agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1012Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-09-2012, 22:43   #481
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-10-2011
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN Mesajı Göster
Sayın NRKRKMZ;

Sanırım okuduğum yazıda da anlatılmak istenen buydu ama yetersiz anlatılmış. Yazılan yazıda benim okuduğum öğlene kadar koktuğuydu. Benide şaşırtan bu bağlamda tam burasıydı. Sanki öğlene kadar kokuyor daha sonra kokusu kesiliyor gibi.
Ama şu anda yazdığınızdan çok net anladım. Sürekli koku var ancak öğlene kadar daha yoğun ve keskin sanırım.
Peki bu bağlamda merak ettim siz, Bora bey veya sayın Praecox dan öğrenmek isterim. Bu kokunun sabahları bu denli yoğun olup sonra etkisini kaybetmesinin nedeni nedir?
Gerçi bu konuda Ziya Hocamında engin bilgisinden faydalanmak isterim...

Saygılarımla.
Ben sıramı savayım.Gerçi daha teknik cevaplar mutlaka gelecektir ama ben bundan 1 yıl önce bir araştırma yapmıştım.

Evde ilk Ziya beyden aldığım (hazır zarflıydılar) açmaya başladıklarında biz sabah eşimle erken evden çıkıyorduk ancak kayınvalidem o zaman için bizde misafirdi ve evde tüm gün kalıyordu.

Bir gün akşam eve geldiğimde; Bora senin çiçeklerin sabahları harika kokuyor dedi.İnanmamıştım çünkü akşam hava kararınca geldiğimizde koku olmuyordu

O zamanki araştırmama göre sabah ışığı ile koku saldıkları ve polinatörlerini çağırdıklarını öğrendim Yani sabah ilk ışıklar kokuyu tetikliyor.Yine Nur hn serası gibi ışıklanmayı dengeli ve gün batana kadar alan durumlarda azalsa da koku devam ediyor.Ancak çok ilginçtir kokan catt. nizi 30-40 dakika karanlığa alın koku gidiyorEnteresan değil mi?

SAGEN beğendi.
B.Unver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2012, 23:16   #482
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Sayın NRKRKMZ;

...

Sanki öğlene kadar kokuyor daha sonra kokusu kesiliyor gibi.
Ama şu anda yazdığınızdan çok net anladım. Sürekli koku var ancak öğlene kadar daha yoğun ve keskin sanırım.
Peki bu bağlamda merak ettim siz, Bora bey veya sayın Praecox dan öğrenmek isterim. Bu kokunun sabahları bu denli yoğun olup sonra etkisini kaybetmesinin nedeni nedir?
...

Saygılarımla.
Bora beyin deneyimlerinden ve/veya deneyinden yola çıkarak bu phenomene iki olasılık veya varsayım sunabilirim zira hiç bitkiyi karanlığa koyup koklamak aklımdan geçmemişti.

1. Çiçek photonların enerjisi sayesinde koku salıyor.
2. kokunun öğlene doğru kesilme sebebi kokuyu oluşturan etherik yağların deposunun salgılama sonucu bitmesi.

Orchidelerden destilation ( her türlüsü, kuru su buharı alçak basınç v.d.) sayesinde maseration v.s. ile parfümü kokusu elde edilemiyor. Gülün kekiğin anasonu kekiğin v.s. etherik yağları elde edilebilir. ama orchidelerde bu mümkün değil. Dolayısı ile akla gelen bu kokuyu oluşturan etherik yağların terpenoidlerin aldhytlerin v.s. gibi kimyasaların toplamda sentezi çiçek tarafında kısıtlı ve ancak photonların etkisinde salınmakta.

Bu akademik bir araştırma sonucu değildir sadece diğer bir dizi bilgi birikime dayanarak aklileştirme sonucu ulaştığımı ( ama yanlış ama doğru) bir axiomdur veya tezdir.

saygılarımla

SAGEN beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2012, 23:22   #483
Ağaç Dostu

Hocam deney değil.Şans eseri.

Cattleri evde sularken ki ben yer olmadığındna evde banyoda sularım.Son cat durulsun diye banyoda bıraktığımda unutmuşum.Hanım da ışığı kapatmış.Olay bu.Sabah suladığımdan güzelim kokan catt. kokmaz oldu

Yani kafama elma düşmüş gibi birşey

SAGEN beğendi.
Eski 22-09-2012, 11:40   #484
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2011
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Bora beyin deneyimlerinden ve/veya deneyinden yola çıkarak bu phenomene iki olasılık veya varsayım sunabilirim zira hiç bitkiyi karanlığa koyup koklamak aklımdan geçmemişti.

1. Çiçek photonların enerjisi sayesinde koku salıyor.
2. kokunun öğlene doğru kesilme sebebi kokuyu oluşturan etherik yağların deposunun salgılama sonucu bitmesi.

Orchidelerden destilation ( her türlüsü, kuru su buharı alçak basınç v.d.) sayesinde maseration v.s. ile parfümü kokusu elde edilemiyor. Gülün kekiğin anasonu kekiğin v.s. etherik yağları elde edilebilir. ama orchidelerde bu mümkün değil. Dolayısı ile akla gelen bu kokuyu oluşturan etherik yağların terpenoidlerin aldhytlerin v.s. gibi kimyasaların toplamda sentezi çiçek tarafında kısıtlı ve ancak photonların etkisinde salınmakta.

Bu akademik bir araştırma sonucu değildir sadece diğer bir dizi bilgi birikime dayanarak aklileştirme sonucu ulaştığımı ( ama yanlış ama doğru) bir axiomdur veya tezdir.

saygılarımla
Sayın PRAECOX;

cevap için teşekkürler öncelikle. O zaman şunu diyebiliriz özetle yanılıyorsam düzeltin lütfen. Kokunun oluşma kaynağı tamamen ışık ve ışık sonucunda çiçeğin ortaya çıkarmış olduğğu enerjidir diyebiliriz.
Şöyle bir soru aklıma geliyor hemen akabinde. Gündüz karanlıkta tutup gece suni aydınlatma yoluyla buişlemi tam tersine yani gece kokmasını sağlamak mümkün olabilir mi? Acaba suni aydınlatma yeterli olabilir mi? Tabi bu arada yeterli illumınation, kelvin, lüx ve lümen gibi değerlerin uygun ortamda sağlanması koşulu ile.

Saygılarımla.

SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 11:43   #485
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B.Unver Mesajı Göster
Hocam deney değil.Şans eseri.

Cattleri evde sularken ki ben yer olmadığındna evde banyoda sularım.Son cat durulsun diye banyoda bıraktığımda unutmuşum.Hanım da ışığı kapatmış.Olay bu.Sabah suladığımdan güzelim kokan catt. kokmaz oldu

Yani kafama elma düşmüş gibi birşey
Bora bey ilginç ama bir o kadar da hoş bir tespit olmuş. Bu arada "kokmaz oldu" derken o günden sonra hiçmi kokmadı ya da kokmuyor.

Düzenleyen SAGEN : 22-09-2012 saat 18:10
Eski 22-09-2012, 18:42   #486
Ağaç Dostu

Ertesi sabah yine kokmaya başlıyor.Bak bir dene istersen bu kış catt. in açtığı zaman

Eski 22-09-2012, 20:01   #487
Ağaç Dostu

Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA tam açtı.Onunla beraber demirbaş açanlarla bir kokteyl yapayım dedim Beğenilerinize ;

Eklenen Resimler

Eski 22-09-2012, 20:55   #488
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B.Unver Mesajı Göster
Pot. Haw Yuan Orange ' Chian Hao' BM/TOGA tam açtı.Onunla beraber demirbaş açanlarla bir kokteyl yapayım dedim Beğenilerinize ;
Çok güzeller gerçekten nazar değmesin. Bu arada en sağda duran yukarıya uzamış tek çiçekli olanın cinsi nedir acaba. Çok güzel çok naif bir tür.

Eski 22-09-2012, 21:14   #489
Ağaç Dostu

Alıntı:
Çok güzeller gerçekten nazar değmesin. Bu arada en sağda duran yukarıya uzamış tek çiçekli olanın cinsi nedir acaba. Çok güzel çok naif bir tür.
Paphiopedilum Pinocchio .Sen sormadan ben söyleyeyim Nur Hn serasından aldım binbir rica

nrkrkmz ve SAGEN beğendi.
Eski 22-09-2012, 21:18   #490
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Sayın PRAECOX;

cevap için teşekkürler öncelikle. O zaman şunu diyebiliriz özetle yanılıyorsam düzeltin lütfen. Kokunun oluşma kaynağı tamamen ışık ve ışık sonucunda çiçeğin ortaya çıkarmış olduğğu enerjidir diyebiliriz.
Şöyle bir soru aklıma geliyor hemen akabinde. Gündüz karanlıkta tutup gece suni aydınlatma yoluyla buişlemi tam tersine yani gece kokmasını sağlamak mümkün olabilir mi? Acaba suni aydınlatma yeterli olabilir mi? Tabi bu arada yeterli illumınation, kelvin, lüx ve lümen gibi değerlerin uygun ortamda sağlanması koşulu ile.

Saygılarımla.
Gece koku salmasını sağlamak adına bu deneyin bu kadar eziyetin, çabanın sebebi ne? Akşam misafirleri mi etkilemek? yoksa mesai bitimi çiçeği yeterince koklıyabilmek için. Vardiyada iken ben menundum sabah kokmasından

incii beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 11:52   #491
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Gece koku salmasını sağlamak adına bu deneyin bu kadar eziyetin, çabanın sebebi ne? Akşam misafirleri mi etkilemek? yoksa mesai bitimi çiçeği yeterince koklıyabilmek için. Vardiyada iken ben menundum sabah kokmasından
Sayın PRAECOX;

Öncelikle ortada bir deney, eziyet ve çaba yok onu nereden çıkardınız bunuda anlamış değilim. Lütfen yazılanlara farklı manalar yüklemeyiniz. Ben bir deney yaptığımı söylemedim yazımda. Sadece konu dikkatimi çekti ve merakımı gidermek hususunda sizin, Bora beyin ve Nur Hanımın fikirlerinizi almak düşüncesi ile sorulmuş bir sorudur. Sadece soru...!
Ayrıca değil misafir etkilemek, kendi zevkim için bile canlılara ömrü hayatımda hiç bir şekilde eziyet etmedim ve etmemde. Bu yapıda bir insan değilim bunu bilmenizi isterim.

Bu arada yazdıklarımıda size bir tavır olarak almayın lütfen sadece yanlış anlaşılma varsa onu düzeltmek istedim.

Saygılarımla.

Eski 05-10-2012, 20:50   #492
Ağaç Dostu

farpali's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2010
Galeri: 18
Thumbs down King George Serendipty

Merhaba,

Bu caanım orkidem çokk uzaklardan aynı saksıdaki formunda kök ve yapraklı formuyla bana hediye ,yaklaşık üç ay önce geldi.Bir adet yaprak verdi... Yeri,ışığı,karışımı ve saksısı uygun ancak yapraklarında buruşma var son 1.5 aydır.Bu güzelliği kurtarmam, yaşatıp büyütmem için desteklerinizi bekliyorum ki yavrularını paylaşalım inşallah.

Eklenen Resimler

farpali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 20:57   #493
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2010
Sayın farpali,
benim izlenimlerim,
sulama fazla,Lütfen kökleri resimleyin.Ayrıca saksıya, derin ekilmiş bitki.Kökleri görmek gerekli.

farpali beğendi.
tarumok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 21:36   #494
Ağaç Dostu

farpali's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarumok Mesajı Göster
Sayın farpali,
benim izlenimlerim,
sulama fazla,Lütfen kökleri resimleyin.Ayrıca saksıya, derin ekilmiş bitki.Kökleri görmek gerekli.
Son hali bitkimin,umarım kurtarırım

Eklenen Resimler

Eski 05-10-2012, 21:57   #495
Ağaç Dostu

Kökleri parmaklarınızla sıkarak içlerinin boşalıp boşalmadığına bakın.Eğer kökler sağlamsa,yeni bir harca dikim yapın.Saksının boyutu küçük olsun.Altında mutlaka delikler olsun.Bitkiyi çok derin ekmeyin.Hava alabilsin.Lütfen köklerin durumunu kontrol edip yazın.

farpali beğendi.
Eski 05-10-2012, 22:12   #496
Ağaç Dostu

farpali's Avatar

Alıntı:
Kökleri parmaklarınızla sıkarak içlerinin boşalıp boşalmadığına bakın.Eğer kökler sağlamsa,yeni bir harca dikim yapın.Saksının boyutu küçük olsun.Altında mutlaka delikler olsun.Bitkiyi çok derin ekmeyin.Hava alabilsin.Lütfen köklerin durumunu kontrol edip yazın.
Kontrol ettim, köklerin bir kısmı boş bir kısmı dolu. Yüz buldum bir sorum daha olacak , yapı marketlerde satılan phaleneopolis lerden farklımı sulama şekli george king in?

Eski 05-10-2012, 22:20   #497
Ağaç Dostu

O boş kökleri steril bir makasla kesip,kökleri mantara karşı ilaçlamanız gerekiyor.Sulama şekli,hava sıcaklığına ,ortam nemine,harcın karışımına vb. etkenlere göre değişir.Cattleya kesinlikle phallerden daha zor bir bitki.Sulama ve nem dengesine çok dikkat etmek gerekiyor.

farpali beğendi.
Eski 05-10-2012, 22:52   #498
Ağaç Dostu

farpali's Avatar

Alıntı:
O boş kökleri steril bir makasla kesip,kökleri mantara karşı ilaçlamanız gerekiyor.Sulama şekli,hava sıcaklığına ,ortam nemine,harcın karışımına vb. etkenlere göre değişir.Cattleya kesinlikle phallerden daha zor bir bitki.Sulama ve nem dengesine çok dikkat etmek gerekiyor.

Tamam ,uğraşıcam ama değer.Çooook teşekkür ederim desteğiniz için.

Eski 07-10-2012, 02:20   #499
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Giriş Tarihi: 31-12-2011
Sayın Farpali,
önceki başlıkta da dediğim gibi catt'larda sulama daha az yapılmalı ve bitki su içinde bırakılmamalı. harcın kurumasına da izin verilmeden nemli tutulmalı ama ıslak olmamalı..
geçmiş olsun..

farpali beğendi.
fzthalil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2012, 03:13   #500
Ağaç Dostu

farpali's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil Mesajı Göster
Sayın Farpali,
önceki başlıkta da dediğim gibi catt'larda sulama daha az yapılmalı ve bitki su içinde bırakılmamalı. harcın kurumasına da izin verilmeden nemli tutulmalı ama ıslak olmamalı..
geçmiş olsun..
Çok teşekkür ederim Sayın fzthall.

Eski 29-10-2012, 09:33   #501
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 47
Bu senenin ilk Cattleya' sı

Eklenen Resimler

nrkrkmz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 23:21   #502
Ağaç Dostu

Ludisa Excellence's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Galeri: 19
Name:  DSC_1572.JPG
Views: 728
Size:  13.5 KB

Kasım ayında Ziya Beyden aldığım catt. en nihayetinde İzmir'e geldi.

Name:  DSC_1633.JPG
Views: 697
Size:  10.5 KB

Bugün de süpriz yapmış bana, umarım çiçeklerini de görebilirim

Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 23:34   #503
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2011
Cattleyamı geçen yıl kaybetmiştim ve çok üzülmüştüm sağolsun Ziya bey nezaket gösterip üzüntüme ortak oldu ve bu yıl sevindirdi buradan teşekkür ederim

nılgun_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 11:32   #504
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2007
Nigün abla büyüsün kocaman olsun sonra üretelim

nılgun_dogan beğendi.
ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 11:34   #505
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nılgun_dogan Mesajı Göster
Cattleyamı geçen yıl kaybetmiştim ve çok üzülmüştüm sağolsun Ziya bey nezaket gösterip üzüntüme ortak oldu ve bu yıl sevindirdi buradan teşekkür ederim
Sayın NILGUN_DOGAN;

UMARIM SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE BÜYÜTÜR VE HER DAİM GÜZEL ÇİÇEKLERİNİ BİZLERLE BURADA PAYLAŞIRSINIZ.

SAYGILARIMLA.

Eski 12-12-2012, 12:15   #506
Ağaç Dostu

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim 1 tane kaybettim bu sefer daha temkinli olacam gelişimini sizlerle paylaşıcam.

SAGEN ve GÜLSEN_ beğendi.
Eski 20-12-2012, 22:46   #507
Ağaç Dostu

Sayın praecox,sayın nur korkmaz,
cattleyada yeni çıkan sürgünden gelen şu oluşum bir çiçek oluşumuna benzer mi acaba?
saygılarımla.

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2012, 23:04   #508
Ağaç Dostu

Çiçek oluşumuna benziyor merakla çiçeğini bekliyorum.

Eski 20-12-2012, 23:21   #509
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-09-2012
sormak istediğim ,bu güzel varlıkları nereden ve kaç liraya bulabilirim ,hollandadan istedim fakat bulamamışlar .bu güzelliklerden mahrum kalmak istemiyorum artık rüyalarıma giriyorlar ,lütfen bana yardım edermisiniz.

zerre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2012, 23:33   #510
Ağaç Dostu

sayın zerre,
Ziya bey ve nur hanımdan tedarik edebilirsiniz.Kendilerine ulaşırsanız size her türlü konuda yardımcı olacaklardır.

Laleşahin beğendi.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025