agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

Dilek Sarıkaya 25-07-2012 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 1002066)
Sayın Dilek Sarıkaya ;

Kök çürüklüğü olabilir. Bitkinizi kaybedersizin, uç kısımdan sağlıklı bir çelik alın ve köklendirip derhal dikin ve gölge aydınlık bir yerde bakıma alın. Mevsimine falan bakmayın, ne kurtarırsanız kardır.

Aldığınız çelik tutarsa yetiştirme aşamasında çok sulamayın, mum çiçekleri susuzluğu severler. Abartmadan susuz bırakın çok memnun olur.:cool:

Sayın bozo.o6o6; bilgileriniz için teşekkür ederim. Daha önce hiç çelik almadım. acaba resim üzerinde gösterebilir misiniz?

bozo.0606 25-07-2012 14:59

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dilek Sarıkaya (Mesaj 1002138)
Sayın bozo.o6o6; bilgileriniz için teşekkür ederim. Daha önce hiç çelik almadım. acaba resim üzerinde gösterebilir misiniz?

Böyle şeyleri çok beceremem ama denemeye çalıştım. İşaretlediğim yerden ya da az altından kesin, yaprak sapları da toprağa gömülecek şekilde dikin. Gölgeli serin bir yerde 20-30 gün beklesin az az sulayın..

Köklendirile de bilinir. Köklendirmek için içi karanlık bir kap kullanın, içerisine ışık almasın. Köklendirme suyunu iki günde bir değiştirin..

Kolay gelsin ..:cool:

maki01 25-07-2012 15:02

Sayın sakdag,

Hoyanıza nasıl bir bakım uyguladığınızla ilgili bilgi olmadığı için yorum yapmak zor. Besin ve ışık eksikliği olabilir ya da yeni yeni gelişen kökler şimdilik bitkinin tamamını beslemede yetersiz kalıyordur.

Yeşil yapraklı bitkiler için üretilen gübre vererek hoyanıza destek olabilirsiniz.

aydam 26-07-2012 22:45

hoya köşesi :) daha 3 çok gençler acmalarını beklıyorum

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...ri/27748-4.htm

zalikus 29-07-2012 18:40

Merhaba, iki yıl kadar önce annemin teyzesinden 3 tane mum çiçeği çelik alıp diktik annemle. Üçü de büyüdü aynı saksıdalar. Ancak yazılanlardan öğrendiğim kadarıyla saksı biraz büyük olmuş. Bir de bir tanesinin yaprakları sarardı. Balkonda duruyor ve sabah 9'dan öğleden sonra 2-2:30'a kadar güneş alıyor. Fazla su vermiyorum (yani iki sulama arası toprağın kurumasına izin veriyorum) ve de çok düzenli olmasa da su fısfıslıyorum. Yaprakların sararması konusunda ne yapabilirim? İçeri ışık alan bir yere almam gerekir mi?

missmenas 29-07-2012 20:57

Sevgili zalikus,
çok fazla güneş alıyor olması nedeniyle yapraklarda sararmalar meydana gelebiliyor.
Yaz aylarında direk gün ışığı almasına mani olmak gerekiyor. Tül perde arkasından süzülen gün ışığı alması yeterli olacaktır.
İçeriye bol aydınlık bir yere yerleştirmenizi veya yine balkonda daha gölge bir yere tavsiye ederim. Çiçeklerini görebilmeniz içinde saksısının küçük olması gerekiyor.

zalikus 30-07-2012 11:30

Sevgili missmenas, içeriye almam sanırım daha uygun olacak. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Peki sararan yaprakları düzelir mi öyle bir ihtimal var mı? Çünkü 3 ayrı kök var bir tanesinin bütün yaprakları sarardı.

missmenas 30-07-2012 16:24

Sevgili zalikus,
sarararan yaprakları düzelmez maalesef. Yeni çıkartacağı yapraklar en azından yeşil olarak kalır ve zamanla sararan yapraklarıda dökülür veya siz kesip atabilirsiniz, bu işlemi yaparkende beklemeniz gerekiyor yeni yeşil yapraklarının çıkmasını.

nazperver 05-08-2012 11:08

Merhaba arkadaşlar,
2 take mum çiçeği almıştım daha bir büyüme yok ama birtanesi uzun bir dal uzattı sanırım çiçek çıkartacağı dal :D ama bir hareket yok. kitaplığn üzerine koymuştum 50 cm falan uzadı o dal duvara çarpıyor. sürekli yönünü değiştiriyor. acaba daha alçak bir yere mi alsam? yoksa yerini sevdi hiç dokunmayayım mı?
bu arada çiçeklenince sulamayı arttırın deniyor şimdiden arttırmam mı lazım yoksa çiçeklenmesini mi bekleyeyim?
bilgilendirirseniz çok sevinirim

yeşillim 05-08-2012 11:23

Sayın nazperver, görsel mümkün mü? Mum çiçeği derken carnosa diye algıladım
türünü ve bitkinin kaç yaşında olduğunu öğrenebilir miyim?

Yeriniz uygunsa pencere önü yapraklarında yanma olmaksızın güneş veya bol ışık almasını öneririm.

Suyunu artırma bitkinin isteğine bağlıdır. Buna da toprak karışımı, ortam etkilidir. Gelişme var ve iyi gidiyor bana göre artırmayın. Tomurcuk irileşince suyunu fazla olmamak şartıyla artırabilirsiniz. Yine de iki sulama arası toprak kurusun derim.

bay tömürcek 08-08-2012 16:27

2 Eklenti(ler)
Eklenti 324261

Eklenti 324262
İşte benim mum çiçeğim :) Buradan Fatih arkadaşıma teşekkür ediyorum.

kelebek çalısı 09-08-2012 12:36

2 Eklenti(ler)
Sn. üye arkadaşlarım merhaba,

Hoya bitkisi ile bilgim forum sayfalarında zaman zaman gözlemlediğim, sizlerin paylaşımlarını denk geldikçe göz ucu ile incelememle sınırlı. Göz ucu ile diyorum, açıkçası hiç çevremde rastlamadığım, tanımadığım bu bitkiye hep uzak kaldım. Ta ki dün her zaman gittiğim bir yetiştirme serası ve aynı zamanda çok güzel peyzajlı bahçeleri olan çiçekçime gidene kadar.

Bahçede bir çok sarmaşığın bir arada çardağa sarılı olduğu alanda birden gözüme forumdan tanıdık gelen bu minik hoya takıldı. Algıda seçicilik bu işte dedim. Forumda tanıdığım bu çiçeği daha önce görsem yanından geçip gidebilirdim.

Acaba şu fotoğrafladığım tomurcuk oluşumu mudur? Eğer bunlar tomurcuk ise ne kadar zaman sonra açarlar tahminen? Gidip yeniden fotoğraflamak ve eğer satışı varsa edinmek isterim.

Eklenti 324450

Eklenti 324451

Bu konuda bilgi ve yönlendirmenizi rica ediyorum. Eğer satışı yoksa bu bitkiden çelik rica etsem bilmiyorum verirler mi, ayrıca çelik ile yaşama tutunabilir mi?

Teşekkür ederim.

bozo.0606 09-08-2012 13:25

Sayın Kelebek Çalısı ;

kesinlikle bir hoya carnosa çiçek tomurcuğu, ne zaman açağagını ustaları daha iyi bilirler ancak güzelliğiyle herkesi kendine çekiverir. çiçekçinize sorun satışını ya da çeliğini kesinlikle bu bitkiden edinin diye tavsiye ederim..

a.ayberk 09-08-2012 13:28

Herkese merhaba... Tayland' dan getirttiğim hoya javanica (multiflora)1.5 aylık olmasına rağmen çiçek açmaya uğraşıyor. Kolay yetişen bir tür olduğunu biliyordum ancak bu kadar arsız olduğunu düşünmemiştim. Sanırım bayramdan sonra diğer hoyalarımla beraber ayrı bir başlık altında sizlere sunabileceğim.

Şimdi gelelim derdime; daha önce bazı üyelerin hoyalarının tohum verdiğini görmüş bunun üzerine o sırada bol bol çiçekleri olan Hoya Carnosayı suluboya fırçası ile taciz ederek ve 1-2 hafta balkonda bırakarak doğal yoldan tohum vermesini sağlamaya çalışmış ancak başarılı olamamıştım.

Acaba hoyaları tohum veren arkadaşlar özel bir işlem yaptılar mı? Ya da hoyaların tohum vermesi için yapılması gerekenleri bilen var mıdır?

Nedense tohumdan yetiştirdiğim bitkilerimi çelik ya da köklü olarak aldıklarımdan daha fazla seviyorum. Becerebilirsem çiçek açmak üzere olan hoya javanica nın tohumlarını elde etmek istiyorum.

elek 09-08-2012 17:18

Sevgili Kelebek Çalısı ilk resimdekinin eli kulağında, 2. için 2 ya da 3 hafta lazım. İklime gore de degisiklik olabilir tabii... En iyisi telefon etmelerini rica etmeniz bence :)

güldeste- 11-08-2012 01:04

2 Eklenti(ler)
Mum çiçeğimiz çiçeklerini dökmüştü bir süre önce... yine neşelendiler :)

rozkan 13-08-2012 15:16

Benimkilerde tekrar çiçek açmaya başladı. Normali nedir acaba?

arzu_ 13-08-2012 20:52

2 Eklenti(ler)
Hoyamın son hali :)) #5711Bu mesajdaki resimde ilk günü idi. Sevgili Manolya ya tekrar teşekkür ediyorum :)
Son 2 yaprağı şekil değişikliğine uğrasa da mutluluğumu gölgeleyemiyor:)

yeşillim 14-08-2012 01:26

Sevgili arzu, deforme olan yapraklardan sonra çıkanlar normale dönerler. En ufak bir darbe, bir temas sonucu bile yeni çıkan minik yapraklarda şekil bozukluğu olarak gösterebiliyor!. Zaten hoyalarda zaman zaman, karşılaşılaşılabiliyor yaprak şekil bozukluğu!

Herşey normal seyrinde sağlıklı carnosa'nız. Çiçeğini tez zamanda görmeniz dileğimle...

güldeste- 14-08-2012 01:27

2 Eklenti(ler)
Sahur hazırlığı için mutfağa gitmeden önce büyütmeye çalıştığım küçük mum çiçeğimi üretmek için çimlendirdiğim yaprağı ''sanırım biraz daha suda bekleyecek'' ekleyeyim dedim. :)

memet 14-08-2012 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rozkan (Mesaj 1008644)
Benimkilerde tekrar çiçek açmaya başladı. Normali nedir acaba?

Benimki dördüncü defa çiçekleniyor.

arıkuşu 14-08-2012 10:28

Merhaba

Benimki de 4 yıldır bende hiç çiçeğini görmedim:(

memet 14-08-2012 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi güldeste- (Mesaj 1008800)
Sahur hazırlığı için mutfağa gitmeden önce büyütmeye çalıştığım küçük mum çiçeğimi üretmek için çimlendirdiğim yaprağı ''sanırım biraz daha suda bekleyecek'' ekleyeyim dedim. :)

Yapraktan çoğaltma çok iyi sonuçlar vermiyor .

selis 14-08-2012 11:57

2 Eklenti(ler)
Hoyalara karşı hiç ilgim yokken, Memet Bey'in toplantıda dağıttığı çeliklerden almıştım..
Eklenti 325314

Üçü de çok sağlıklı.. Sürgün vermeseler de yaprak çıkarıyorlar.. :)
Eklenti 325315

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arıkuşu (Mesaj 1008850)
Benimki de 4 yıldır bende hiç çiçeğini görmedim:(

Forumda okuduğum kadarıyla, saksısı küçük olunca gelişimi ve çiçeklenmesi daha hızlı oluyormuş..

memet 14-08-2012 12:06

nasıl gübre veriyorsunuz?

güldeste- 14-08-2012 12:27

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1008854)
Yapraktan çoğaltma çok iyi sonuçlar vermiyor .

Benim yaptığım sadece deneme amaçlı... vermese de ağlık olsun çünkü dallardan da çoğaltmaya çalışıyorum.

yeşillim 14-08-2012 12:36

Sayın güldeste, yaprakları da dallarla beraber aynı suya koyduysanız, sık sık gözlem yapmanızı tavsiye ederim. Yaprak sapı yumuşak olmasından dolayı çürümeyle ortamda bozulma yaşayabilirsiniz! ki bu da çeliklerin çürümeden dolayı, olumsuz etkilenmesine sebep olabilir diye düşünmekteyim.

güldeste- 14-08-2012 12:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 1008898)
Sayın güldeste, yaprakları da dallarla beraber aynı suya koyduysanız, sık sık gözlem yapmanızı tavsiye ederim. Yaprak sapı yumuşak olmasından dolayı çürümeyle ortamda bozulma yaşayabilirsiniz! ki bu da çeliklerin çürümeden dolayı, olumsuz etkilenmesine sebep olabilir diye düşünmekteyim.

Sayın Yeşilim fotoğraf'da görüldüğü gibi dallar pet şişede, yapraklar arkada süt kutusu içerisinde, ayrılar yani... teşekkürler yine de hatırlattığınız için.

Sevgi Durul 15-08-2012 12:35

2 Eklenti(ler)
Açsın diye küçük saksıya geçirdiğim kocaman mum çiçeğim sararıp solmuş, canlılığını kaybetmişti. Eyvah, gitti diye üzülürken sürgünleriyle hayata yeniden merhaba dedi.:p

Eklenti 325580

Eklenti 325581

arzu_ 15-08-2012 13:00

2 Eklenti(ler)
Yeni çeliklerim:)
O kadar sabırsız ve heyecanlıyım ki şu an; eve gidip çelikleri dikmeyi beklemeden resimlerini ekliyorum:) Masamı bile toplamadan resim çekmeye koyuldum.
Sevgili Yeşillim teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025