agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

papatyam 18-10-2007 15:09

1 Eklenti(ler)
Buda benim mum çiçeklerimden ama cinsini bilmiyorum, sapı yok denilecek kadar küçüktü yaklaşık 2,5 - 3 aydır bende iki gün suda beklettikten sonra pet bardağa diktim kökü nerdeyse bardağı sardı.

hoyadag 18-10-2007 15:25

Mucip bey, tam yeri gelmişken, bu konuya tamamen vakıf olmanıza güvenerek bir soru sormak istiyorum. Plumeria başlığında perlitin su tuttuğunu ve bu konuda dikkatli olmamı öğütlemiştiniz.

Mum çiçeğini öldüren şeyin suyun topraktan serbestçe süzülmesine imkan tanınmadığında bitkinin şoka girmesi olarak açıklamışsınız. Yani toprağın tamamen ıslak kalması ve köklerin nefes alamaması. Bu noktada kullandığımız perlit, suyu kendi içine alarak toprağın ıslak kalması yerine nemli kalmasını, diğer bir deyişle toprağın ıslaklığını dengelediğini söyleyebilir miyiz? Perlitin drenaja yardımcı olduğu açık, bunun yanında nemini dengelediğini de söyleyebilir miyiz? Toprak zamanla kurumaya başladığında da, doğal bir fizik kuralı olarak tuttuğu suyu toprağa yavaş yavaş bırakır. Bu da toprağı bir süre daha nemli tutacaktır. Benim anladığım mum çiçeğinin suyu sevmediği yanlış, amaç kuruluk değil, sadece ıslak değil, nemli kalmalı.

Tamamen mantık yürütme ile vardığım bu sonuçlar hususuna bir açıklık getirebilir misiniz? Plumeria da yazdıklarınızdan sonra perlit hakkında şüphelerim oldu doğrusu.

Mucip Gürbüz 18-10-2007 15:29

Sevgili papatyam; kökü iyice doldursun, üstten sürmeye başlasın sonra saksıya al, birde bardak şeffaf, kökler ışık almasın artık karanlık yapacak bir şeyle sar daha sağlıklı olsun.

Bir kaç günden bu yana büyük mum çiçeğini merak ediyordum, gelişme varmı? yoksa yenisini gönderelim. Onu illa çiçekli olsun diye gönderdik, halinden bir sıkıntısı olduğu belliydi. Selamlar.

papatyam 18-10-2007 15:42

Göndermiş olduğunuz mum çiçeğinde sarı yapraklar döküldü çiçek sürgünleri vardı onlarda kurudu öyle dikkat ediyorum ki aslında ama malesef beklemekten başka çarem yok şimdilik.

(yenisini göndermek gibi şanş veriyorsunuz yani çok güzel ):rolleyes:

hoyadag 18-10-2007 16:18

Aman Allah'ım:( başka kayıp olmasın ne olur. Önce sevgili Penelophe, sonra İlkin hanım şimdi de Papatyam(Benim de var bir kaybım bu arada). Bu çiçeği öldürmek imkansız diyorum yeni katılan arkadaşlarımıza ama,

Sulamayın, sulamayın, ne olur sulamayın...

Mucip Gürbüz 18-10-2007 16:20

Sevgili Hoyadag; ilk paragrafta ki sorunuz da şunu gözden kaçırmayın; ilkin, hem fazla sulamış,hemde tabağını suyla doldurmuş, dolayısiyle fazla suyun akması bir yana aşırı sudan, ne üstten nede alttan hava alamadığından bu hale geldi.

Perlit'e gelince: evet bitki harçlarında perlitin asli görevi dediğiniz gibi, ancak bu harçlara katılan perlit miktarı amatör insanları yanıltır, drenaja katkısı yoktur, toprakla aynı görevi yapar çünkü toprakta alacağı suyu alır fazlası akar perlittede aynı şey olur. Dikkat edin toprakta diyorum, TORF'ta değil. Genel olarak herkes torf kullanıyor, torfun da su tutma özellği yüksek ikisinin karışımıda yüksek su tutma kapasitesine rağmen lifli yapıdaki torflada serbest sulamada sorun olmaz ama evlerde çiçek yetiştirenler için hep problem olur. Yukarıda anlattıklarım köklendirme içindir. Aynı saksıda, aynı karışımda hem köklendirme hemde büyütme yanlışına düşmeyelim, bir kaç defa yazdım hazır aldığınız çiçeklerin, ya toprağını değiştirin, veya daha büyük bir saksıya besleyici toprakla dikin, yoksa hazır alınan çiçeklerle sorunlar bitmez.

Diğer başlıkta yazdım sulamayı; serbest olarak istediğiniz kadar sulayın ama fazlasının akmasını sağlayın.

Bir başka husus ise saksılarınızın üst kısmını bir çivi veya benzeri bir aletle 1 cm. derinliği geçmemek kaydı ile çapalayın, oluşan kaymak tabakasını kırın ki üsttende hava alsın, bunu iki üç sulamadan sonra bitkilerinize uygulayın.
Bilmem yardımcı olabildimmi? Sevgilerimle.

papatyam 18-10-2007 16:25

Hoyadağ, Mucip beyin de dediği gibi zaten bana geldiğinde pek iyi değildi, hiç istermiyim öyle değerli bir çiçeği öldürmeyi toprak hafif nemli (haftada bir suluyorum) yapraklara da her gün su püskürtüyorum gidip gelip konuşuyorum (gerçekten) beni üzme diye bakalım zaman ne gösterecek.

İlkin 18-10-2007 16:27

Yardımcı olmazmısınız. Harika bilgiler teşekkürler Mucip Abi ;)

İlkin 18-10-2007 16:29

Benimki daha ölmedi Hoyadag, aman ağzından yel alsın. ;)

Mucip Gürbüz 18-10-2007 16:33

Papatyam; hakkın baki her zaman, benim pek gözüm tutmamıştı ama başkada çiçekli yoktu, yetmezmiş gibi iki gün galiba kapalı bekledi. Sağlık olsun ne zaman istersen alabilirsin. Selamlar.

papatyam 18-10-2007 16:40

Sn. Gürbüz çok teşekkür ederim ve evet benim yüzümden iki gün kapalı bekledi :(

hoyadag 18-10-2007 16:50

Ayrıntılı açıklamalarınız için teşekkürler Mucip bey. Esas suçlu torf o zaman. Kök gelişmesini sağladıktan sonra torftan toprağa almamız gerekiyor. Perliti de aşırıya kaçmadan kullanmamızda sakınca yok.

Hakınızı nasıl öderiz bilmem.

Sebahattin Sargın 18-10-2007 17:06

Arkadaşlar yalnış anlamayın ama acaba çok mu üzerine düşüyorsunuz çiçeklerin, biraz rahat bırakın yahu ;) Forumun önceki sayfalarında ilgi görmeyen mum çiçeklerinin ne kadar güzel bir hal aldığını sizde gördünüz. Bence çoçukları biraz yalnız bırakın, her gün gidip de bakarsınız utanırlar vallahi ;)

Mucip Gürbüz 18-10-2007 17:17

Piyasadan satın aldığınız çiçekler konusunu biraz daha açmalıyım sanırım; Üreticiler bitkiye çok iyi bir köklenme ortamı, ısı, ışık, su, yeterli nem,bilinçli besleme yaparak yani bitkiye istediği her şeyi suni olarak sağlayıp satışa hazır hale getirirler. Bundan sonrası üreticinin umurunda değildir ve Tüketiciler için sorun burada başlar. Müthiş bir albeni ile alıcıya " AL "der, çiçek suni ortamından çıkmıştır, bakım konusunda bilgi verilmemiştir, eve gider birkaç gün sonra çiçek tanınmaz hale gelir, zavallının yapacağı bir şey yoktur. Özetle satın aldığınız çiçek budur, peki ne yapılmalı; Çiçeğini ve yaprağını dökmesi muhtemel olan bitkinin en azından geleceğini kurtarmak için mutlaka sakısını büyüterek toprağını değiştirin,toprağına gübre ilave edin, bolca sulayın ve bir kaç gün bol ışıklı güneş almayan bir yerde tutun, sonra istediği yere alın.

Bunlara kimileri pazarlama usulü diyorsada, bunun adı galiba pazarlama hilesi oluyor. Gerisine siz karar verin. Saygılarımla.

Mucip Gürbüz 18-10-2007 17:32

Sebo, Oruç tutanlar saatına dakikada 60 kere bakarlar ya.....:D

Sebahattin Sargın 18-10-2007 18:04

Aynen Mucip Bey :D. Çiçeklerimizi rahat bırakalım, atın bir köşeye yerini değiştirmeyin. Kendi halinde büyüsünler, şöyle düşünün annelerimiz önceden bu çiçekleri çoğaltmak ve büyütmek için orkide toprağı veya başka bir toprağa ekip günlerce başındamı bekliyormuş. Tabi ki hayır, benim çeliklerim köklendi koydum camın önüne gayet sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyor. Bence çok üzerlerine düşüyorsunuz, bitkiler hisseder bu kadar ilgiden ben bile bunlarım yahu ;)

Sözlerim kimseyi incitmesin dostlarım, şayet böyle bir şey olursa çok üzülürüm.

Derin sevgi ve saygılarım ile ;)

Oğuzhan 18-10-2007 18:23

Sevgili Sebahattin haklısın bırakalım bir kenara bakmayınca daha iyi büyüyorlar.:)Tam bir bitki delisi olduk.Çabuk büyüsün çabuk gelişsin istiyoruz.Sabır sabır ...:)

lilyumkokusu 18-10-2007 19:40

Mehtap hanım, mum çiçeğimin saksısını değiştirmek istiyorum biraz daha ortama alışmalı mı? (yerini yadırgamasın sonra).Küçük saksıda, daha çabuk çiçek açar söylentisi doğru mu yoksa! Kaktüsler minicik saksıda, onların daha da büyüyüp yayılmalar ve rahat sulanmaları için büyük saksıya geçmeleri lazım mı, ne dersiniz?Sevgiler.

papatya2 18-10-2007 22:20

Sayın hoyadag atmıs oldugunuz mail için çok teşekkur ederım. Sayenizde bu güzel bitkiyi tanımıs oldum. Ancak ben bu çiçeği etrafımda hiç görmedim **** denk gelmedim. **** geldiysemde mum çiçeğini tanımadığım için dikkatimi çekmedi. Ama bundan sonra daha bi dikkatli olacağımdan eminim. Çünkü gerçekten çok güzelmiş. Kolay gelsin

İlkin 19-10-2007 14:29

2 Eklenti(ler)
Mucip Abi dediklerini uyguladım, bir miktar yeni toprak ve torf ekledim. Biraz da kuma yakın minik beyaz taşlardan koydum. Tabağına taş bulamadığım için benim camlardan koydum. Saksıya değmeyecek şekilde su doldurdum. Bakalım neler olacak. Teşekkür ederim. ;)

Mucip Gürbüz 19-10-2007 17:55

Sevgili ilkin; şimdi gördüm güzel olmuş bundan sonra gelişmeye göre hareket ederiz.

Geç cevap verdim, çünkü ben senin mum çiçeğinden daha kötüyüm grip 15 gündür yatırıp, kaldırıyor, tam geçti derken dün yeniden başladı.

sinaninci1 19-10-2007 18:31

M.Gubuz gecmis olsun kendinize dikkat edin bu siralar bayagi yaygin.

hoyadag 19-10-2007 21:16

Arkadaşlar sizlere Gülay ablamı tanıştırmak istiyorum,

Kendisi de benim gibi uçak elektronik teknisyeni olarak görev yapıyor. Aynı atelyede çalışıyoruz ancak farklı vardiyalarda bulunduğumuzdan yakinen tanışmıyorduk. Ta ki ağaçlar.net bizi biraraya getirene kadar(Teşekkürler ağaçlar.net)

Kendisi sitemizin bir üyesi imiş ancak bunu yeni öğrenmiş bulunmaktayım. Haberler bununla da sınırlı değil, aynı zamanda bir bahçeye ve bahçede de(Ah bir bahçem olsa birgün) bazılarımız için hayal olan bitkilere sahip olduğunu da öğrenmiş bulunmaktayım.

Aynı zamanda evinde bilin bakalım ne yetiştirmiş. Sadece yetiştirmekle kalmamış, çiçeklendirmeyi de başarmış. Bu da bizim hoya kardeşliğinden çoğu arkadaşımız için henüz bir hayal(Ama yılmak yok değil mi)

Kendisinden bu konudaki tecrübelerini ve mumçiçeğinin fotoğraflarını rica ediyorum. Kendisine tekrar aramıza hoşgeldiniz diyor, ve selamlarımı iletiyorum.

Gördüğünüz gibi arkadaşlar, uçak teknisyenlerinden doğa adına henüz umut kesilmiş değil. Yakında Uçak Teknisyenleri Derneğinin (UTED) aylık yayınlanan dergisinde bir çiçek köşesi açarsam hiç şaşırmayın. Bir UTED ormanı projemizde var ama henüz olgunlaştıramadık.

sinaninci1 19-10-2007 21:21

Hoyadag gelen celikleri suyami koyayim?
Torfumda var perlitimde

hoyadag 19-10-2007 21:30

Benimkiler hala suda çünkü henüz toprak için gereken karışım malzemelerimi tamamlayamadım.Bir sorun görmedim henüz. Ancak Bob bey toprakta köklendirmeyi tavsiye etmişti. Toprak daha iyi olabilir. Ne tür toprak kullanmanız konusunda bu başlıkta arama yaptırıp detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ya da Sevilay hanımın hazırlamış olduğu derlenen sorular ve cevaplar başlığında aradığınız bilgilere daha rahat ulaşabilirsiniz.

İlkin 20-10-2007 09:09

Çok geçmiş olsun Mucip Abi, havalara aldanıp ince giyindiniz kesin, yediniz soğuğu sonra da :( Sıcak tutun kendinizi, vitamin alın, dinlenin. Mehtap Hanım sizi en kısa sürede iyileştirecektir, eminim.

Mum çiçeğim de iyi görünüyor şimdilik, ben düzeleceğine inanıyorum. Teşekkürler. ;)

omru_ye 20-10-2007 10:11

Merhaba mum cicegi tutkunlari,

Ben araniza yeni katilan uyelerdenim. Yillar once mum cicegi edindim ama cicek actiramamamistim. Sanirim bakimini bilememistim. Sizlerin tecrubelerinden yararlanarak tekrar denemeyi dusunuyorum.

Sevgi ve dostlukla kalin...

Mucip Gürbüz 20-10-2007 12:01

Derlenmiş soru ve cevaplara bakın.( mum çiçeği başlığında)

hoyadag 20-10-2007 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omru_ye (Mesaj 163930)
Merhaba mum cicegi tutkunlari,

Ben araniza yeni katilan uyelerdenim. Yillar once mum cicegi edindim ama cicek actiramamamistim. Sanirim bakimini bilememistim. Sizlerin tecrubelerinden yararlanarak tekrar denemeyi dusunuyorum.

Sevgi ve dostlukla kalin...


Sevgile Omru_ye, hoşgeldiniz, inşaallah hepbirlikte mumçiçeklerimizin dilini öğrenecek ve açtırmayı başaracağız. Katılımılarınız bizi çok memnun edecektir. Bitkinizin fotoğraflarını da bekliyoruz. Selamlar, sevgiler...

bulut 20-10-2007 21:26

bulut
 
Çelikten yetiştirdigim iki yaşında bir mum çiçegim var .
Çiçegini hala görebilmiş degilim.
yapabilecegim bir şey varmı.
Bilgilendirirseniz sevinirim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025