agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

hoyadag 16-10-2007 18:46

Bob bey'e zayıf düşmüş çeliklerle ilgili attığım maile yanıt geldi.

"Try soaking in water for a few hours and then in a slightly moist soil to root."

Anladığım kadarıyla: "Birkaç saat suda ıslatın, daha sonra köklenmesi için hafifçe nemlendirilmiş toprağa dikmeyi deneyiniz." diyor. Kısa ama net.

Sanırım çeliklerin toprakta köklenmesi daha sağlıklı. Ben suyun içinde kökleri görmekten hoşlanıyordum ama sonunda ikna oldum.

sinaninci1 16-10-2007 18:57

Torfa diksek nasil olur acaba.

hfz 16-10-2007 19:01

Sevgili Hoyadag, çok teşekkür ederim.

Hoya Macgillivrayi için çok üzüldüm. Umarım Bob Bey'in yazdığı şekilde canlandırma şansımız olur.

Açıkçası ben de gelecek olan tüm çeliklerimi direkt toprağa dikmeyi düşünüyorum. Ama bu arada sanırım türlerin toprak isteklerini bilerek dikmek çok önemli olacaktır. Diğer isteklerini öğreninceye kadar toprak isteklerini netleştirmek gerekli diye düşünüyorum, çünkü tüm yeni dikilen çelikler nisbeten serin, ışık alıp güneş görmeyen yerleri seviyorlar diye hatırlıyorum.

Yine de sizden rica etsem Amerika'dan gelen bu çeliklerin toprak isteklerinde çok farklı bir şeyler var mıdır? Araştırıp burada yazabilir misiniz? Size daha çoookk zahmetler vereceğiz:o ama elimizden başka bir şey de gelemiyor.:(

dkp 16-10-2007 19:25

Arkadaşlar;hep köklendirme ve dikim üzerine uğraş verdik ,mevcut mumçiçeğimizin kör bir dalına çelik aşısı yapsak olurmu ?Bu konuda uzman arkadaşlarımız ne der?

Mucip Gürbüz 16-10-2007 19:44

Sevgili Hoyadag;

Toprağa dikim, ip bağlama ve toprak harcı konusunda daha inandırıcı olabilmek için galiba adımı değiştirip " BOB GÜRBÜZ" yapmam gerekli.

Hani bir atasözümüz " Sakalım yok ki sözüm geçsin" der ya.

Sevgilerimle.

Sevilay 16-10-2007 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Gürbüz (Mesaj 162450)
Sevgili Hoyadag;

Toprağa dikim, ip bağlama ve toprak harcı konusunda daha inandırıcı olabilmek için galiba adımı değiştirip " BOB GÜRBÜZ" yapmam gerekli.

Hani bir atasözümüz " Sakalım yok ki sözüm geçsin" der ya.

Sevgilerimle.


Doğru söze ne denir.(BOB GÜRBÜZ'e çok güldüm)

Mum çiçeğinin ilk sayfasındaki derlemede bile var.:o

hoyadag 16-10-2007 21:34

Hafize hanım, ben türlerin ayrı ayrı toprak ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Alelade bir bahçe toprağı bile mumçiçeğinin yaşaması için yeterli oluyorken bizim ideal karışımı bulma çabalarımız çok fazla gerekli değil. En fazla bitkinin büyüme hızını etkileyebiliriz. Ancak kaybedilme riski olan bir hoyayı toprağı ile kurtarmak sanırım mümkün değil. Florida üniversitesinden bir makaleden yaptığım çeviride topraksız yetiştirme ortamlarından bahsediyordu hatırlarsanız. Bir de Almanya'dan katılan bir arkadaşımızın çiçeklenmiş topraksız bir mumçiçeği vardı.

Bence toprak hazırlamada yapılan en büyük hata, torf, humus, bahçe toprağı falan derken karışımın fazlasıyla sert ve su tutan bir yapıda bırakılıyor olması. Bu yazılan içeriklerin tamamı yüksek su tutma kapasitesine sahip. İçerisine konulan perlit oranı düşük kaldığında bitkinin toprağı gereğinden fazla sert ve yoğun yapıda oluyor. İki sulama arasında kurumasını beklemek zorunda olduğumuzdan, böyle bir karışım kuruduğunda saksı kenarlarında boşluk oluşturuyor. Bu şekil blok bir oluşum sonraki sulamaların tamamen boşa gitmesi anlamına gelebilir.

Uzun lafın kısası, perlit kullanmaktan korkmayın. En az 3/1 veya daha fazla perlit kullanın. Ben inanıyorum, 3/2 oranında perlit kullansak daha iyi bile olabilir. Bakınız yine tropikal bir bitki olan plumeria nın önerilen toprak karışımı minimum 3/2 perlit içeriyor.

Hemen hatırlatayım, bu bilgiler benim naçizane gözlemlerime dayanıyor olup, kanıtlanmış değillerdir.

nevsune 17-10-2007 13:04

Selahattin Yılmaz'ın verdiği bu bilgi benim gözümden kaçmış, yeni farkettim. Benim gibi kaçıranlar, özellikle daha siparişler gelmeden panikleyen(o kendini bilir:p)ler için aşağıya alıyorum.

"Normalde evet odun çelikleri için ancak mum çeliklerinde alıpta kullanan üyelerimiz varsa ancak onlar yardım edebilir, ben kullanmadığım için bir şey diyemeyeceğim. Ayrıca eğer oasis bulabilirseniz mum çiçeği bunda sorunsuz kökleniyor tek sorun oasis asla kurumayacak. (Oasisi yapma çiçek satan toptancılarına sorun, yeşil renkli süngerimsi bir ortam)"

İlkin 17-10-2007 14:02

Sevgili nevsune hanım, çok mu hızlı okudum ne? Okuyorum okuyorum anlamıyorum yine :p Bu oasis de neyin nesi? Odun çeliği ne :( Hani yosunumsu birşey oluyor saksıya dikiyorlar bunu çevresine de sarmaşıkları sarıyorlar o mu acaba?

nevsune 17-10-2007 14:07

İlkin'ciğim ben sadece bilgiyi bu sayfaya aktardım. Ben de bilmiyorum.

Benim anladığım; köklendirme hormonunun, odunsu çeliklerde iyi sonuç verdiği, mum çiçeklerinde ise bu hormona gerek kalmadığı. Oasis denilen madde içinde mum çeliklerinin köklenmesinin daha kolay olduğu.

cezzar 17-10-2007 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 162260)
Merhaba,

Uygun yeri bulamadım ama ilgililer buraya bakar diye yazıyorum.

Burada Hoya'nın Türkçe adı Mum Çiçeği olarak yazılıyor ama aslında yazılış olarak doğrusu sözcüklerin bitişik hali olan Mumçiçeği .

En azından konu başlığı buna göre düzeltilebilir.

sabah, ben şimdi www.tdk.gov.tr'deki sözlükten baktım.. Orada ayrı yazılmış hali var (ama verilen tanım, daha önce bir arkadaşımızın işaret ettiği üzre, aynı isme sahip diğer çiçek için..)
Siz nereden baktıydınız?

Selamlar..

sinaninci1 17-10-2007 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 162666)
Selahattin Yılmaz'ın verdiği bu bilgi benim gözümden kaçmış, yeni farkettim. Benim gibi kaçıranlar, özellikle daha siparişler gelmeden panikleyen(o kendini bilir:p)ler için aşağıya alıyorum.

"Normalde evet odun çelikleri için ancak mum çeliklerinde alıpta kullanan üyelerimiz varsa ancak onlar yardım edebilir, ben kullanmadığım için bir şey diyemeyeceğim. Ayrıca eğer oasis bulabilirseniz mum çiçeği bunda sorunsuz kökleniyor tek sorun oasis asla kurumayacak. (Oasisi yapma çiçek satan toptancılarına sorun, yeşil renkli süngerimsi bir ortam)"

Nasil ufalayiptami islatiyorlar? Oasis sertir.
Yontem nasil
Saygilar

sabah 17-10-2007 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cezzar (Mesaj 162691)
sabah, ben şimdi www.tdk.gov.tr'deki sözlükten baktım..
Siz nereden baktıydınız?

Ben Ali Püsküllüoğlu'nun Arkadaş Türkçe Sözlüğüne, Adam yayınlarının Ana Yazım Kılavuzu'na ve Dil Derneği'nin sayfasına bakmıştım -elimin altında olanlar onlardı-.

Konuyu Bitki adları ve Türkçe yazım kuralları'nda açıkladım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6044

Her çiçekli bitkinin adını söylerken xxxx çiçeği demiyoruz. Ama Hoya bitkisine Mumçiçeği diyoruz. Yani iki sözcükten oluşan bir bileşik sözcük ve doğal olarak boşluksuz yazılmalı -TDK böyle düşünmüyor.-

lilyumkokusu 17-10-2007 16:57

Benim çiçeklerim çok iyi durumda,Bayramdan önce suladım onları evde değildim ama hep aklımda idiler.Döndüğümde iyiydiler,şansıma kargo da da pek hırpalanmamışlardı.Dipleri kurudukça sulamayı düşünüyorum,çürümeleri beni de korkuttu.Herkese sevgiler.

Arzu Kasapoğlu 17-10-2007 18:14

Arkadaşlar, yer değişikliği de mum çiçeğinde yaprakta buruşma ve incelme etkisi yapıyor.

Balkonda duran mum çiçeğimi yaklaşık üç dört ay önce içeri aldım. Büyümesi tamamen durdu, yaprakları sarardı inceldi ve buruştu. Sanki kuruyacak gibi duruyor.

İlkin 18-10-2007 10:06

Ooof of... sinir oldum kendime. Teşekkürler Mucip Abi tavsiyelerin için. Yazını okur okumaz gittim çıkarttım saksısından, tabakta su yoktu ama toprak acaip ıslaktı :( Toprağı yaydım kalınca bir kağıda, kurutuyorum. Mumçiçeğimin köklerinde kararma yok ama birkaç ince kök koptu saksıdan çıkartırken, çok az toprak kaldı köklerde birkaç saat nemi gitsin köklerin onları da temizleyeceğim. Sonra kuru toprağa dediğin gibi tekrar dikeceğim. İnşallah birşey olmadan kurtarırım. Şimdi gidip solucanlar etrafa yayılmadan onların icabına bakayım. Sağol tekrar.

Remedios 18-10-2007 10:36

Herkese Merhaba,

Ağaçlar.net'i, forumu ve özellikle mumçiçeği ile ilgili yazışmaları keşfettikten sonra mumçiçeği sevgim yeniden canlandı. Amerikalı çeliklerden ilk siparişlerimi dün sayın Hoyadag'a verdim.

Yeni siparişlerin yanı sıra bizim evimizde yaklaşık 40 yaşında bir mumçiçeği var. Uzun yıllardır bize küstü ve çiçek açmıyor. Üzerinde sarı renkli böcekler var. Forumdaki yazışmalardan pamuk biti olabileceğini düşündüm. Pamuk biti ile ilgili bölümdeki fotoğrafları inceledim. Yanlış anlamadıysam pamuk biti beyaz renkli. Bizim mumçiçeğimizdeki sarı renkli böcekler de pamuk biti mi yoksa başka bir böcek mi?

cezzar 18-10-2007 12:04

ilknur aşık,
yaprağının koyu renkli olması, direk güneş almayan gölge bir yerde bulunduğunu gösteriyor bence.. Bizim evdeki öyle en azından..
Şimdi, bu pamuk biti öyle gözle gözüken bir şey değil.. Ben, bizim mumçiçeğindeki pamukların bitten dolayı oluştuğunu öğrendikten belki 1-2 ay sonra pamuk bitlerini fark etmeye başladım.. Tarif ettiğiniz şey tamı tamına pamuk biti..
Aslında öyle hemen öldüren birşey değil. O yüzden çok panik olmaya gerek yok.. Çözüm olarak en pratik çözüm de, Mine Hanım'ın arapsabunu tarifi. Tamamen yok etmiyor ama önemli ölçüde azaltıyor kısa sürede..

Melek koç, pamuk bitleri boyuna pamuk üretip duruyorlar ve çok minikler. Sizin böceğiniz başka bir böcek..

Selamlar..

papatyam 18-10-2007 12:05

Ben daha önce cornosa köklendirmiştim.

Penelophe 18-10-2007 12:15

Hoyadag da daha önce yurtdışından getirttiği çeliklerini suda köklendirmişti.

sinaninci1 18-10-2007 12:40

Herhalde cesme suyu kullanmamak lazim clordan dolayi.

ilknur aşık 18-10-2007 12:53

Sn cezzar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Çok üzülmüştüm o canım çiçeği öyle görünce:( Hem o kadar da kocaman bir şeyki valla gözüm kaldı resmen.:eek:

İlkin 18-10-2007 13:04

Teşekkürler ilknur Hanım, inşallah kurtaracağım. Çabalıyorum. Kökler sağlam en azından :(

Mucip Gürbüz 18-10-2007 13:05

Melek hanım; sizin mumçiçeğindeki yaprak biti, bu çiçekte oluşan bitin rengi sarı renkli oluyor. Ayrıca çokta dayanıklılar, ilk baharda bizdekilerde oldu, mutlaka tarım ilacı kullanın. Supracit olabilir (Böcek) Selamlar.

serder 18-10-2007 13:20

Bayramda annemlere gittiğimde onların mumçiçeğine baktım. İnanılmaz derecede büyümüş ve birçok yerinde de çiçek sapı oluşmuş. Öyle uzamışki üç ayrı yerden ip gerip ancak sardırabildim. Cezzar bilir ben mumçiçeğine gübre vermiyorum. Ama annem geçtiğimiz günlerde koyun gübresini (2 yıllık) toprakla karıştırıp bekletmiş. Hazırladığı karışımı az az koyup öyle sulamış. Gübrelemeyi sulma ile beraber yapmış yani. İnanılmaz bir büyüme segilemiş mumçiçeği. Kendi gözlerimle görmesem abartıyor annem derdim. Belki birimizin işine yarar bir bilgidir....

Mucip Gürbüz 18-10-2007 13:23

Sevgili ilkin; köklerin sağlam olması iyi haber. Kuruttuğun toprağa varsa bir avuç kum karıştır öyle dik, hatta biraz daha büyük saksıya al istersen.
Derin dikim yap,ayrıca saksı tabağını fındık büyüklüğünde çakıl veya varsa iri pomza koy, taşların üstüne gelmeyecek şekilde içine su koy ve saksıyı bunun üstüne koy, oradan buharlaşacak olan su hem yapraklara hemde köke çok faydalı olacak, su verme bir süre köklerin su içinde oksijensiz kalması bitkiyi ani şok'a soktu, düzelir ama biraz zaman alacak, üzülme daha mum çiçeğimiz var. Hemen gönderirim ama ceza olarak hastayı iyileştir. Sevgiler.

Remedios 18-10-2007 13:25

M.Gürbüz teşekkürler. Sarı renkli pamuk bitleri gerçekten çok dayanıklılar, yıllardır kurtulamadık. İnşallah tarım ilacı kullandıktan sonra bir daha oluşmazlar.

İlkin 18-10-2007 14:14

Mucip Abi çok teşekkürler desteğin için dediklerini harfiyen uygulayacağım. Başka mumçiçeği isteyemem buna birşey olursa, yüzüm tutmaz valla. Sevgiden öldürüyordum az kalsın güzelim çiçeği baksana :( Teşekkür ederim ama. İyice kurusun kökler yarın sabah dediğin gibi dikerim evden de biraz daha büyük saksı getireyim tam olsun. Taş da bulayım saksı tabağı için. Dükkanın içinde bir yere kalın kağıt serdim toprakları üzerinde döktüm ne kadar çok su çıktı, baktıkça sinir oldum kendime. Kağıdı da değiştirdim şimdi. Gelen giden bakıyor bana ne yapıyor bu ilkin yine diye.

Neyse iyi bir ders oldu bu bana, neyime fazla su vermek. Bir daha asla.

sinaninci1 18-10-2007 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 163167)
Mucip Abi çok teşekkürler desteğin için dediklerini harfiyen uygulayacağım. Başka mumçiçeği isteyemem buna birşey olursa, yüzüm tutmaz valla. Sevgiden öldürüyordum az kalsın güzelim çiçeği baksana :( Teşekkür ederim ama. İyice kurusun kökler yarın sabah dediğin gibi dikerim evden de biraz daha büyük saksı getireyim tam olsun. Taş da bulayım saksı tabağı için. Dükkanın içinde bir yere kalın kağıt serdim toprakları üzerinde döktüm ne kadar çok su çıktı, baktıkça sinir oldum kendime. Kağıdı da değiştirdim şimdi. Gelen giden bakıyor bana ne yapıyor bu ilkin yine diye.

Neyse iyi bir ders oldu bu bana, neyime fazla su vermek. Bir daha asla.

Topragi biraz kuru ve taze toprakla karistir.

Mucip Gürbüz 18-10-2007 14:38

SULAMA:

Saksılarınızdaki toprağ suladığınız da, toprakta ki kapilar boşluklar tamamen suyla dolar, toprak tutabildiği kadar suyu tutar ve kalan fazla kısım serbest kaldığı için akmak zorundadır, akan fazla suyun yerini ise hava doldurur ve bitki aldığı su ile havanın getirdiği oksijenle yaşar.

Yukarıdaki normal seyirin tersi işte ilkin hanımın başına geldiği gibi bir kaç gün içinde bitkiyi şok'a sokar. Bitkilerinizi istediğiniz kadar sulayın ama fazla suyun çıkışına izin verin, suyu süzülünceye kadar bekleyin, biz buna serbest sulama diyoruz ve kaktüslerimizi bile böyle suluyoruz, hem doyuncaya kadar su alırlar hemde havasız kalmazlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025