View Single Post
Eski 23-09-2008, 07:42   #707
Adalet Yağcı
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Uzun sözün kısası, yazılan bir mesajın anlamındaki netlik ve içeriğinin bir bilgi veya düşünce oluşturup oluşturmadığı mı, yoksa büyük harf, nokta, virgül, paragraf mı derseniz kendi adıma birincisini daha önemli görürüm...

Sayın MeyveliTepe;
Yazınızı büyük bir dikkatle okudum, son paragrafa kadar çok haklısınız, Tıbbî terminolojiyi sadeleştirme veya türkçeleştirme gayreti içirisinde olanlar neden Hukuk dili için böyle bir girişimi başlatmazlar.

Bazen anlatılmak istenen şeyin tam olarak vurgulanabilmesi için dışardan gelen kelimeleri kullanmak zorunda kalabiliyoruz(Terminoloji gibi).

Bunun hoş olmadığını düşünüyorum, ama dilimize yerleşmiş bazı kelimeler varki,(örn:Otobüs=Çok oturgaçlı götürgeç) onlar için üretilen kelimeleri kimsenin kullandığını duymadım.

Ayrıca konu ile ilgisi varmı bilmem ama Hukuk dili hâlâ kökenini bilmediğim bir dilde iş görüyor, herkesin anlaması mümkün olmayan bir dilde, kendinizi yalnız ve korunmaya muhtaç hissedebiliyorsunuz, her ne kadar haklı durumda olsanızda.

Ben, Türkçenin doğru kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğini savunanlardanım, özellikle yazarken.

Ben de hatalar yapıyor olabilirim, sonuçta İlk Okul tahsilimi elli yıl önce bitirmiş, daha fazla eğitim alamamış birisi olarak, ancak yazarken doğru yazmaya azami gayreti gösteriyorum.

Noktalama işaretleri çok önemli, çok eskiden duyduğum, muhtemelen hepinizin bildiği kısa bir hikâyeyi anlatmak istiyorum.

Bir öğretmen, öğrencilerinden birisine kızar ve şöyle söyler: Oku okuda adam ol baban gibi eşek olma.

Kendi haline bıraktığınızda bu cümleden ne anlarsınız?
Oysa uygun yere virgül koyduğunuzda anlam tamamen değişecektir; Oku okuda adam ol baban gibi, eşek olma.

Bu yüzden Sayın MeyveliTepe, son paragrafta yazdığınız kısıma katılmıyorum.

Sevgiler...

Düzenleyen Adalet Yağcı : 23-09-2008 saat 07:45 Neden: harf hatası
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön