agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

keyifguru 07-03-2010 19:26

hoya canosa

Merhaba arkadaşlar : benim bir sorunum var, rahmetli halamın evinde bütün salonu saran bir mum çiçeği vardı, mis gibi kokardı ve çok güzel çiçek açardı.
Derken halam rahmetli oldu ve mum çiçeği de bir şekilde kayboldu gitti. Ben o zamanlarda 8-9 yaşlarında idim. Büyümekle meşgul olurken mum çiçeği unutuldu gitti. Derken birkaç sene önce mum çiçeğine olan aşkım tekrar alevlendi ve bir mum çiçeği sahip olmak için hemen girişiminde bulundum.
Yaklaşık 3 senedir evimde mum çiçeği yetiştirmeye çalışıyorum, sorun şu ki :
Dalları uzadıkça uzuyor ve ha bire yaprak açıyor ama bir türlü hasret kaldığım çiçeği açmiyor. Bunun sebebi nedir aceba ?

sese 10-03-2010 11:26

Merhaba arkadaşlar.Benimde mum çiçeğim var.2 yıl önce annemden getirdim.Annemde hiç çiçek açmadı.Bana geldikten 1 yıl sonra 5 tane tomurcuk çıkardı.2 tanesi açtıktan sonra toprağında çok küçük gözle zor görülen minik kurtçuk gibi birşeyler oluştu.Toprağını hemen değiştirdim.Epeyce yaprak döktü.Toprağını değişeli 5-6 ay oldu.Hiç nazlı olmadığı söyleniyor ama benimki daha yeni kendine geliyor.Yaprak çıkaracak sanırım

Şevket Yaşar 10-03-2010 18:59

Mum çiçeği yaprağı hak.

4 Eklenti(ler)
Değişik türlerde hoya yetiştiren hoya sevenler;

Bir arkadaşımın getirdiği mum çiçeği çeliğinin yaprakları bendeki hoya carnosalardan farklı.Türü hakkında bir tanımlama yaparsanız memnun olurum

Tugrul_70 10-03-2010 19:18

Hoya Carnosa hk.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nebat (Mesaj 571986)
Merhabalar arkadaşlar
Gece gece ben de mum çiçeklerim ve ekip arkadaşlarının resimlerini paylaşmak istedim.
Mum çiçeklerim üç saksıda toplam dokuz kök olarak evdeki mevcudiyetlerini sürdürmektedirler.
En büyük saksıdakileri yaklaşık üç ay önce diktim kendileri dikkitiğim günkü gibiler henüz toprak üstü kısımlarında bir faaliyet göstermediler zannedersem hala toprak altında uğraşıyorlar. Küçük iki saksıdakileri ise bir hafta kadar oldu dikeli.
Allah'ın izniyle canları sağolsun da büyüyüp gelişip serpilmelerini nihayetinde bize verecekleri hediyelerini sabırla bekleyeceğiz artık.

Bende de olan aynı tür acaba adını biliyormusunuz?

cicada 11-03-2010 17:10

1 Eklenti(ler)
Sayın Emreezgi,
Mumçiçeğinizi diktiniz mi bilmiyorum ama bu dalı üç çelik haline getirmenizi önereceğim size. Daha iyi köklenir ve üç tane mumçiçeğiniz olur böylece. Mutlaka havalı bir toprağa dikin, mesela torf ve bol perlitli, kuruyunca katılaşan toprak olmasın.

cicada 11-03-2010 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ŞEVKET YAŞAR (Mesaj 594435)
Değişik türlerde hoya yetiştiren hoya sevenler;

Bir arkadaşımın getirdiği mum çiçeği çeliğinin yaprakları bendeki hoya carnosalardan farklı.Türü hakkında bir tanımlama yaparsanız memnun olurum

Şevket Bey,
Çiçeğiniz yine farklı cins bir carnosa olabilir, carnosalar çok fazla çaprazlanmış beyaz bembe ve kırmızı açan carnosalar var. Tam olarak hangi tür olduğunu ayırtedebilmemiz için çiçek açmasını bekleyeceğiz. Çok güzel yaprakları olduğu kesin.

Sevgi Durul 12-03-2010 00:47

1 Eklenti(ler)
Mum çiçeğim;

Fatih 13-03-2010 23:34

3 Eklenti(ler)
Baharla birlikte uyanışlar başladı.Bu yaz sonuna kadar umarım çiçeklenirler.Tüm kış boyu ısıtılmayan ama güzeş gören bir odada durdular.

asya- 14-03-2010 12:00

2 Eklenti(ler)
bunlarda benim mum çiçeklerim. Sn hüzünperest in gönderdiği mum çiçeği çeliği ve Sn. Serdarca06 nın gönderdiği mum çiçeği tohum filizleri. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.Sağlıkla büyümeye devam ediyorlar.

isolet 14-03-2010 16:12

Bu tohum filizleri nasıl oluyor acaba mum çiçeğinde.

emrezgi 15-03-2010 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cicada (Mesaj 594919)
Sayın Emreezgi,
Mumçiçeğinizi diktiniz mi bilmiyorum ama bu dalı üç çelik haline getirmenizi önereceğim size. Daha iyi köklenir ve üç tane mumçiçeğiniz olur böylece. Mutlaka havalı bir toprağa dikin, mesela torf ve bol perlitli, kuruyunca katılaşan toprak olmasın.

Sn. Cicada çeliğimi diktim fakat sizin mesajınızdan önce diktim. çeliğimi iki parçaya ayırdım ve sadece torfa diktim pelit kullanmadım (evde yoktu) şimdilik iyi görünüyor umarım böyle gider yardımlarınız için teşekkür ederim bir daha böyle bir dal elime geçerse ikiye değil üçe ayırırım :) bol çiçekli günler

Kiraz 21-03-2010 17:12

Sn. Huzunperest'in gönderdiği çeliği, mum çiçeği arayan bir arkadaşımla paylaşmıştım. İkimizinki de sağ ama henüz sürgün vermedi, baharda uyanır diye bekliyorum. Kolay köklenmesi için oda sıcaklığında, fazla aydınlık olmayan ortama koymuştum. Bir yerde yanlışlık yapmış olabilir miyim? Kışın çelik aldığım için beklemem normal mi? Sn. Huzunperest'e ben de iyi haber vermek istiyorum. Sn. Asya- tebrik ederim.

huzunperest 21-03-2010 18:00

Yapraklarda su kaybı, sararma gibi bir durum yoksa kök gelişimini tamamlıyordur sevgili Kiraz.
Merak etme kökleri yeterince oluştuğunda sürgün de verecektir. Ancak aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde tutabilirsin. Benim 2009 yılı mayıs ayında diktiğim Hoya Serpens çeliğim ancak bu günlerde yaprak ve sürgün çıkarmaya başladı.:) Şimdiye kadar kök çalışmalarındaydı.:) Tabi ki carnosada bu kadar uzun sürmez. Hoya serpens sabır eğitmeni gibi bir bitki:)

Kiraz 22-03-2010 18:43

Sevgili Huzunperest aydınlık ve doğrudan güneş almayan yere hemen taşıyorum. Yaprağı iyi durumda.

_kardelen_ 24-03-2010 09:06

1 Eklenti(ler)
Sonbaharda çelikten suda köklenip toprakla buluştuktan sonra iki yaprak vermiş olan mum çiçeğim, baharın kendini göstermesiyle birlikte canlandı
Eklenti 131801

Carlos_Cortes 24-03-2010 14:47

Herkese selamlar,

Aşağıdaki link'de fotoğrafı görülen mum çiçeğimde yaklaşık 3 aydır hiç bir hareket yok. Ne buruşma ve çürüme var, ne de gelişme. 15 günde bir suluyorum ve direk güneş görmeyen fakat aydınlık bir yerde tutuyorum. Bulunduğu yerin ortalama sıcaklığı da emin olmamakla birlikte 20 derecenin altına düşmüyor.

Acaba kış yüzünden mi gelişimini durdurdu yoksa benim yanlış yaptığım bir durum mu var. Deneyimlerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1263244224

İlkin 24-03-2010 15:47

Bence biraz daha sabredin. Kış'tan yeni çıkıyorlar sonuçta. Azar azar haşlanmış yumurta suyu takviyesi de yapabilirsiniz...

skaraca 25-03-2010 10:26

Sayın Carlos Cortes,

Banada gönderilen bir Hoya çeliği dikimden sonra üç aydan fazla bir süre hiç bir gelişme göstermeyip, geldiği günkü gibi durmakta iken 15 gün kadar önce üst iki yaprak arasından minik sürgünler oluşmaya başladı. Şu anda biraz daha büyüdüler.

SAyın İlkin'in yazdıkları doğrultusunda Hoyalarında kış sürecinde gelişmediğini düşünüyorum. Ben hatta merak ederek kontrol ettiğimde bir ay kadar önce kök oluşumlarının yeni başladığını görmüştüm.

Umarım havaların ısınması ile gelişmeleri hızlanır sizinkinin de...

cicada 25-03-2010 13:10

Sayın Carlos_Cortes,
15 günde bir sulamak az geliyor olabilir. Hiçbir hoyamı 15 gün arayla sulamıyorum. Eğer harcınız aşırı su tutan mesela sphagnum yosunu falan içeriyorsa başka. Ama bunun dışında daha sık, harcın yüzeyi kuruduktan sonra sulamanızı tavsiye ederim. Kışın hoyaların gelişimi yavaşlasa da durmuyor, tersine birçok hoyam kışın çiçek tomurcuğu verdi.

Carlos_Cortes 25-03-2010 13:56

Yorumlar için çok teşekkür ederim ilkin, skaraca ve cicada. Sulamayı 10 günde 1 şeklinde yapacağım 1 Nisan'dan itibaren. 15 Haziran gibi de 7 günde 1 şeklinde yapacağım.

Not: 1 Nisan'a daha 1 hafta var. Bugün de su vereceğim elbette. En son 10 gün önce sulamıştım.

İlkin 25-03-2010 16:53

Sulama aralığını bence toprak kuruduğu zaman yapın. İki sulama arasında havanın da durumuna göre toprak nemli kalabilir. Bu sefer nem varken saksıda biraz daha sularsanız çürütebilirsiniz mum çiçeğinizi. Parmağınız ile kontrol edin toprak kuru ise su verin bence. Hoya cornosa çok suyu seven bir tür değil.

eylulaskı 31-03-2010 13:15

selam arkadaşlar

önecelikle tüm mum çiçeği kardeşlerine merhaba diyerek başlamak istiyorum 2 sene önce çelikten tutturmuş olduğum mum çiçeğim serpildikce serpildi kış mevsiminde tutturdum yazın 4 kez çiçek actı bu 2. senesi inanılmaz derecede yaprak çıkarmaya devam ediyor benim anlamadığımburda çiçek açması için senelerden bahsediliyor ya benim çiçeğimin bir sorunu var **** burda senelerden bahseden arkadaşlarda bir sorun var ben anlamadım neden senelerden bahsediliyor........

asya- 31-03-2010 18:15

Sanırım onlarda neden olduğunu bilmiyor:p bütün gayeleri neden olduğunu öğrenmek ah bir öğrenseler hiç kimsenin bir sorunu kalmayacak:D

huzunperest 31-03-2010 18:26

:)) Bu hoyalar onun için vazgeçilmez sanırım. Ne zaman ne yapacaklarını kestiremiyor insan.
Sayın eylulaskı, sizin carnosanın fotoğrafını ve yetiştiriirken neler yaptığınızı anlatan mesajınızı bekliyoruz:) Bakalım farklı birşeyler çıkacak mı?

missmenas 31-03-2010 19:19

merhabalar
arkadaşlar bugün üye oldum saatlerdir hoyayla ilgili yazışmalarınızı okuyorum inanınki çok mutlu oldum.
benimde 1 tane hoya çiçeğim var ama türü hangisi bilemicem çiçekleri beyaz ortası pembeçelik verebilirim isteyenlere özel mesaj atan olursa ilgilenirim severek
çümki senelerdir değişik renklerini arıyorum siperiş vermediğim çiçekçi kalmadı antalyada ama maalesef kimse ilgilenmedi. bügün tesadüfen buldum sizleri çok mutlu oldum çiçeğim 13 yıldır bende sanırım önceki sahibindede 5 yıldır varmış
yani bu çiçeğimiz 18 yaşında
çok kişiye çeliklerinden severek verdimçok gür ve tavana değecek nerdeyse
burdaki resimleri gördüm hiçbiride o kadar gelişmiş değil. 4lü ahşap ızgarası var 1.80 boyunda heryeri yaprakla kaplı ve çok sürgün var paylaşabilirim

missmenas 01-04-2010 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asya- (Mesaj 607604)
Sn. missmenas öyle güzel anlatmışsınız ki çok merak ettim lütfen resimlerini bizimle paylaşın ve çiçekli halinide görmek isteriz zamanı gelip çiçeklerinide lütfederse :D

çok teşekkür ederim sayın asya en kısa zamanda resmini çekip yollıcam hergün yaprakların arasına göz gezdiriyorum ama nafile hiç çiçek tomurcuğu yok bol bol taze sürgünler var. inşallah çiçek açarda sizlerle mutluğumu paylaşırım.
ama geçen yıl koçtaştan aldığım diğer mum çiçeğimin sanırım 2 tane çiçek tomurcuğu belirtisi var ama emin değilim resim yükleme işini öğrenir öğrenmez sizlerle paylaşacam . vede yapraklarından hangi tür olduğunu anlayan biriside bana yazarsa işte benim çiçeğim şu türü diyebilecem

cigdemb 01-04-2010 22:57

Mum çiçeğini annemden o kadar çok duydum ki! ama 14 senedir bir kez bile çiçek açmadığı için annemin bu çiçek hakkında anlattıkları bana bir efsane gibi geliyordu ve açıkçası pek ilgimi çekmiyordu mum çiçeği, ta ki bu konuyu görene kadar!

Bu yüzden bu konuda emeği olan herkese mum çiçeğini yetiştirdiği halde onu tanımayan bana tanıttıkları için çok teşekkür ediyorum.

Diğer mesajları okudum ve 3-4 senedir hatta 7 senedir çiçek açmayan hoya lar olduğunu gördüm. Ama sanırım 14 sene ile rekor bizde! üstelik hoya yemyeşil ve çok sağlıklı, salonda aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde, orta boy (yaklaşık 5 L) bir saksıda olmasına rağmen.

Belki bu sene kökleri ile saksıyı kapladığı senedir ve çiçeklerinden bize gösterir diye umutla bekliyoruz doğrusu, yapacak bir şey yok gibi :))

k_donmez 01-04-2010 23:23

Sayın Colchıque,

Hoya yetiştiren ustaların biraz gaddar ama gerçekçi tavsiyelerini gözden geçirmelisiniz.

Sayın Hoyadağ’ın araştırma sonuçları:Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

eylulaskı 02-04-2010 13:11

Sn huzunperest öncelikle merhaba demek istiyorum.Ben çiçeğimi ektikten sonra kuzey cephede ki pencere önüne yerleştirdimo günden bu güne kadar eşimin mutfakta haşladığı tüm sebzelerin özellikle makarna ve yumurta sularını israf etmedim soğutup çiçeklerime verdim özellikle brokoli haşlama suyunu verdiğim anda çiçeğimde inanımaz değişiklikler yaşanmaya başladıüzerinde 10 yaprak varken çiçeklenmeye başladı.Birde bu çiçek sürekli topraklarının eşelenmesine bayılıyorbu akşam çiçeğimin resimlerini yayınlayacam umarım beğenirsiniz.

cicada 02-04-2010 14:20

Brokoliyi öğrenmem iyi oldu sayın Eylülaşkı ben de denerim haşlama sularını..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025