agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

zeonka 10-09-2007 11:51

Sevgili Hoyadag maşallah sizin şimdiden eviniz hoya cenetti olmuş bile.Sanırım burda bir kaç tür var bizimle paylaşabilirmisiniz.Yerlerinide çok güzel bulmuşsunuz.Güle güle büyütün.Akşam bende nazlı kızımın (hoya cornosa)resmini sizlerle paylaşıcam.

İlkin 10-09-2007 12:06

Hoyadag sanırım sende 5 tür var, ne güzel maşallah gerçekten ;) Pencerenin yanında nasıl da mutlu mutlu büyüdükleri belli oluyor.

Bu arada Paul Shirley'de Hoya Kerrii'de olsaymış keşke. Çiçekleri bir yana yaprakları da çok güzel olan bir tür bence.

hoyadag 10-09-2007 12:07

Evet sevgili Zeonka, hergün sürgünlerinin gelişimlerini heyecanla izliyorum. Eski arkadaşların malumu ancak yeni arkadaşlar için tekrar edeyim:

Yurtdışından getirttiğim Hoya Diversifolia, Hoya Publicalyx ve Hoya Silverpink var elimde. Bir de Hoya Serpensim vardı ama sizlere ömür.

Bunların haricinde ilk göz ağrım, 13 aydır büyümemeye yeminli carnosam, ve Mucip beyin göndermiş olduğu 2m lik tomurcuklu (ama açmaya pek niyeti yok, çiçeklenme aşamasında yeri değiştiğinden küstü sanırım.) carnosam var. Çiçeklenmek yerine boyuna sürgün veriyor.

Bir de bugün elime geçen hafize hanımın göndermiş olduğu incecik yapraklı ve henüz tanımlanamamış bir hoyam oldu. Hafize hanıma tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

hoyadag 10-09-2007 12:09

Siz yeter ki isteyin İlkin hanım, söz vermiyorum ama kerrii konusunda sizlere bir sürprizim olabilir yakında.:rolleyes:

Önce şu siparişi sağsalim tamamlayalım da, sonrasına yeni projelerimiz olacak inşaallah.

İlkin 10-09-2007 12:14

Eğer Kerri'den bulabilirseniz size nasıl müteşşekir olurum bilemezsiniz ;)

Penelophe 10-09-2007 12:40

İlkin, maşallah aceleci bir hoyan var fakat sarılmak için birşeyler arıyor gibi geldi bana.;)

İlkin 10-09-2007 12:44

Sorma Penelophe, uzuyor da uzuyor boyna. ;) Çiçekçiden bir ara bükülebilir bir çubuk alacağım onu yarım ay şekline büküp çeliğin bu çubuğa sarılmasını sağlayacağım en kısa zamanda. Yoksa örnek kapılarımın ayaklarına meyil almış durumda şuanda :D

kiiirmiziii 10-09-2007 18:33

Sevgili İlkin;

Kaseriya'nın bana geçen sene getirdiği çelikler de bir sene içerisinde böylesine uzayıp çiçek açar duruma geldi.İnşallah seneye sizinki de çiçek açar duruma gelecek gibi görünüyor.Ama ona sarılacak birşey acilen bulmalısınız.Çünkü tek dalla kalmıyor.

Sevgili Hamido;

Ellerine sağlık.Çok güzel listelemişsin.

Sevgili Hoyadağ;

Dizi dizi mum çiçeklerinize bayıldım.Birde büyüyüp açmaya başlayınca ne güzel olacaklar kimbilir.Bende benimkiler bir posta daha açınca resmini göndereceğim tekrar.Şu an tekrar tomurcuklandılar.Nazar değmesin coştukça coştu.

kiiirmiziii 10-09-2007 18:49

1 Eklenti(ler)
işte ışıkta hoyam:)

hfz 10-09-2007 18:50

Hoyalarınızın maşallahı var hakikaten. ( Farkındaysanız artık Mum Çiçeği demiyoruz):p

Bebişimize de çok üzüldüm, büyük geçmiş olsun. :(

Sevgili Hoyadag çok çabuk gelişen bir tür, umarım Diversifolia kadar çabuk büyür. Kokusu da çok güzel. Güle güle büyütün.. Tabii değişik Hoya türlerini dikmeyi başaran ilk siz olduğunuz için seneye ilk çeliklerinize talip olduğumu söylememe bilmem gerek var mı?:dilli:

Penelophe 10-09-2007 18:59

1 Eklenti(ler)
Sevgili kiiirmiziii, maşallah harika bir çiçek.

Size bi şey soracağım, aşağıda ki resimde görülen tomurcuğun gelişip çiçek açması ne kadar zaman alıyor. Çiçeğimin hiç gelişmediğini düşünüyorum.
En azından şelinde değişiklik olması ne kadar bir zamanı kapsıyor?

Teşekkür ederim.

kiiirmiziii 10-09-2007 19:10

Sevgili Penelope ;

ben yanlış hatırlamıyorsam sanırım 1-2 ay beklemiştim.O şimdi tek ise bu zaman zarfında diğerleride çıkmaya başlıyor.

zeonka 10-09-2007 19:38

1 Eklenti(ler)
İşte buda benim hoyam. Akşam güneşi alan bir yerde duruyor. Umarım çiçek açtığınıda görürüm. Çiçek açması için güneş gören bir yer daha iyi olur diye yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Acaba çubuklarını çok mu erken koydum onlara sarılmasını istiyorum ama İlkinin hoyası gibi çok fazla sarılıcı sapı uzamıyor yapraklarla orantılı bir şekilde büyüyor. Her hoyanın huyu suyu farklı galiba.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1189445449

Penelophe 10-09-2007 19:54

Kiiirmiziii, bir tane değil, 9-10 tane tomurcuk var fakat yaklaşık 20 gündür hiç gelişme gözlemlemedim.:( Bekleyelim bakalım. teşekkür ederim.

Zeonka, yaprak aralarının uzun olmasının ne kadar ışık aldığı ile alakası var diye biliyorum. Yani ne kadar çok ışık alırsa yaprak araları o kadar kısa oluyor. Gördüğün sarılıcı sapta da yapraklar çıkacak.

Penelophe 10-09-2007 19:56

Kaleydesktop, rahat ol, panikleme bence. Hoya suya konulduğu zaman çok çabuk kökleniyor. Bence tutarlar.;)

mehtap gürbüz 10-09-2007 20:24

Penelophe söylediğiniz genel olarak doğru fakat hoya da öyle değil bizim bahçede güneşin altındalar ama sürgün araları oldukça uzun, bu bitkinin gücüne bağlı. Ayrıca bu çiçek henüz yaprak açmayan sürgünlerdende çiçekleniyor. Selamlar.

hoyadag 10-09-2007 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaleydeskop (Mesaj 151399)
Benim hiç hoyam olmadı ve beni bir korku saldı ya sipariş ettiğim hoyalarım tutmazsa da hepsi ölürse diye. Acaba 2şer **** 3er tane falan mı sipariş verseydim? :(

Ben hiç korkmayın derim. Benim gibi ömründe sadece sardunya yetiştirmiş(malum sardunya arsız ve yetiştirmesi kolay bir bitki) biri bile gelen 4 hoya cinsinin 3 ünü başarıyla köklendirip yetiştirmeyi başardı. Forumdaki arkadaşlarımın desteklerini de unutmadım tabi, hepsine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Kaybettiğim cins olan serpens ise sonradan anlaşıldığı üzere yetiştirmesi en zor hoya türlerinden biriymiş. O elim kaza olmasa onu dahi tutturacağıma emindim ben. Bence hediye maksadınız yoksa bir türden birden fazla sayıda hoya getirtmek gereksiz. Ayrıca gelen bazı çeliklerden iki çelik elde edilebileceği durumlar da ortaya çıkacaktır.

Gerçekten vahim bir hata yapmazsanız (aşırı sulama, aşırı gübreleme veya ilaçlama, soğukta bırakma) hoyanızın tutmama şansı yok bence. Kaldı ki bu inşaallah getirteceğimiz son hoya olmayacak. Bu işin peşini bırakacağımızı sanmayın. Daha çok yolumuz var aşılacak.

Benim tavsiyem, imkanı ve bahçesi olan arkadaşların küçük birer sera kurmaları. Şaka yapmıyorum. Özellikle de izmir ve antalya gibi kışın dona uğramayan illerde ekstra ısıtmaya dahi ihtiyaç duymadan bahçe seralarında düzinelerce hoya yetiştirebilirler. Zira bu iş ev içinde olmayacak gibi duruyor. Sevgili memet'in dediği gibi "mutfakla salonun arasındaki geçiş" çabuk kapanacak gibi. Tabi bu imkan meselesi olduğu kadar hoyaya duyulan aşkın derecesiyle de alakalı. Şahsen benim bahçem olsa düşünmeden sera nasıl kurulur araştırmaya başlardım.

Rabbimden en büyük dileğim bahçeli bir evimin olması. Tahmin edin bakalım niye?:rolleyes:

Penelophe 10-09-2007 21:33

Mehtap hanım, bu durumda yaprak arası daha uzun olan hoylar mı yoksa daha kısa olan hoyalar mı daha güçlü?

zeonka 10-09-2007 21:44

Evet penelophe benimde aklıma gelen ilk soru oydu....Mehtap hanım kendi tecrübe ve deneyimlerini bizimle paylaşırsa çok seviniriz.

mehtap gürbüz 10-09-2007 23:02

Merhabalar.Anlatayım: Hoyalarımız geçen kışı serada geçirdiler.Sıcaklar başlayınca sera ısısı aşırı su kaybettirmeye başladı.Torfta olmalarıda dezavantajdı ( su kaybı ve beslenme eksikliği ).Herbirine toprak ve özel suni gübre eklendi, kamış bağlandı ve seranın dışına güneşin altına dizildi.Her akşam spring sulama ile yıkandılar.Sonuçları sizlerde gördünüz.Boğum aralarına gelirsek; ister serada gölgede ister dışarda güneşte olsun sağlılıklı bir sürgün aynı denge ve düzende uzuyor, tutunacak yer arıyor, hatta yaprak büyütmeye başlamadan çiçek ucunu çıkarıyor.Sürgünü iple destek alırsa yorulmadan güç kaybetmeden büyümeye devam ediyor(Mutlaka ip bağlayın).Eğer boğum araları kısa ise bitki bekliyor demektir. İp bağlayarak bitkiye yardım edin.Bambu mümkün oldukça tercih etmeyin.Diğer arkadaşlarda dikkat edin ipli olanlar daha faal ve güzel. Şu durumda bambulu olanlara dokunmayın bittiği noktadan veya yan sürgün uçlarından ip bağlayın bakın size ne kadar bonkör davranacak çiçekleriyle. Yaprak ve çiçek sürgünlerini her gün spreyleyin. selamlar hoşçakalın.

hoyadag 10-09-2007 23:31

Mehtap hanım, öncelikle aramıza hoşgeldiniz demek istiyorum. Profosyonel ve net yaklaşımınızla bizleri aydınlattınız, teşekkür ederim. Engin tecrübelerinizden bir hayli yararlanacağımızdan eminim,

Selamlar.

kaleydeskop 11-09-2007 00:24

Teşekkürler Penelophe ve Hoyadag. Biraz olsun rahatlattınız içimi. Kaç gündür bunu düşünüyordum. ;)

Hoşgeldiniz Mehtap Hanım. Benim de mum çiçeğim gelince dediklerinizi bir bir uygulayacağım. Sanırım iple bağlayın derken yüksek bir yere uç kısmına yakın bir yerden asın demek istediniz değil mi? Yoksa ben mi yanlış anladım :confused: :o

Beni de mum çiçeği kardeşliğine alır mısınız?

cezzar 11-09-2007 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 151395)
Çiçeğimin hiç gelişmediğini düşünüyorum.
En azından şelinde değişiklik olması ne kadar bir zamanı kapsıyor?

Penelophe, ben size kendi sahsi tecrubemi aktarayim.. Bizim mumcicegini (kocaman birseydi, tum balkonu kaplamisti neredeyse, gecen yil cicek acmaya baslamisti) bu mart basinda biraz budayip balkonun bir kosesine topladik,ve saksisini degistirdik. Ve bundan sonra, kisin bile marta kadar surgun verip buyuyen cicek 2-3 ay hic buyumeyip oylece kaldi.. Ancak haziran sonunda filan tekrar buyumeye basladi. Muhtemelen saksi degisimi sirasinda filan kokleri zedelendi, veya dallarini tek bir koseye toplamamizdan kustu bir sureligine.

Yani demem o ki, sizin Mucip Bey'den gelen mumciceginiz, boyle bir duraklama donemine girmis olabilir, muhtemel kargo zedelenmesinden vb. dolayi.. Ama er gec yerine alisinca buyumeye baslayacaktir, dert etmeyin..

Bu arada, neden mumcicegi gibi cok guzel bir turkce kelime varken hoya diyoruz Hafize Hanim? :rolleyes: . Ben forumdaki turkce hassasiyetinin cicek isimlerini de kapsamasindan yanayim:o

Selamlar..

Oğuzhan 11-09-2007 09:26

Artık bir uzmanımız da var.
Mehtap Hanım bilgilerini bir yere not ediyorum.Aramıza hoşgeldiniz.Bize çelikler gelsin.Dallanınca size göndeririz.Türkiye hoya cenneti olur.
Sevgili Hoyadag inşallah en kısa zamanda bahçeli eve kavuşursun.Bende çok istiyorum.Allahım herkese bahçeli bir ev nasip etsin.Amin.

Oğuzhan 11-09-2007 09:27

Birde benim kafama takılan bir sorun var.Bu gelecek hoya cinslerinin bakımını nasıl yapacaz.Nasıl bir toprak sever.Suyu nasıl verebiliriz.Neden hoşlanır.Bunları nasıl bulacaz.:(

İlkin 11-09-2007 09:56

Günaydınlar, hah sorular başlamış anlaşılan. :D Hadi bakalım...

İnşallah bahçeli seralı evlerimiz olur gerçekten, o zaman görün bakalım neler oluyor.

Mehtap Hanım verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkürler. Çok kıymetli bilgiler bunlar gerçekten. Benim Mum Çiçeğimin de çiçek sürgünleri duruyor öylece. Bakalım ne olacak. ;)

Sevgiler...

serder 11-09-2007 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cezzar (Mesaj 151529)
[COLOR="Blue"]
Bu arada, neden mumcicegi gibi cok guzel bir turkce kelime varken hoya diyoruz Hafize Hanim? :rolleyes: . Ben forumdaki turkce hassasiyetinin cicek isimlerini de kapsamasindan yanayim:o

Selamlar..

KUTLARIM...
Doğru ve zamanında bir tespit.....

zeonka 11-09-2007 10:18

Mehtap hanım verdiğiniz açıklayıcı bilgiler için çok teşekkürederiz.Sizin seranızdaki mum çiçekleri bizdekilerle (cornosa) aynı tür mü acaba.Anladığım kadarı ile siz bu işle profesyonel olarak ilgileniyorsunuz.Farklı türlerle ilgili de bilginiz varsa önerilerinizi bekleriz.

hfz 11-09-2007 11:50

:p Neden Hoya diyoruz?

Aslında Türkçe'yi doğru kullanma konusunda çok hassasım. Ama çiçeklerle çok ilgilenmeye başladığımdan bu yana isimleri konusunda da bazen zorluklar yaşadığımı gördüm. Özellikle Botanik Bahçesinde hocalar ve öğrenci arkadaşlarla sohbet ederken. Bir kaç kez sorduğumuz bitkilerle ilgili 'keşke Latince ismini bilseydiniz bulmamız daha kolay olurdu' demişlerdi. Aynı şeyi gerçekten bilerek işini yapan seracılarda da yaşadım.

Hoya tüm Mum Çiçeği türlerinin genel ismi. Türkiye'de Carnosa'dan başka bir tür olmadığından bu güne kadar böyle bir ihtiyaç hissedilmemiş. Ama bizlerin getireceği türlerle çeşitlerimiz fazla olduğunda mecburen Hoya Diversifolia, Hoya Serpens gibi isimler kullanmak zorunda kalacağız. Yoksa hangi türü anlattığımız anlaşılamayacak. Ayrıca her türün bakım istekleri farklı. Bu yüzden bu isimleri kullanmak zorunda kalacağız. Yoksa hepsini tek tek türkçeleştirmemiz gerek.;)

cezzar 11-09-2007 12:08

Hafize Hanim, tabi ki size katiliyorum. Benim itirazim, genel isim olarak, yani ozel bir tur kastedilmedigi durumlarda, 'hoya' kelimesinin giderek daha fazla kullanilmasi. Bu gidisle torunlarimiz mum cicegi kelimesini unutacak, o yuzden ;)
Selamlar..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025