agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

sebnem34 06-04-2011 12:51

arkadaşlar her şey yolunda 1,5 senedir bu site sayesinde mum çiçeğim var üretebiliyorum hepsi sağ fakat bir de uzadıklarını veya çiçeklendiklerini görsem sevinicem. Saksılar dediğiniz gibi küçüçük onlara yüz vermiyorum ve dallarını sımsıkı doladım iple. 6 aydır buna da cevap vermediler. Kızdıkça sadece yaprak üzerine aynı yerden yaprak veriyorlar. 1 yaprak dalı 2 li olur ya bunlar 2 yaprak arasından iç içe 6 tane küçük küçük veriyor ama ne bir oradan sürgün vereyim boya gitmiyorum bari çiçek vereyim de yok. İlk çelik 5 yaşında idi geldiğinde. Diğerleri de ondan aldığım çelikler hepsi sağlam ama yerlerinde sayıyorlar. Ne yapmalıyım tüm tavsiyelere uydum. Anneannemin yıllar önce mum çiçeği de aynı yerde dururmuş evde ve 4 mevsim açarmış kokulu kokulu. Şimdi anneannem ve ben bu mumçiçeklerinden de aynı şeyi bekliyoruz ama bu nostanjiyi ona yaşatamamaktan korkuyorum. Lütfen yardım edin....İçinde teyzemin bile 15 yıllık mum çiçeğinin dalı var yaşıyor ama diğerleri gibi tek yaptığı yemyeşil durup ölmemek...:(

sebnem34 06-04-2011 22:35

işte resimleri de yükledim 2. foto diğerinden kırıp aldıklarım ve teyzemin mum çiçeği. Bu uzunca aralar , boy uzamayıp yaprak içinden yaprak vererek milim milim uzaması normal mi? Resimlerine bakınca çokta küçük değilmiş mutlu oldum gözüme daha küçük görünüyorlardı :) Bu sene artık çiçeklensin istiyorum...

Hamido 08-04-2011 20:46

1 Eklenti(ler)
Hoya pubicalix, 6 m. boyunda ve 2,5 yaşında.
İlk çiçeğini verdi, sizlerle paylaşmak istedim.

missmenas 08-04-2011 22:45

Sayın Hamido,
Kocaman bir maşallah diyorum. Süper bir paylaşım bu yılın ilk pubicalyx i açtı;) kokusu falan varmı sadece 1 tanemi çiçek patelleri var, bakımını nasıl yapıyorsunuz? gübre, toprak, sulama aralığı ve hangi cephede evinizi böyle güzel şenlendirdi? hepsinide merak ediyorum biraz fazlaca sordum ama bizim hoya pubicalyx e de yol gösterebilir çiçeklenme konusunda diye düşünüyorum.
Birde genel bir görüntü alabilirmiyiz.
Paylaşım için çok Teşekkür ederim.

Hamido 09-04-2011 09:58

Sayın missmenas, maalesef pek bilgi veremeyeceğim, bende bilmiyorum. 2,5 yıl önce bir arkadaşım çeliğini hollandadan getirmişti. Tam o günlerde iş için yurt dışına gideceğimden çeliği sevdiğim bir abime verdim, köklendirme de dahil bu günlere o getirdi. Dün akşam ziyaretine gittiğimde tesadüfen çiçeğini görünce fotoğrafını çektim. Kendisi foruma girmediği için ben yayınladım. Bir daha ziyaretine gittiğimde sorularınızı kendisine iletirim, cevapları da buraya yazarım.
Tek çiçek var ve koca salonu mis gibi kokutmuştu. Kokusu carnosadan biraz farklı. Henüz mum oluşmamıştı. Görebildiklerim bunlar :)

İlkin 10-04-2011 20:44

Ne hoş, abinizi tebrik etmek lazım... Kendi tecrübeleri ile bugünlere kadar getirmiş ve çiçek de açtırabilmiş, bravo doğrusu.

Sevgili missmenas büyük ihtimalle perde arkasında duruyor hoya. Orada kahverengi perde görüyorum zaten ışık alan bir yerde değilse çiçek açması çok çok zor değil mi? :)

Bu arada benden de bir haber olsun yazmışken bunu da söylemeden geçmeyeyim, bendeki Hoya silverpink de bir aksilik olmadıktan sonra birkaç haftaya kadar çiçek açacak. 2 tane çiçek sapı var ve bir tanesindeki tomurcuklar minicik tomurcuklarını büyütüyor bu ara...

Hamido 11-04-2011 10:41

sayın missmenas, sorularınızı ilettim, şu cevapları verdi :
hazır torf kullanıyormuş, 3-4 günde bir az su veriyormuş, direk güneş görmeyen ama çok bol ışıklı yerde olmalıymış. antalyadan getirttiği özel karışım bir sıvı gübresi varmış, kışın 2 kere o gübreden vermiş sadece, verilmese de olur diyor.

öğrenebildiklerim bunlar :) bir daha ziyaretine gittiğimde, izin verirse genel fotoğrafını da çekip burada yayınlarım.

karalale 11-04-2011 16:56

Aman yarabbim, bu ne güzellik....:eek: Paylaştığınız için çok teşekkürler sayın Hamido. Bana da büyük moral oldu. Bütün kış topladığım hoyaların en hızlı ve sağlıklı büyüyeni. Hani bir şarkı var ya ' alır başımı giderim' pubicalyx bana bunu söyletiyor. Çiçek hayalini kurmak bile yetti bana.;) Genel fotoğrafını merakla bekliyorum, selamlar...

Nilüfer 11-04-2011 20:29

ve karşınızda benim mini minicik hoyaaaaam :)

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nlfr (Mesaj 781334)
Artık benim de bir mum çiçeğim var. Yani hoyam. Okulun salonunda gördüğüm ve dayanamayıp, minik bir çelik olarak kırdığım hoyamı saksısına ektim akşam. Umarım beni üzmez ve hızlı büyür :) Ben de burda fotoğraflarını yayınlarım kıvançla...

Dayanamadım, şimdiden koydum fotoğrafını:D
İlk çıkardığı filizi de göstereceğim size inşallah. Bu arada saksıda iki davetsiz misafir var. Bakalım kimliklerini tespit edebilecek miyim. Biraz büyüsünler hele:p

dkp 11-04-2011 20:33

Sayın Hamido' nun Hoyası , Hoya Pubicalyx Silver Pink. Hoya Pubicalyx 282 kırmızı ve Hoya Pubicalyx Red Button (siyah kadar koyu kırmızı) çeşitleri mevcut. Diğer Hoyalar kadar hassas değiller. Yetiştiricisini sabrından ve başarısından dolayı kutluyorum .

dragonfly 19-04-2011 10:02

2 Eklenti(ler)
ben de heyecanla mum çiçeğimin yakında ilk defa çiçeklerini göreceğimin haberini vermek istedim sizlere...epey bir heyecan yaptım, ne renk acaba, ne zaman büyüyecekler, ne kadar büyüdüler diye sürekli gidip gidip kontrol ediyorum. fotoda eklediğim sürgünlerden en az 15 tane saydım bakalım hepsi büyüyecekler mi merak ediyorum. Fotograflar çok net değil ama anlaşılır umarım...

missmenas 19-04-2011 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dragonfly (Mesaj 788474)
ben de heyecanla mum çiçeğimin yakında ilk defa çiçeklerini göreceğimin haberini vermek istedim sizlere...epey bir heyecan yaptım, ne renk acaba, ne zaman büyüyecekler, ne kadar büyüdüler diye sürekli gidip gidip kontrol ediyorum. fotoda eklediğim sürgünlerden en az 15 tane saydım bakalım hepsi büyüyecekler mi merak ediyorum. Fotograflar çok net değil ama anlaşılır umarım...

Sayın dragonfly,
Gözünüz aydın Sizin adınıza çok sevindim. Çiçek açıncada eklemeyi unutmayın lütfen. Birde genel görünüm resmini eklerseniz hoş olurdu.
Teşekkürler paylaşım için.

dragonfly 20-04-2011 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 788836)
Sayın dragonfly,
Gözünüz aydın Sizin adınıza çok sevindim. Çiçek açıncada eklemeyi unutmayın lütfen. Birde genel görünüm resmini eklerseniz hoş olurdu.
Teşekkürler paylaşım için.

Teşekkürler missmenas, boydan resmini almaya çalıştım ama elimdeki fotoğraf makinesi ile olmadı diğer makine ile boydan çekince muhakkak ekleyeceğim. Ama küçük bir fikir vermesi açısından; mum çiçeğim yaklaşık 2,5-3 sene önce bana geldi. Çiçek merdivenine (adı bu mu bilmiyorum :D ) sardırdığım için şimdi boyu ne kadar oldu kestiremiyorum doğrusu. Ana gövdeden başka fazlasıyla yan dallarda uzadı ve onlarıda doladım merdivene. Sonuçta arapsaçı bir mum çiçeği oldu :o

dragonfly 02-05-2011 11:45

4 Eklenti(ler)
merhaba arkadaslar, çiçeğimin genel görünüşünü ve en büyük tomurcuğunun en son halini ekliyorum. İnşallah çiçek açmış halini de sizinle paylaşacağım.:p

dragonfly 19-05-2011 14:07

5 Eklenti(ler)
evet mum çiçeğimin tomurcukları büyümeye devam ediyor yakında açacaklar ama ben sabredemiyorum artık :) bir an önce açsınlar da koklayayım, uzun uzun seyredeyim diye bekkiyorum. eklediğim her bir fotoğraf ayrı birer tomurcuk aslında ve daha yaprak aralarında fotoğrafını çekemediğim tomurcuklarda var. İnşallah onlarda büyürler ve birer güzelliğe dönüşorler...:)

dragonfly 19-05-2011 14:08

5 Eklenti(ler)
devamı :)

dragonfly 19-05-2011 14:08

2 Eklenti(ler)
ve son olanı :)

lale607 19-05-2011 16:21

sn dragonfly, doğrusu size çok imrendim. benim 1,5 senedir gözüm gibi baktığım mum çiçeğimde hiç hareket yok. bırakın çiçek açmayı yeni yaprak bile yok. çiçeğiniz çok güzel görünüyor, emeğinize sağlık.

dragonfly 20-05-2011 08:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lale607 (Mesaj 806664)
sn dragonfly, doğrusu size çok imrendim. benim 1,5 senedir gözüm gibi baktığım mum çiçeğimde hiç hareket yok. bırakın çiçek açmayı yeni yaprak bile yok. çiçeğiniz çok güzel görünüyor, emeğinize sağlık.

Sevgili Lale607, mum çiçeğim 2 yapraklı çelik halinden 2,5 sene de bu hale geldi. Aslına bakarsanız çok üstüne düşerek bakmadım ona, yaptığım iki şey var o da yaz kış güneş almasını sağlamak ki önceki fotoğraflardan gördüyseniz eğer çiçeğim cam önünde ve de dinlenmiş su vermek özellikle toprağı kuruduğu zaman. Bu ikisinin dışında başka hiçbir şey yapmadım inanın. Sanırım anahtar güneşi bol almaları. Ne denirse densin ben yerini hiç değiştirmedim şimdiki eve taşındığımızdan beri hep aynı yerinde, yaz kış pencere önünde. Yazın daha fazla güneş alıyor ama şu ana kadar hiç ölme ya da kuruma belirtisi göstermedi. bir de saksısını hiç değiştirmedim arada üstten toprak eklemesi yaptım ama saksısı aynı.

Sizlerin de emeğinize sağlık, çiçek sevdası hele ki mum çiçeği sevdası sabır ve emek isteyen birşey onu anladım :)

dragonfly 25-05-2011 09:37

1 Eklenti(ler)
bugün sabah her zamanki mum çiçeği kontrolümü yaparken beklediğim görüntü ile karşılaştım :D şimdilik tek foto paylaşıyorum ama diğerlerini ayrıntılı çekince ekleyeceğim :) Heyecan dorukta, bir de diğer çiçeklerim kıskanıyor mudur acaba diye düşünmeye başladım her sabah kalkar kalkmaz yanında bitiyorum benim mumun :) sonrada diğer çiçekler küsmesin diye hepsiyle konuşuyor seviyorum. Sabah işe gitmeden birisi beni görse deli der herhalde :D

gürkan63 26-05-2011 18:36

5 Eklenti(ler)
Merhabalar.Bu gün eve dönüş yolunda buldum bu garibimi,iki ayrı yerinden köklenmiş,işaretlediğim yerlerden kesmeme ne dersiniz,ve yaprakları öylemi bırakayım yoksa suya mı ? El birliği ile yaşatalım,en azından yarına kadar dışarda bekletirim,biraz kurusun değilmi.İlk 2 resim de yapraklar görünmekte,3 ve 4 de köklerin dağılımını görmekteyiz,son resimde işaretlediğim yerden kessem olurmu acaba?
Birde saksının küçüğü makbul diye okumuştum,diğer resimde saksıyı görebilirsiniz,boy nasıldır,yorum ve desteklerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim,sağlıcakla kalın.:)

gürkan63 26-05-2011 18:37

1 Eklenti(ler)
Buda saksısı..

Fatih 26-05-2011 21:11

Bu garibin kökleri çürümüş ya da çok uzun süredir oradaydı su kalmamış yapraklarda.Önce 1 Lt suya 1 çay kaşığı(ydı hatırladığım kadar) oksijenli su koyup bu karışımda biraz beklet bunu abi.Daha sonra dikersin.Önce yapraklar su toplamalı.

maki01 26-05-2011 23:15

Sevgili Fatih'in görüşüne ek olarak kesim yerini yanlış seçtiğinizi belirtmek isterim.

Kırmızı ile işaretlediğiniz bölge, bence toprağın içinde kalmalı. Sürgün verme ihtimali oldukca fazla.

dkp 27-05-2011 07:29

Amaçınız fotoğrafladığınız çeliği yaşatmak ise, Sayın maki01 sorunuzu cevaplamış.
Amacınız Hoya Carnosa yetiştirmek ise, size göndereceğimiz birkaç çelik ile başlayabilirsiniz.
Sağlıklı yetişkin bir Hoya Carnosa' da çiçek görebileceğimizi varsayarsak, zamanı kullanırken doğru tercihleri uygulamalıyız diye düşünüyorum.
Önemli olan yetiştiricinin amacı ve tercihleri.

gürkan63 27-05-2011 18:09

Evet Sayın dkp önce yaşatmam lazım,onun için de hemen gidip oksijenli su tedarik etmem lazım...sağolun...:))

gürkan63 27-05-2011 18:11

Maalesef Fatihcim bir türlü beceremedim ben bu hoya işini,bu da tutmazsa denemelere devam edeceğiz.Eninde sonunda olacak....:))

gürkan63 27-05-2011 18:11

bir litre çok değilmi Fatihcim
Sayın Hoyadağ’ın köklendirirken hazırladığı su:
200 ml suya bir çaykaşığı kadar koymuştum.(oksijenli su)
Alıntıdır.

İlkin 27-05-2011 21:57

Ben bir bardak suyun icine yaklaşık (250 ml'ye) bir tatlı kasığı oksijenli su ekliyorum. Umarım çeliği kurtarabilirsiniz. Ben olsam 5 gün kadar oksijenli su icinde tutar eğer bitki hala çok yorgun ise en süzülmüş yapraklardan bir ikisini keser çeliği olduğu gibi toprağın içine dikerdim. Sevgili maki bence hakli isaretledigiz yer toprağın içinde kalmali, en tepedeki göz biraz hava alsin diye toprağın üstünde olmali. Yaprak kesecekseniz de kesilen yerin hemen toprağa değmemesine dikkat ederek yerleştirin lütfen. Nem alıp da çürümesin. Topraga aldıktan sonra hergün fisfis ile yaprakları nemlendirir, güneş ışığının gelmediği aydınlık bir yere koyar. Topraktaki nem bittiğinde tekrar sulardim. Toprak kültüründe bakacaksanız yapılacaklar bunlardan ibaret. Gerisi çiçeğin yaşamak isteyip istemediğine bakar ki bence yasayacaktir. Kolay gelsin size...

yeşillim 28-05-2011 20:42

Bana göre de çelik anca katı kültür çift kap sistemiyle toparlar. Benim elimde böyle bir
çelik olsa hiç düşünmem, hazır malzemeleri de varken. Başarılar diliyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025