agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

SerDag 18-06-2011 13:21

Hoya başlığı çiçek açma haberleriyle dolmuş ne kadar güzel, darısı bizlerin başına, bu resimler insanın içini açıyor. Hele o ters açı çekimleri bir harika!! Resimlere bakınca hoyamı daha uzun bir şeylere sarmam gerektiğini anladım. Gidip Koçtaş'tan bambu alayım bari. Benim hoyam 2 yaşına girecek, saksısını değiştirmemeye karar verdim. Büyük saksıda geç açıyor sanırım.

İlk yılında güney penceresinde perde ardındaydı gelişmedi hiç, yazın balkona aldım boy attı, bu kış perde merde boşverip direkt pencere önüne koydum. Çok gelişti. Sanırım açması için 1 yıl daha bekleyeceğiz... Çok yapraklandı sürgünleri de arttı ama çiçek için naz yapacak gibi.:p ne yapsak, açtırabilenlerden tüyo bekliyoruz;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartol (Mesaj 818108)
Teşekkür ederim, sizin de gözünüz aydın olsun:)
Maşallah sizinki de kısa sürede çok güzel gelişmiş. Sanırım pencere önünde olmasının da faydası var bunda. Benimki pencere önünde değil de yanında duruyor.
Kokusu muhteşem ötesi:)
Pencere kenarındaysa ve pencereyi akşam üzeri veya gece hafif aralarsanız, o mis gibi koku tüm evinize yayılır:)
Darısı tüm çiçek bekleyenlerin ve kokusunu merak edenlerin başına.

memet 18-06-2011 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 824403)
Maşallah pek güzeller. Bitkiniz kaç yıllık, toprağına özel bir karışım uyguladınız mı ve acaba gübre veriyor musunuz? Benim hoyayı açtırmaya azmettim de.:D

Bu dokuz yaşında sanırım.

Azot fosfor ve potasyum veriyorum. Azotu bahar süresince verip yaz içinde azaltıyorum. Hümik asit deniz yosunu ile takviye ediyorum.

SerDag 18-06-2011 23:00

Çok teşekkürler. Hümik asit deniz yosunu kısmını anlayamadım, aktardan alıp mı veriyorsunuz acaba? İkisi farklı şeyler mi? İlk kez duydum da..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 824458)
Bu dokuz yaşında sanırım.

Azot fosfor ve potasyum veriyorum. Azotu bahar süresince verip yaz içinde azaltıyorum. Hümik asit deniz yosunu ile takviye ediyorum.

SerDag 18-06-2011 23:07

ben hoyayı bildiğiniz torfa dikmiştim ilk geldiğinde. Çok korkunç bir şey yapmışım gibi geldi bunları okuyunca. bu harç hoya için değil mi, denenmiş ve süper sonuç veren? tavsiye eder misiniz bunu hazırlayıp hoyayı buna geçirmemi? şu an çiçeği yok epey uzadı gürleşti belki açtırır bu karışım:p

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 820686)
Ben göz kararıylen harç hazırlıyorum. plastik kürekle kocaman çamaşır leğenine hazırlıyorum toprağı. Çiçekler için kullanılan plastik kürekle kullandığım oran şöyle
en aza indirgersem ölçüyü.
2 ölçü torf
2 ölçü cocopeat
1 ölçü perlit
1 ölçü vermikulit
1 ölçü orkide harcı
yarımşar ölçü yanmış keçi koyun gübresi, pomza taşı(yerine volkanik cruf kullanıyorum) ve derekumu, fıstıkçamı kabuğu. Bu harcı karıştırırken bakıyorum oranda az gelen birşey varsa ilave yapıyorum. Karışım harcı biraz nemlendirip 1 gün bekletiyorum.

Ertesi günü Size kolay gelsin diyorum.:p
Yapılan hatanın telafisi kolaydır, tüm masraflar bana ait olarak bir tane lacunosanız gönderilecek yanındada af dileyerek başka bir hoyayla yola çıkacak. Hoya lacunosayı da çiçek sapı üstünde göndereceğim.
Tekrardan çok özür diliyorum.
hoya bogor uda 2 sinide aynı saksıya dikmenizi tavsiye ederim.

Bu arada bir hata da, bana yaptığı gönderimlerde olsa diyen Arkadaşlarımı duyar gibi oluyorum:D

mavi ve yeşil 19-06-2011 17:47

Sayın simran, site de oturuyorum ve evim merkezi sistemle sorunsuz bir şekilde ısınıyor. Kapalı balkonum da sürekli açık olduğundan kışın soğuk olmuyor diyebilirim.

memet 19-06-2011 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 824626)
Çok teşekkürler. Hümik asit deniz yosunu kısmını anlayamadım, aktardan alıp mı veriyorsunuz acaba? İkisi farklı şeyler mi? İlk kez duydum da..

Zirai ürün satıcılarında, gübre aldığım yerlerde bu ürünler de var. Bütün bitkilerimde ve bonsailerimde de kullanıyorum. Kullandığınızda bitkiler üzerindeki olumlu etkisini farkedersiniz.
Her iki ürünle ilgili olarak forumda başlık var. Hümik asit ve deniz yosunu farklı ürünler.

Aslında üç senedir toprağını değiştirmedim. Bahçe toprağı ve dere kumu karışımı.

"2 ölçü torf
2 ölçü cocopeat
1 ölçü perlit
1 ölçü vermikulit
1 ölçü orkide harcı
yarımşar ölçü yanmış keçi koyun gübresi, pomza taşı(yerine volkanik cruf kullanıyorum) ve derekumu, fıstıkçamı kabuğu
."

bu karışım önerisini okudum.

Torf ve cocopeat neredeyse aynı içerikte ürün. Perlit ve vermiculit de nem tutucu olarak benzer işlevde. Ben hiç bir bitkime koyun gübresi vermiyorum içerik olarak ne ihtiva ettiğinden emin olmadığım için. Ponza ve volkanik curuf da aynı malzeme. Orkide harcı ve çam kabuğu da neredeyse aynı ürünler. Mum çiçeğinde işlevini anlamadım açıkçası.
Dere kumunu yıkayıp, eleyip sterilize edip bütün bonsailerimde ve bitkilerimde geçirgenlik sağlaması için kullanırım.
Ben karışım önerisini şöyle okuyorum;

Dörtbuçuk ölçü torf cocopeat koyun gübresi( gübreyi kompost olark değerlendirip buray ekledim)
Bunlar verilen besinleri tutmak ve köklerin tutunması için.

İki buçuk ölçü Perlit vermiculit ve ponza
Bunlar nem tutması için.
yarım ölçü Kum (Bence az)g eçirgenlik için.

Orkide harcı ve çam kabuğunun buradaki işlevi için bir şey bimiyorum.

Eğer bitkilerin farklı istekleri yoksa ben harcı 1/3 torf ya da kompost ( ya da bahçe toprağı) 1/3 ponza 1/3 kum olarak kullanıyorum.

Ponza yerine, eğer bitkinin nem isteği yüksekse perlit ya da vermiculit kullanırım.

missmenas 20-06-2011 00:00

Benim kullandığım ölçüler denenmiş ölçüler bütün hoyalarımda kullanıyorum.
Cocopeat ile torf aynı şey olamaz, cocopeat sadece hindistancevizi kabuğundan elde edilen ürün. Kullandığım torf ise baltık denizi torfu içeriği tamamen farklı, yani spaghnum torfu nette araştırıp bakabilirsinniz içeriklerine ve ph. değerlerine.
orkide toprağı olarak satılan ürün içerisindede hindistan cevizi lifleri kalın parçalı(COCONUT HUSK CHİPS 10-20 mm kalınlığındaki taneleri ile orkide başta olmak üzere süs bitkilerinde kullanılır. Ayrıca malçlama ve dekoratif amaçla kullanılır.
Toprağın drenajını arttırarak kökler için ideal bir ortam sağlar)
ve fıstık çamı kabuğu bulunmaktadır, hazırlanmış olarak alınan poşetlerde içerisinde başkaca karışımlarda mevcuttur.
Bahçe toprağını özellikle kullanmıyorum, belli bir süre sonra saksıdaki karışımda sertleşme ile sonuçlanıyor.
Yanmış keçi koyun gübresi yerine başka gübrelerde kullanılabilir bu kişinin isteğine bağladır, örnek olarak yarasa gübresi ve ya güvercin gübresi kullanılabilir.
Saksı değişimi yaparken gözlemlediğim tecrübeme dayanarak bu malzemeleri kullanıyorum. Ağaç kabuklarının toprağı daha havadar yaptığını ve köklerin kabuk etrafinda dahada bir güçlü oluştuğunu gözlemledim.

Benim verdiğim ölçüler tamamen hoyalarda denenmiş ve gözlemlenmiştir.
Ben kesinlikle hoyalar için bu karışım iyidir demiyorum, dahada iyi toprak karışımı önerisi olan varsa bende denemeye hazırım. Burda hepimiz birbirimizin deneyimlerinden faydalanıyoruz sonuçta, kaldıki ben bitki bilimi falan okumadım tecrübelerime dayanaraktan bu bilgileri aktarıyorum. Yaşadığım sitede, site sakinlerinden 1 kişi botanik bölümü mezunu ve 1 kişide ziraat mühendisi, zaman zaman bilgilerine başvurduğum oluyor bu komşularımın.
Kullandığım karışımda 2 ölçü orman toprağı unutmuşum galiba yazmayı, çam ağaçlarının altından alıyorum.

memet 28-06-2011 21:51

"Cocopeat ile torf aynı şey olamaz, cocopeat sadece hindistancevizi kabuğundan elde edilen ürün. Kullandığım torf ise baltık denizi torfu içeriği tamamen farklı, yani spaghnum torfu nette araştırıp bakabilirsinniz içeriklerine ve ph. değerlerine."

Spagnum yosunu torf değil de. Burada benim kastım ister cocoopeat yani hindistan cevizinden üretileni. İster torf, nerden geldiği önemsiz. (Spagnum bütünüyle farklı, bir yosun) İşlevlerinin bitki için aynı olması. Köklerin tutunması için.

Farklı amaçlar için hindistan cevizi torfu yerine baltık torfu daha uygun denilebilir. Bu bitkide hem hindistan cevizi hem baltık torfu gerekli demek biraz karmaşık bir durum. . Hepsini bir arada kullanmada çok bir mantık bulmuyorum açıkçası. Bonsai de önemli olduğu için, bu konu üzerinde özellikle uğraştığım bir konudur.
Aynı amaca yönelik kullanmak için birden fazla ürünü kullanmayı ben biraz para harcamak olarak görüyorum.
Çam ağacı altından aldığınız toprak asidik yapıdadır. Mum çiçeğinin asidik toprak sevdiğini mi söylüyosunuz?

Pomza vermiculit perlit bunlar nem tutucu. Bence perlit fazla nem tuttuğu için mum çiçeğindede uygun değil. Bonsaide de eğer ağacın yüksek neme ihtiyacı yoksa, kimseye perlit önermem.
Dediğim gibi koyun keçi gübreleri içeriğinde ne olduğunu bilmemiz pek olanaklı değil. İçeriğini bildiğim gübreleri vermeyi tercih ederim.

Koray ERKAN 29-06-2011 09:32

1 Eklenti(ler)
Bu iyiye işaret sanırım :p

Tekrar teşekkürler sayın pembegül..

raddle 29-06-2011 21:25

İnanılmaz bir şey ama oldu, yaklaşık 4 yıl sonra mum çiçeğim açtı. Sürekli gidip gelip bakıyorum, şükür namazı kılacağım neredeyse. Koray Bey, ben de sabır diliyorum size hem de çok sabır diliyorum.

Koray ERKAN 30-06-2011 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi raddle (Mesaj 829475)
İnanılmaz bir şey ama oldu, yaklaşık 4 yıl sonra mum çiçeğim açtı. Sürekli gidip gelip bakıyorum, şükür namazı kılacağım neredeyse. Koray Bey, ben de sabır diliyorum size hem de çok sabır diliyorum.

Forumdan bu işin duayenlerinden öğrendiğim kadarı ile hoya çiçeği kökleri saksıyı doldurmadan çiçek açmıyor, bende hoya çeliklerimi 8-10 cm çaplı saksılara ektim bakalım sonuçları nasıl olacak,

Bazı çiçekler çok fazla ilgi sevmiyor evimdeki gardenya ile çok uğraştım fakat balkonun bir köşesinde unuttuğumda kendisini bana güzel çiçekleri ile hatırlattı, artık çiçeklerin gübre su ihtiyacı dışında psikolojilerine de indik sanırım.

raddle 30-06-2011 11:29

Bizim psikolojimiz ne olaca acaba? Koray Bey yazacaklarım tamamiyle kendi yöntem ve uygulama sonuçlarım. Başlarda muhteşem bir ilgi gösteriyordum,yapraklara su püskürtmek, toprak nemine göre düzenli sulamak,besinini takip etmek .... Tüm bunlara rağmen -saksısı da küçüktü- açmadı, sürekli yaprak yaptı. En sonunda ben yoruldum, 1 yıldır da hiç ilgilenmiyordum hatta yapraklarının büzüştüğü zamanlar bile oldu susuzluktan. Tabii bu ilgisizlikte benim tez yazım sürecimin de etkisi oldu. Dediğiniz gibi unuttum resmen. Hatta hava yağmurlu olduğu için çamaşır askısını ona yakın bir yere koymuştum iki gün önce ve çamaşırları toplarken de deterjanın kokusu ne kadar kalıcıymış diye de düşündüm.:)) Dün çiçekleri tesadüfen gördüm, epeyce de var açma hazırlığında olan. Üzüldüğüm nokta ise, açtı açmasına da zamanlama sorunu yaşıyoruz, ben evde olmayacağım o çiçeklerini açarken ya da kokularını dağıtırken. Ama bildiğim nokta şu, yok sayıyorum kıt kanaat yaşamasını sağlıyorum yani kendini yaşamını devam ettirememe kaygısında hissetsin diye uğraşıyorum. Acımasızlık gibi gelebilir ama işe yaradı.:))

Koray ERKAN 01-07-2011 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 830067)
Koray Bey,
Kutlarım sizi çok güzel bir düşünceyle hoyalara bulaştınız. Geriside ortak siparişlerle gelir artık:p
5 tane carnosa çok yer kaplayacak ama sürekli çelik alacağınız için bu sorunuda çözmüş olacaksınız. Asiye' nin kızının görevi çok hoşuma gitti doğrusu. Umarım herşey gönlünüzce olur.

Sayın missmenas

Beş adet hoya için yer ayarlayabilirim sanırım sabah güneşi gören büyük bir mutfak var hepsini duvar dibine sıralarım artık. Çiçek açamsada çok fazla kişiye çelik göndermek amacım, çünkü insanlar çiçeği görüp çelik arayışına giriyor, çelik bulşamayıncada hevesleri yok oluyor, vaz geçiyor. Bana geldiği gibi diğer talep edenlere de çelik ulaştırabilirsek yakında forum çiçek fotograğları ile dolacak. Umarım her şey gönlümüzce olur.

elifsirin 02-07-2011 09:06

1 Eklenti(ler)
Hoyam mis gibi :D

aygün 02-07-2011 11:03

Ne yalan söyliyim, bu hoyaların çiçeklendiğini gördükçe kıskanıyorum.

Çiçek açtırmanın belli bir formülü var mıdır? Paylaşırsanız cidden çok memnun olacağım.
Benimkiler çok mu nazlı, anlayamadım:(

Yusuf Yalçın 08-07-2011 19:16

bende yeni katıldım elimde hoya var ama daha yeni çelik 3 hafta kadar oldu hala filiz yok nedendir bilmiyorum bir şeyler yanlış gidiyor sanırım sağlıcakla kalın

Hatice Tarhan 08-07-2011 19:39

Yanlış giden bir şey yok Yusuf bey hoya yetiştirmenin bir numaralı kuralı SABIR..
Kesinlikle köklenme oldumu diye, merak edip çıkartıp bakmayın köklerine,bir yıldan sonra köklenen hoya var ben de helede bir hoya keri var bir buçuk yıl oldu hala bekliyorum.

alperfect 08-07-2011 20:02

1 Eklenti(ler)
Sn missmenasın gönderdiği hoyamda oluşan uzantının ne olduğunu merak ediyorum

Okyanusgözlü 08-07-2011 20:27

yaprak çıkarmak için önce bir uzantı oluşturuyor daha sonra onu yapraklarla dolduruyor.... sabredin :))

agozce 08-07-2011 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 833509)

Bu çiçek sapı bence. Çok sanslısınız. Yıllarca beklemeden kurtuldunuz..:))

Fatih 09-07-2011 00:25

Bu uzantı bana sürgün gibi geldi.Bir destek ekleyin saksıya ki sarılsın.Yoksa ucu zarar görürse biraz daha beklersiniz sürgün versin diye.

alperfect 11-07-2011 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 833509)

O uzantı bugün kenardaki çeliğe dokundu iki yanında da iki yaprakçık var sanki kollarını uzatmış gibi yarın çekebilirsem eklerim

missmenas 12-07-2011 02:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 834735)
O uzantı bugün kenardaki çeliğe dokundu iki yanında da iki yaprakçık var sanki kollarını uzatmış gibi yarın çekebilirsem eklerim

Sayın Alperfect,
tam emin olamamıştım, ama kesin sürgün demiştim.:D
Sürgün uzantısıydı o.
Darısı çiçeklerine artık, o mutlu haberide alırız inşallah.

Yusuf Yalçın 12-07-2011 13:26

3 Eklenti(ler)
benim hoyalarımda bunlar çıkan uzantı sanırım sürgün çok beklememe gerek kalmadı dikim şeklimde resimlerin içinde uzaktan çekilen acaba çeliği sürgün yerinin 1cm kadar üzerinden kesmeli miyim yoksa böylemi kalsın bu işte uzman olanlar bir yardımcı olursa sevinirim. :D

maki01 12-07-2011 15:32

Sayın Yusuf Yalçın,

Uzman değilim ancak şimdilik kesmemenizi öneririm. Yanlış görmüyorsam sürgün yapraksız olan çeliğinize ait. Hala yeşil duruyor ve çeliğinizde fotosentezi sağlayacak yaprak yok. O bölge de fotosenteze katkıda bulunuyor olmalı ki çeliğiniz sürgün vermiş.

Sürgün yapraklı çelikteyse yine dokunmayım derim :)

akca86 12-07-2011 22:47

Birşey soracağım güneş ışığı isteyen bir bitki olduguna göre bahçe içerisinde yetiştirilirse bir zarar görmez heralde değil mi? :)

Yusuf Yalçın 13-07-2011 11:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 835001)
Sayın Yusuf Yalçın,

Uzman değilim ancak şimdilik kesmemenizi öneririm. Yanlış görmüyorsam sürgün yapraksız olan çeliğinize ait. Hala yeşil duruyor ve çeliğinizde fotosentezi sağlayacak yaprak yok. O bölge de fotosenteze kakıda bulunuyor olmalı ki çeliğiniz sürgün vermiş.

Sürgün yapraklı çelikteyse yine dokunmayım derim :)

bence de haklısınız hiç böyle düşünmemiştim besin gelmeyince ölecektir biraz daha durması daha iyi olur

missmenas 13-07-2011 12:02

Yusuf bey,
Resimde gördüğüm kadariylen her iki çeliktede yaprak var. 3 yapraklı olanında yeni yaprak oluşumları var. Yakın bir zamanda yaprak çıkan yerde sürgün uzamaya başlayacaktır. Saksı boyutunuda güzel seçmişsiniz. Saksı harcınız biraz zayıf toprak drenajını biraz artırmanız gerekebilir. Bunuda forumda hoyalar için toprak hazırlamayla ilgili birçok yazı var faydalanabilirsiniz.
Şimdilik hiç dokunmamanızı öneririm. Gelecek bahara bu eksiğinizide tamamladınızmı güzel albenili bir hoya carnosanız olacaktır .

missmenas 13-07-2011 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akca86 (Mesaj 835177)
Birşey soracağım güneş ışığı isteyen bir bitki olduguna göre bahçe içerisinde yetiştirilirse bir zarar görmez heralde değil mi? :)

Sayın akça86,
Yaz aylarında bahçede gölgeli rüzgar almayan bir yere hoyanızı yerleştirebilirsiniz. Hava sıcaklarının 10 derecenin altına düşmeye başlayınca içeri alınması gerekiyor. Eksi derecelerde hoyanızı kaybedersiniz.
Geçici bir çözümdür bahçe hoyalar için.

Yusuf Yalçın 14-07-2011 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 835949)
Yusuf bey,
Resimde gördüğüm kadariylen her iki çeliktede yaprak var. 3 yapraklı olanında yeni yaprak oluşumları var. Yakın bir zamanda yaprak çıkan yerde sürgün uzamaya başlayacaktır. Saksı boyutunuda güzel seçmişsiniz. Saksı harcınız biraz zayıf toprak drenajını biraz artırmanız gerekebilir. Bunuda forumda hoyalar için toprak hazırlamayla ilgili birçok yazı var faydalanabilirsiniz.
Şimdilik hiç dokunmamanızı öneririm. Gelecek bahara bu eksiğinizide tamamladınızmı güzel albenili bir hoya carnosanız olacaktır .

teşekkür ederim daha önce hiç bu bitki ile uğraşmadım biraz acemiyim :) (aslına bakarsanız çok acemiyim hiç bir şey bilmiyorum)

dün hoyama bakarken aklıma bir şey geldi faydası olur mu bilmiyorum acaba bir bambu alsam canlı hoyayı bambuya sardırsam gelişimde bir farklılık olur mu nede olsa bir sarılıcı ve besini bir kısmını başka bitkilerden sağlıyor erken çiçeklenme de gösterme şansımı olabilir sanırım

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025