View Single Post
Eski 28-01-2010, 21:47   #8
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Herkese bol şans. Sırayla cevaplamaya çalışayım:
1. Sn Adalet hanım., Soğuğa duyarlılık bitkinin gelişme dönemine göre farklı olmaktadır. Örneğin frezya yapraklı halde -1veya -2 oC dayanabilir fakat çiçek sapı +1 oC da zarar görür. Tabi soğukta kalma süresi de önemli. Achidentera ve hippeastrum u ilk etapta sayabiliriz soğuğa karşı duyarlılıkta. Bunlar dayanıksızdır çünki köken olarak sıcak tropik iklimlerin bitkileridir. genelleme yaparsak sıcak iklimlerde yetişen soğanlılar soğuğa dayanmaz.

Deneme için doktorlar adam kesiyor, biz sizlere göstermek için 3-5 soğana kıymışız çok mu? Kaldı ki harman zamanı binlerin arasında 3-5 soğan sayılmıyor.

Sn Güler hanım., Bazı soğanlılar bazı iklimlerde toprak donmayınca toprakta bırakılabiliyor. Sahil bölgeler için geçerli. Fakat kışları toprağın donduğu yörelerde soğanlar topraktan her yıl çıkarılmalıdır.

Diğer taraftan topraktan çıkardığınız soğanları UYGUN KOŞULLARDA muhafaza etmek önemli. Bazen bu koşullar sağlanamayınca yerinde bırakmak daha mantıklı oluyor. Yine de sizin yaptığınız gibi 2-3 yılda bir seyreltmekte fayda var. Özellikle çok avru yapanlarda bu önemli. Ayrıca yavruları ayırıp daha bakımlı büyütmek doğru olur.

Bir de yaprağı kurumuş, ölü sezona girmiş soğanlı bitkilere gübre vermek mantıklı değil, ancak çiftlik gübresi işe yarar o da sıcak tuttuğu için ve ilk baharda köklenme başlayınca hazır besin bulmuş olur bitkiler, fakat suni gübre vermek mantıklı değil. Suni gübre gelişme döneminde verilmeli.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön