![]() |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Penelophe, ustalarım dururken bana söz düşmez ama, müsadeleri olursa benim de naçizane bir tavsiyem olacaktı sizlere. Ben saksı toprağı hazırlarken bir ölçü torf, bir ölçü bahçe toprağı, aldığı kadar da perlit kullanmak istedim. Ancak baktım ki bizim bahçenin toprağında iş yok, ben de Çamlıca fidanlığından humuslu toprak alıp onu kullandım bahçe toprağı yerine. Humuslu toprağın içeriği şöyle:
Toplam organik madde :%40 Toplam (humik+fulvik) asit : %40 Maksimum nem :%25 pH : 5-7 Aşağıdaki fotoğraftada görebileceğin üzere içeriğinde Leonardit var. Öğrenebildiğim kadarıyla humik ve fulvik asitler bitkiye hiç zarar vermiyor ve gelişimine çok büyük katkı sağlıyor. Ben şu anda hiç gübre vermediğim halde gelişimlerinden gayet memnunum. Daha ayrıntılı bilgi forumda var ama biraz arama yapmam gerekir sanırım. Hafize hanım bu konuda oldukça bilgi sahibi, bir hatam varsa düzeltecektir eminim. Sözün özü, bahçe toprağı yerine gerektiği oranda humuslu toprak kullan bence, |
Merhabalar, Mum çeliğiniz iyi görünüyor, yeni yaprak verdiğine göre artık toprak ister. Toprağa dikerken yeni yaprak yüzü yatay şekilde, ana dal eğimli olarak dikerseniz iyi olur. Dikim öncesi eski yaprakları kesip azaltarak yeni oluşan zayıf köklerin çalışma gücünü yeni çıkan yaprağa yönlendirmelisiniz. Toprak seviyesi yeniyaprak çıkış noktasını örtmeyecek şekilde olmalıdır. Dikimi bardağınız boyutlarında bir saksıya mümkün olğunca ince, taneciksiz toprak karışımıyla yapıp bol sulama ile toprağı iyice oturtmalısınız. Bu küçük saksıyı eski yerine (köklendirme bardağınızın durduğu yer) koyup bitkinin sarsıntıyı hafif atlatmasına yardımcı olun, suyunu da devamlı kontrol edin. Herşey yolunda giderse sürgün ucunun uzamaya başladığını farkediverirsiniz; ama saksı değiştirmeye sakın acele etmeyin, kök uçları saksı altından görünür hale geldiğinde gerçek saksısına korkmadan aktarabilirsiniz.
|
Mum çiçeği konusundaki uzmanlığınız hayranlık uyandırıcı mehtap gürbüz,
Ancak, paylaşımcı ruhunuz ve zengin gönlünüze ise söylenebilecek kelime bulamıyorum. İyi ki buralardasınız... Pen, Benim çelikler aldı başını gidiyor; oldukça sağlıklı ve coşkunlar... Üstelik de inanaılmaz ihmal edişime rağmen inadına büyüyorlar... Ancak benimkilerin de saksı harcı aynen Sevilay'ın söylediği gibi çok sert, ama bana mısın demiyorlar. Haftasonunda fotoğraflıyayım da eklerim buraya... |
Arkadaşlar, gecikme hususunda göstermiş olduğunuz, ince ve anlayışlı tutumunuzdan dolayı hepinize teşekkürü bir borç biliyorum.
Sevgili Elfogi, çiçeğin hayırlı olsun. Mucip bey ve Mehtap hanım sağolsunlar aynı heyecanları ben de yaşamıştım, hala yaşıyorum. Gönlünüzü bu kadar yalın ve içten bize açabilmeniz ne güzel, gönlümüzü açabileceğimiz arkadaşlarımızın olması ne güzel, teşekkürler agaçlar.net kurucuları ve yöneticileri... |
Merhabalar, size kısaca anlatayım.Toprak solucanları toprak yer.Aslında toprak solucanın sindirim sisteminden geçerken solucana besin verir. Solucanda ona birşeyler verir.Yolculuk bittiğinde onun adı humus olmuştur. Toprak solucandan, solucan topraktan ayrı olamaz. Topraklarınızda solucan yaşatabiliyorsanız toprağınız sağlıklı demektir, solucanın humik asit katkısı ile bitkinizde daha sağlıklı olacaktır.Bir deneyin.( Endüstriyel baz da humus üretimi solucan çiftliklerinde yapılıyor.Bir örnek paket resmini Sayın Hoyadag yayınlamış.)
|
Mum çiçeğimden kopan yaprağa çok üzüldümdü. Onu atmaya kıyamadığımdan yanı başına toprağa batırdım. Uzun süredir orada öylecene kıpırtısız, ama canlılığını yitirmeden durdu. Geçen gün suladıktan sonra yaprağı çıkarıp, kök olmuş mu diye bakayım dedim, uzayan ve derinleşen bir kökü kırdım çıkarırken. :(
Meraklı melahatlık iyi değil. Ama ilgimi çeken, yapraktan üremeyeceğini sanırken, o bunu becerebildi. Aklıma bir hikaye geldi. Ormanda yaşayan medeniyet yüzü görmemiş bir çocuk, börtü böcekle yakından ilgiliymiş doğal olarak. Semenderlerin kopan uzuvlarını yeniden çıkardıklarına şahit olmuş. Bir gün kendi ayağı da kopmuş ve demiş ki nasılsa yenisi çıkar. "Medeniyet" o çocuğu bulduğunda yeni bir ayak büyütüyormuş kerata. Benim mum çiçeğim de benim inancıma göre davranıp, sanki yapraktan kök saldı diye düşündüm :p |
İki yıl önce bende kopan mum çiçeğimin yaprağını toprağa dikmiştim.
Yaprak köklendi ama hala filiz vermedi.Bende sizin gibi meraktan üç kez söküp yeniden diktim. ;) Zavallıyı rahat bırakırsak belki filiz verir.:p |
Mum çiçeklerinde yaprak çelikleri köklenmekte ancak düzgün bir gelişim gösterememekteler. Bu yüzden en az bir göz ve bir çift yaprak içeren dal çelikleri almanız daha doğru olacaktır. En uygunu 3 gözlü çeliklerdir.
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html Ziraat Y. Mühendisi Yurdagül Şimşek Erşahin " Fide hastalık etmenleri ve sürdürülebilir tarım yaklaşımı başlıklı makalesinde bu konuda çok ilginç bilgiler verdi. Konuyu kendisinin doktora tezinden dergimiz için derledi. İlginizi çekecektir. |
Sevgili Elfogi
Sizin adınıza çok sevindim .Siz bana yılbaşı çiçeği gönderdiğinizde bende aynı duyguları hissetmiştim .Hiç tanımadığınız bir insan sizin için uğraşıyor ,çiçeği hazırlıyor , değerli vaktini harcayıp kargoya veriyor bu inanılmaz bir özveri . Hepinize çok teşekkür ediyorum . Ha bu arada yılbaşıları tek tek yaprak yapıp diktim hepside tuttu . |
Daha önce de sordum ama Elfogi'nin mutluluğu bu soruyu gölgeledi galiba :)
Tekrar soruyorum arkadaşlar, bu hormonu almalı mıyım? Yoksa daha uygun olan köklendiriciler var mıdır? Alıntı:
|
Bence hormona gerek yok. Mum çelikleri suda çok çabuk kökleniyor.:)
|
Alıntı:
Alırsanız da tozu kullanıp doğrudan toprağa dikme şansınız olur. :-) |
Teşekkürler Elfogi ve sabah. Almama gerek yok o halde. Umarım köklendirebilirim.
|
Ben de Mucip Abinin yolladığından bir çelik kestim. Bir de onları boğum yerlerinden yaprakları da vardı 3'e ayırdım. Oksijenli suya koydum. Gölge bir yerdeler. Bakalım ne olacaklar. ;) Heyecanlı işler valla :p
|
2 Eklenti(ler)
Elfogi'ciğim dün seni neden kutlamadığımı merak ediyor musun? Ben de heyecanla kendi paketimi (pardon paket mi dedim, sonradan onun paket değil hazine sandığı olduğu ortaya çıkacakmış meğer) bekliyordum da ondan. Şimdi artık hem seni, hem de ayıp olmasın ama kendimi kutlamak istiyorum.
Benim kargomda bir aksilik olduğundan, dün yola çıkabilmiş ve sevgili Mehtap Gürbüz gece yazmış bana. Ben sabah körlerinde (saatin 5 lerinde)acaba bir haber var mı diye açmamla forumu, kargonun yolda olduğu haberini okudum. Mehtap Hanıma verdiğim yanıtta evimin uzak olmasından ötürü kargonun ancak akşamüzeri elime geçebileceğini yazdım ve yine gittim yattım. Bir aksilik olup da cumartesiye kalmaz dileklerimle, vakit geçirmeye çalışırken saat 11,30 gibi aşağı kapı çaldı "kargoooo" diyen bir ses ve kalbim sevinç çığlıkları atmaya başladı. İşte ondan sonrası artık tam bir komedi. Siz hiç evde sağa sola "ay inanmıyorum" diye koşturan koca bir kadın düşünebiliyor musunuz? İşte o bendim. Evin içine almak için kaldırırken bu ne yahu diyecek kadar ağır koca bir monitör kutusu (sahi Elfogi sen nasıl taşıdın yollarda). Gerisi işte o evde koşuşturan kadın hikayesi. Hani rüyalarda yerler para doludur, toplar toplar bitiremezsiniz ya işte aynen öyle. Kutuyu boşalt, boşalt bitiremedim bir türlü. Sevgili Gürbüz'ler ben size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Bu güzelliklerin bedelini hiç bir şekilde ödeyemeyeceğimi de biliyorum. Sizin için elimden tek gelen; iyi dileklerimi göndermek olacak. Birlikte çok mutlu, sevgi ve güzelliklerle dolu bir ömür paylaşmanızı diliyorum. Yine diliyorum ki bir gün çok sevdiğiniz işinizle birlikte, yerleşmek istediğiniz yeri bulur ve orada mutlu, mesut yaşarsınız (kimbilir bakarsınız orada komşu oluvermişiz). Sevgili hoyaseverler sözü uzattığım için affola ama sizlerle paylaşmadan da edemedim. |
Aman allahım tek kelime ile harika. Güle güle büyütün Mum Çiçeğinizi sevgili Nevsune Hanım...
Gürbüz Ailesi muhteşem insanlar gerçekten. Herşey gönüllerince olsun. Sonsuz mutluluklar dilerim onlara. Mucize insanlar kendileri valla ;) |
Sn.Elfogi ve Sn.Nevsune Hanımlar;
Her ikinizide tebrik ediyorum :) sevincinizi canı gönülden kutluyorum. Bende aynı sizin gibi olmuştum, işyerimde, Hoyadağın "bilin bakalım ne var? kutuda? demişti de :) bilene bir hediyem var" demişti ve bilen olarak tebrik ile ilk hoya silverpink'im geldiğinde, iş yerindeki arkadaşlarım bir yaprak için niye bukadar seviniyorsun dedikleri, dün gibi aklımda :)) Gerçekten çok güzel mum çiceğiniz güle güle büyütünüz :)) Sizleri bu şekilde mutlu eden, bu muhteşem insanlarada; Allah gönüllerince versin diyorum. :)) |
Elfogi, nevsune çok sevindim sizlerin adına :)
kısa bir süre sonra mutluluğu ben de yaşayacağım ve fotoğrafları da paylaşacağım :)) şimdiden çok heyecanlıyım. |
Nevsune hanım,inanın sizin adınıza çok mutlu oldum.
Bizi mum çiçeklerimize kavuşturan herkesten Allah razı olsun. Ben de bugün inanılmaz bir heyecan yaşadım.Şu anda heyecanın şiddetinden olsa gerek inanın başım ağrıyor. Allahtan sevgili Hoyadağ(dert babası)sizlere durumu açıkladı.:o Benim gerçekten muzip oğlum kendi kendine Hollanda'ya benim siparişleri vermiş kazayla.Hehalde şöyle mi oluyor,böyle mi oluyor derken sipariş alınmış.:mad: Bu sabah kapıcı kızıma bir paket vermiş.Paketi görünce önce Hafize hanım,Cezzar ve sevgili Hoyadağ bizlere sürpriz yaptı sandım.:p Hemen bilgisayarı açtım.Bir değişiklik yok.Sonra bu işin oğlumun başının altından çıktığını kavradım. Ve utancımdan yerin dibine girdim.:o :o :o :o Sevgili Hoyadağ'a da dediğim gibi takım kenarda dinlenirken ben gidip gol atmış gibi oldum.Çeliklerin gelmesinin heyecanı ve mutluluğunu bile yaşayamadım utançtan.:o :o :o :o Tabii hemen dert babası Sevgili Hoyadağ'a müracaat ettim panik panik..:eek: Tabii bu arada sevgili çeliklerimi de o panikle bulduğum bardağa koyup oksijenli su koydum hemen. Sizlere,dostlarıma bunu nasıl açıklayacağımı bilemediğim için Sevgili Hoyadağ'dan o kibar,o nazik üslubuyla bir açıklama yapmasını rica ettim benim adıma. Allah razı olsun açıklamayı yapmış.:o Şimdi çeliklerden bahsedeyim;O kadar uzun yolluyorlar ki 2 uzun çelik Diversifolia'dan 7 çelik çıktı. Ben Sevgili Hafize hanım ve benim istediğimiz 7-35 kodlu Hoyayı hep Wayetii'ye benzetiyordum.Başka sitelerden gördüğüm kadarıyla. Ama yaprakları daha çok Serpens'e benziyor. Bakalım ne çıkacak. Şimdilik heyecandan görebildiklerim bunlar.İnceleyip daha sonra siz dostlarıma ayrıntılı bilgi veririm. Çok çok sevgiler. |
:) Sevilay Hanım siz bunu mu dert ettiniz kendinize? Ben de merakla okuyorum ne çıkacak diye. Sanki hoya çeliklerini tükettiniz de bize kalmamış gibi ne diye üzüyorsunuz kendinizi? Ne olmuş yani, ne güzel herkes sizin adınıza sevinecek.
Ne fark eder ha bir ay önce, ha bir ay sonra. İyi günlerde güle güle büyütün. Sizinki büyürken biz de sizin kadar mutlu olacağız. Fotoğrafları bekliyoruz, yoksa bağışlamayız sizi;) |
Sevgili Nevsune hanım,sevgili Elfogi inanın yüreğime su serptiniz.
Hepinizi çok seviyorum.:p Düzgün bir fotoğraf makinesi alıp(hemen)resimleri sizlerle paylaşacağım canım dostlarım.:p Bu arada gelen çelikler hediyesi pamuklu bitlerle beraber gelmiş.:p Aman sizinkiler de gelince dikkat edin. Sevgiler |
Mehtap hanım, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda tyarın dikeceğim çeliğimi. Çok teşekkür ederim.;)
Nevsune hanım, hyırlı olsun mum çiçeğiniz. Güle güle büyütün. Sevgili Mehtap Hanım ve Mucip bey gerçekten gönülleri çok büyük insanlar.. Sevilay, gözün aydın, çok sevindim senin adına. Gelişmeri yazarsın.;) |
Tüm Mum Çiçeklerine kavuşan arkadaşlara kolay gelsin diyorum.:p İnşallah güzel çiçeklerinizin resimlerini görürüz.
Sevilay Hanım, sizin adınıza çok sevindim. Umarım hiç bir aksilik yaşamadan köklendirip büyütürsünüz çeliklerinizi. ;) Resimlerini de bekliyoruz merakla. Demek ki tek başınıza sipariş verdiğinizde herhangi bir zorluk yaşanmayabiliyormuş. Buna da çok sevindim, öğrenmiş olduk.. |
Tüm iyi dilekleriniz için çok çok teşekkür ederim dostlarım.;)
Hafize hanım gerçekten de olabiliyormuş.Ki benim oğlumun İngilizcesi de o kadar iyi değil.Sadece bir form doldurmuş söylediği kadarıyla. O kadar şaşırdım ki insanların güvenine.Paul Shirley hiç para falan sormadan yollamış,TNT de hiç sormadan kapıcıya bırakıp gitmiş.:confused: Yani kötü niyetli biri olsa,''ben paket falan almadım''dese.Allah muhafaza.:eek: Paul beyin güvenine ve insanların bu medeni davranışına hayran oldum gerçekten. Bu arada daha yeni yeni kendime geliyorum.:p Sevgiler |
Penelophe, geldi mi mum çiçeğiniz? Güle güle büyütün siz de.
Sevgili Gürbüz'ler herkesi mutlu ediyorlar. Sağolsunlar, varolsunlar:) Biraz izlemeye doyayım, ben de çelik alırım. Ama ne kadar zamanda doyacağım konusunda bir güvence veremem doğrusu:dilli: |
Sevgili Hafize hanım,sevgili Cezzar ve sevgili Hoyadağ;
Beni bizim listemizden çıkartmayı unutmayın ne olur.:( Yoksa bizim ev tam bir hoya cenneti olur.:p Sevgiler. |
Sevgili Nevsune, yaklaşık 1 ay önce üzerinde 9-10 tane tomurcukla Sevgili Mucip beyden gelmişti mum çiçeğim. Hatta ben fısfıs yapmayarak kuruttum bile tomurcuklarını.:(
|
İyiki söylediniz, hemen tomurcuklara su püskürteyim. Bilmiyordum. Ya doğru, geçenlerde bu konuda yazışmalar olmuştu. İyis mi ben hoya başlığını iyice bir okuyayım.
|
Arkadaşlar mum çiçeği maceranızı ilgi ile takip ediyorum, ve sizleri tebrik ediyorum ;) Bu kardeşliğiniz inşallah hiç bitmez. Sevilay hanım inşallah çeliklerimniz bir an önce köklenir. Siz moralinizi hiç bozmayın herşey nasip kısmet işi. Benim iki tane çeliğim vardı ikiside çok kolay şekilde köklendi. Şu anda hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyorlar. Saksıları küçük biri direkt güneş ışığı alıyor günün belli saatlerinde. 3 veya 4 günde bir suluyorum...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025