agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU
(https)

Beğeni Düzeni591Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-07-2008, 12:25   #691
Yeni Üye

mava's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2008
Merhaba

Lisede iken bir öğretmenimin dil ve millet konusunda anlattıklarını hiç unutamadım. Öğretmenimin dilinden sizlere aktarayım istedim:

(Öğretmenimiz hem Fransa'da ve hem de İngiltere'de üniversite eğitimi almış. Bu ülkelerde de epeyce yaşamış biriydi. Ayrıca başta Almanya olmak üzere birçok değişik ülkeleri de gezmiş.)

Önce İngilizce öğrendiğim için ve bizim ülkede İngilizce dünya dili olarak bilindiği için Fransa'ya gittiğimde doğal olarak insanlarla İngilizce iletişim kurmaya çalıştım. Öyle ya, dünya dili... Büyük otellerin görevlileri ve bilim çevresi dışında halktan hiç kimse benimle İngilizce konuşmaya yanaşmıyordu. Hatta bakkaldan su istesem bile yüzüme dik dik bakıyordu. Anlamadıklarını düşünüyordum. Bir gün üniversitede bir profesör ile konuşurken konu açıldı ve ben de halkın pek İngilizce bilmediğinden bahsettim ve yaşadığım zorlukları anlattım.

Gülümsedi ve "Burası Fransa" dedi. "Bir ülke gücünü birlik ve beraberliğine , birliğini diline borçludur." "Bu ülkede başka bir dilin dolaşmasına izin veremeyiz. Vatandaşlarımıza da bu bilinç verilmiştir. Onlar aslında İngilizceyi az çok bilirler ama Fransızca konuşmanızı beklerler. Yabancı dil ayrık otu gibidir. kendi dilinizin arasına yerleştirdiğinizde onu boğar ve kurutur. Bizim en cahil vatandaşımız bile bunu bilir. Bir şişe su veya bir ekmek karşılığında üçbeş kuruş kazanmak için kendi dilini satmaz..."

(Daha sonra değişik ülkelerde benzer şeyler yaşadığını anlattı. Konusu açıldıkça ve aklıma geldikçe anlatırım.)

mava Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 07:59   #692
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem
Merhaba,

Öncelikle sitemize hoş geldiniz.

Site katılımcılarımızdan Türkçe kullanımına belli bir özen ile yaklaşmalarını bekliyoruz. Daha fazla bilgi için, Forum Kuralları, Forum Yardım ve Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında adreslerindeki konuları okuyabilirsiniz.

Aşağıda alıntılanan, hiç büyük harf kullanmadığınız mesajınızı, "Düzenle" bağlantısını kullanarak, yeniden gözden geçirmenizi; gerekiyorsa diğer mesajlarınızda da düzeltme yapmanızı ve daha sonra yazacaklarınızda da özenli davranmanızı rica ediyoruz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muhikan Mesajı Göster
daha önce de birçok kez bu haberlerle karşılaştım. ama çoğu yerel mahkemenin verdiği kararların üst mahkeme, yanlı değilsem danıştay, tarafından bozulduğunu ve sonuca ulaşılamadığını biliyorum. benim de hiç kullanmadığım telefon için aylık 14 YTL gibi bir rakamı ödemek zoruma gidiyor ama çözüme ne şekilde ulaşılır bilmiyorum.
Kişisel bilgilerinizi düzenlerken mesleğinizi aşağıdaki kısaltma ile ifade etmişsiniz.
Alıntı:
Meslek: pdg
Bunu da lütfen, Türkçe, açık bir şekilde yamanızı rica ediyoruz.

Benzer bir durum karşısında kullanıcı sözlesmesinde de belirtildiği üzere, üyeliğinizin kısmen ya da tamamen iptal edilebileceğini hatırlatmak isteriz.

Tesekkürler ve iyi çalışmalar,
Agaclar.net Yönetim

yazım kuralları konusundaki uyarınızın gereksiz olduğunu söyleyerek başlayacağım. farkettiyseniz noktalama işaretleri konusunda gereken özeni göstermeye çalışıyorum. büyük harf konusuna gelince, bildiğiniz üzere yazım programlarında nokta işaretinden sonra bir boşluk bırakınca harf otomatik olarak büyük olarak yazılır. ben de her noktadan sonra boşluk bırakmaya özen gösteriyorum ama harf büyük olarak kaydedilmiyor. belki forumun böyle bir özelliği yok ya da böyle bir özellik yüklenmemiş. tembellik mi dersiniz, üşengeçlik mi bilmiyorum ama ben cümle başlarında Shift'e basmak zorunda bırakılmamalıyım.
yanlış olduğunu düşündüğüm diğer hususta, üyeliğimin iptal edilmesi ile tehdit edilmem. hem foruma aktif katılım bekliyorsunuz hem de ufak bir yanlış için üyeliğimin iptal edileceğini söylüyorsunuz. forumdan atılma korkusunun üstesinden gelmek için hiçbir yorum ve paylaşımda bulunmadan pasif olarak forumu takip mi etmeliyim?
meslek konusundaki uyarınız için teşekkürler, hemen değişikliği gerçekleştiriyorum.

Düzenleyen muhikan : 04-09-2008 saat 08:02 Neden: harf eksikliği
muhikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 08:37   #693
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-01-2008
Malina'dan cevap gelmeden hemen geri adım atayım Üyeliğimin iptalinin dile getirilmemesinin hoşuma gitmediğini tekrarlıyorum ama büyük harf konusunda kurallara uyacağım. Bunu üyeliğimin iptalinden duyduğum kaygıdan değil dilimizin yozlaşmasına sizin sayenizde ben de dahil olmam belki.

Sayın Yücel Özlem, "Bunu da lütfen, Türkçe, açık bir şekilde yamanızı rica ediyoruz." Z harfini unutmuşsunuz. Saygılar

muhikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 10:52   #694
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Benzer bir durum karşısında kullanıcı sözlesmesinde de belirtildiği üzere, üyeliğinizin kısmen ya da tamamen iptal edilebileceğini hatırlatmak isteriz.
Bunu zaten yapacağımız için üyeleri uyarırken yazmasak daha iyi. Kurallara uymamakta direnen (arada yapılan yanlışlardan söz etmiyorum onu hepimiz yapıyoruz) nasıl olsa bunu öğrenecektir.

Muhikan gibi, öğrenmesi hızlı olanları incitmeye gerek yok

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 10:29   #695
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Özür

Merhaba;
Bir kaç zamandır aklımı kurcalayan bir soruyu bu gün çözdüm, konu iki ayrı kelimenin doğru yazılışı ile ilgili,
Birincisi, Aceba...bugün TDK. ya bakıp arştırdığımda yıllardır kullandığım bu sözcüğün yanlış olduğunu üzüntü ile gördüm.

Meğer doğrusu Acaba imiş.

İkinci kelime ise Çünki...bu benim kullandığım hali.
Bu kelimeninde doğru yazılışı Çünkü imiş.

Tam 586 mesaj yazmışım, bu mesajları tek tek kontrol etmem çok zor, bu yüzden yaptığım bu yanlışlıklar için yönetimden ve Sevgili Ağaçlar.Net üyelerinden özür diliyorum.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 18:07   #696
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Çünki kelimesini kullandığınız mesajlar

Aceba kelimesini kullandığınız mesajlar

Dilerseniz bu linkleri kullanarak mesajlarınıza ulaşabilir ve dilediğiniz düzeltmeleri yapabilirsiniz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 19:36   #697
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Galeri: 4
Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda göstermiş olduğunuz titizlikten dolayı hepinizi kutlarım.

Elimde 35 cc fantayı içmiş bir klavye var. Bazen takılıyor ve yazım yanlışlarına neden oluyor. İletiyi yolladıktan sonra yaptığım yazım yanlışlarını farkediyorum. Ancak iletimi düzelttiğimde de altta: " Son düzeltme..." biçiminde bir cümle oluyor ve bu bende iletimi düzeltmeme yönünde olumsuz bir etkiye neden oluyor.

Acaba o "Düzeltildi." yazısı çıkmasa daha hoş olmaz mı ?

Saygılar.

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 20:43   #698
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Sayın Todor;
Siz linki verdikten sonra birçok kez açmayı denedim ama her seferinde "Üzgünüz, sonuç bulunamadı. Lütfen farklı terimler ile tekrar deneyiniz" uyarısı çıkıyor.
Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız mesajlarımı düzeltebilirim.
Saygılar...

Eski 17-09-2008, 20:52   #699
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Ayrıntılı arama seçeneklerine girin. Kelimeye göre ara hücresine çünki, Kullanıcı adına göre ara hücresine kullanıcı adınızı yazın. Çünki kelimesi geçen bütün mesajlarınız sıralanacaktır.

Benim yukarıda verdiğim linkler o anlıkmış. Farklı bir zamanda yapılan aramalar, farklı linkler içeriyor. Ben de bunu yeni öğrenmiş oldum.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 21:40   #700
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Sayın Todor;
Yardımlarınız için teşekkürler, tüm yanlışlarımı düzelttim

Eski 18-09-2008, 10:40   #701
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Ağaçlar.net forumlarında dil konusunda epeyce hassasiyet gösterildiğini izliyorum. Yalnız, zaman zaman hassasiyetin Türkçe diline mi, yoksa Türkçe dil bilgisine mi olduğunu ayırd edemiyorum. Sanki Türkçe'den çok dil bilgisi, hatta latin alfabesinin kullanıldığı her dilde ortak olan yazım kuralları ve noktalama işaretleri önem kazanıyor gibi, ne dersiniz?
"latin alfabesinin kullanıldığı her dilde ortak olan yazım kuralları ve noktalama işaretleri önem kazanıyor gibi"

Haklısınız, hem de çok haklısınız.
Bu da durumun ne kadar içler acısı olduğunu ortaya koyuyor.

Daha bunu bile beceremiyor olmak insanları ne kadar rahatsız ediyor bilmiyorum ama en çok uyarıda bulunanlardan biri olarak, bu kadar sıradan bir konuda (yani "latin alfabesinin kullanıldığı her dilde ortak olan yazım kuralları ve noktalama işaretleri" konusunda) yazıyor olmaktan utanmaya başladım.

Bu faslı bir geçebilsek...

Eski 18-09-2008, 14:33   #702
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Sevgili Meyvelitepe'nin "...Türkçe diline mi, yoksa Türkçe dil bilgisine mi..." şeklindeki ayrımını anlayamadım, çünkü ben bu ikisini birbirinden ayrı düşünemiyorum.

"...alfabesinin kullanıldığı her dilde ortak olan yazım kuralları ve noktalama işaretleri..." konusu ise bende "noktadan sonra bir boşluk bırakmak" vb gibi kuralları anımsattı. Bunu doğru anladım sanırım...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2008, 21:07   #703
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
"latin alfabesinin kullanıldığı her dilde ortak olan yazım kuralları ve noktalama işaretleri önem kazanıyor gibi"

... bu kadar sıradan bir konuda (yani "latin alfabesinin kullanıldığı her dilde ortak olan yazım kuralları ve noktalama işaretleri" konusunda) yazıyor olmaktan utanmaya başladım.

Bu faslı bir geçebilsek...
Ortak yazım kuralları dediğinizi ben anlayamadım. Nedir acaba?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 00:28   #704
Ağaç Dostu

asker's Avatar

Giriş Tarihi: 18-08-2007
Daha önce dile getirilip,getirilmediğini bilmiyorum ancak;benim küçük bir teklifim var.Sitemiz Türk diline verdiği önemle cidden büyük bir iş ve gayret sergiliyor.Teklifim şu;Türkçenin güzel kullanımı kadar dilimiz kirliliğinide çözmeye uğraşalım.Mesela dildeki yabancı kelime uygulamalarını en az seviyeye düşürelim.Kullandığımız rumuzları mümkün olduğu kadar Türkçe isim ve kelimelerden seçelim.Örnek olarak:Roze lowe yerine;"gül aşkı"kullanabiliriz.

asker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 13:38   #705
Ağaç Dostu

Sn. asker,

Dilimizde, sizin mesajınızda kullandığınız "dilimiz kirliliği" gibi bir isim tamlaması kullanımı bulunmamaktadır. Doğrusu, "dilimizin kirliliği" şeklindedir.

Temel yapısını İngilizce'deki şeklinden alan bu gibi hatalı tamlamaların kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Rumuzlar ile ilgili önerinizin destekçisiyim. Lokanta ve işyeri tabelaları için de aynı hassasiyet oluşmakta benim algıladığım kadarıyla.

Kökeni yabancı diller olsa da, dilimize yerleşmiş ve genel kullanımları olan kelimelerin TDKvari zorlama uydurma kelimelerle Türkçe olarak karşılanmaya çalışılmasına ise karşıyım.

Mesela, "otomobil" yerine "kendigider" zorlaması gibi artık dilimizde yaygın kullanımı olan "kampüs" yerine "yerleşke" gibi denemeleri ben yadırgıyorum.

Bunun tam aksine, "kahya" var iken "vale"yi kullanmak, "abartmak" varken "egzajere etmek" veya "tahammül" varken "tolere etmek" gibi özenti felaketlerini ise kınıyorum. Bir de canım "cankurtaran" varken, niye "ambulans" var ki? Eskiden ne güzel "cankurtaran" yazardı "ambulans"ların üzerinde

Birisi sohbet esnasında misal vermek üzere "atıyorum..." dediğinde, daha vereceği örneğe değinemeden, süratle "hadi at, tutuyorum" demek gelir içimden...

Bu konuda aşağıdaki kitaplar rehber ve önder niteliği taşımaktadır:

Prof.Dr.Oktay Sinanoğlu'nun yazdığı "Hedef Türkiye" ve "Bye Bye Türkçe" kitapları.

Düzenleyen lerdemir : 22-09-2008 saat 15:39 Neden: "Tolere etmek"i ve de Kitap tavsiyesini eklemek için...
Eski 22-09-2008, 20:58   #706
Ağaç Dostu

çekirdek's Avatar

Giriş Tarihi: 09-02-2007
Galeri: 14
Oğluma (yaşı 15) ara sıra, forumumuzdan ilgisini çekebilecek yazıları okutuyorum.
Yazım şeklimiz dikkatini çekmiş. "Siz ne kadar da düzgün yazışıyorsunuz. Hem hiç kısaltma falan yapmıyorsunuz hem de düzgün düzgün anlatıyorsunuz, üşenmiyor musunuz?" demişti.
Dün;
"Anne, sizin yüzünüzden(!) artık ben de yazarken hep dikkat etmeye başladım. Elim varmıyor artık bozuk yazmaya, hatta eskisi gibi yazdığımda hoşuma gitmiyor, birşeylere ihanet etmişim gibi geliyor" dedi..
Hayatın her alanında, yapılan her doğrunun ve her yanlışın çevremizi, hele de çoçuklarımızı ne kadar etkilediğinin iyi bir örneğiydi.

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 07:42   #707
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Alıntı:

Uzun sözün kısası, yazılan bir mesajın anlamındaki netlik ve içeriğinin bir bilgi veya düşünce oluşturup oluşturmadığı mı, yoksa büyük harf, nokta, virgül, paragraf mı derseniz kendi adıma birincisini daha önemli görürüm...

Sayın MeyveliTepe;
Yazınızı büyük bir dikkatle okudum, son paragrafa kadar çok haklısınız, Tıbbî terminolojiyi sadeleştirme veya türkçeleştirme gayreti içirisinde olanlar neden Hukuk dili için böyle bir girişimi başlatmazlar.

Bazen anlatılmak istenen şeyin tam olarak vurgulanabilmesi için dışardan gelen kelimeleri kullanmak zorunda kalabiliyoruz(Terminoloji gibi).

Bunun hoş olmadığını düşünüyorum, ama dilimize yerleşmiş bazı kelimeler varki,(örn:Otobüs=Çok oturgaçlı götürgeç) onlar için üretilen kelimeleri kimsenin kullandığını duymadım.

Ayrıca konu ile ilgisi varmı bilmem ama Hukuk dili hâlâ kökenini bilmediğim bir dilde iş görüyor, herkesin anlaması mümkün olmayan bir dilde, kendinizi yalnız ve korunmaya muhtaç hissedebiliyorsunuz, her ne kadar haklı durumda olsanızda.

Ben, Türkçenin doğru kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğini savunanlardanım, özellikle yazarken.

Ben de hatalar yapıyor olabilirim, sonuçta İlk Okul tahsilimi elli yıl önce bitirmiş, daha fazla eğitim alamamış birisi olarak, ancak yazarken doğru yazmaya azami gayreti gösteriyorum.

Noktalama işaretleri çok önemli, çok eskiden duyduğum, muhtemelen hepinizin bildiği kısa bir hikâyeyi anlatmak istiyorum.

Bir öğretmen, öğrencilerinden birisine kızar ve şöyle söyler: Oku okuda adam ol baban gibi eşek olma.

Kendi haline bıraktığınızda bu cümleden ne anlarsınız?
Oysa uygun yere virgül koyduğunuzda anlam tamamen değişecektir; Oku okuda adam ol baban gibi, eşek olma.

Bu yüzden Sayın MeyveliTepe, son paragrafta yazdığınız kısıma katılmıyorum.

Sevgiler...

Düzenleyen Adalet Yağcı : 23-09-2008 saat 07:45 Neden: harf hatası
Eski 23-09-2008, 08:32   #708
Ağaç Dostu

Alıntı:
...Uzun sözün kısası, yazılan bir mesajın anlamındaki netlik ve içeriğinin bir bilgi veya düşünce oluşturup oluşturmadığı mı, yoksa büyük harf, nokta, virgül, paragraf mı derseniz kendi adıma birincisini daha önemli görürüm...
Aslında bir bütünün iç içe geçmiş, bir bütün olmuş parçalarından, ayrı ayrı söz etmekteyiz; zira anlatılmak istenen hususu netleştirmek, anlatanın arzu ettiği algıyı yaratabilmek için noktalama işaretleri olmazsa olmazlardan biridir. Okuyanın nerede soluklanıp, nerede kesintisiz devam edeceğini, cümlede birbiri ardına akan kelimelerin hangi öbekler halinde bir anlam bütünlüğü oluşturacağını noktalama işaretleri belirtmiyor mu?

Bu sebeple sevgili Meyvelitepe, temelde anlatmak istediğinizi algıladığımı düşünüyor, bu düşüncenize giden yolun bir parçasının da noktalama işareleri olduğuna inanıyorum.

Eski 23-09-2008, 09:40   #709
Ağaç Dostu

Şimdi hepsi daha net oldu bence. Asıl ben teşekkür ederim.

Eski 23-09-2008, 10:48   #710
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Ben de Lerdemir'e katılıyorum.
Dilimize yerleşmiş, artık tamamen bizim olmuş kelimeleri, kaynağı ne olursa olsun, zorlayarak çıkarıp atmak hoş olmuyor. Zaten halk da bu zorlamaları kabul etmiyor.
Mesela(örneğin böyle bir kelime yapısı var mı Türkçede?) misafir kelimesi, aslı Arapça, fakat kelime artık Türkçe olmuş, zira Arapçada bizim kullandığımız manayı taşımıyor. Yolcu demek, sefere, yola çıkmış kimse. Şimdi bunu atıp yerine konuk getirmişler. Ben merak ediyorum, içimizden kaç kişi, bu akşam size konukluğa geleceğiz, veya dün bizde konuk vardı... gibi konuşuyor. Belki gençler böyle konuşuyordur.
Bir önemli nokta da yazıların bilerek yanlış yazılması, sesli harfleri atmak, ***. ***. gibi kullanımlar, bunlar belki not tutarken, steno misali gerekli olabilir ama her tarafa yayıldığında dili öldürüyoruz demektir.
Bunlara karşıyım.
Bir de yazısında hatalar olan fakat bunu kasten değil, belki bilmediği için, belki farkında olmadan yapanları ise ayırmak lazım diye düşünüyorum. Çünkü bunlar, en azından kötü niyetli değiller ve hatırlatmalara da açık olan, öğrenmeye hevesli kimseler. (Ben bu guruptayım.)
İşte bu şekilde yazanlara da destek olmak lazım kanaatindeyim.
Hepimiz hata yapabiliriz, nitekim yapıyoruz da.
Şahsen ben, kendi yazılarımı, bir süre sonra okuduğumda, bazı yerlerini beğenmiyorum, halbuki yazarken dikkat etmiş, foruma göndermeden önce de okuyup, varsa hatalarını düzeltmiştim.
Bunları hoşgörüyle karşılayıp düzeltmek, daha güzel olur, diyorum.
Son zamanlarda dikkat ettiniz mi? Çok kelimesi tedavülden kalktı. onun yerine oldukça kullanılıyor, bu oldukça da bana göre, olabildiğince manasında.
Mesela, ( futbolseverler için) oyuncu harika bir şutla mükemmel bir gol atıyor. Maçı anlatan, oldukça güzel bir gol diyor. Fesuphanallah.
Daha böyle binlerce kulak tırmalayan, kakafoni var, bunlara da dikkat etmemiz gerekiyor.
Çok uzattım, bağışlayın, bir de şu geliyor aklıma.
Yabancı adları olan yerlerden alışveriş yaparken, bu durumu kınayan sözler edelim.
Ben bir tarihte vitrininde Sale, Discount gibi kelimeler olan , tek Türkçe ifade olmayan bir mağazaya girip, tezgahtara dilim döndüğü kadar, İngilizce bir şeyler söyledim. Affedersiniz aval aval baktı yüzüme, ben de bunu bekliyordum zaten, dedim ki kardeşim, her tarafınız İngilizce, sandım ki buradan hep İngilizler alışveriş ediyor ve çalışanların hepsi İngilizce biliyor, neden şunu Türkçe yazmıyorsunuz, yoksa Türk olmaktan ve Türkçeden utanıyor musunuz?
Bu tarz bir tepkiyi hepimiz verirsek, belki bir işe yarar.
Selam ve sevgiler.

Düzenleyen Balıkcı : 23-09-2008 saat 10:50 Neden: Bir virgül koymayı unutmuşum.
Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 12:59   #711
agaclar.net

malina's Avatar

MeyveliTepe, bu sizin yazınız:

Alıntı:
Bu foruma bir kaç gündür uğramamıştım. Dil konusunda küçük de olsa bir tartışmaya neden olduğumu gördüm. Ağaçlar.Net forumlarında yazı dili konusunda çokça özen gösterildiğini, özen göstermeyenlere de derhal uyarılar geldiğini, hatta olabildiğince dersler de verildiğini gözlemledim.

Gerçekten de forumlarda güzel ve kurallara uygun bir yazı dilinin kullanılması Ağaçlar.Net'e bir farklılık kazandırıyor. İfade edilen bir düşüncenin düzgün, okunması kolay, belki daha da önemlisi, bilgi kaynağı olarak kullanılabilecek nitelikte olmasını sağlıyor. Aynı zamanda da ciddi, saygılı, düşüncelere tahammül edilen, bu ölçüde de demokratik bir paylaşım ortamı olarak kabul görmesine yardımcı oluyor.

Sözcükler konusunda Sn.lerdemir'in yazdıklarına tamamen katılıyorum. Kökeni ne olursa olsun Türkçe'de anlam kazanmış, yerini bulmuş sözcükler kullanılabilir. Hatta tersi garip oluyor.

Bilgi hangi dilde üretildiyse o dildeki söylemi ile yayılır. Başkalarının ürettiği bilgiye Türkçe'de karşılık yaratmaya çalışmak, bana bir tür telif hakları ihlali gibi geliyor. Bir tıp fakültesinin hiç üşenmeden tüm tıp terimlerine Türkçe karşılık oluşturmaya çalıştığını, bir de sözlük hazırladığını okumuştum bir zamanlar. O vakti Türkçe tıp bilgisi oluşturmaya çalışarak harcasalardı daha faydalı olurdu.

Öte yandan dil ve Türkçe konusu acaba sadece dil bilgisi ve noktalama işaretlerine mi indirgenmiş oluyor diye düşünmeden edemedim.

Mesleğim ve işim gereği, 25 yıllık iş hayatımın yarısına yakını toplantılarda, kalanın yarısı da bir konuda yazı yazmak veya bir yazıyı okumakla geçti. Türk toplumunun en büyük özelliklerinden birinin konuşulanı dinlememek, yazılanı tam olarak anlamaya çalışmamak, yazarken de kendini okuyanın yerine koyarak yazmamak olduğunu söyleyebilirim.

Bu da çok net olarak iletişimsizlik problemini doğurur bana göre. Buna bir de, herhangi bir şeyi söyler ve yazarken yönlendirilmiş, aslında olanı değil de yazanın istediği şekilde imgelerin yaratılmasını sağlayan yazım şeklini (örnek: gazete manşetleri) eklediğinizde tam bir iletişim karmaşasının içinde buluruz kendimizi.

Uzun sözün kısası, yazılan bir mesajın anlamındaki netlik ve içeriğinin bir bilgi veya düşünce oluşturup oluşturmadığı mı, yoksa büyük harf, nokta, virgül, paragraf mı derseniz kendi adıma birincisini daha önemli görürüm...
Böyle yazmış da olabilirdiniz:

Alıntı:
Bu foruma bir kaç gündür uğramamıştım Dil konusunda küçük de olsa bir tartışmaya neden olduğumu gördüm AğaçlarNet forumlarında yazı dili konusunda çokça özen gösterildiğini özen göstermeyenlere de derhal uyarılar geldiğini hatta olabildiğince dersler de verildiğini gözlemledim Gerçekten de forumlarda güzel ve kurallara uygun bir yazı dilinin kullanılması AğaçlarNete bir farklılık kazandırıyor İfade edilen bir düşüncenin düzgün okunması kolay belki daha da önemlisi bilgi kaynağı olarak kullanılabilecek nitelikte olmasını sağlıyor Aynı zamanda da ciddi saygılı düşüncelere tahammül edilen bu ölçüde de demokratik bir paylaşım ortamı olarak kabul görmesine yardımcı oluyor Sözcükler konusunda Snlerdemirin yazdıklarına tamamen katılıyorum Kökeni ne olursa olsun Türkçede anlam kazanmış yerini bulmuş sözcükler kullanılabilir Hatta tersi garip oluyor Bilgi hangi dilde üretildiyse o dildeki söylemi ile yayılır Başkalarının ürettiği bilgiye Türkçede karşılık yaratmaya çalışmak bana bir tür telif hakları ihlali gibi geliyor Bir tıp fakültesinin hiç üşenmeden tüm tıp terimlerine Türkçe karşılık oluşturmaya çalıştığını bir de sözlük hazırladığını okumuştum bir zamanlar O vakti Türkçe tıp bilgisi oluşturmaya çalışarak harcasalardı daha faydalı olurdu Öte yandan dil ve Türkçe konusu acaba sadece dil bilgisi ve noktalama işaretlerine mi indirgenmiş oluyor diye düşünmeden edemedim Mesleğim ve işim gereği 25 yıllık iş hayatımın yarısına yakını toplantılarda kalanın yarısı da bir konuda yazı yazmak veya bir yazıyı okumakla geçti Türk toplumunun en büyük özelliklerinden birinin konuşulanı dinlememek yazılanı tam olarak anlamaya çalışmamak yazarken de kendini okuyanın yerine koyarak yazmamak olduğunu söyleyebilirim Bu da çok net olarak iletişimsizlik problemini doğurur bana göre Buna bir de herhangi bir şeyi söyler ve yazarken yönlendirilmiş aslında olanı değil de yazanın istediği şekilde imgelerin yaratılmasını sağlayan yazım şeklini (örnek: gazete manşetleri) eklediğinizde tam bir iletişim karmaşasının içinde buluruz kendimizi Uzun sözün kısası yazılan bir mesajın anlamındaki netlik ve içeriğinin bir bilgi veya düşünce oluşturup oluşturmadığı mı yoksa büyük harf nokta virgül paragraf mı derseniz kendi adıma birincisini daha önemli görürüm
Ben de nokta, virgül, paragraf nakaratımı tekrarlardım...

Önce rahat okuyabilmeliyiz ki "yazılan bir mesajın anlamındaki netliği, içeriğinin bir bilgi veya düşünce oluşturup oluşturmadığını" anlayabilelim...

Yoksa tabii ki dediğiniz çok doğru...

Eski 23-09-2008, 13:03   #712
agaclar.net

malina's Avatar

Bugün okuduğum bir yazı...

Alıntı:
..Ve de Haşo'ya not.. "Alvin Ailey'in (..'nin mi olmalı yoksa) 1989'daki ölümünden sonra kurduğu topluluğun geldiği yeri görebilmek de az şey değildi hani!" demişsin.. Ya okuyanlar yanlış anlarsa.. Doğru anlamaları "Ölümünden sonra"nın ardına bir virgül koymanla mümkün. Koymadın mı, ortaya saçma bir durum çıkabilir..
Yani şimdi ben geçiniz virgülü, bazen cümleyi unutuyorum. Ehh. Yaşımız.. Zamanıdır.. Ayrıca.. Ben edebiyatçı değilim.. Oysa Haşo şiir de yazıyor, öykü de.. Her işareti önemli onun.. Virgüle dikkat Haşo!..

Eski 23-09-2008, 15:15   #713
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Alıntı:
)

Bir arkadaşımız "çünki" deyip peşinden merakla beklediğim bir şeyi yazıyorsa, neden "çünkü" yazmadığı hiç aklıma gelmez..

Sevgili MeyveliTepe;
Uzun bir aradan sonra "çünki"lerimi "çünkü" olarak, "aceba"larımı "acaba"olarak değiştirdim.

Ben de forumu okurken bir çok yanlış telaffuzlara rastlıyorum, hangi birini yazsam.

Bu yazdıklarımı katiyyen bir alınganlık olarak algılamayın lütfen, siz çok doğru cümleler kurarak güzel ifadelerle yazıyorsunuz.

Ben, yalnızca noktalama işaretlerinin vazgeçilemez olduğunu ifade etmek istemiştim.

Sevgiyle...

Eski 23-09-2008, 15:49   #714
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Bir arkadaşımız, bozuk bir Türkçe ile okunması zor bir şekilde bir bilgi veriyorsa, keşke kolay okunur yazsaydı diye düşünürüm elbette. Öte yandan zor okuyarak da olsa aldığım bilgiye sevinirim. Bir arkadaşımız "çünki" deyip peşinden merakla beklediğim bir şeyi yazıyorsa, neden "çünkü" yazmadığı hiç aklıma gelmez..
Bu yüzden, forumdaki mesaj sayısına yakın sayıda, benim uyarı mesajım yok
Şaka bir yana, dediğinize katıldığımı söylemiştim.
Sadece içeriği önemsersek, hiç uyarı yapmamamız gerekir. İstediğiniz bu mu?

"keşke kolay okunur yazsaydı" diye düşünmemeniz/düşünülmemesi için, bu "can sıkıcı" uyarıları yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim. Konu "çünki" "çünkü" farkı kadar basit değil.

Kaç kez başıma geldi. Yazıyı "kütük" gibi olsa da okuyorum, anlıyorum. İki dakika sonra, bir ayrıntıya tekrar bakmam gerekiyor; aradığımı bulamıyorum. Yazıyı iki kez baştan kontrol etmem gerekiyor. Yazan, iki kez enter tuşuna basıp, paragraf yapmaya üşendiği için, değerli içeriklerin boşa gitmesine gönlüm razı olmuyor. Noktalama işaretleriyle ve paragraflarla ilgili tüm hassasiyetim, esas olarak içeriğin anlaşılmasına yönelik. Biçimsel değil.

Siz bilmezsiniz, praecox'un peşinden az koşmadım. Önce uyardım sonra baktım düzeltmeye çalışıyor ama tam olmuyor, yazılarını düzeltmeye başladım.

Bu konuda katı olduğumuzu söyleyemezsiniz. İçerik bizim için de önemli. Öyle olsa praecox ve bonsaisan moderatör olarak aramıza katılmazdı.

Amacımız, yazının kolay okunması gerektiğini, ancak böyle olursa içerikten tam olarak yararlanılabileceğini henüz farketmemiş olan arkadaşları bilgilendirmek... Kağıt üzerinde pek sorun olmayan şey, ekran söz konusu olduğunda önem kazanıyor. Anlatmaya 2006 yılında başlamışım

Eski 23-09-2008, 15:55   #715
Ağaç Dostu

neconeco's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2008
Galeri: 19
selamlar....???

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 16:01   #716
agaclar.net

malina's Avatar

Sizi MeyveliTepe'ye havale ediyorum

Soru anlamı olmayan bir kelimeye, hem de üç soru işareti eklemenize ne diyecek bakalım

Eski 23-09-2008, 16:05   #717
Ağaç Dostu

Peki, yazıya küçük harfle başlamaya ne demeli malina?

Eski 23-09-2008, 16:12   #718
Ağaç Dostu

neconeco's Avatar

merhabalar. ne diyeceğini bilemem, sadece ne yapmak istediğinizi anlamaya çalıştım.

Kendimce sizleri protesto ettim şaka yollu. ****** forum yöneticileri hariç onların emekleri gercekten taktire şayan. Bu bilgiler kolay elde edilmiyor. yani demek istediğim benimgibi
aceleci ve dikkatsiz çok kimse var sitede biraz daha hoş görü. SAYGILARIMLA

Eski 23-09-2008, 16:29   #719
Ağaç Dostu

Sevgili neconeco,

"...sadece ne yapmak istediğinizi anlamaya çalıştım...". Testi geçtik mi? Ne yapmak istiyormuşuz yani sonuçta?

"...biraz daha hoş görü..." 'Şaka yollu protestonuza" gelen iki cevap da içlerinde sevimli sevimli gülen yüzler içeriyordu. Tatlı üslubunuza tatlı tatlı yazılar...

Önemli olan da bu işte...

Selam, sevgi ve saygılar...

Malina'ya yardım olması adına, "şöyle olması daha iyi olurdu" kısmını ben yükleneyim bu mesajınız için:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi neconeco Mesajı Göster
Merhabalar. Ne diyeceğini bilemem, sadece ne yapmak istediğinizi anlamaya çalıştım.

Kendimce sizleri protesto ettim şaka yollu. Tabii ki forum yöneticileri hariç; onların emekleri gerçekten takdire şayan. Bu bilgiler kolay elde edilmiyor. Yani demek istediğim benim gibi aceleci ve dikkatsiz çok kimse var sitede, biraz daha hoşgörü. SAYGILARIMLA

Eski 23-09-2008, 16:41   #720
Ağaç Dostu

neconeco's Avatar

selamlar sayın lerdemir kendi çapımda bir sitenin editörlüğünü yapmaktayım. ancak hayatın akışı okadar hızlı ki ,gene hoş göru demekteyim. Kaldıki ülkemizin yüzde sekseni türkçe konuşmasını bilmiyor, kaldıki kurallı yazışma bekliyorsunuz.

****** bende isterim fakat 80 yıl geçti istenilen noktaya gelinmiş değil. Benim gibiler çoğunlukta .))))) saygılar bak gene küçük harfle başladım)))))) şaka yollu

ben size yazana kadar cevap gelmiş düzeltme için çok teşekkürler zahmet buyurmuşunuz yani ne diyeyim bir istanbullu olaraktan bu kadar yanlış yapmama bende üzüldüm .

Düzenleyen neconeco : 25-09-2008 saat 15:49

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025