agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

aliakrep 03-07-2014 14:57

1 Eklenti(ler)
Carnosa'mın son hali. Artık sardıracak yerde kalmadı. Demiştim. Ama başka odada sardırmaya devam edeceğim artık.

Bu oda kışın biraz serin oluyor. Bu durum Hoya Carnosa'yı ne derece etkiler ?

Büyük Resim burada : http://cdn.aliakrep.com/cicekler/mum...muz%202014.jpg

kelebek çalısı 03-07-2014 15:31

Serin derken? 10 derecenin altına iniyor mu, yani net bir değer aralığı vermeniz mümkün mü?

aliakrep 03-07-2014 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1302151)
Serin derken? 10 derecenin altına iniyor mu, yani net bir değer aralığı vermeniz mümkün mü?

10 Derecenin altına inmiyor. Ama 13-17 arası değişiyor.

kelebek çalısı 03-07-2014 17:03

Sn. aliakrep, ben okuduğum kaynaklardaki yazılı bilgiden yola çıkarak Hoya carnosa için minimum sıcaklık değerinin 10 santigrad olduğunu öğrendim. Fakat bu dönemde bitkinin yaz aylarindaki gibi bir davranış sergilemeyeceğini düşünüyorum.

Bu konuda daha net bilgiye sevgili Hoya dostlarının kişisel deneyimlerinden faydalanarak daha garantili, teoriden ziyade pratikte neler yaşandığına dair detayları birlikte öğrenelim.

Ben de bu soruya gelecek yanıtları takip edeceğim.

maki01 03-07-2014 17:53

Benim carnosa Adana'da yaz kış terasta duruyor. Hava sıcaklığı sıfır derecenin.altına nadiren düşüyor. En düşük sıcaklıklar +2-4 derece arasında oluyor ve sorun yaşanmıyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...8-img_3019.jpg

Teorik olarak carnosalar için uzun süreli olmamak koşuluyla dona dayanıklı olduğu da söyleniyor.

kelebek çalısı 03-07-2014 19:03

Ben ingilizce kaynakları boşuna hatim ediyorum galiba :D

Elbette ki en güvenilir kaynak ülkemizde aynı çeşit bitkiyi yetiştirenlere kulak vermektir.

çiçeksever 08-07-2014 14:34

Boynuz

3 Eklenti(ler)
"Boynuz kulağı geçermiş"
Kaynanama verdiğim çelik kocaman oldu.Duvarı kapladı.Çiçek açmıyor diye kaynanam söyleniyordu.15 gün önce çiçeklenme başladı.

maki01 10-07-2014 22:27

İngilizce hoya kaynaklarını internette ben de sürekli okuyorum ancak sıcaklık konusunda neredeyse tüm hoya türleri için aynı değerler veriliyor. Düşük sıcaklık olarak en düşük +10 derece , ideal olarak ise +20-25 derece için öneriliyor.

Özellikle Uzak Doğu'da yaşayan ünlü kolleksiyonerlerin pek çoğunun bahçelerinde agaçların içinde yetiştirdikleri hoyaları görunce önerilen sıcaklıkları olmazsa olmaz diye düşünemiyor insan :)

sakdag 14-07-2014 21:52

1 Eklenti(ler)
Artık çiçeğimiz eksik olmuyor üzerimizden.;)

Eklenti 509043

hira 19-07-2014 02:21

1 Eklenti(ler)
Benim mum çiçeğim henüz minicik. Bir buçuk senede sadece beş yaprak yaptı, çiçeğini 5 sene sonra görürüm demek ki:)

Fatih 19-07-2014 03:37

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1307449)
Benim mum çiçeğim henüz minicik. Bir buçuk senede sadece beş yaprak yaptı, çiçeğini 5 sene sonra görürüm demek ki:)

Abla toprak karışımını ya da yerini beğenmemiş olmalı. Çünkü bir buçuk yıl çok uzun bir süre. Fotoğrafları bir arkadaşım için çekmiştim kalite biraz düşük ama bu fotoğraftaki hoya ocakta iki kök halinde iki gözlü olarak dikildi. Yani şimdi 7 aylık bir carnosa. :)

Üzerinde sekiz tane tomurcuk var. Besin takviyesi yapıyorum. bakalım açar belki :)

Eklenti 509733

kelebek çalısı 19-07-2014 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1307449)

Kesinlikle her gün bir kaç saat düzenli sabah ya da akşam güneşi ışığı aldırın. Fazla sulamayın. Özel hoya toprağına dikin. Bendeki iki yapraklı çelik bir ayda iki yaprak daha açtı. Size önerdiklerimi uyguluyorum.

serdarca06 11-08-2014 14:10

hoya acil yardım..

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar çok sevdigim mum çiçegim yapraklarını döküyor ve dibinden böcek çıkıyormuş. yardımcı olursanız memnun olurum. ve ne yaptık ise çiçek açtıramadık .http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/2128-6.htm

aliakrep 12-09-2014 11:00

Hoya carnosa Tekrar Canlanıyor..

4 Eklenti(ler)
Büyük Resimler
1 2 3 4

Yaprakları sarımsı bir renkte.

marsellaa 15-09-2014 10:24

benim hoyalarım var iki tane internetten aldım merak ettiğim saksısını büyütürken gelen toprakla beraber mi dikmem lazım yoksa topraktan köklerini tamizleyip hoya toprağına mı dikmem lazım yardım edermisiniz lütfen

yeşillim 15-09-2014 14:09

Toprak karışımınca zengin bir toprak olduğunu düşünüyorsanız, kalıbıyla dikim yapmanızı.
Köklerden temizlemek derken, kökler zarar görebilir..!

Saksı değişimini, yaparken de köklere zarar vermeden gerçekleştirmenizi önerebilirim.

Kolay gelsin.

serdarca06 15-09-2014 14:30

hoya köklendirirken bi bardak şeffaf bardaga su koyuyorum (su oda sıcaklıgında olsun) 4 hafta bekletiyorum. 4 hafta sonra köklerini incitmeden topraga dikiyorum

menekşezar 15-09-2014 19:11

Arkadaşlar merhaba bana kasım ayında köklü olarak çelik gelmişti ben onu diktim gelişmesi çok güzel gidiyordu yarım metreden fazla uzadı fakat bir süredir uzaması durdu annemden duymuştum ucuna dokunursan küser uzamaz demişti acaba yanlışlıkla ucunamı değdim bilmiyorum hakikaten böyle birşey varmı acaba bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmi teşekkür ederim.

yeşillim 15-09-2014 21:03

Sürgün ucuna dokunulduğunda, nem kaybı, ortam değişikliği gibi durumlar sonucu uç kuruması olsun veya olmasın.

Buna halk arasında, bitki küstü gibi ifade edilir ki 'dormancy' yani durgunluk dönemine girebilir hoyalar.

aliakrep 26-09-2014 23:08

carnosamın son hali

2 Eklenti(ler)
En üstteki uçlarını kuruttu. alttan çıkıyor yenileri.

Büyük resimler 1 2

Erdem 01 01-10-2014 14:33

Mum çiçeği bakımı kolay çiçektir. Adana'da balkonumda duruyor.Sabah güneşi alıyor. Ankara gibi soğuk yerlerde kışın ev içine alın. Bol çiçek alacaksanız 3-4 saat güneş görmesini sağlayın. Aşırı yakıcı güneş yaprak rengini açar. yanma yapar. Sürekli sulamayın. Her yıl saksı değiştirmeyin uzun yıllar aynı saksı da durabilir. Sıvı gübre veriyorum. Dökülen çiçek ve sararan yaprakları toprağına karıştırıyorum. En küçük saksıya yerleştirin kökleri kaplasın. Çoğaltma için dalda köklendirme yapın. Dalları inceleyin küçük kök noktaları olan yere saksı yerleştirin. Bir ay içinde köklenir. Köklenmeyi çiçek gözleri olan dallara yaparsanız daha kısa zamanda çiçek alırsınız. Yaprak sapını uzun kesip dikerseniz köklenir. Fakat büyüme ve çiçek için uzun zaman gerekir. Çiçek gözlerini kesinlikle kesmeyin. Yazın 3-4 kez bu gözlerden çiçekleri oluşturur. Çiçekler gündüz kokmaz. Akşam ağır koku yayar. Çiçekler açtıktan sonra üzerinde bal özü damlaları oluşur. Gündüz arı gelmesi için yan duvarı parfümledim. Çiçeklerin üzerine arı geldi. Bu yıl ilk defa tohum kesesi oluştu.

Erdem 01 01-10-2014 15:14

5 Eklenti(ler)
Mum Çiçeği tohum kesesi

aliakrep 09-10-2014 19:54

Carnosa , Obovata ve Pubicalyx

4 Eklenti(ler)
Carnosam , Obovatam ve Pubicalyx kardeş kardeş büyüyor. Yakın zamanda çiçeklerinide görür ve kokusunu içime çekerim. İNŞALLAH...

Büyük Resimler Burada 1 2 3 4

allegro 13-10-2014 23:16

İyi geceler. Çok güzel bir sitede çok guzel bir başlık burası. Ben arkadaşımın bana hediye ettiği bitki hakkında bilgi toplarken bu başlığa denk geldim ve bende vuruldum. Birçok farklı rengi olduğunu öğrendim.

ayşegül bal 14-10-2014 00:33

köklendirmek gerekiyor mu? direk saksıya mı almalıyım?

aliakrep 14-10-2014 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliakrep (Mesaj 1323650)
Carnosam , Obovatam ve Pubicalyx kardeş kardeş büyüyor. Yakın zamanda çiçeklerinide görür ve kokusunu içime çekerim. İNŞALLAH...

Büyük Resimler Burada 1 2 3 4

Hoya Carnosam tam 22 yerden yeni sürgünler verdi. Bu arada bir sorum olacak. Hoya Pubicalyx Royal Hawaiian Purple büyümesi durakladı. Havalar serinledi ondanmıdır acaba ?
Hoya Obovatada yavaşmıdır büyümesi ?

maki01 14-10-2014 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayşegül bal (Mesaj 1324658)
köklendirmek gerekiyor mu? direk saksıya mı almalıyım?

Gerekmiyor sevgili ayşegul, direkt uygun toprak karışımına dikebilirsin.

maki01 14-10-2014 12:37

Sevgili aliakrep,

Carnosa dışındaki türlerle ilgili soru ve sorunlarını ilgili tür başlığında sor lütfen. Tür sayfasında yer alan mesajlar arasında aradığın sorunun cevabı olabilir ya da sorunla ilgili verilen cevap o türle ilgili yeni bilgi edinmemizi sağlayabilir.

ayşegül bal 14-10-2014 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1324731)
Gerekmiyor sevgili ayşegul, direkt uygun toprak karışımına dikebilirsin.

Peki uygun toprak karışımı nedir :rolleyes:

yeşillim 15-10-2014 10:19

Ayşegül Hanım, bu linkten fikir alabilirsiniz. Kısaca geçirgen toprak karışımı diyebilirim.

http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025