agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)

Beğeni Düzeni501Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-04-2012, 10:00   #181
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-09-2010
Mehmet bey calismalariniz icin sizi kutlarim. Saman ve talas karisimindan kompost yapmistim ama kutukde deneme yapmaya firsat olmamisti neyse artik sizi takip ederiz. Yanliz bildigim kadariyla kutukte misellerin sarmasi oldukca uzun suruyor moreliniz bozulmasin ama 1 seneyi bulabilir. Birde kutuklarin nem almasi icin bir yerde okumustum bir kabin icine koyup kabin icinde devamli bir miktar su buluduruyorlardi. Talas denemenize gelince miselin sarmasi normal samanli komposta gore daha uzun surecektir, ama tahminime gore verimide ayni miktardaki normal komposta gore daha fazla olacaktir. Ben saman karisimli komposttan 23. gunde mantar almistim ama talas orani yuksek komposttan 3 ayi bulmustu. Anlandigim kadariyla isin mantigi saman karisimli kompost daha gevsek oldugu icin miselin sarimi daha hizli oluyor ve samanida daha hizli parcalayip kullandigi icin omru kisa oluyor sonucta kompost onlar icin gida ve gida bitinca haytta bitiyor. Tkrar calismalariniz icin sizi kutlar devamini bekleriz. Saygilar.

Mehmet Kemer beğendi.
my1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2012, 19:29   #182
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi my1981 Mesajı Göster
Mehmet bey calismalariniz icin sizi kutlarim. Saman ve talas karisimindan kompost yapmistim ama kutukde deneme yapmaya firsat olmamisti neyse artik sizi takip ederiz. Yanliz bildigim kadariyla kutukte misellerin sarmasi oldukca uzun suruyor moreliniz bozulmasin ama 1 seneyi bulabilir. Birde kutuklarin nem almasi icin bir yerde okumustum bir kabin icine koyup kabin icinde devamli bir miktar su buluduruyorlardi. Talas denemenize gelince miselin sarmasi normal samanli komposta gore daha uzun surecektir, ama tahminime gore verimide ayni miktardaki normal komposta gore daha fazla olacaktir. Ben saman karisimli komposttan 23. gunde mantar almistim ama talas orani yuksek komposttan 3 ayi bulmustu. Anlandigim kadariyla isin mantigi saman karisimli kompost daha gevsek oldugu icin miselin sarimi daha hizli oluyor ve samanida daha hizli parcalayip kullandigi icin omru kisa oluyor sonucta kompost onlar icin gida ve gida bitinca haytta bitiyor. Tkrar calismalariniz icin sizi kutlar devamini bekleriz. Saygilar.
Teşekkür ederim sayın my1981. Kütüklerin adedi fazla olduğu için tek tek kab bulmam zor ama bu hafta içi küçük bir sera ortamı kuracağım. Zemini 5-10 cm kalınlığında mini havuz şeklinde olacak. İçine toprak koyup devamlı sulu olacak şekilde su takviyesi yapacağım. Belki sera ortamında devamlı nemli olacağı için daha çabuk çıkma olabilir diye düşünüyorum

Mehmet Kemer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 13:30   #183
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-06-2011
@adem_09
Adem bey,
misel alımı çok kolaydır inanın bana ben evde mutfakta alıyorum Daha dün eringi, lion mane misellerimi agara aldım. Ayrıca parkta getirdiğim kuzu göbeği mantarından misel aldım ve bunların tamamını mutfak masasında yaptım. Misel satan firmaların kendi misellerini satamamasının nedenlerinden biri patent sorunudur. Miseller türüne göre patentlidir Türkiyede bu uygulama ne kadar sert bilmiyorum ama burada örneğin eringi mantarının miselini patent sahibi firamanın izni olmadan kütüğe aşılayamıyorsun. Sanırım siz üreticisiniz ilerde Türkiyede de bu tür sorunlarla karşılaşıp tekele bağımlı olmamanız için kendi misellerinizi islah etmelisiniz. Yoksa sebze meyvedeki tohum pateninde olduğu gibi bir durma gelecekler. Türkiye misel bağımlısı olacak. Türkiyede yetişen türlerin misellerinin alınıp acilen ıslah edilmeleri gerekiyor.

@Mehmet Kemer
Mehmet bey,
Yeni kesilmiş ağaca aşılama yapmamaya dikkat edin. Ağaçlar kendi içlerinde mantar ve dışardan başka zararlılar sorun çıkarmasın diye salgı salgılarlar. Aşının tutması ve hızlı gelişmesi için bu salgıların kütükte kalmaması gerekiyor. Kütüğün aşılanmaya hazır olduğunu kuruyup kesik yerinin çatlamaya başlamış olmasından anlayabilirsiniz. 90 - 100 cm lik kütükler nem ve su oranını dengede tutmak için daha kolay oluyor ve daha iyi sonuç veriyorlar. Kütüğe aşılamayı yapmadan önce 12 - 24 saat su tankında bekletin ben banyo küvetini kullanıyorum . Ayrıca elinizde fazla miselinizde var gövdede delikler açıp gövdeyide aşılayın. 8,5 mm matkap ile 2.5 cantim kadar delik açmanız yeterli. Ben miseli nalburdan aldığım ahşap dübellere aşıladığımdan boyu bu kadar deliği fitilinize göre ayarlarsınız ama çok büyük delik gereksiz ve iyi olmuyor. Ayrıca aşılama fitilin çevresinden daha çok uc kısmından başlar o nedenle delik fitilden bir kaç mm daha uzun olursa misele yeterli hava kalacağından daha çabuk sarar. İlk deliği kütüğün ucundan 5 cm aşağıya açmanız gerekiyor. İkinci sıranın deliği ilk deliğin çaprazına geleceğinden 5 cm olan delikten çok daha aşağıya denk gelir. Kütüklerinizin yarıçapının 20cm olduğunu varsayalım. Üstlere ve altlara yani kesiklerin olduğu yere açacağınız delik sayısı bunun yarısı olmalıdır yani 10 adet delik üstte 10 alta açacaksınız. (Resimlerden büyüklüğü tam anlayamadım ama sizin açtığınız delik sayısı az görünüyor 6 delik açmışsınız) Yanlara açacağınız delik sayısı ise yarıçaptan az olmamalı yani en az 20 delik gövdeye açılacak. Bu yöntemle ağacı kesip kapak yapmanıza gerek yok. Biraz mum eritip bir fırça ya da pamukla fitillerin üzerini mum ile kapatmanız yeterli. Hangi mum olduğu önemli değil kokulu mumlarla dahi yaptım. Amaç deliklerden böcek ve zararlıların girmesine engel olmak. Mum yerine strafor da kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem ağacı parçalamadan tamamını kullanmış olursunuz hem aşı yerleri arttığı için miselin daha çabuk ve sorunsuz sarmasını sağlamış olursunuz. Kolay gelsin.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 14:14   #184
Ağaç Dostu

Daha önce bir arkadaşa klonlamayı anlatırken özensiz aldığım shiitake mantarı klonu. Bu mantarı marketten aldım sonra örnek parça alıp agarda klonladım. Mutfakta yaptım petri kabım olmadığı için mikrodalga fırın cam kaplarından bulduğum birini kullandım. Bir iki günde misel oluştu. Resim çok kaliteli değil ama gördüğünüz gibi misel alıp oluşturmak kolay.

Eklenen Resimler

Eski 10-04-2012, 14:31   #185
Ağaç Dostu

Sn. suplilumas
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Kullandığım kütüklerin kalınlığı 25 cm, boylarınıda ben 30-35 cm olarak kestim. Kütüklerin üsütne 5-6 delik ve yanlarına da 8-10 delik açtım. Ayrıca sonradan öğrendim ki kullandığım kavak geçtiğimiz kasım ayında kesilmiş, kış boyu yerde yatmış yani kar ve yağmur suları ile sulanmış. Zaten bende ekim yapmadan önce 2 gün devamlı suladım. Şu an miseller iyice pamuklaştı, ağaca tutunduğunu görebiliyorum ama ilerde ne olur bilemiyorum Bu arada yeni kütük bulduğumda söylediğiniz gibi delikler delerek uygulama yapacağım. Ben deliklerin ağzına koli bantı yapıştırmıştım. Madem mum da oluyor bir de onu deneyeyim. Çok teşekkür ederim.

Eski 10-04-2012, 14:46   #186
Ağaç Dostu

Kolibandı delikleri kapatıyor ve ayrılmıyorsa sorun olmaz dediğim gibi strafor ile bile kapatabilirsiniz amaç içeri herhangi bir şeyin girip misele zarar vermemesi. Ayrıca aklınızda bulunsun genelde yanlış bir kanı var mantarlarınız açtığınız deliklerden değil kütüğün kendisinden çıkacak. Deliklerden mantar çıkmazsa endişe etmeyin bir diğer konu kütüğün mantar vermesi zaman alabilir. 1 yıl kadar . Başarısız oldum sanıp kütüklerinizi imha etmeyin. Kuruduklarını görürseniz suya daldırıp bekletin su çeksin yeterli gelişim devam edecektir. Kompostta daha erken ürün alırsınız ama kütük uzun ömürlü oluyor. Hem verimi çok hem de mantarlar daha lezzetli olur. Kütük parçalanana kadar mantar alacaksınız. Bu da yaklaşık 3 - 4 yıl demektir. Aslında kütükleri kesmeyip 90 - 100 cm olarak bırakmış olsaydınız kontrolü daha kolay olurdu ama sizin uyguladığınız teknik de yanlış değil.

Mehmet Kemer beğendi.
Eski 10-04-2012, 15:29   #187
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2012
kütük yerine işlenmiş odun kullansak mesela 5 e 10 diye tabir edilen odunları onlarda da delik delip aşılama yapsak olur mu?

yawuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 16:00   #188
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yawuz Mesajı Göster
kütük yerine işlenmiş odun kullansak mesela 5 e 10 diye tabir edilen odunları onlarda da delik delip aşılama yapsak olur mu?
tereddutsuz olur
ama neden onu kullanacaksınızdı
aynı verımı en az yarı fıyatına her hangı bır kerestecıden alabılırsınız
beledıyelerın her yıl yaptıgı budanan çürük kütükler
mahallenızdekı kuruyan agaçlar hepsı olur
ama bu konuda düzgün bir sekıl olsun dersenız
en az 10*10 **** 20*20 kereste olsunku bolca ürün bersın...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 16:06   #189
Ağaç Dostu

Olur ama kabukları olmadığından çabuk kurur. Nemi kontrol etmenize imkan kalmaz. O tip kalaslarda yetiştireceğinize o kalası talaş yapıp yetiştirmeniz daha kolay olur. Yani olmasına olur ama mantıklı değil. Daha kolay daha ucuz daha verimli yol varken verimsiz yolu denemek hem zaman kaybettirir hemde para.

Eski 10-04-2012, 18:42   #190
Yeni Üye

suplilumas ve safranlı ilginiz için çok teşekkür ederim.
Bu nem işi çok kafamı kurcalıyor bir denememde ahşabın üzerinde yeşil yeşil küfler oluştu şimdiyse tuvalet kağıdı ve tahta parçalarıyla kavanoz içerisinde bir deneme yapıyorum kapak yerine tuvalet kağıdı ile kapattım. Arada onu ıslatıyorum hava alması içinde 2 günde bir açıyorum. Merak ettiğim bu beyazlıklar (sanırım miselyum buna deniyor) 13. gününe girdiler belli bir süre arttı fakat şimdi sabit durumdalar ne zaman mantar oluşacak?

Eklenen Resimler

Düzenleyen yawuz : 10-04-2012 saat 18:45 Neden: Resimler büyük eklendi
Eski 11-04-2012, 08:03   #191
Ağaç Dostu

Bu kavanozdan mantar oluşmayacak. Siz sadece misel üretmişsiniz. Kullandığınız malzemeler yanlış olduğundan buradan ilerlemeniz çok zor. Örneğin kavanozun ağzı dar olduğundan kavanozdan miseli parçalamadan çıkaramazsınız. Ağaç parçaları talaşmı yoksa dediğiniz gibi kırılmış parçalanmış ağaç mı? Mantarın türü ne? Miseli nasıl oluşturdunuz? Bunları bilmeden bir yöntem söylenmesi çok zor.
Yeşil küf ya da bakteri gibi başka şeylerin oluşması kontamine olmasından kaynaklı. Yaptığınız işlemlerin tamamının steril olması gerekiyor. Steril olmazsa miselin neyin miseli olduğunu söylemek çok zordur. Diyelimki bahçenizde çıkmış yenmeyen bir mantar türü var siz bu kavanozu pencere önünde açıyorsunuz. Dışardaki mantarın sporu içeri girip misel oluşturmuş olabilir.
Sonuç olarak birinci aşamayı başarmışsınız. Miselin nasıl oluştuğunu da gördünüz. Meyve alamayacağınız için bunu atın. Boğazsız düz kavanoz bulamıyorsanız tahıl kullanın. Kavanozu havalandırmak için kapağını açmanız risk oluşturduğundan kapağa filitre yapın. Kapağa küçük bir delik açıp yapay elyaf tıkmanız yeterli olur. Kavanozunuza attığınız misel örneğini bekletin oluşmaya başladığında kavanozu sallayıp ayrılmasını sağlayın ta ki bütün tahılları sarana kadar. Sonra sap saman ya da talaşı steril edip temiz torbalara biraz sap biraz misel biraz sap biraz misel olmak üzere kavanozu torbanıza boşaltın. Torbayı steril bir alet yardımıyla delip hava alamasını sağlayın. Torbayı nemli direk güneş ışığı almayacak bir yere asın. Örneğin banyo. Her şeyi doğru yapmışsanız bir süre sonra torbadan mantar çıkmaya başlayacaktır. Özetle işlem bu kadar.
Bu kavanozu hazırlarken yaptığınız işlemleri detaylı yazarsanız yanlış olan ya da daha kolay yöntemi olan aşamaları size yazabilirim.
Kolay gelsin.

imih99 beğendi.
Eski 11-04-2012, 13:57   #192
Yeni Üye

Ağaç parçaları talaş değil bildiğimiz ağaç, istiridye mantarı buğdaya sarılı aldığım miselleri ağaç parçalarıyla aynı ortama koydum. Kavanozu kaynattım kapağıyla beraber sonra tuvalet kağıdını ıslattım sıktım aynı şekilde ağaç parçasınıda suda beklettim kaynatmadım onuda içerisine attım sonrasında kapağını deldim ve kapattım. Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı oldu. Peki bu oluşan miselyumları dediğiniz gibi sap saman ortamına aktarsam mantar oluşumu gerçekleşir mi?

Eski 11-04-2012, 16:33   #193
Ağaç Dostu

Anladığım kadarı ile hazır misel almışsınız. Bildiğim kadarı ile o kitlerde klavuz gibi bir şey de geliyor. Orada yazılan tekniklerden birini uygulasaydınız meyve alma şansınız vardı ama bu kazanozdan mantar çıkması büyük şans gerektirir. Alacağınızda bir kaç mantardan fazlası olmaz. Sizin kavanozdaki olay şu ağaç parçlarını siz boşa koymuşsunuz misel sizin kavanoza attığınız ağaç parçalarından çok tuvalet kağıdından besleniyor. Kağıttaki besin bittiğinde gelişimi duracaktır.
Kavanozu kaynatmanızın nedeni steril etmek ama siz daha sonra içine ağaç ve kağıt parçalarını atınca bunun bir anlamı kalmıyor. Onların da steril olması gerekli.
Siz aldığınız yerden bir daha tahıl alıp bunu ya yukarıda yazdığım şekilde sap saman kompostunda ya da talaşta falan deneyin.
Eğer şu anki kavanozu denemek isiyorsanız misel tam sarmamış ise sap içine yukarıda yazdığım gibi kavanozdaki miseli dökün.
Yukarıda yazmayı unutmuşum. Sapları steril etmek için bulaşık deterjanı ile yıkayın deterjan tamamen temizlenene kadar durulayın. Sonra mümkün olduğunca kaynar suyu üzerine döküp soğuyana kadar bekletin. Daha sonra sudan çıkarıp torbalara doldurabilirsiniz.

Eski 11-04-2012, 19:58   #194
Yeni Üye

Alâkanıza çok teşekkür ederim. Dediklerinizi uyguladıktan sonra tekrar yazacağım.

Eski 25-05-2012, 10:44   #195
Ağaç Dostu

Peki bu poşetlerde mantar yetiştirmenin belli zamanı var mı? Mesela yazın yetişmez, kışın olmaz gibi mevsimleri var mı?

Eski 25-05-2012, 11:29   #196
Ağaç Dostu

Aksine kütükte yetiştirirseniz mevsimi vardır. Kütükte yetiştirme tekniği dış alanda uygulanabilirliği olduğundan tercih ediliyor. Poşet yerine kompost dememiz daha doğru olur. Poşet ya da kapların taşıma ve kapalı ortamda tutluma imkanları daha kolay olduğundan ısısı ayarlı kapalı alanlarda en çok tercih edilen yetiştirme yöntemidir. Ayrıca kütüğe göre çok az yer kaplarlar. Bazı mantar türleri zaten kütükte yetişmez ya da iyi sonuç vermez. Örneğin marketlerde sık sık karşılaştığımız beyaz agaricus bisporus mantarları gübrede yetişir kütükte olmaz. Ağaçta yetişen mantarı kompostta yetiştirirseniz lezzetinden ödün vermiş olursunuz. Aynı tür mantarın kütükte yetişenleri kompostta yetişenlerden daha lezzetli oluyor. Sizin hem kompostta hem de kütükte yetişmiş mantarlarınız var. Her ikisini de aynı şekilde hiç bir baharat katmadan kızartın tadına bakın ikisi arasındaki farkı anlayacaksınız. Ticari açıdan eğer yer sorunu varsa kütük yerine kompost kullanılır. Sizin kütüklerin olduğu yeri düşünün. Kütükleri çıkarıp oraya market rafları gibi raf yapıp kompostla üretim yaparsanız aynı alandan daha çok ürün alırsınız. Kütüğün en büyük avantajlarından biri ise bir kere yapılan işlemden sonra yıllarca ürün almaya devam edersiniz. Sizin kütüklerden şu an tam verim alamıyorsunuz mantarlar sadece kapak üzerinden çıkıyor. Misel bütün kütüğü sararsa kapak altındaki kabuğu patlatıp yanlardan çıkmaya başlayacaklar poşetteki mantarlarınız gibi.
Kütük ve kompost arasındaki seçimi üretim yeriniz, üreteceğiniz mantarın türü, üretim amacınız gibi tercihleri bellirledikten sonra yapmalısınız.

Eski 25-05-2012, 13:40   #197
Ağaç Dostu

Cevabınız için çok teşekkür ederim sn.suplilumas. Sizinde bildiğiniz üzere 2 ay gibi bir süredir hem kütük olarak hem kompost olarak deneme yapmaktayım. Söyledikleriniz oldukça mantıklı. Benimde gördüğüm aynı şekilde, şu an hem kütükte hemde kompost olarak üretim yapma imkanım var. Ticari oalrak düşünecek olursam kompost için şuan atıl durumda bekleyen 200 m2 betornarme bir ahır, kütükler içinde en az 3 er dönümlük arazimiz var. Yani yerimiz var ama bilgimiz yok. Ticari olarak bize yol gösterecekler lazım. Hadi bütün imkanları kullandım günde 1 ton mahsul aldım diyelim bu seferde pazar sıkıntımız çıakcak.

Eski 03-06-2012, 08:13   #198
Ağaç Dostu

Mehmet bey Türkiyede mantara iki tür yaklaşım var birinci grup ne olduğunu bile bilmeden korkusuzca toplayıp yiyip zehirleniyor. İkinci grup ise birinci grubun başına gelenleri duya duya marketten mantar almaya bile korkuyor her mantarın zehirleyeceğini sanıyor. O nedenle pazarının bozuk olması çok şaşırtıcı değil. Ticaretini düşünüyorsanız bulunduğunuz bölgenin tarım müdürlüğüne danışıp onlardan yönlendirme almanız daha uygun olacaktır. Ayrıca sanırım forumda ticaretini yapan üyeler var onlar da yardımcı olabilir. Ben sadece hobi olarak evde ürettiğim ve yurtdışında olduğumdan oradaki ticari yönünü çok fazla bilmiyorum.
Açık arazide yani 3 dönümlük arazinizde yapmayı düşünürseniz arazinin ağaçlık olması gerekiyor. Tamamen açık arazide kütükler kolaylıkla kuruyacağından üretemezsiniz. Onun yerine şöyle bir şey yapabilirsiniz. Gölgeleyici olması ayrıca yan gelir elde etmek için buradaki gibi meyve ağacı dikersiniz kütükleri de o ağaçların altına yerleştirirsiniz. Bu şekilde bir alandan hem meyve hem mantar üretimi yapıp iki ürün alırsınız. Burada ekilebilir arazi az olduğundan bir alandan bir sürü ürünü aynı anda yetiştiriyorlar. Örneğin meyve bahçesi yapılır içine arı kovanı konur ağaçların altına da mantar kütükleri. Bu şekilde çiftçi bal mevsimi bal mantar mevsimi mantar meyve mevsimi meyve satar. Ülkemizde arazi çok ama ne yazık ki değerlendirmek için yönlendirecek bir kurum yok.

Eski 04-06-2012, 19:13   #199
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-03-2012
arkadaşlar benim bu işi bilen arkadaşlara bir sorum olacak.mantar yetiştiriciliği yalnız yapılabilecek bir işmidir.bu işi yapmayı düşünüyorum ama nasıl olur bilmiyorum,yalnız başına. arada yardımcılar tutmak gerekirmi veya sürekli bir personel çalıştırılması gereken bir iş kolumudur mantar yetiştiriciliği.100 m2'lik çadırlarda yapılırsa ne getirir,getirisi nasıldır.gibi konularda yardımcı olabilecek arkadaşlar vardır sanırım bu forum sayfasında ve bu sitede. yani sıfırdan itibaren kurulumundan başlayarak kabaca bir maliyet tablosu nasıl çıkarılabilir acaba.eminim pek çok bu işle meşgul olmak isteyen arkadaşlar için yol gösterici olacaktır bu türde bir sorunun yanıtlanması.

terek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 22:09   #200
Ağaç Dostu

egome's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Sayın terek, mantar yetiştiriciliği özellikle ticari olarak düşünülürse büyük riskleri olabiliyor. Ve bir de bilginiz yoksa durum hüsran olabilir. Kulaktan dolma bilgilerle işi ticari olarak düşünmeyiniz. Mantar yetiştiriciliği ağır bir işdir. Devamlı yanınızda çalışacak işçiler olmalıdır. Özellikle kompostu dışarıdan alarak yetiştiricilik düşünülmemelidir. Kendi kompostunuzu yapabilecek bilgi ve deneyiminiz olmalı. Şu linkteki makale de istiridye mantarı kompostu nasıl yapılır basitçe anlatılmış bir göz atın bence. http://www.bizimbahce.net/mantarlar/...tiriciligi.htm

terek beğendi.
egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2012, 12:57   #201
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-02-2012
s.a

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas Mesajı Göster
@adem_09
Adem bey,
misel alımı çok kolaydır inanın bana ben evde mutfakta alıyorum Daha dün eringi, lion mane misellerimi agara aldım. Ayrıca parkta getirdiğim kuzu göbeği mantarından misel aldım ve bunların tamamını mutfak masasında yaptım. Misel satan firmaların kendi misellerini satamamasının nedenlerinden biri patent sorunudur. Miseller türüne göre patentlidir Türkiyede bu uygulama ne kadar sert bilmiyorum ama burada örneğin eringi mantarının miselini patent sahibi firamanın izni olmadan kütüğe aşılayamıyorsun. Sanırım siz üreticisiniz ilerde Türkiyede de bu tür sorunlarla karşılaşıp tekele bağımlı olmamanız için kendi misellerinizi islah etmelisiniz. Yoksa sebze meyvedeki tohum pateninde olduğu gibi bir durma gelecekler. Türkiye misel bağımlısı olacak. Türkiyede yetişen türlerin misellerinin alınıp acilen ıslah edilmeleri gerekiyor.

@Mehmet Kemer
Mehmet bey,
Yeni kesilmiş ağaca aşılama yapmamaya dikkat edin. Ağaçlar kendi içlerinde mantar ve dışardan başka zararlılar sorun çıkarmasın diye salgı salgılarlar. Aşının tutması ve hızlı gelişmesi için bu salgıların kütükte kalmaması gerekiyor. Kütüğün aşılanmaya hazır olduğunu kuruyup kesik yerinin çatlamaya başlamış olmasından anlayabilirsiniz. 90 - 100 cm lik kütükler nem ve su oranını dengede tutmak için daha kolay oluyor ve daha iyi sonuç veriyorlar. Kütüğe aşılamayı yapmadan önce 12 - 24 saat su tankında bekletin ben banyo küvetini kullanıyorum . Ayrıca elinizde fazla miselinizde var gövdede delikler açıp gövdeyide aşılayın. 8,5 mm matkap ile 2.5 cantim kadar delik açmanız yeterli. Ben miseli nalburdan aldığım ahşap dübellere aşıladığımdan boyu bu kadar deliği fitilinize göre ayarlarsınız ama çok büyük delik gereksiz ve iyi olmuyor. Ayrıca aşılama fitilin çevresinden daha çok uc kısmından başlar o nedenle delik fitilden bir kaç mm daha uzun olursa misele yeterli hava kalacağından daha çabuk sarar. İlk deliği kütüğün ucundan 5 cm aşağıya açmanız gerekiyor. İkinci sıranın deliği ilk deliğin çaprazına geleceğinden 5 cm olan delikten çok daha aşağıya denk gelir. Kütüklerinizin yarıçapının 20cm olduğunu varsayalım. Üstlere ve altlara yani kesiklerin olduğu yere açacağınız delik sayısı bunun yarısı olmalıdır yani 10 adet delik üstte 10 alta açacaksınız. (Resimlerden büyüklüğü tam anlayamadım ama sizin açtığınız delik sayısı az görünüyor 6 delik açmışsınız) Yanlara açacağınız delik sayısı ise yarıçaptan az olmamalı yani en az 20 delik gövdeye açılacak. Bu yöntemle ağacı kesip kapak yapmanıza gerek yok. Biraz mum eritip bir fırça ya da pamukla fitillerin üzerini mum ile kapatmanız yeterli. Hangi mum olduğu önemli değil kokulu mumlarla dahi yaptım. Amaç deliklerden böcek ve zararlıların girmesine engel olmak. Mum yerine strafor da kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem ağacı parçalamadan tamamını kullanmış olursunuz hem aşı yerleri arttığı için miselin daha çabuk ve sorunsuz sarmasını sağlamış olursunuz. Kolay gelsin.
Sn. suplilumas.Sizin ve diğer arkadaşların verdiği bilgiler çok güzel.Dediğinize göre misel almayı evde bile yapabiliyorum diyorsunuz.Bunu biraz açıklayabilirseniz (nasıl aldığınızı) sevinirim.
Teşekkürler.

Yeşil_sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2012, 11:29   #202
Ağaç Dostu

@Yeşil_sevdalısı
Basit olarak yukarıda gördüğünüz resimdeki miselden mümkün olduğunca steril bir ortamda pirinç tanesi kadar örnek alıp agarda geliştikçe en hızlı ve temiz büyüyen taraftan tekrar örnek alıp işlemi tekrarlıyoruz. Bu şekilde genelde iki üç tekrardan sonra saf ve hızlı yayılan miseli elde etmiş olursunuz. İlk misel örneğinizi direk mantardan klon alarak ya da spor izi alarak oluşturabilirsiniz. Ben klonlamayı tercih ediyorum çünkü bire bir aynı özelliklerde mantar elde ediliyor.
Klonlamayı şöyle yapıyorsunuz. Marketten aldığınız mantarı steril bir ortamda elinizle sapından şapkaya doğru dikine ikiye ayırıyorsunuz. Sonra şapka kısmının ortasındaki dokudan yine pirinç tanesi kadar örnek alıp agara bırakıyorsunuz. Eğer kontamine etmemişseniz bir iki gün içinde misel bu klondan oluşmaya başlıyor. Yukarıdaki resimde görülen cam kaptaki miseller shiitake den alınmış ilk klondan oluşan miseller. Biraz dikkatli bakarsanız misel yıldız gibi ışınlar oluşturmuş işte ikinci örneği alacağınız kısımlar bu uçlar. en uzun ve en temiz ucu seçip başka bir kapta tekrar büyümesini sağlıyorsunuz. Bir kaç tekrardan sonra miseli bıraktığınızda bir günde yayılıp tam daire yapabilecek hıza ulaşıyor. Daha sonra bu miseli dilerseniz saklayıp istediğiniz zaman kullanabilirsiz ya da steril ettiğiniz tahıl kavanozuna atıp tahılları aşılayabilirsiniz. Kavanozdaki her bir tahıl tanesi kopyasını aldığınız mantarı yeniden oluşturacak miseli barındırmış olacak.
Spor izinden yapmak istiyorsanız o zaman önce mantarın sapını kesip şapkayı alminyum folyo üzerine bırakıyorsunuz. Üzerine bir örtü örtüp bekletiyorsunuz. Mantar folyoya sporları döküp izini bırakıyor. Bir enjektör ile steril ettiğiniz suyu çekip önce bu sporların üzerine çok az döküp enjektörün ucuyla hafif karıştırıyorsunuz. Sonra enjektöre çekiyorsunuz. Baktığınızda sporları suyun içinde yüzerken görebilirsiniz. Oluşturduğunuz sporlu sıvıyı çok az bir miktar agara dökünce misel bir süre sonra oluşmaya başlıyor. Ya da tahıl kavanozuna döküp önce tahılda oluşturup sonra o tahıldan örneği alıp dilediğiniz kalitede misel oluşana kadar yukarıda ki işlemi tekrarlıyorsunuz.
Yazmadığım çok detay var ama temel işlemler bunlar.

fatih-batal ve imih99 beğendi.

Düzenleyen suplilumas : 12-06-2012 saat 11:32 Neden: imla
Eski 13-06-2012, 23:48   #203
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-02-2012
Açıklamanız ve ilginiz için teşekkürler.Deneyeceğim.

Yeşil_sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 15:56   #204
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-06-2012
sayın adem bey bu talaşlar mobilya talaşı olurmu yani sunta talaşı
cevap verirseniz sevinirim.

caferulger Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2012, 07:06   #205
Ağaç Dostu

Kimyasal karışmamış talaş olması gerekiyor suntanın bir birini tutması için çeşitli kimyevi maddeler karıştırılıyor o nedenle olmuyor.

Eski 29-07-2012, 23:33   #206
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-06-2012
Merhaba arkadaşlar İzmir'de istridye mantarı yetiştirmek istiyorum. 100 m2 kapalı dükkanım var. Misel alabileceğim bildiğiniz bir yer var mı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

aly2400 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2012, 20:36   #207
Ağaç Dostu

tuya's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2010
Alıntı:
Daha önce bir arkadaşa klonlamayı anlatırken özensiz aldığım shiitake mantarı klonu. Bu mantarı marketten aldım sonra örnek parça alıp agarda klonladım. Mutfakta yaptım petri kabım olmadığı için mikrodalga fırın cam kaplarından bulduğum birini kullandım. Bir iki günde misel oluştu. Resim çok kaliteli değil ama gördüğünüz gibi misel alıp oluşturmak kolay.
sayın suplilumas çok araştırdım agar dediğiniz şey sanırım bakteri üretilen ve labaratuar ortamında kullanılan bir madde olarak buldum sonucu yanlışım varsa düzeltin lütfen ben sitede gezinirkrn bu konuya rastladım bende evimde yetiştirmek istiyorum çok özendim ama bir işe başlamadan önce tüm detayları öğrenmek isterim agar nedir ve nerelerden bulunur bunu da öğrenirsem sanırım diğer detayları aşabilirim şimdiden teşekkürler

tuya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 18:18   #208
Yeni Üye

fatih-batal's Avatar

Giriş Tarihi: 17-01-2010
Wink

Alıntı:
@Yeşil_sevdalısı
Basit olarak yukarıda gördüğünüz resimdeki miselden mümkün olduğunca steril bir ortamda pirinç tanesi kadar örnek alıp agarda geliştikçe en hızlı ve temiz büyüyen taraftan tekrar örnek alıp işlemi tekrarlıyoruz. Bu şekilde genelde iki üç tekrardan sonra saf ve hızlı yayılan miseli elde etmiş olursunuz. İlk misel örneğinizi direk mantardan klon alarak ya da spor izi alarak oluşturabilirsiniz. Ben klonlamayı tercih ediyorum çünkü bire bir aynı özelliklerde mantar elde ediliyor.
Klonlamayı şöyle yapıyorsunuz. Marketten aldığınız mantarı steril bir ortamda elinizle sapından şapkaya doğru dikine ikiye ayırıyorsunuz. Sonra şapka kısmının ortasındaki dokudan yine pirinç tanesi kadar örnek alıp agara bırakıyorsunuz. Eğer kontamine etmemişseniz bir iki gün içinde misel bu klondan oluşmaya başlıyor. Yukarıdaki resimde görülen cam kaptaki miseller shiitake den alınmış ilk klondan oluşan miseller. Biraz dikkatli bakarsanız misel yıldız gibi ışınlar oluşturmuş işte ikinci örneği alacağınız kısımlar bu uçlar. en uzun ve en temiz ucu seçip başka bir kapta tekrar büyümesini sağlıyorsunuz. Bir kaç tekrardan sonra miseli bıraktığınızda bir günde yayılıp tam daire yapabilecek hıza ulaşıyor. Daha sonra bu miseli dilerseniz saklayıp istediğiniz zaman kullanabilirsiz ya da steril ettiğiniz tahıl kavanozuna atıp tahılları aşılayabilirsiniz. Kavanozdaki her bir tahıl tanesi kopyasını aldığınız mantarı yeniden oluşturacak miseli barındırmış olacak.
Spor izinden yapmak istiyorsanız o zaman önce mantarın sapını kesip şapkayı alminyum folyo üzerine bırakıyorsunuz. Üzerine bir örtü örtüp bekletiyorsunuz. Mantar folyoya sporları döküp izini bırakıyor. Bir enjektör ile steril ettiğiniz suyu çekip önce bu sporların üzerine çok az döküp enjektörün ucuyla hafif karıştırıyorsunuz. Sonra enjektöre çekiyorsunuz. Baktığınızda sporları suyun içinde yüzerken görebilirsiniz. Oluşturduğunuz sporlu sıvıyı çok az bir miktar agara dökünce misel bir süre sonra oluşmaya başlıyor. Ya da tahıl kavanozuna döküp önce tahılda oluşturup sonra o tahıldan örneği alıp dilediğiniz kalitede misel oluşana kadar yukarıda ki işlemi tekrarlıyorsunuz.
Yazmadığım çok detay var ama temel işlemler bunlar.
bu kadar basit mi bu iş?? yani pazardan aldığım istiridye mantarı ile misel üretip yapabilir miyim??

fatih-batal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 18:35   #209
Yeni Üye

fatih-batal's Avatar

Giriş Tarihi: 17-01-2010
Wink

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatih-batal Mesajı Göster
bu kadar basit mi bu iş?? yani pazardan aldığım istiridye mantarı ile misel üretip yapabilir miyim??
bir de şu sorulara cevap yazarsanız memnun olurum...
1 alüninyum folyoda kaç günde misel verir?
2. misel alacağım mantarı yıkamalı mıyım ? ( nemli kalması için)
3. buğdayı sarması kavanoz içinde mi olacak. kavanozun kapalı olması mı lazım?
4. miselin suyu buğdayları çimlendirebilir... başka bir şey de olabilir mi?
5. bizim bahçede kavak ağacı yok. kokar ağaç cennet ağacı derler ondan çok var. onda da yetişebilir mi?? ( kavak ağacı gibi yumuşak bir odunu vardır)...
6. bu gün başlasam tahmini olarak ne kadar zaman sonra ürün alabilirm.??

fatih-batal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2012, 18:09   #210
Ağaç Dostu

@tuya Agar ya da agar agar jöle jel yapımında da kullanılıyor özellikle hayvansal ürünler yemek isemeyen vejeteryenler jelatin kullanılması gereken yemeklerde agar kullanırlar. Pastahanelerde aktarlarda ya da marketlerde bulabilirsiniz sanırım.

@fatih-batal
Evet pazardan aldığınız mantarı kolonlayıp miseli üretebilirsiniz.
1 folyoda misel vermez 1 folyoyu spor izi almak için kullanıyoruz başka teknik yazıyı dikkatli okursanız o ikici yöntem.
2 hayır yıkamamalısınız nemli kalmasına gerek yok marketten aldığınız sağlıklı çürmemiş düzgün görünümlü mantarı kullanırsanız sorun çıkmaz. Bulabilirseniz paketlenmiş olarak almanız daha uygun olur.
3 Evet kavanozda olacak kavanoz kapalı olacak ama tıka basa dolu olmayacak üç dört günde bir hafif gevşetip hava almasını ve gaz çıkışını sağlayabilirsiniz. ya da kapağa matkapla delik açıp sentetik pamuk koyarak filitre sistemi oluşturabilirsiniz.
4 miselin suyu yoktur buğdayları da zaten kaynatıp steril ettiğinizde öldürmüş olacağınızdan çimlenmesine imkan yok.
5 her mantar kendi yetiştiği doğal ortamda en iyi sonucu verir o yüzden hangi mantarı üretecekseniz o mantar türüne uygun kütükleri kullanmanız ya da talaşı kullanmanız gerekir. Kütüğün ağaç olmadığını unutmayın bahçenizdeki ağaçlara aşılarsanız ağaçları öldürürsünüz. Miseller eğer ağaç direnç göstermezse ağacı yiyerek yayılır direnç gösterirse miselin kendisi ölür. Her iki ihtimal kötü olduğundan yaşayan ağaçlara mantar aşılamamanız gerekir.
6 Olayı çözme sürenize bağlı mantarları iyi öğrenir her şeyi eksiksiz yaparsanız bir kaç ay sonra afiyetle yersiniz.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025