agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1012Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-01-2009, 12:11   #151
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Galeri: 53
Ha gayret, az kaldı

Name:  100_0036.jpg
Views: 1069
Size:  39.2 KB

Denizardacan beğendi.
İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2009, 12:26   #152
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Yukarıdaki eski mesajlarda da yazdığım gibi Cattleyaların dinlenmeye giriş şekli ve zamanları değişiktir. Bazıları çiçekten hemen sonra bazıları ise çiçekten sonra yeni rizoid ve hatta çiçek zarfı oluşturduktan sonra, girerler.
Sanırım siniki tamda bu ikinci tür dinlenmeye giren bir catt. cinsi olduğundan zoraki dinlenmeye almış olmanız yeni filizin gelişimini durdurdu. Korkarım yeni filiz kurudu.
Yine de kesin böyledir diyemiyorum resim ekliyebilirseniz daha kesin bir şey söylenebilir.

Bir de bu tarz devamlı üsten substratı su püskirterek sulama saksı altındaki harcın devamlı nemli kalmasına neden olup kök çürümeleri kaçınılmaz olacaktır. Bitkini böyle bir durumdan dolayı da kökleri kurumuş olacağından vegetasyonunu durdurmuş hatta ölüyor olabilir.

Dinlenmeye almak için Cattleyanızı devamlı ve iyi gözetlemeniz gerekir vegetasyonunun durakladığını gözlemlediğiniz an dinlenmeye almanız uygun olur.

Saygılarımla
Hocam' çok teşekkür ederim, sanırım ben de yanlış onu dinlenmeye zorladım, çünkü çiçekler döküldükten sonra hemen yeni tomurcuklar harekete geçti, şu anda iki tanesi lekelidir, ama iki tanesi de sağlam !
birdaha üstten püskürtmeyeceğim asla,belli ki hoşuna gitmiyor...
çok teşekkür ederim
saygılarımla

p.s. fotografları çekmeye çalışıyorum,az sonra gönderirim

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
callypso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2009, 15:43   #153
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Bitkinin ilk resimdeki köklerinde ciddi sorun var. Acilen saksı harcı değiştirmeniz gerek. Bunun için normalde ilkbaharı dinlenme döneminden çıktıktan sonra vegetasyona başlamadan yaparsanız uygun olur. Ancak bitkiniz fazla dayanamıyacak gibi.
Histolojisi hakkında da bize birkaç bilgi verirseniz? Ne zaman elinize geçti açık kök olarak mı? Substrat değiştirdiniz mi? nasıl bir substratda dikili? Çiçek rengi türü nedir?
Bir de saksının genel görüntüsünü ekliyebilirseniz.
Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2009, 16:40   #154
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sayın hocam, benim mor olan cattleyamın çiçekleri tamamen bitti.
İkincisindeki beyaz mor dilli olanda hala çiçek var ve açacak olan da var.
Saksı ayırımı için (bana sözünüz var biliyorsunuz) ikincisinin de çiçeklerinin bitmesini beklersem birincisi için çok mu geç olur? Yani sakıncası var mıdır bitki için?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2009, 20:41   #155
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Galeri: 53
Sabahtan akşama bayağı bir yol aldı, asıl sürprizi sabaha bekliyorum.

Name:  100_0037.jpg
Views: 1147
Size:  26.3 KB

Denizardacan ve shenile beğendi.
İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2009, 23:06   #156
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Maşallah.Göz kırpıyor.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 10:19   #157
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Bitkinin ilk resimdeki köklerinde ciddi sorun var. Acilen saksı harcı değiştirmeniz gerek. Bunun için normalde ilkbaharı dinlenme döneminden çıktıktan sonra vegetasyona başlamadan yaparsanız uygun olur. Ancak bitkiniz fazla dayanamıyacak gibi.
Histolojisi hakkında da bize birkaç bilgi verirseniz? Ne zaman elinize geçti açık kök olarak mı? Substrat değiştirdiniz mi? nasıl bir substratda dikili? Çiçek rengi türü nedir?
Bir de saksının genel görüntüsünü ekliyebilirseniz.
Saygılarımla
Sayın Praecox,bu bitkiyi yurttdışından getirttim, 12 kasım 2008 bana ulaştırıldı,5-6 gün sonra sarı-kırmızı renklerde bir çiçek açtı (resim ektedir),yaklaşık 2 hafta sonra çiçeği kurudu ve ben saksı harcını değiştirmeye karar verdim, saksı harcı için cam kabuğu,mangal kömürü ve az miktarda hazır orkide toprağı kullandım (praktiker'den almıştım,sanırım içinde zaten de cam kabuğu vardır,ama değişik bir haldedir).
Galiba bitkiyi "dinlenmeye" zorlamakta hata yaptım,çiçeği kuruduktan sonra "gözler"-tomurcuklar uyanmıştı......
Hocam,tavisyeniz için tekrar teşekkür ederim, artık üstten suyu püskürtmeyeceğim, gerçekten zarardan başka bitkiye hiçbirşey vermiyor, bundan eminim artık
saygılarımla

Eklenen Resimler

Eski 13-01-2009, 16:05   #158
Kaybettik...

praecox's Avatar

Sayın Calypso,

özelden de görüştüğümüz üzre o adresten alınan bitkilerden bende çok menunum. Hem çok sağlıklılar ve iyi gelişmiş bitkiler. Bu bağlamda kaybedilmiş bir şey yok henüz ortada. Eminim normal bakımınıza devam ederseniz ve sulamıya özen gösterirseniz o bitki diğer gözlerinden sürmeye devam edecekitr.
Geçen sene bana gelen bir catt.ın ana rizomu zarfı ile kırılmıştı ancak yine de yeniden sürdü. Uzak doğu malı gibi hastalıklı bakımsız çelimsiz hatta raftaki sürüm malı gibi değiller. yetiştirdikleri her bir meristem özenle yetiştirilmiş.
Bize türlerin açık isimlerini ve/veya tanımlarını AOS kayıt isimlerini de verebilirseniz sevinirdik.
Bu resimden ben tür seçimi yapamadım.

Eski 13-01-2009, 16:43   #159
Ağaç Dostu

Merhaba, arkadaşlar, sipariş ettiğim sitede ve gelen faturada bitkinin adı boyle yazıyordu : "BLC.Tainan Gold "ORCHIS" " , anlaşılan ,brassovola-laelia-cattleya'nın hybrididir
http://www.shop.schwerter-orchideenz...ld_ORCHIS_.htm

Sayın Praecox, umarım dediğiniz gibi olur ve bu güzel bitkiye iyi bakım şartları sağlayabilirim, ne istediğini anlayabilsem....
tvsiyeleriniz için teşekkür ederim
saygılarımla

Eski 13-01-2009, 16:52   #160
Kaybettik...

praecox's Avatar

Orada hybridine göre bakım tavsiyeleri de yazılı sini için veya diğer yabancı dil bilemiyen ler için burada tercümesini yazıyorum.

- ılık (geceleri 15-18°C; gündüz 20-28°C)
- sıcak da bakılabilir (geceleri 18-22°C; gündüz 25-29°C)
- güneşli

Yaz aylarında hafif gölgelendirmek sureti ile dışarıda da bakılabilir gece ve gündüz ısı farkının 5 derece olması gerekir.

Bakımı: kışın aydınlık ve güneşli yazın gölgeli. her 10-14 günde bir her iki sulama saksıyı tamemn kovaya batırmak sureti ile yapılmalı Ve her iki sulama suyundan birine mayıstan eylüle kadar gübrele katılmalı

ısı tercihan: 14-22°C;

Burada anlaşılacağı gibi bitki bahara kadar gelişimine devam edim mart nisan aylarında dinlenmeye gçecektir.

Eski 15-01-2009, 14:16   #161
Ağaç Dostu

Arkadaşlar, rahatsız ettiysem-özür dilerim, reklam gibi olmasın, ama aşağıdaki linke bakarmısınız, sadece bu güzelliği görmenizi istedim ( ya fiyatlar !!! gerçek olamaz....)

http://www.shop.schwerter-orchideenz...new.php?page=1

boyle bir renk hiç görmedim!!
http://www.shop.schwerter-orchideenz...oducts_id=3050

Eski 15-01-2009, 15:20   #162
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Bu siteyi uzunzamandır biliyorum, sanırım siz buradan almıştınız.Şansınıza gümrüğe takılmadan elinişze ulaşmış bu gerçekten büyük şans.Bu siteden alış vberişi ancak Almanya içine gönderirseniz başarılı olabilirsiniz.
Malum böyle ilginç paketler doğal olarak gümrüklerimizde kurcalanır çok rahatça ticari mal,**** girişine izin olmayan bitki grubuna sokularak el konulabilir.Denemesi bedava artı 35 ile 40 avro kargo bedeli var.Kargo elinize ulaşmazsa bu satıcıyı bağlamıyor, para iyadesi yok.

Çok güzel türler var ama elinize ulaşma olasılığı çok düşük.Denemesi bedeva ama.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 16:19   #163
Ağaç Dostu

Ben satıcıdan gümrükte takılabilir diye bir uyarı almadım ama.Zaten de 30-40 euro nakliye bedeli tüm sertifika ve izinler için ödeniyor,neyse....ben sadece güzel bitkileri göstermek için vermiştim linki.

sphagnum yosunu ararken, boyle bir web-siteye rastladım, acaba boyle saksılarda orkide yetiştirilir mi ????

http://www.fidesas.com/jiffy/new01.asp

Eski 16-01-2009, 00:31   #164
Ağaçsever

Özbek's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ephesos Mesajı Göster
Bu siteyi uzunzamandır biliyorum, sanırım siz buradan almıştınız.Şansınıza gümrüğe takılmadan elinişze ulaşmış bu gerçekten büyük şans.Bu siteden alış vberişi ancak Almanya içine gönderirseniz başarılı olabilirsiniz.
Malum böyle ilginç paketler doğal olarak gümrüklerimizde kurcalanır çok rahatça ticari mal,**** girişine izin olmayan bitki grubuna sokularak el konulabilir.Denemesi bedava artı 35 ile 40 avro kargo bedeli var.Kargo elinize ulaşmazsa bu satıcıyı bağlamıyor, para iyadesi yok.

Çok güzel türler var ama elinize ulaşma olasılığı çok düşük.Denemesi bedeva ama.

Sayın ephesos;
Bu siteden iki gün önce bir kaç siparişim oldu.Gümrükde bir sorun olması için yanılmıyorsam 100eur nun üstünde bir sipariş olması gerekiyor ki bunu da yüzde on gümrük vergisi ödeyerek halledebiliyoruz.

Bir kaç tanıdığım E-BAY dan sipariş vererek Tayland dan orkide aldılar,ve hiç bir sorunla karşılaşmadan iki hafta içinde kargolarını teslim aldılar.

Benim siparişimin sonucunu da burada sizlerle paylaşırım.

Saygılar

Özbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 01:03   #165
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Umarım hiç bir sorun olmaz ve hepimiz bu güzelliklere rahatça ulaşırız, beni temkinli davranmaya iten birkaç dostumun yaşadığı olumsuz girişimleri.
Sizinkiler gelirse benimde bir sipariş listem var hayata geçirmek için cesaret alacağım.

Eski 16-01-2009, 08:43   #166
Ağaç Dostu

Merhaba,arkadaşlar!
Dün üreticiye mesaj yolladım,aldığım cevap aşağıdaki gibiydi :

Alıntı:
Hello,

I think it will be march till we can send plants to Turkey. But may be there will be an other possibility if you have a big order. I think that there must be buses going from Dortmund to Istanbul every week. So if you can find a bus which will take the orchids from Dortmund to Istanbul we will bring the plants to the bus station in Dortmund. That way the plants could travel fast and warm. But ****** notice that this is only possible for big orders, because it will take about 2 hours to bring the plants to the bus station, find the bus and get back. Best way it would be when the bus takes the plants directly from our nursery.

Best regards,

Volker Schöttler
--
Schwerter Orchideenzucht · Inh. Guido Schöttler · Bergstr. 8 · D-58239 Schwerte
Telefon: +49 (2304) 9 42 50-0 · Telefax: +49 (2304) 9 42 50-29
www.schwerter-orchideenzucht.de · info@schwerter-orchideenzucht.de
Gümrükle ilgili de soru sordum,cevabı aldığım zaman buraya aktarırım

saygılarımla

Eski 16-01-2009, 18:50   #167
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi callypso Mesajı Göster

sphagnum yosunu ararken, boyle bir web-siteye rastladım, acaba boyle saksılarda orkide yetiştirilir mi ????

http://www.fidesas.com/jiffy/new01.asp
Bu saksıları ancak köklendirme amaçlı kullanabilirsiniz. Yine de içine bir substrat doldurmanız şart, o da tercihan sphagnum olacaktır.
Bu saksılar çok dayanıklı değildir ve zaman içinde en geç bir seneden degrade olmak (ayrışmak) üzere düşünülüp geliştirilen ürünlerdir.

Eski 19-01-2009, 09:49   #168
Ağaç Dostu

Merhaba, arkadaşlar,aşağıdaki köklendirme yontemi ve özel konstruksyonu yorumlarınız için sunuyorum :

qte
koyu renkli bir pet şişenin yarısını kesiliyor,üst kısmında ve kapağında 2 sm.çapında delikler yapılıyor,1,5-2 sm çapında hydroton dolduruluyor ve köksüz bitki yerleştiriliyor,üzerine biraz daha hydroton ilave ediliyor,kesilmiş şişenin alt kısmına üst parçanın deliklerine kadar su dolduruluyor ve üst parça yerleştiriliyor.
unqte

Yöntemi icat eden kişi herhangibir köksüz bitkinin köklenebileceğinden emin olarak tavsiye ediyor

saygılarımla

Düzenleyen callypso : 08-06-2009 saat 16:52
Eski 27-01-2009, 13:16   #169
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-09-2008
Bende koçtaştan bir sera buldum. Nemi ve ısıyı dengelemek için gece nöbetinde kontrol ediyorum. Ziya Beyden aldığım emanetlere gözüm gibi bakıyorum. İnternetten koçtaş girip, yapay seraya bakıp fikir verecekler sevgiyle,saygıyla karşılanır.

zeynep örenk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 23:26   #170
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Yeni bir fıstık daha.

Eklenen Resimler

Eski 28-01-2009, 22:33   #171
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Bu güzelliklerin de kokusu var değil mi? Çok güzeller, ellerinize sağlık.
Baktıkça, daha çok bakası geliyor insanın.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2009, 22:47   #172
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Teşekkür ederim Güler abla, evet sabahları tarçınla vanilya arası bir koku veriyorlar inceden.

Eski 01-02-2009, 00:11   #173
Ent
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2008
Cattleyacılar kulübüne girdim ben de sonunda. Geçen yıl Mayıs'ta ana bitkisinden ayrılan bu bitkiyi ben yazın edinmiştim. (Sn. ataman'a teşekkürler) Ayrılma sonrası ilk çıkan rizomu zarf oluşturan ancak çiçek oluşturamayan bitkinin ikinci rizomundan, bitkinin de daha oturmuş hale gelmesiyle güzel bir çiçek açtı. Çiçek açmayan zarf da resimde görünüyor.

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2009, 14:25   #174
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-04-2007
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ent Mesajı Göster
Cattleyacılar kulübüne girdim ben de sonunda. Geçen yıl Mayıs'ta ana bitkisinden ayrılan bu bitkiyi ben yazın edinmiştim. (Sn. ataman'a teşekkürler) Ayrılma sonrası ilk çıkan rizomu zarf oluşturan ancak çiçek oluşturamayan bitkinin ikinci rizomundan, bitkinin de daha oturmuş hale gelmesiyle güzel bir çiçek açtı. Çiçek açmayan zarf da resimde görünüyor.
Gözünüz aydın

Öğlene doğru oldukça güzel bir kokusu olacak. Umarım en az 2-3 hafta bu güzelliği seyredebileceksiniz

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2009, 20:15   #175
Ağaç Dostu

Dayanamadım. Bunları yeni aldım. Ziya Beyin katalogdan gösterdiği ismi
Wendy Patterson. Çok saf bir beyaz...

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 15-02-2009, 20:21   #176
Ağaç Dostu

Biliyorum, bu güzel Cymbidium. Ama aynı gün aynı yerden aldım. Küçük hanımın adı La Bella Anabella. Tatlı bir kokusu var...

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 15-02-2009, 21:31   #177
Ağaç Dostu

Bunlarda küçücük gonca olarak aldığım,açmamış oldukları için isimlerini o zaman soramadığım, elimde açan güzeller... Bakın ben ciddi acemiyim.Sağolun sitenizden çok şey öğrendim. Buradan bir kez daha Ziya Bey ve site yöneticilerine teşekkürlerimi sunarım... Evdeki aldıklarımın arasında bende iken oluşan küçük sürgün bile var. Acemi arkadaşlar korkmayın. Sadece bir gerçekten bilen bulun ve danışın. Bu çiçekler açıyor...
Kusura bakmayın fotoğraf kalitem elimdeki güzelliği yansıtmaya yetmedi...

Eklenen Resimler

Düzenleyen zeynep örenk : 19-02-2009 saat 16:52
Eski 24-02-2009, 20:17   #178
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Orkidelerde Antraknoz (karaleke) hastalığı

Buradaki son yazıları, başlığa bakarak takip edecekler için, yeni konu olarak taşıdım.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 23:21   #179
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Benim yeni misafirler

Name:  Resim(Oğuzhan) 031.jpg
Views: 1033
Size:  52.4 KB
Name:  Resim(Oğuzhan) 034.jpg
Views: 1049
Size:  53.2 KB
Name:  Resim(Oğuzhan) 033.jpg
Views: 1045
Size:  59.5 KB

Bunlarda benim yeni bebişlerim.Mis gibi kokuyorlar.
Catt severler arasındayım.

Denizardacan beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 22:04   #180
Ağaç Dostu

Her zaman güzellikleri değil yaşadığımız kötü tecrübeleride paylaşmak adına...[url]http://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de

isimli sitenin güzel çiçeklerine inanıp bende getirtmek istedim. Sipariş verdiğim 5 bitki genelde yol parası dahil 360 ytl gibi bir fiyata geldi. 100 euro altında sipariş verdik ki gümrüğü geçsin. Artı hediye olarak site adlandırıp yolladı. 23 mart firmanın elinden çıktı. 26 mart DHL dediler,ama bu farklı bir firma imiş, normal posta yolunu kullanıyor. Topkapı yurt dışından gümrüğe girdi. Normalde 5 gün gümrükte kaldığını öğrendim. 2 nisan gümrüğe girdi. Allah yardım etti. Anlayışlı bir hanım memur sayesinde orkideler 4 nisanda oldukça sağlam elimdeydiler. Herşey çok iyi gitti. Sürpriz kutuyu açınca başladı. İlk güzel açmış çiçeklerimi Ziya Soner çiftliğinden almıştım. Büyük gelişmiş alımlı çiçekleri vardı. Yeni gelen bitkilerin yaprak kütleleri çiftlikten aldıklarımın yarısı ile 1/4 ü boyunda oldukça küçükler. Üzüldüğüm nokta 1 bitkinin çiçekleri üzerindeydi. Orijinal resimden öylesine küçük ve çelimsiz, ve bence resimdeki şipariş verdiğim tür ile bana gelen aynı ırk değil. Cattleya labiata semialba var. amesiana ( cattleya naturformen 1.ci sayfa--8 euro civarı fiyatı var.) Elimdeki bu bitkiye renk ve tip olarak daha çok benziyor. Çiçek onlarda açmış ve postalanmış. Hem orjinal çiçeği hem bendekini resimleyip koyacağım. İnanın bendeki çektiğim resimden küçük ve çelimsiz duruyor. Çiçek eni en fazla6-7 cm.Geri kalan siparişten vaz geçtim. Arkadaşlar resimdeki damızlıkları satmıyorlar. Gelenler farklı benzer küçük çiçekler gibi...Benzer yoldan bu siteden çiçek almış ve açtırıp mutlu olan arkadaşların yorumunu merak ediyorum. Umarım paramı ve emeğimi boşuna vermemişimdir. Diğer 4 çiçek açar ve güzel çıkarlar diye dua ediyorum...Aynı firmadan almış olan arkadaşların yorumunu merak ediyorum. Neden bu kadar farklı satıyorlar?Sitedeki aldığım çiçek dialaeliocattleya village chief perfume .Sitede 5. sayfa ortalarında. Site ile alışveriş için düşünün derim...

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.

Düzenleyen zeynep örenk : 06-04-2009 saat 12:32

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025