![]() |
Sayın Gülenmelek geçmiş olsun. Bu benim de yaşadığım bir sorundu muhtemelen güneş yanığı. Bazen arkadaşlardan birisinin belirttiği gibi gübre de böyle yakıyor yaprağı. Hele sıvı gübreyi dökerken direk temas ederse...
Ama bir musibet bin nasihatten iyidir misali ben de 'thrips' nedir bilmiyordum öğrenmiş oldum. Bir de yine bir arkadaşın belirttiği gibi dışarıdan gelen hiçbir çiçeği 'mumçiçeği'nin yanına koymayın. Gerekirse iki ayrı seranız olsun ...Yine acı bir tecrübem sonucu bu bitkinin en azılı düşmanı pamuklu bit bulaşma ihtimali oluyor. Son olarak 'mia123' nikli arkadaşım çelik bulabildin mi? Ben de bir kaç kök var; dallardan seyreltme yapmıştım ...Köklendiler. Bana haber verirsen yollayabilirim... Saygılarımla... |
Merhaba,
benimde var bu dünyalar güzeli hoya carnosa'dan, hemde 15 yaşında bir genç kız kendisi... beş yıldır benimle,daha önce kayinvalidem bakmış, bütün filizlerini kesip bağlamış bide üstüne çiçek açmıyor diye soğuk odaya atmış, zavallının hali kalmamış ki açsın. ben geldim,hemen açtım iplerle bağlamış deli bağlar gibi..saksısını değiştim,yumurta kabuğu,şekerli şu ballı su,azıcık gübre azıcık ılık banyo bolca sohbet ile çok güzel canlandı yerlere göklere sığmaz oldu,heryere dal atmaya başladı, durmadan açan o güzel çiçeklerini hiç söylemiyorum bile... kayinvalidem şimdiki halini gördükçe,ben eziyet etmişim çiçeğe demeye başladı... |
1 Eklenti(ler)
merhaba,
#5458 nolu mesajdaki mum çiçeğimin son halini paylaşmak istedim. çiçek açmaları için önerilerinizi bekliyorum. saygılarımla |
Sevgili Mozen,
Hoya carnosanız mükemmel bir gelişim sürecine girmiş çiçeklerini kısa sürede görebileceğinize inanıyorum. Pozitif gözlemim olarak saksı seçimi çok gayet mükemmel, toprak saksıları Hoyalar çok seviyor ve gelişimi plastik saksıya nazaran daha sağlıklı oluyorlar. Size tavsiyem, çemberini açmanız ve merdivene sardırmanız olacak. Çiçeklenmesi içinde alabildiğine sabah veya Akşam güneşi alan bir yönde bol aydınlık sabit bir yer edinmesini tavsiye ederim. Besin olarakta N-P-K ve artı iz elementler içeren bir gübreyi tercih ederken P oranın yüksek olan bir gübre seçiminde bulunabilirsiniz çiçeklenmeye teşvik eder. evde enzim hazırlayabilirsiniz, birçok arkadaşımızın enzim çalışmaları vardır gözden geçirebilirsiniz veya haşlanmış yumurta suyu ve sebze sularını değerlendirebilirsiniz. 4 ayda bir yarasa gübresi ve 1 tatlı kaşığı bal sulandırıp verebilirsiniz. Tez zamanda çiçek açmasını Dilerim. Başarınızı ve saksı seçiminizi kutluyorum. |
sayın missmenas,
önerilerinizi yerine getireceğimden emin olabilirsiniz. ayrıca övgüleriniz için de çok teşekkür ederim. daha önce size yazdığım gibi bu çeliklerden birisinin kaynağı sayın pembegül aracılıyla sizsiniz. hali hazırda üç çelik aynı saksıda, merdivene alırken çelikleri ayırmalı mıyım? |
Sevgili Mozen,
merdivene tırmandırmaya karar verdiyseniz. Çelikleri ayırmanıza gerek yok hem saksıda kök yapısı sıkışınca daha çabuk çiçeğe geçer. Sadece çemberden açmanız gerekecek. Yardım almanızı öneririm, tek başına açarken çok zor oluyor. İlk zamanlar merdivene alışıncaya kadar devirilmesin merdiveni, ben çok devirmiştim ev süpürürken mesela:D Canım Asiyem benim ne eziyetlere katlandı ve Size kadar ulaştı yavruları... ilk çiçeklerinden sonra saksıyı biraz büyütebilirsiniz. merdivende önemli bir konuda, en üst çitada tam duvara yaslanacağı yerde T şeklinde arkasına destek yapmanızı öneririm. Böylece duvarla raf arasındaki boşluktan uzayan dalları arkasından aşağı sarkıtabilirsiniz. Tırmanma sürecinde sürgünlere yol gösterebilirsiniz görüntüsü güzel olur. Merdivenin uzunluk çitalarını 3 veya 4 tane olması daha sağlıklı oluyor Ara çitalarınıda seyrek yapabilirsiniz. Yüksekliği istediğiniz oranda yapabilirsiniz, koyacağınız sabit yerleri gözöününde bulundurmalısınız çünki. Yaz ve Kış olmak üzre 2 yer sahiplenebilir Kışın Güney Yazın Doğu veya Batı cephesi uygundur. Yaz aylarında çok güneş alamayan balkonada transfer edebilirsiniz. 3 ayda bir banyo yaptırtırsanız çok hoşlanır bundan... Dilerim bolbol çiçekleri olur Kokusuyla gönlünüzü ailecek okşayacaktır. Kolay gelsin diyorum, Son şeklini görmek isterim merdivende. |
bizimde balkonda mum çiçeğimiz var.(güneyde bahçede güneş altında bile oluyor)
|
Mum çiçeği yetiştirecek olanlara tavsiye saksı içine (toprak üstüne serperek) 2 çay kaşığı
Yarasa Gübresi kullanın sonucunu 5-10 gün içinde göreceksiniz ve inanamayacaksınız.. |
Merhaba. Eşimle beraber mum çiçeğine heves sardık, araştırdık ve çevremizde bulamadığımız için internet üzerinden satın aldık ve bu gün evin yeni üyesi evimize ulaştı. Ancak yapraklarında sararmalar ve küf gibi beneklenmeler var. Aynı zamanda kargoda da muhtemelen saksısı kırılmış ve toprak seviyesi az. Sizce saksısını değiştirmeli miyiz hemen yoksa yerine alışana kadar bekleyelim mi? Birde bu hasta yapraklar için ne yapabiliriz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Resimlerini hastalıklar kısmına eklemiştim oradan görebilirsiniz.http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/2128-4.htm
|
merhaba,hoyayı sardırma teknikleri paylaşır mısınız.
|
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/21987.htm başlığımız var ancak bilgi paylaşımı pek olmamış sevgili gülağacı.
Ancak başlıkda sık sık karşımıza çıkan farklı şekillerde tasarlanmış bambu çubuklar , kalın elektrik kabloları ve gelenesek olarak kullanılan ip çıkıyor. Her üçünü de kullanıyorum. Bitki sarılıcı ise yanına koyduğumuz her malzemeye tutunup sarılıyor. Ancak U şeklindeki iki bambu çubuktan elde edilen malzemede zaman zaman açan çiçekler iç tarafa denk gelmişse seyretmek, gelişmesini izlemek zor oluyor. En güzel görüntü bence sevgili pembegül'ün de kullandığı gibi bambu ile başlayan ipe sardırma olmalı :) http://www.agaclar.net/forum/attachm...502_161708.jpg Bu da benim U şeklindeki iki bambunun çaprazlasından oluşan desteğe sarıl hoyam. Çiçekler iç tarafta açınca görmek zor oluyor. Yer kısıtı varsa güzel bir uygulama... http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-img_1496.jpg |
Ben henüz uygulamadım ama ağaç dalına sardırılabilir.Çıtalar yerine ,hem daha doğal görünür.Uzadıkça budamak ayrı bir çözüm.Yüksek bir yere koyup aşağı doğru da uzatılabilir.
|
Alıntı:
|
Selamünaleyküm sevgili hoyacılar,
Bugün aranıza katıldım ve kıskanarak okudum yazlarınızı. Resimelere bayıldım. Zaten bugün bir arkadaşım köküyle verdi bu çiçeği ve "Mum çiçeği bu hayatım öyle güzel kokuyo ki. Annem dikti ama acmıyor bende, sende merak sarmışsın bu ara. Al senin olsun, benden hatıra" dedi. Nasıl mutlu oldum anlatamam ama sabah uyandığım gibi dikicem menekşe saksısından azcık büyük bir saksım var ona dikiceğim. Yazılarınızı baya okudum küçük saksı olsun diyorsunuz. Bakalım nasıl olacak. Daha yeni başladım bu işlere. Eşim éyazık olcak çiçekler hep kuruyacak" diyor. Ben de inatla üstüne düşüyorum bu ara, bakalım başarabilecek miyim? Evime ilk komşum verdi çiçek sonra bir menekşe, 2 gün öncede difanbahya diye bir çiçek aldım. Çok merak ediyorum, nasıl olcaklar? Umarım küstürmem kendime. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler |
Aramıza hoşgeldin g.özmen. Hoya dayanıklı bir çiçek, öldürmek için özel bir gayret sarfetmen gerekir.:p Hoya biraz ihmal edilmeyi seviyor.Fazla ilgilenip şımartma.Bunların yanında toprağın geçirgen olması da en önemlisi.Hadi hayırlı olsun.
|
Alıntı:
Bu hoya sayfalarına hiç girip gezmemiştim.Şimdi gezipte sizin mum çiçeğini görünce taaa çocukluğuma götürdü. 6-7 yaşalrıma kadar eski tip ahşap evimiz vardı,bende Adanalıyım bu arada.Tahta merdivenin başında ince koridor şeklinde tahta veranda uzanırdı. 1,5 metre yukarıya ve yanına doğru 2metre falan uzunluğunda mumçiçeğimiz sarmalanır ve uzanırdı.Çiçeklendiğinde nasıl güzel görüntüler sergilenirdi hatırlıyorum. Hoya sayfalarını gezipte hoyaseverlerin bir dal yetiştirme mücadelesini okuyunca anladım ki canım annemin mum çiçeği nasılda kıymetliymiş meğerse. Sizlerede gönlünüze göre yetişmek kısmet olsun ,görüntüsü harika .... Sevgiler ,selamlar... |
1 Eklenti(ler)
Bu da benim mum çiçeğim yaklaşık 2 ay oldu evime geleli :) geldikten sonra hemen faaliyete geçti ve 2 yaprak verdi :)
|
1 Eklenti(ler)
Gövdesinden yaprak verdi
|
1 Eklenti(ler)
Uç kısmından bir görünüm daha . Acaba çiçeklenmesi için minimum kaç santim olmalı? Şu an iki karış uzunluğunda miniğim :)
|
ben yaklaşık 2 yıl önce missmenas sevgili Hatice Hanım aracılığıyla asiye ye ve hoya kerri ye sahip oldum ama yoğun iş temposundan açıkçası pek fazla ilgilenemedim.özen gösteremedim.çok hızlı büyüdüler asiyenin boyu 2 metreyi geçti hiç budamadım kerri ise 1 metre kadar var yok. çok güzel büyüdüler fakat henüz çiçek göremedim. ballı suyu hiç denemedim ama yumurta suyunu hiç eksik etmiyorum. yarasa gübresi bitti :( nereden temin edebilirim?? ekstra ne yapabilirim?????? artık bende çiçek görmek istiyorum
|
Merhabalar
Ben yeni üyeyim aslında epeyce zamandır mum çiçeği hevesim başladıktan sonra bu sitede geziniyorum.Bende bir mum çiçeği sahibi olmayı çok istiyorum şu anda yoğun çaba içerisinde mum çiçeği aramaktayım.Yarasa gübresinden bahsetmişsiniz bende yarasa gübresi siparişi verdim fakat nasıl kullanılağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
|
Yarasa gübresi nereden aldınız bilmiyorum ama satıcının kullanım aralıkları ve miktar konusunda size bilgi vermesi lazım eyüpali.
Çok yakın bir tarihte sonuçlanan çelik paylaşımını malesef kaçırmışsınız. Yine de Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünü takip etmenizi öneririm. Kurallarımız gereği çelik ya da tohum, fide paylaşım ve taleplerimizi sadece ilgili bölüme yazıyoruz :) |
Alıntı:
Çiçek için, - Küçük saksı - Isı ve ışık - Besin çok önemli. Bunları sağlamamıza rağmen süre bazen çok uzayabiliyor. Uluslararası hoya sitelerinde, çelik alınan anaç bitkinin daha önce çiçek vermiş olmasının da önemli olduğunu yazıyor. |
Alıntı:
Toprak, Gübre, Gıda, Malzeme, Basılı Yayın, Tarla, Bağ, Bahçe, Arazi vb. Satış - agaclar.net başlığında yarasa gübresi satışı yapan arkadaşlarımız var. |
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Mum çiçeğini ben de buradan tanıyıp sevmiştim. Sonbaharda Fatih arkadaşımız,sağolsun, 3 tane çelik göndermişti. Ben de markette gördüğüm bir Hoya carnosayı almıştım. Son 2-3 aydır çembere sarılı hoyam sürekli yaprak ve sürgün veriyor. Minik çelikler de son haftalarda yavaş yavaş gelişmeye başladı. Henüz çiçek tomurcukları yok. Önümüzdeki günlerde solucan gübresi vermeyi planlıyorum. 1 salkım bile olsa çiçeklerini görmeyi öyle çok istiyorum ki. İlk fotoğraf çeliklerimin ilk halleri. |
2 Eklenti(ler)
ilk kez mum cicegi yetiştircem siteden sağolsun bir arkadasım gönderdi resimlere bakar mısınız olmusmu 2 gün beklettim suda sonra ektim.olmamıssa tekrar deneyim.
|
Hoya çeliğinin köke çalışabilmesi için yaprak sayısını mümkün olduğunca azaltman gerekiyor sevgili nova35. En üstte 2-3 yaprak bırakıp diğerlerini kesmeni öneririm.
|
Tamam sevgili Maki.En üstte 2-3 yaprak bırakayım alttan kestigim yaprakları da köklendirebilir miyim onları napayım?böyle ekiliyken yaprakları kessem olur mu?Yoksa söküp kesip sonra tekrar mı dikeyim?
|
cok güzel bir çiçek. bakımı hakkında çok şey bilmiyorum ama öğreneceğim:)
|
güzel mum çiçeği için güzel tika'ya teşekkür ediyorum..getirdiğim gibi diktim,durumu iyi gözüküyor, tuttu sanırım:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025