agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

bernacyhn 18-06-2009 15:52

3 Eklenti(ler)
Mum çiçeğim açtı ama güzellik kendini kasnağın arkasına sakladı. Bu yüzden çok net çekemedim ama sizinle de paylaşmak istedim. Nazar değdirmeyin kızıma :D Rengi beyaz Fatihin tahmin ettiği gibi :)

Nejla K. 18-06-2009 18:27

Fatihciğim, anladım ki 7 yıl dolmadan açmıyor bu çiçek... Hep derlerdi, biliyorum, mum çiçeğinin bir gerçeği oldu bu...Hani bir umutla ''Berna erken açtırabilmiştir '' diye düşünmek istedim ama nafile... Bir de benim çiçeğimin kaç yıllık olduğunu hatırlayabilsem...

Orkun Kırcı 18-06-2009 18:30

O zaman sizi şuradaki çiçeğe yönlendiriyorum. Tabii yetiştiricisini gözardı etmemek lazım :)

http://www.agaclar.net/forum/showthr...519#post447519

Nejla K. 18-06-2009 18:36

Orkun Bey, Sayın İklimsiz bu konunun piri... Mum çiçeği çeşitleri bile beni mest etti...

bernacyhn 18-06-2009 20:06

Nejla ablacım çiçeğim küsuratıyla 5 yıl. Açmamasının nedeni bakımını bilmiyor olmamdı. bakımını öğrendikten sonra gerekli işlemleri uyguladıktan sonra bir yıl geçmeden benden daha sağlıklı bir canlı olup çıktı ve sanki bir sınırı yokmuş gibi devamlı sürgün vermeye ve sonunda çiçek açmaya başladı. ****** benim nazlı kızım yerini de çok çok sevdi. Umarım sizinkiler de çiçek açarlar. Fatihciğim bundan sonra altıncı hissine sormadan bir şey yapabileceğimi sanmıyorum :) çiçekler hakkında böyle her dediğin çıkarsa benim tarafımdan çok meşgul edileceğin kesin :D

merakli 19-06-2009 10:03

Değerli dostlar;

Mum çiçeği macerama başlayalı çok olmadı, henüz çok minikler. Çelikten yetiştirmeye çalışıyorum. Ben çelikleri aldığımda çiçek zamanı değildi. Ama bu koku hikayesi aklımdan çıkmıyordu. Hele forumda kokusunun tasvirini okudukça merakım daha da artıyordu. Veee nihayet dün gece koklama şerefine nail oldum.

Mum çiçeği, üzerinde 4-5 tane çiçek vardı ve odayı tamamen kokutmuştu. Tarifine gelince çok hoş egzotik bir koku, bana göre biraz kakao vanilya ve karamelize şeker kokularının karışımı gibi geldi.

Etkileyici olduğunu da eklemek isterim. Emeklerimize değer arkadaşlar.

İlkin 19-06-2009 10:52

Sevgili merakli gözünüz aydın, sonunda o nami her yana yayılmış güzel kokuyu koklamışsınız. Benim de bir gece iş yerine gelip gece operasyonu yapmam lazım. Ya da siz o mum çiçeğinin kokusunu bir torbaya saklayıp getirin, bir nefesliğine koklayayım. :p;)

lerdemir 19-06-2009 12:36

İlk kez bu yaz mum çiçeğinin kokusu koklayabildim.

Tam bir hayal kırıklığı oldu benim için.

O yüzden, gerçekten muhteşem bir koku olduğunu belirten arkadaşların mum çiçeklerini bir test etmek isterdim doğrusu.

Hafif baharatlı, isli, sanki tütsü yapısına sahip bir koku. Şeker ve tatlılıktan nasip almamış bir koku. Beğendiğim diğer kokuların aksine dolgun da bir koku değildi, yağlı da.

Hatta, kapalı bir kutuda uzun süre kalsa, pis bir kokuya bürünme eğilimi olan bir koku gibiydi.

Umarım kimseyi üzmez bu görüşlerim ama dün akşam saat 22:00 sıralarında açık balkonda uzun uzun tetkik ettim.

Acaba, saatle ilgili bir sorun muydu? Ya da, kokuyu çok beğenenler hangi saatte alıyorlar bu kokuyu?

Bakalım; bu akşam ve yarın gündüz tekrar deneyeyim, emin olayım...

merakli 19-06-2009 14:26

Evet İlkinciğim; bir gece baskını ile bu işi hallet artık :)

Sevgili janya; kokladığım çiçek ne yazık ki benimki değil. Benim mum çeliklerim diyeyim daha altı aylıklar.

Bu arada sevgili lerdemir; çok hoşsunuz, mesajınızı okuyunca çok hoşuma gitti. Balkonda uzun süre tetkik ettim demişsiniz bayıldım. Ben kokladığımda saat 21.00 civarıydı :D

Aslına bakarsanız eşimin de koku hakkındaki yorumu aşağı yukarı sizinkine yakındı. Yüzde hafif bir ekşime ve "bu muymuş yani?"

AyhanMoran 21-06-2009 15:08

Sn.arkadaşlar bana yardım edin dün bir arkadaşım iş yerinden mum çiçegi hediye etti geldiginde o kadar yaprakları kirliydiki anlatamam toprağıda taş gibi sert.Hemen banyoya sokup yapraklarını duşla tertemiz yıkadım sonra peçete ile kuralıyıp topragını küçük bir çubukla eşeler gibi yaptım mum çiçegim temizlendi ama sabah kalktıgımda 5-6 yapragı suyu çekilmiş kuruyordu balkona koydum ve iple yukarı bağladım.Ne yapayım acaba mumum kuruyormu uzunlugu 1 m kadar 5 tane kolla büyümüş ama kolların biri tamamen yaprak döken kol birde bu mevsimde toprağını değiştireyim mi? elimde cocopeatimde perlitimde var lütfen yardım edin.

cicada 21-06-2009 21:36

Toprak değişimi için uygun bir mevsimdeyiz. Mumçiçeğinizi saksısından çıkarıp kökleri zarar görmeyecek şekilde yıkayın ki eski toprak gitsin sonra cocopeat ve perlit karışıma dikin. Biraz yaprak dökse de kendini toparlayacağını düşünüyorum.

lerdemir 22-06-2009 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cicada (Mesaj 449549)
Toprak değişimi için uygun bir mevsimdeyiz.

Emin misiniz?

AyhanMoran 22-06-2009 09:51

Ne yapayım degiştireyimmi değiştirmeyeyimmi ?

lerdemir 22-06-2009 09:59

Bence ustalara ve teknik bilgililere sormalı bir...

cicada 22-06-2009 10:32

Bütün bitkiler gibi hoyaların da en iyi toprak değiştirme zamanı bahardır fakat eğer bir mumçiçeğinin toprağı kötü durumdaysa, toprağı hangi mevsim olursa olsun değiştirilir. Şu anda bu çiçek nefes almayan çamurlaşan bir toprakda ve bu da mumçiçeği için hiç de uygun olmayan bir toprak. Ben bütün hoyalarımı bu mevsimde diktim henüz kayıp yok. Bir çiçeğin toprağını değiştirdikten sonra elbette bir süre o toprağa uyum sağlamasını bekleyeceksiniz. Şu an zaten bitkiler uykuda değil tam tersine hoyaların aktif zamanları uyum sağlamaları daha kolay. Ben sizin yerinizde olsam hemen değiştirirdim.

AyhanMoran 22-06-2009 10:50

Şimdi degiştirdim toprağını sn.cicada.Ama kökünde böyle hafif hafif çürümeler var gibi tahminime göre kök atamadıgından topragının ağırlığı kurşun gibiydi çok sıkıydı.Şimdi cocopeat ve perlitte inşallah yaşar.Teşekkürler.

cicada 22-06-2009 11:16

Hoya carnosa çok güçlü bir bitki iki hafta sonra yeni sürgünleri görmeye başlarsınız bence. Şu anda direkt güneşe koymayın iki hafta kadar sonra güneşli bir yere alırsınız.

lerdemir 22-06-2009 11:22

Haklısınız Sn.cicada, şartlar dahilinde neden olmasın. Ben genel olarak en uygun zamanın kıştan çıkmak üzereyken, baharda en doğru olduğunu biliyorum; ama şartlar zorlarsa, değişim sonrasındaki bakımı ve geçişi özenli yaptıktan sonra olur, neden olmasın?

Üstelik dediğiniz gibi önce yarı gölge bir yerde nekahatlerini geçirmelerini beklenmeli şu ara.

Sn.[B]AyhanMoran, hoyalar benim tecrübe ettiğim kadarıyla aşırı suya çok hassaslar; belki de bitkinizin köklerinde o yüzden çürüme olmuştur. Bu yüzden suyu çok azaltın derim ben.

Ben açık balkonumdaki yaşlı hoya carnosa'yı özellikle unutuyorum, toprağı kurudukça -haftada bir veya daha uzun aralıklarla- suluyorum; şu an üzeri 10'dan fazla çiçek salkımı var, ki bunların da 3'ü şu an tam açık vaziyette; diğerlerinin de eli kulağında sayılır.

AyhanMoran 22-06-2009 14:24

Peki bütün şartlarını yaparsam 1 senede çiçek açarmı ?

lerdemir 22-06-2009 15:15

Bilemiyorum.

Benim çelikten köklendirdiğim ilk hoya carnosam, 2 yaşını henüz devirmişken ilk çiçek salkımını açmıştı.

Faruk 22-06-2009 15:47

Sayın Lehdemir açmış hoyalarınızın fotoğraflarını paylaşırsanız çok mutlu olurum...

lerdemir 22-06-2009 15:52

Peki Sn.Faruk, bu akşam eve aydınlıkta varabilirsem -malum, ikinci köprü tamirde, birinci köprü işgal altında- çeker, yüklerim buraya...

bernacyhn 24-06-2009 19:53

4 günlüğüne Bolu'ya gittim ve geldim. Hoyamın çiçekleri kurumuş biraz. Çok fazla inceleyemedim ama kararmışlar biraz sanki.

İremsıla 25-06-2009 18:12

Merhabalar,arkadaşlar mum çiçeğinin kuruyan çiçekleri kopartılıyormuydu.

lerdemir 26-06-2009 17:04

Kendiliğinden dökülüyorlar zaten.

Çok önemli bir detay var.

Uzun ince saplarla tek bir noktaya bağlanmış olan mum çiçeğinin uç noktasındaki yıldızcıklar kendiliğinden döküldükten sonra, o uzun sapların bir noktada toplandığı ve yıldızları sarmaşık bitkinin gövdesine bağlayan pütürlü silindirik minik uzantıyı gövdeden ayırmayın, kopartmayın sakın!

Ertesi yıl, yine aynı yerden çiçek vereceğini söylemişlerdi bana.

Süha Şendoğan 26-06-2009 17:35

Arkadaşlar benim sorum şu;
Yaklaşık bir birbuçuk ay önce aldığım ufak çelik geçen hafta sürpriz bir şekilde çiçek oluşumuna geçti tam çiçek verecekken aniden tüm oluşumlar döküldü sebep sulamadan dolayı olabilirmi yoksa bu dökülüş normal mi?
Çeliğin boyu 10 cm.civarındaydı.

sarılıpapatya 30-06-2009 00:04

Sayın hoyadağ çok aydınlatıcı yazıyorsunuz. "mum çiçeğini suda ve ya toprakta köklendirebiliyoruz" deniyor. Şu an minik bir çelik edindim. bir haftadır suda bekliyor. Bu haliyle köklenmesini bekliyim mi? Yoksa toprağa dikmeli miyim?

bernacyhn 30-06-2009 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 452696)
Arkadaşlar benim sorum şu;
Yaklaşık bir birbuçuk ay önce aldığım ufak çelik geçen hafta sürpriz bir şekilde çiçek oluşumuna geçti tam çiçek verecekken aniden tüm oluşumlar döküldü sebep sulamadan dolayı olabilirmi yoksa bu dökülüş normal mi?
Çeliğin boyu 10 cm.civarındaydı.

Benim de mum çiçeğimde 4-5 adet tomurcuk vardı. Tam büyümeye başladılar derken kurumuşlardı. Benimkilerin kuruma sebebi aşırı sulama değil cereyanda kalmaktı sevgili Turco. Cereyanda kalıp kalmadığına dikkat edin ona göre hoyanızın yerini değiştirmeden ortamında değişiklik yapın. Kolay gelsin :)

bernacyhn 30-06-2009 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarılıpapatya (Mesaj 454368)
Sayın hoyadağ çok aydınlatıcı yazıyorsunuz. "mum çiçeğini suda ve ya toprakta köklendirebiliyoruz" deniyor. Şu an minik bir çelik edindim. bir haftadır suda bekliyor. Bu haliyle köklenmesini bekliyim mi? Yoksa toprağa dikmeli miyim?

Köklenmeden toprağa dikmeniz daha iyi olur sevgili Sarılıpapatya. Çünkü suda köklendikten sonra toprağa geçirdiğimizde bu kökler kuruyup yeniden kök salıyormuş. Yani kökler toprağa adapte olamıyormuş. Dikip yarı gölgeye aldığınızda iki-üç hafta içinde yeni sürgünleri göreceksiniz ve mutlu olacaksınız :)

bernacyhn 30-06-2009 18:57

Keşke ben de alabilseydim çiçeğimin kokusunu ama kendini sakladığı için alamadım hiç. Ne kadar kokuyu almak için -akşamları- burnumu soksam da alamadım o güzel kokuyu.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 448413)
İlk kez bu yaz mum çiçeğinin kokusu koklayabildim.

Tam bir hayal kırıklığı oldu benim için.

O yüzden, gerçekten muhteşem bir koku olduğunu belirten arkadaşların mum çiçeklerini bir test etmek isterdim doğrusu.

Hafif baharatlı, isli, sanki tütsü yapısına sahip bir koku. Şeker ve tatlılıktan nasip almamış bir koku. Beğendiğim diğer kokuların aksine dolgun da bir koku değildi, yağlı da.

Hatta, kapalı bir kutuda uzun süre kalsa, pis bir kokuya bürünme eğilimi olan bir koku gibiydi.

Sevgili Lerdemir, o kadar kusur kadı kızında da oluyor, değil mi :confused: :p

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025