Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemal.S
Kamil bey!
Soğanlı bitkilerde şoklama veya soğuklama nedir? Biz üreticilere nasıl bir fayda sağlar? Normal evlerdeki yedek bir buzdolabı bu işlem için kullanılabilirmi?
Benim çiğdem soğanları minik saksılara ekilmiş durumda şu anda seranın içindeler ve yeşil yapraklandılar. Ne zaman çiçek açacaklar merak ediyoruz yoksa açmayacaklarmı?
Sıklamentlerde yeni yeni yapraklanmalar var bu baharda durumları hakkında bilgi verirseniz?
Acemilik zor iş be hocam. Sorularıma cevap verirseniz MARSTAN kurtulursunuz vermesseniz oyunu rüyanızda belki görürsünüz.
Saygıyla.
|
Sevgili cemalbey kardeşim., Sorularını cevaplamaya çalışayım ki mars dan kurtulayım
1. Bitkilerde SOĞUKLAMA ihtiyacı: Yalnız soğanlı bitkiler değil, diğer bazı subtropic (Serin ılıman iklim) bazı bitkiler de de soğuklama ihtiyacı vardır. Bu bitkilerin normal çiçeklenmesi için belli bir dönemde, belli bir süre +7 oC altında kalması gerekir ki Normal çiçek açsınlar. Örneğin ılıman iklim meyve ağaçlarında (kayısı, kiraz, şeftali, elma vs.) Çiçek tomurcukları dallarda Ağustos -Ekim arasında oluşmaya başlar. Oluşumun tamamlanması için kış boyunca (atıyorum 725 saat vs.) +7 oC altında beklemesi lazım bu süreçde çiçek için hormonal değişim tamamlanır ve normal zamanda çiçekler açılır. Bu nedenle bazı meyve türleri ılık iklimlerde (Adana, Antalya
vb) çiçek ve meyve yapmaz.
Soğanlı bitkilerde de pek çok türünde soğan içinde çiçek oluştuktan sonra sapın uzaması için +5ile +9 oC arasında kalması gerekir. Bu işlem soğanlara depo da yapılınca preperasyon denir. Soğuklatılmış Lale soğanları kısa sürede(30-45 gün) çiçeklenir. Veya Lilium türlerinde soğanlar dikmeden önce veya diktikten sonra ortalama 6-8 hafta + 2 oC da kalmaz ise çiçek açmayabilir. Liliumdaki bu işleme "VERNALİZASYON" diyorlar. Bunun gibi pek çok bitki türü soğuklamazsa çiçek ve meyve/tohum vermez. (Bakınız soğanlı bitkiler depolama ve preparasyon başlığı)
cevap2. cyclamenler (C coum ilkbaharda çiçeklenecek, C.hederifolium çiçeklenmesi bitti) şimdi yapraklanacaklar, yaprakları besin yapacak, besinler soğana gidecek ve önümüzdeki yaz başında daha iri bir soğan olacak. Sonra yaprakları sararacak ve soğan dinlenmeye (uykuya) girecek, Sonbaharda uyanacak.
Çiğdemler çiçek açmayacak (geçti zamanı) yaprakları soğanı besleyecek ve irileştirecek sonbaharda Ekim ayında çiçeklenecek.
Kolay gelsin.