View Single Post
Eski 30-01-2010, 17:44   #16
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Sevgili Cemal S., Sorularında noksan kalan yeri de açayım ; Amatörler buzdolabında vs. soğanları şoklayabilirmiyiz?

Konunun özünde 3 nokta var:

1.Nokta ; Soğanlar (Lale) sökümden sonra soğan içinde çiçek organlarını (renkli yapraklar, anterleri dişi organ-Gynoecium) 2-3 aylık bir zaman sürecinde ve uygun depo sıcaklıklarında tamamlar. Türkiye de yıllara ve çeşitlere göre değişmekle birlikte bu süreç Ağustos ortası- Eylül ortasında tamamlanır. Yani çiçeğin tüm organları ve en sonunda da Gynoecium (dişi organ) tamamlanır. Bu döneme G dönemi denir.

Soğuk depo, buzdolabıvs.(5-9 oC) Ancak bu dönemde konur. G döneminden önce soğuğa koyarsanız çiçekler anormal olur.

2. Nokta: Soğanlar buz dolabına konunca "Etilen" den olumsuz etkilenir. Etilen gazı çok küçük (ppm) dozunda bile soğan içinde oluşmuş olan çiçeği bozar. Dumura uğratır. Dolayısıyla soğanlar etilen kaynaklarından uzak depolanmalıdır. Etilen üreten aynaklar ise: Yeşillikler, sebzeler, meyveler, Eksoz gazı, vs. sayılabilir.

3. Nokta: Soğanlar soğuk depoya girince "Hava sirkülasyonu" önemlidir. Soğukta nem yoğuşması fazla olacağından nemin dışarı atılması gerekir. Nemli ortamda köklenme olayı çabuk olur bu kökler kuruduğu zaman soğan dikilince birdaha kök oluşmaz.

Eh daha fazla bilgi istersen "Soğan depolama ve preparasyon" başlığına göz atıver. ( Burada demeyi beceremiyorum)


Düzenleyen kgursan : 30-01-2010 saat 17:45 Neden: ekleme
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön