agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

beyz66 02-10-2012 10:15

Bende şöyle bir karışım yaptım .Yorumlarınız benim için çok önemli .

Torf + orkide topragı + perlit

Çok geçirgen ve hafif bir karışım oldu .

Sİzce nasıl bir karışım olmuş. Eklemem gereken başka bir şey var mıdır ?

demircool 02-10-2012 11:01

bu mum çiçeğim 1.5 yıldır büyümüyor :((http://img706.imageshack.us/img706/2...8385351612.jpg bu yapraklar hoya carnosamıdır ??
http://desmond.imageshack.us/Himg209...pg&res=landing

maki01 02-10-2012 14:34

Sayın beyz66,

Haızrladığınız karışım Hoyalara uygun bir karışım .http://www.agaclar.net/forum/mum-cic...tm#post1025441 başlığında daha detay bilgi edinmeniz mümkün.

maki01 02-10-2012 14:38

Sayın demircool,

Uzun çelik ve büyük saksıda sürgün vermesi daha uzun bir zamana yayılıyor.

Çeliğin en fazla 3 boğumdan oluşması ve 2-3 yaprak bırakarak diğer yaprakların kesilmesi ve küçük saksı ile çok daha kısa sürede sürgün görebiliriz.

Hoya Carnosanız çok sağlıklı olduğuna göre çok yakında sürgün verir diye düşünüyorum. Daha fazla ışık ve besin takviyesi bu süreci hızlandırabilir.

demircool 02-10-2012 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1026178)
Sayın demircool,

Uzun çelik ve büyük saksıda sürgün vermesi daha uzun bir zamana yayılıyor.

Çeliğin en fazla 3 boğumdan oluşması ve 2-3 yaprak bırakarak diğer yaprakların kesilmesi ve küçük saksı ile çok daha kısa sürede sürgün görebiliriz.

Hoya Carnosanız çok sağlıklı olduğuna göre çok yakında sürgün verir diye düşünüyorum. Daha fazla ışık ve besin takviyesi bu süreci hızlandırabilir.

sn maki01 alttaki yaprakların 2 tanesi ve üstteki yaprakların tamamı yeni dikince cıkmıstı çeliğim o kadar degildi yani ama şuanda uzun zamandır gelişmiyor.
alttaki yapraklardamı carnosa türü?

elek 02-10-2012 19:41

Sayın demircool, bazen böyle oluyor; uzuuuun uykuya yatıyorlar. Ortamdaki değişiklikler tetikliyor bunu sanırım; ama tam olarak neden kaynaklanıyor bilmek mümkün değil. Yer değişikliği yaptınız mı, sulama düzeni değiştirdiniz mi, evde kapı-cam açık mı vs. bir gözden geçirin. Bir de deneyimlerimden yola çıkarak; bu uyuma döneminin çelikle alakalı bir durum olabileceğini düşünüyorum (bu şekilde büyümeyen 2 senelik carnosam vardı, aynı yerden bir sene sonra gelen carnosa da aynıydı...)

Bitkinin genel görünümü gayet sağlıklı. Belki biraz daha fazla ışık alan bir yer olabilir, fotoğraftan kaynaklanan birşey yoksa yapraklarının rengi çok koyu geldi bana. Bunun harici sabırla bakmaya devam, bir gün mutlaka uyanacak.

maki01 02-10-2012 19:43

Yapraklarda Carnosa'ya benziyor sayın demircool.

Yapraktan Hoya yetiştirmek mümkün olabiliyor, sürgün veriyor , ancak çiçek vermeyeceği söyleniyor.

demircool 02-10-2012 22:34

merhaba elek..yerini değiştirdim evet bir ay önce ama ondan öncede büyümüyodu yani.napsam kessemmi büyüyen yerini acaba ?

elek 03-10-2012 21:03

Kesmeden evvel şöyle yakıcı güneş almayan bir camın tam önüne yerleştirseniz ve bir süre de (en az 4 hafta mesela) burada gözlemleseniz? Olmadı ben büyük carnosamdan çelik paylaşımı yapacağım, sürgünlerin tamamen yaprak dolmasını bekliyorum şimdi, ki daha fazla çelik olsun. Size de o zaman yollarım olur mu :rolleyes:

demircool 05-10-2012 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 1026863)
Kesmeden evvel şöyle yakıcı güneş almayan bir camın tam önüne yerleştirseniz ve bir süre de (en az 4 hafta mesela) burada gözlemleseniz? Olmadı ben büyük carnosamdan çelik paylaşımı yapacağım, sürgünlerin tamamen yaprak dolmasını bekliyorum şimdi, ki daha fazla çelik olsun. Size de o zaman yollarım olur mu :rolleyes:

Çok teşekkür ediyorum ilginiz için.Bu hoyamın benim için değeri oldukça yüksek.Ananem ölümünden önce dikmişti bu mum çiçeğini benim için.Onu asla kaybetmek istemiyorum...annemde 20 yıllık hoya var çeliğe ihtiyacım yok fakat maksat bu elimdeki kıymetli çiçeğimi yaşatabilmek..teşekkürler yeniden

farpali 06-10-2012 16:27

Mum Çiçeğim

1 Eklenti(ler)
5 aydır benimle ama bu kadar adıyla müstesna "mum" gibi öylece duruyor, ne bir ekstra sürgün, ne bir çiçek...Sanırsınız yapay çiçek..Neden acaba ? Kendini küstüm çiçeği mi sanıyor,,;) bir fikri olan varmı acaba:confused:

whiteman2001 12-10-2012 08:35

1 Eklenti(ler)
Benim mum çiçeği sanırım sıcağı çok seviyor . günlük suladığım halde bir senede 7 çiçek verdi . pencere kenarında öğleden sonraki güneşi görüyor . Bir senede nerdeyse pencereyi kapladı . Balınında umarım zararı yoktur . O kadar güzel ki nerdeyse çiçeği ile yiyecem :D

heva 12-10-2012 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi whiteman2001 (Mesaj 1030827)
Benim mum çiçeği sanırım sıcağı çok seviyor . günlük suladığım halde bir senede 7 çiçek verdi . pencere kenarında öğleden sonraki güneşi görüyor . Bir senede nerdeyse pencereyi kapladı . Balınında umarım zararı yoktur . O kadar güzel ki nerdeyse çiçeği ile yiyecem :D

maşallah çok beğendim çiçeğinizi günlük suluyorsunuz demek,çok su sevmediğini düşünüyordum demek ki yanlış düşünüyormuşum

Selçuk Boz 17-10-2012 02:00

Forumdan edindiğim mum çiçeğimin son hali

2 Eklenti(ler)
Bu sene Mart ya da Nisan ayında, tam olarak hatırlayamamakla birlikte sanırım sn. abucuburs'un gönderdiği mum çiçeğinin ilk ve son halini paylaşmak istedim.

İlk geldiği zaman:Eklenti 339191Son Hali:Eklenti 339192

Yerini sevdi. Devamlı yukarıya doğru büyümek istiyor. Seneye çiçeklerini de göreceğimi umuyorum.

Tura 17-10-2012 07:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi farpali (Mesaj 1028003)
5 aydır benimle ama bu kadar adıyla müstesna "mum" gibi öylece duruyor, ne bir ekstra sürgün, ne bir çiçek...Sanırsınız yapay çiçek..Neden acaba ?

Misafirliği bitmemiş daha. :)

Cezalandırın...yerini değiştirin.

heva 18-10-2012 20:01

pazardan aldığım mum çiçeğim büyümeye başladı çiçek coşturan veriyorum tüm çiçekli bitkilerime verdiğim gibi
gülsen ablamdan gelen çeliklerimi de köklendirip diktim onlar da inşallah yerlerine alışıp büyürler

Selçuk Boz 18-10-2012 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi demircool (Mesaj 1033342)
Selçuk boz ne kadar büyümüş öyle maşallah :)

Sayın demircool, bitkimi beğendiğinize sevindim.

Sizin mum çiçeğiniz de çok sağlıklı görünüyor. Naçizane tavsiyem, büyümesi için sadece sabırlı olun derim.

Anladığım kadarıyla, bu bitki önce kök çalışması yapıyor, sonra dallanmaya başlıyor. Benimki de, son bir-bir buçuk ayda dallanmaya ve yapraklanmaya başladı.

aydingunel 20-10-2012 10:32

Hoya gelişimi

1 Eklenti(ler)
3 hafta önce Bauhaus'dan hoya aldım. Yuvarlak çembere sarılmış vaziyette dört kök var saksıda. Önceki gün fark ettim ki hoyam beş-altı yerinden filizlenmiş, çok sevindim. İki ayrı iple tavana bağlantı yaptım, bakalım sarılıp çıkacak mı?

nrş 23-10-2012 08:18

Selamlar , herkesin mübarek kurban bayramını kutlarım...;
mum çiçeği konusunda daha önce bir mesaj yazmıştım ve uzun zamandır foruma girmiyordumMaşallah konu ne uzamış!:)
Ben birkaç gün önce Hollanda'ya giden bir arkadaşa sipariş vermiştim ama garibim bulamadı herhalde bana lale soğanı getirmiş.:)))
Bir ara mum çiçeği siparişi vardı hala mevcut mu böyle bir çalışma?

Ayrıca bir sorum olacak ? iki veya üç çeliği bir saksıya diksek bunlar biribirini aşılar mı?
Evde bir iki yerden ayrı ayrı aldığım mum çiçekleri vardı. Bir şekilde çelik almak zorunda kaldım. Ama saksı sayım yetersiz olduğundan bazılarını bir saksıya diktim . Sonuç olarak bunların kökleri kaynaşır tek bitki mi olur yoksa ayrı ayrı bitkiler halinde mi büyürler?

maki01 01-11-2012 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nrş (Mesaj 1036568)
Ayrıca bir sorum olacak ? iki veya üç çeliği bir saksıya diksek bunlar biribirini aşılar mı?
Evde bir iki yerden ayrı ayrı aldığım mum çiçekleri vardı. Bir şekilde çelik almak zorunda kaldım. Ama saksı sayım yetersiz olduğundan bazılarını bir saksıya diktim . Sonuç olarak bunların kökleri kaynaşır tek bitki mi olur yoksa ayrı ayrı bitkiler halinde mi büyürler?

Aynı saksıya dikilen Hoya çeliklerinin türleri farklı ise, kökler aracılığıyla aşılanmaları mümkün değil. Ancak aynı anda çiçek açmaları halinde çapraz tozlaşma ile yeni bir tür ortaya çıkabilir sevgili nrş.

Ortak sipariş uzun zamandır gerçekleşmiyor, daha çok bireysel siparişler ve/veya lokal satıcılar aracılığıyla yeni türlerle buluşabiliyoruz.

nrş 02-11-2012 05:04

Sayın maki01 yanıtınız için teşekür ederim.
Belirttiğim gibi arkadaşım bu konularla ilgisi olmadığından taaa Hollanda'ya gitmişken almış lale soğanı :)
Eğer ortak sipariş platformu olursa seve seve katılmayı isterim .
Saygılarımla....

gülenmelek 09-12-2012 13:14

1 Eklenti(ler)
Yapraklardaki gariplik hakkında 2 düşüncem var :(
Bu mum çiçeğim toprakta. 2 sulamada bir, besinli su veriyorum. Ya besin fazla geldi, ya da besinli su verirken yapraklarına geldi ve yaktı. Başka sebep düşünemiyorum çünkü. Görünen sadece 2 yaprakta hasar var. :(

yeşillim 09-12-2012 13:42

Sevgili gülenmelek,
Muhtemelen yapraklara besin teması ve ardından güneş almış diye düşünmekteyim.

missmenas 09-12-2012 15:24

Sevgili Gülenmelek,
bitkiniz tamamen güneş yanığı yaşamış. Zaman içerisinde sararıp düşecektir o yaprakları Siz kendinizde dipten olmamak üzre kesip atabilirsiniz.
Arada bir fısfıs yaptığınız zaman direk gün ışığı almasını önlemeniz gerekiyor.
Gübre yanığı değil bu...
Geçmiş olsun ciddi bir zarar değil yaşamış olduğunuz olay...

maki01 09-12-2012 16:12

Sevgili gülenmelek,

Carnosanızdaki sorunu umarım sadece güneş yanığıdır ancak beyazlanmanın yeni başladığı alttaki yapraktaki görüntü bana thrips zararlısını da hatırlattı.

Farklı bir nedenle thrips zararlısını araştırırken edindiğim bilgi, thripsin yaprak damarlarındaki özsuyu emerek beslendiğini ve giderek tüm yaprağa , bitkiye yayıldığını söylüyordu.

Deneyimli bir hoya yetiştiricisi olduğunuz için thripsi de kontrol etmenizi öneririm.

gülenmelek 09-12-2012 19:44

Cevaplar için gerçekten teşekkür ediyorum. Ne desem ki ? Hani kenarlarındaki yeşillik bayağı normal, ama ortasındaki beyazlamış olan kısım sanki kağıt gibi, sert sert. Allahtan sadece 2 yaprakta var. Thrips'i bilmiyordum. Henüz böceklerle hiç bir sorunum olmadı ki. İnternetten baktım, sonra da büyüteçle yaprağa baktım, herhangi bir canlı göremedim. Takibe devam edeyim en iyisi. Umarım devamı gelmez. Gelişmesini tekrar paylaşırım. ;)

missmenas 09-12-2012 19:53

Sevgili Gülenmelek,
Tripsleri görebilmeniz için yapraklara bakmayın onlar geceleri yapraktan besleniyor. Gündüzleride kuytu yerlerde saklanıyor toprağın üst yüzeyinde veya saksı tabağında gizlenirler:p

gülenmelek 09-12-2012 20:15

Ne cahilim değil mi :( Ben de yaprakta arıyorum ;) Thrips eğer bu ise, yarın daha detaylı inceleyeyim en iyisi. Ama bana hala bir şekilde yanık gibi geliyor. (Tecrübesiz konuşuyor ;) )

maki01 10-12-2012 00:07

Evet , verdiğiniz linkteki minik canavarlar thrips oluyor. Aynı ortamda dışardan satın alınan bir menekşe bile bu sevimsiz zararlıyı evinize taşıyabilir.

Güneş ışıklarının yakıcılığını yitirdiği bugünlerde güneş yanığının olması ender rastlanabilecek bir durum. Terasımdaki Hoya Carnosam yağmurla ıslanıp ardından direkt güneş ışığı alıyor ama yaz aylarındaki gibi bir yanık oluşmuyor.

Güneş yanığından oluşan lekelerde kişisel gözlemlerime göre büyüme, genişleme olmuyor. Alttaki yaprakta beyazlama yayılmazsa son ihtimal olarak güneş yanığı akla gelebilir.

yeşillim 10-12-2012 01:23

Sevgili maki01, teşekkür ederim thrips ihtimali hiç aklımda yoktu!
Hoyalarımı şöyle bir gözden geçirdim, çok şükür ama kulağımda küpe kalsın, ne olur ne olmaz!

Sevgilerimle

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025