Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN
Sayın NRKRKMZ;
Sanırım okuduğum yazıda da anlatılmak istenen buydu ama yetersiz anlatılmış. Yazılan yazıda benim okuduğum öğlene kadar koktuğuydu. Benide şaşırtan bu bağlamda tam burasıydı. Sanki öğlene kadar kokuyor daha sonra kokusu kesiliyor gibi.
Ama şu anda yazdığınızdan çok net anladım. Sürekli koku var ancak öğlene kadar daha yoğun ve keskin sanırım.
Peki bu bağlamda merak ettim siz, Bora bey veya sayın Praecox dan öğrenmek isterim. Bu kokunun sabahları bu denli yoğun olup sonra etkisini kaybetmesinin nedeni nedir?
Gerçi bu konuda Ziya Hocamında engin bilgisinden faydalanmak isterim...
Saygılarımla.
|
Ben sıramı savayım.Gerçi daha teknik cevaplar mutlaka gelecektir ama ben bundan 1 yıl önce bir araştırma yapmıştım.
Evde ilk Ziya beyden aldığım (hazır zarflıydılar) açmaya başladıklarında biz sabah eşimle erken evden çıkıyorduk ancak kayınvalidem o zaman için bizde misafirdi ve evde tüm gün kalıyordu.
Bir gün akşam eve geldiğimde; Bora senin çiçeklerin sabahları harika kokuyor dedi.İnanmamıştım çünkü akşam hava kararınca geldiğimizde koku olmuyordu
O zamanki araştırmama göre sabah ışığı ile koku saldıkları ve polinatörlerini çağırdıklarını öğrendim

Yani sabah ilk ışıklar kokuyu tetikliyor.Yine Nur hn serası gibi ışıklanmayı dengeli ve gün batana kadar alan durumlarda azalsa da koku devam ediyor.Ancak çok ilginçtir kokan catt. nizi 30-40 dakika karanlığa alın koku gidiyor

Enteresan değil mi?