan düşünce çiçekleri zayıf olur. Çok yavru verdiğine göre ana soğan küçülmüştür. Yavruları ayrı büyütüp (3-4 yıl) dikmek gerekir.

Gala yerinde kalınca sizin iklimde iyi gelişir ve kalabalık olması zarar vermez.

Stariliçya da ayırmadan 10-12 sene kalabilir.

Tavlayı 10 senedir oynamayınca unutmuşsunuzdur.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2010, 03:37   #14
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Kim sevmez laleyi,sümbülü,nergisi... Asırlardır şairlere,ozanlara ilham vermiş, bazıları bir devre isim olmuş bu çiçekler ve daha birçok çeşitleri " SOĞANLI BİTKİLER" olarak tanınır.

Her mevsim, iklim ve yere uygun bir soğanlı bitki mutlaka vardır. Kış sonunda toprağı delen kardelenlerden başlayarak,müge,safran,fulya,nergis,sümbül,anemon ve laleler ilkbaharda, begonia,zambak,yıldız ve glayöl çeşitleri ise yazdan sonbahara kadar bahçelerimizi şenlendirir.

Evde yetişebilen soğanlı bitkiler de hatırı sayılacak kadar çeşitlidir. Kaladyum,amaryllis,frezya,gala ve zambak cinsleri gibi..

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2010, 00:03   #15
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemal.S Mesajı Göster
Kamil bey!

Soğanlı bitkilerde şoklama veya soğuklama nedir? Biz üreticilere nasıl bir fayda sağlar? Normal evlerdeki yedek bir buzdolabı bu işlem için kullanılabilirmi?

Benim çiğdem soğanları minik saksılara ekilmiş durumda şu anda seranın içindeler ve yeşil yapraklandılar. Ne zaman çiçek açacaklar merak ediyoruz yoksa açmayacaklarmı?

Sıklamentlerde yeni yeni yapraklanmalar var bu baharda durumları hakkında bilgi verirseniz?

Acemilik zor iş be hocam. Sorularıma cevap verirseniz MARSTAN kurtulursunuz vermesseniz oyunu rüyanızda belki görürsünüz.

Saygıyla.
Sevgili cemalbey kardeşim., Sorularını cevaplamaya çalışayım ki mars dan kurtulayım
1. Bitkilerde SOĞUKLAMA ihtiyacı: Yalnız soğanlı bitkiler değil, diğer bazı subtropic (Serin ılıman iklim) bazı bitkiler de de soğuklama ihtiyacı vardır. Bu bitkilerin normal çiçeklenmesi için belli bir dönemde, belli bir süre +7 oC altında kalması gerekir ki Normal çiçek açsınlar. Örneğin ılıman iklim meyve ağaçlarında (kayısı, kiraz, şeftali, elma vs.) Çiçek tomurcukları dallarda Ağustos -Ekim arasında oluşmaya başlar. Oluşumun tamamlanması için kış boyunca (atıyorum 725 saat vs.) +7 oC altında beklemesi lazım bu süreçde çiçek için hormonal değişim tamamlanır ve normal zamanda çiçekler açılır. Bu nedenle bazı meyve türleri ılık iklimlerde (Adana, Antalya vb) çiçek ve meyve yapmaz.

Soğanlı bitkilerde de pek çok türünde soğan içinde çiçek oluştuktan sonra sapın uzaması için +5ile +9 oC arasında kalması gerekir. Bu işlem soğanlara depo da yapılınca preperasyon denir. Soğuklatılmış Lale soğanları kısa sürede(30-45 gün) çiçeklenir. Veya Lilium türlerinde soğanlar dikmeden önce veya diktikten sonra ortalama 6-8 hafta + 2 oC da kalmaz ise çiçek açmayabilir. Liliumdaki bu işleme "VERNALİZASYON" diyorlar. Bunun gibi pek çok bitki türü soğuklamazsa çiçek ve meyve/tohum vermez. (Bakınız soğanlı bitkiler depolama ve preparasyon başlığı)

cevap2. cyclamenler (C coum ilkbaharda çiçeklenecek, C.hederifolium çiçeklenmesi bitti) şimdi yapraklanacaklar, yaprakları besin yapacak, besinler soğana gidecek ve önümüzdeki yaz başında daha iri bir soğan olacak. Sonra yaprakları sararacak ve soğan dinlenmeye (uykuya) girecek, Sonbaharda uyanacak.

Çiğdemler çiçek açmayacak (geçti zamanı) yaprakları soğanı besleyecek ve irileştirecek sonbaharda Ekim ayında çiçeklenecek.

Kolay gelsin.


Düzenleyen kgursan : 30-01-2010 saat 00:04 Neden: bilgi tamamlama
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2010, 18:44   #16
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Sevgili Cemal S., Sorularında noksan kalan yeri de açayım ; Amatörler buzdolabında vs. soğanları şoklayabilirmiyiz?

Konunun özünde 3 nokta var:

1.Nokta ; Soğanlar (Lale) sökümden sonra soğan içinde çiçek organlarını (renkli yapraklar, anterleri dişi organ-Gynoecium) 2-3 aylık bir zaman sürecinde ve uygun depo sıcaklıklarında tamamlar. Türkiye de yıllara ve çeşitlere göre değişmekle birlikte bu süreç Ağustos ortası- Eylül ortasında tamamlanır. Yani çiçeğin tüm organları ve en sonunda da Gynoecium (dişi organ) tamamlanır. Bu döneme G dönemi denir.

Soğuk depo, buzdolabıvs.(5-9 oC) Ancak bu dönemde konur. G döneminden önce soğuğa koyarsanız çiçekler anormal olur.

2. Nokta: Soğanlar buz dolabına konunca "Etilen" den olumsuz etkilenir. Etilen gazı çok küçük (ppm) dozunda bile soğan içinde oluşmuş olan çiçeği bozar. Dumura uğratır. Dolayısıyla soğanlar etilen kaynaklarından uzak depolanmalıdır. Etilen üreten aynaklar ise: Yeşillikler, sebzeler, meyveler, Eksoz gazı, vs. sayılabilir.

3. Nokta: Soğanlar soğuk depoya girince "Hava sirkülasyonu" önemlidir. Soğukta nem yoğuşması fazla olacağından nemin dışarı atılması gerekir. Nemli ortamda köklenme olayı çabuk olur bu kökler kuruduğu zaman soğan dikilince birdaha kök oluşmaz.

Eh daha fazla bilgi istersen "Soğan depolama ve preparasyon" başlığına göz atıver. ( Burada demeyi beceremiyorum)


Düzenleyen kgursan : 30-01-2010 saat 18:45 Neden: ekleme
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2010, 19:18   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2009
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 907
Galeri: 43
Geçen ay alıp ekemediğim lale ve sümbül soğanlarım vardı, sanırım içlerinde nergisler de var Birkaç tane de Müge rizomu vardı. Bugün balkonumu elden geçirince o soğanları ve mügeyi de toprağa diktim. Özellikle sümbüllerin yeşil yaprakları 4-5 cm kadar çıkmıştı. Lalelerinki o kadar uzun değildi ama onlar da filizlenmişti. Geç mi kaldım acaba? Çiçeklenirler mi? Bu arada balkonum kapalı.

köknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2010, 22:54   #18
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Biraz geç kalmışsınız ama kök yaparlarsa üstleri de gelişir. Çiçek de verebilirler.


Düzenleyen nevsune : 14-05-2010 saat 09:00
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 19:20   #19
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Heeey dostlar!! Hani sorular?? Ben dersimi çalıştım emrinize amade bekliyorum.

Bakın bu gün hava Lodos, sıcaklık 15-16 oC . Aldanmayın sakın Çarşamba kar, perşembe -Cuma don var. Önlemlerinizi alın açıkta kalmayın.

Tavlada turnuva!! zor bir iş. Nasıl yaparsın? Ahmet -Mehmeti, Mehmet - Cemali, Cemal -Ahmet i yenerse Ne olur??? Kim birincidir? Tavla böyle bir oyundur.

Ne ustalar gördük zalimin elinde kalmış,
Ne zalimler gördük çaylakları padişah yapmış
.

Zalim = Zar,

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2010, 19:15   #20
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Arkadaş'lar ;
bu soğanlar glayör soğanı mı crocosmia soğan'ları mı ?

Eklenen Resimler
 
nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 00:16   #21
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay Mesajı Göster
Arkadaş'lar ;
bu soğanlar glayör soğanı mı crocosmia soğan'ları mı ?
Sn Aybay., Eğer gladiol soğanı olsa yeni oluşmuş soğanın altında eski sağan da bulunurdu. Burada göremedim. Crocosmia yı ise tanımıyorum ama bunları pek de glayöre benzetemedim.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 12:03   #22
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Sn.Kgursan ;
teşekkür ederim.Geçen yıl o kadar çok soğan diktim ki çiçeklenmiyenleri tanıyamıyorum.

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 02:10   #23
Ağaç Dostu
 
FIRUZAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 448
Talking

Sayın kgursan;
Geçen yaz Mutlu Bey'den aldığım lilium soğanlarını saksıya uygun bir şekilde diktim.ekim ayında da saksıları bahçeme toprağa gömdüm.Bunu yapmamdaki amacım haziran böceklerinin lavralarının belki soğanlarımı yer diye korkmamdı saksılarla gömdüm bakim ne olacak diye.kışı bu şekilde geçirdiler.Burhaniye'de çok yağmur yağmasına rağmen bahçem geçirgen bir toprağa sahip olduğu için 10 soğanımında hiçbiri çürümedi. İstanbul'dan 15 mayıs gibi geldim hepsinin tepesinde 3 tane çiçek kokuları candium gibi değil ama güzel kokuluydular.
saksıları toprakdan çıkardım kokusu gelsin diye balkonuma koydum çiçeklerimin sefasını sürdüm kısaca şimdi çiçekler soldu düştüü,arada bir suluyorum. Artık yapraklarıda sararmaya başladııı bir tanesini saksıdan çıkardım bakim durum nedir diye ? Soğan ilk aldığımdan daha küçülmüş fakat aldığımda da sizden gelen soğanlar kadar büyük değildi.
Sorum bu soğanları yapraklar iyice sarardıktan sonra saksıdan çıkarmalımıyım saklamalı mıyım ? Yoksa öylece saksıda kalsın ekimde giderken gene bahçeyemi gömmeliyim soğanın küçülmesi nedendir bu arada sizin gönderdiğiniz gibi bununda gövdelerinde köklenme var ama daha değişik bir cins heralde
teşekkürler

FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 02:12   #24
Ağaç Dostu
 
FIRUZAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 448
Bir başka sorumda frezya soğanlarımı çıkarmıştım şu an durumları gayet iyi kenarlarından yavru vermiş bu soğanlarımı ne zaman ekmeliyim ? Teşekkürler

FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 20:58   #25
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FIRUZAN Mesajı Göster
Sayın kgursan;
şimdi çiçekler soldu düştüü,arada bir suluyorum. Artık yapraklarıda sararmaya başladııı bir tanesini saksıdan çıkardım bakim durum nedir diye ? Soğan ilk aldığımdan daha küçülmüş fakat aldığımda da sizden gelen soğanlar kadar büyük değildi.
Sorum bu soğanları yapraklar iyice sarardıktan sonra saksıdan çıkarmalımıyım saklamalı mıyım ? Yoksa öylece saksıda kalsın ekimde giderken gene bahçeyemi gömmeliyim soğanın küçülmesi nedendir bu arada sizin gönderdiğiniz gibi bununda gövdelerinde köklenme var ama daha değişik bir cins heralde
teşekkürler
Sn Firuzan., Soğanlar çiçeklerini açmış, besinlerini tüketmiş ve küçülmüşler! (damızlık soğan işletmeleri neden çiçekleri kopartıyorlar? sanırım anlaşılmıştır.

Şimdi bu küçük soğanları sonbaharda dikin, ilkbaharda ççeklerini kopartırsanız soğan irileşir, koparmazsanız yerinde daha küçük çiçek açar.

Soğanın küçülmesi besinini çiçek için harcamasındandır.

bu soğanları saksıdan çıkarıp, sonbaharda işlenmiş toprağa gömün. sapları sararınca da suyu kesin/azaltın.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 21:02   #26
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FIRUZAN Mesajı Göster
Bir başka sorumda frezya soğanlarımı çıkarmıştım şu an durumları gayet iyi kenarlarından yavru vermiş bu soğanlarımı ne zaman ekmeliyim ? Teşekkürler
frezya soğanları normal koşullarda, Eylül-aralık arsında dikilir, kışın yapraklanır, ilkbaharda çiçek açar (donmazlarsa).

Bazı özel depolanmış soğanlar ilkbaharda (şubat-Nisan) dikilir, yazın çiçek açar.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 23:52   #27
Ağaç Dostu
 
FIRUZAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 448
Çok teşekkür ederim.O zaman ben soğanları çıkarıp formda "soğanların saklanması konusundaki gibi saklıyayım"

FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2010, 12:06   #28
Ağaç Dostu
 
FIRUZAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 448
sayın kgursan artıkm saksıdan çıkarayım mı? beklesinler mi ? teşekkürler

Eklenen Resimler
 
FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2010, 21:13   #29
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FIRUZAN Mesajı Göster
sayın kgursan artıkm saksıdan çıkarayım mı? beklesinler mi ? teşekkürler
Sn firuzan., Bunlar Lilium soğanlarıolmalı!! Daha yeşil duruyorlar, saksıda kalsın , saksıda beklesin sadece su vermeyin veya çok çok az, nemli kalacak şekilde su verebilirsiniz. Toprak tamamen kurumasın. Saksıda kalsınlar.

Lilium soğanları diğer soğanlarıdan farklı depolanıyor. Siz bunu sağlayamazsınız! bu nedenle saksıda kalsın.

Cymbelina beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2010, 10:02   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 131
Wink

öncelikle selamlar
elimde bir arkadaşımın göndermiş olduğu soğan var ve ne soğanı olduğuna dair bir fikrimiz yok.
eğer bilen arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim. ona göre saklama ve dikim koşullarını uygulamalıyım.
şimdiden teşekkürler...

zıpçıktı imiş

tüm yorumlar için teşekkürler.
Ağustos sonu gibi diktim ve eylül ortası gibi pembe çiçeğini gördüm. kusura bakmayın görüntüleyemedim.
kısa süre çiçekte kaldı. şimdi halen yeşil yapraklarıyla toprakta. umarım çoğalıyordur.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen NazMurat : 23-12-2010 saat 10:49 Neden: cevabı ekleme
NazMurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024