![]() |
|
![]() |
#181 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-09-2011
|
Alıntı:
Sevgili Nilgün_dogan Su an elimde spahgnum yosunu yok malesef. Kuzey tarafa bakan bahcem günes görmedigi icin ektigimiz cimler büyümüyor ve sadece yosun haline geliyor bende bunlardan söküp yikayip kurutup afrika meneksesi köklendirmede kullaniyorum. Acaba simdi vanda icinde bunu kullanabilirmiyim? Fotograflarini ekliyorum. Yesil göründügüne bakmayin aslinda kurudur yaklasik 1 ay oldu bunu toplayali. Kökünü sariptami koyayim yoksa böylece saksinin icinemi alayim? Sorumu yanlis konudan sormusum özür dilerim olmasi gereken yer burasi Tekrar özür dilerim. saygilar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2011
|
Elinizde bu varsa bu imkanı deneyin yosunun olduğu saksı çok uygun bence arda fısfıslayarak nemlendirin derim ama daha tecrübeli arkadaşlarımızında yorumunu alın ama acilen kök temizliği ve ilaçlamasını yapmanız gerekiyor onu bekletmeyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Simdilik bu saksiya koydum kök icin herhangi bir ilacim yok suyla yikadim sadece. Sizinde söylediginiz gibi yokmu baska yardimci olabilecek biri? Rica etsem hem verdigim param ziyan olacak,hemde en önemlisi cicegim cok üzüldüm bugün bu duruma ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-12-2011
|
Sayın zencefil çiçeği, inşallah öyle suda beklemiyordur hep... ben de zamanında rhyncostylis gigantea almıştım ve inanın 3-4 adet minicik kökü ya vardı ya yoktu.. acilen yosun bulana kadar şunu yapmanızı tavsiye ediyorum ama bir yerlerden sphagnum moss bulun; günlük iki kere sabah ve akşam en fazla beş dk sadece kökleri suda tutun ve bir bardağa dibinde su olacak şekilde ama kökler değmeyecek şekilde koyun. bardaktaki su buharlaştıkça kökleri nemli tutacaktır ama yeni kök oluşumu için yetmez.. yeni kök oluşumunu da ben şöyle yapmıştım işe yaradı da; sphagnum yosununu bulduktan sonra altı dernajlı pet bir bardak veya minicik bir saksıya yosunu doldurup ( çok da boğmadan) orkidenizi koyun. yosun sadece nemli olacak, ıslak değil! ve köklendirme hormonu kullandım ben (IBA) size de kullanın diyemem ama ben faydasını gördüm.. IBA'yı da şu şekilde kullandım; 1/2ml IBA'yı 30ml suya karıştırıp yosuna alttan yani bardağın dibinden çekecek şekilde. tabi karışımın tamamını değil, yeterli nemlilik sağlandığı kadar. belki faydasını görürsünüz.. güle güle büyütün orkidenizi.. IBA'yı orkidelerde kullanan varsa daha doğrusunu yazabilirlerse sevinirim şayet benimki kendi deneme yanılmam ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-12-2011
|
![]() eğer mantar ilacınız yoksa KMnO4 çözeltisi kullanabilirsiniz 1/1000 lik olabilir. ben eczaneden permasol alıp yarım tableti suda çözdürdüm içerisinde 5 dk beklettim. işe yaradı galiba çünkü çürüme durdu.bu arada çözeltinin rengi açık pembe olmalı. (nette okumuştum bende) (ama siz genede bir bilene sorun) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle ilginiz icin tesekkürler. Hep suyun icinde durdurmuyorum. Geldigi an paketten cikarinca yaklasik 10 dakika beklettim cikardim. Aynen sizinde söylediginiz gibi,gidip yosunu aldim fisfisla biraz nemlendirip cicegin köküne sardim. Drenaji iyi olan bir bardak demissiniz pilastik bardak yoktu o an elimde böyle bir bardagin icini cocuklarin misketleriyle doldurup, misketleri asmayacak sekilde su ekleyip,kuzey tarafa bakan pencerinin önüne koydum. Resimde gördügünüz gibi iste,benim elimden gelen bu kadar ![]() artik neleri yanlis yaptim bilmiyorum ![]() Simdi bundan sonuc alabilirmiyim, ve bu sekilde orkidelerin köklenmesi kac gün veya kac ay sürer? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-12-2011
|
güzel tasarım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2011
|
İki yıl önce çiçeği geçmiş iken almıştım. Rengini merak ediyorum, mavi mi yoksa vişne rengi mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Ağaç Dostu
|
Bir buçuk-iki aydır haftada birkaç defa çiçeksiz vanda suluyorum, sabrınızı takdir etmemek elde değil ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Ağaç Dostu
|
Rengi sürpriz çıktı...Sar-dünya ilginize teşekkür ederim, bir zaman sonra sulama işi rutinleşmeye başlıyor alışıyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Ağaç Dostu
|
Daha yakın çekim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
|
Ne kadar güzel bir çiçek.Hayran olmamak mümkün değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Ağaç Dostu
|
An itibariyle yaklaşık 35 gündür çiçekleri tazeliğini korumakta. Köklerini ıslatma zahmeti hariç; topraksız, gübresiz diğer orkide türlerine göre hastalıklara daha dayanıklı olması benim nazarımda vandayı değerli kılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-11-2013
|
Yıpranan Vanda Orkidesi' ne yardım.
Merhaba! Bana dün elime geçen Vanda orkidem hakkında yardımcı olabilir misiniz? Cansız bir Phalaenopsis' i tekrar hayata döndürme konusunda tecrubem var ama Vanda konusunda hiç yok. Daha önceden de Vanda sahibi olmak istiyordum ancak fiyatları takdir edersiniz öğrenciler için biraz yüksek (: Zaten çiçek açtırılmış bir Vanda satın almaktansa bu haldeki bir Vanda' yı kaybetmeden yaşatmayı öğrenmek benim için daha önemli. Ben bu Vanda' yı çok sıkışık olmayan torflu bir karşımın üstünde dururken aldım. Üstünde dururken diyorum çünkü kökleri yok dolayısıyla bir yere tutunamıyor. Resimlerini de gönderiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Ağaç Dostu
|
Sayın irme, ben de benzer bir vandayla şansımı denedim fakat olmadı. Havada asılı tuttum sürekli nem sağlamak çok zor oldu, sphanguma sardım küflendi, orkide harcına diktim çürüdü... Gerçi benim aram vandalarla pek iyi değil, emekliliğime saklıyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-11-2013
|
Sayın dinozor, Vanda şu an için çok iyi gidiyor. Resimde tek kök var, ancak şu an iki köklü ve iki kök daha da yolda. Fark iyice belli olduğunda tekrar resim atacağım. Nasıl olduya gelirsek; -Sabahları içinde içme suyu bulunan bir bardağın içinde yaklaşık 20 dakkika tutup çıkartıyorum (sadece köklerini). Çıkarttıktan sonra da boş bir bardağın içine tekrar yerleştiriyorum. -Boş bardağın içinde, pencere kenarında yaklaşık 1 saat sabah güneşi alıyor. -Bazı günlerde elime alıp camdan dışarıya çıkartıp su fıslıyorum (yapraklara,köklere..) Sonra tekrar boş bardağın içine yerleştirip bu sefer balkona çıkartıyorum, esinti ile kendi kendine kuruyor. Şimdilik yaptığım bu kadar. Sanırım işe yarıyor, çok mutluyum (: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl aldığım vanda hafta başında açtı. Haftada iki-üç defa vazosunu üç litre suyla doldurmanın sonucu aşağıdaki gibi ![]() Birçok orkide türünün tomurcukları 180 derece dönüp sonra açar, bu bitkide durum üçüncü resimdeki gibi daha belirgin. Düzenleyen sar-dunya : 18-01-2015 saat 19:39 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
|
Birkaç parçadan fazla kökü varsa bir jiletle deneyin yoksa biraz daha bekleyin. İnternetten alıp denediğim kadarıyla söyleyeyim, küçük vandaların bakımı zor. Güneşte kavrulup çok suda çabuk çürüyebiliyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Ağaç Dostu
|
Boydan 😊 ![]() Keiki var Kökten vermiş. Kuru kökler var, YouTube den nasıl bakılıyor inceliyorum. Kesilen köklere veya sapa macun benzeri bir şey sürülüyor mu onu anlamadım. Tarçın ve vazelinden/ parafinden kendime özel bir macun mu yapsam diye düşünüyorum. Keşke praecox olsaydı da sorabilseydik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Ağaç Dostu
|
Ben ilk aldığımda serbest köklü ve vazosuzdu. Köklerin bir kısmını kuru olmasından diğer kısmını da vazoya sığmamasından dolayı kesmiştim. ![]() Sadece tarçın yeterli olmalı; bu işi yapmadan önce sulayın ve kökleri iyice ıslatın (böylelikle daha az gevrek olurlar), daha sonra tarçınlayıp birkaç gün sulamayın. Diğer taraftan kökleri rahatsız etmenin çiçeklenme performansına etkisi olabilir diyorlar. Benim durumumda tam bir yıl sonra çiçek açtı, kabul edilebilir bir durum. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2014
|
3 litre su?
Alıntı:
3 litre suyu haftada 2-3 kere uyguluyorsunuz,peki bu suyu boşaltıyor musunuz?3 litre suda bekletiyor musunuz?bu kısmı biraz açarsanız çok memnun olurum?iyi akşamlar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Ağaç Dostu
|
Üretici bir firmanın sulama tekniği hakkında şöyle bir videosu var bu konuyla ilgili. Yaklaşık yarım saat suda kalıyor ve kaptaki suyun tamamı boşaltılıyor. Bu iş için büyük miktarda içme suyu kullandığım için yaklaşık bir ay aynı suyu kullanıyorum. Ancak benim elimdeki bitki biraz büyük ve cam vazo da çok dayanıklı gibi durmuyor. Bu nedenle suyu geri boşaltmak için nalburdan aldığım bir akaryakıt sifonunu kullanıyorum. Unutmadan, suda çok az miktarda gübre de var, normalin 1/16'sı falandır sanırım. Bu nedenle suyu -yosunlanmaya karşı- karanlık ortamda saklıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Ağaçsever
|
vanda
cevabınız için teşekkür ederim,bir sorum daha olacak,geçen gün kök kısmından bozuk olduğunu düşündüğüm bir kısmı kestim,tarçınlama yapmalı mıydım?yapacaksam ne şekilde ? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Kullanıp gördüğüm kadarıyla tarçın kesilen yerin daha çabuk kurumasını ve koruyucu kabuk oluşmasını sağlıyor. Bitkinizin durumuna bağlı olarak tarçına gerek olmayabilir bile; sabahtan suladığınızda öğleden sonraya kökleri beyazlayıp kuruyan bir bitkiyse tarçın kullanmayabilirsiniz. Tarçını sadece kesilen bölgede kullanın her bir tarafa dökmeyin. Bitkinin emmesi gereken nemi çekeceği için sağlıklı köklerin üstüne dökülen tarçın döküldüğü bölgelerde sıkıntıya neden olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Ağaçsever
|
sulama sıklığı
Alıntı:
|
|
![]() |