View Single Post
Eski 10-04-2012, 13:30   #183
suplilumas
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-06-2011
@adem_09
Adem bey,
misel alımı çok kolaydır inanın bana ben evde mutfakta alıyorum Daha dün eringi, lion mane misellerimi agara aldım. Ayrıca parkta getirdiğim kuzu göbeği mantarından misel aldım ve bunların tamamını mutfak masasında yaptım. Misel satan firmaların kendi misellerini satamamasının nedenlerinden biri patent sorunudur. Miseller türüne göre patentlidir Türkiyede bu uygulama ne kadar sert bilmiyorum ama burada örneğin eringi mantarının miselini patent sahibi firamanın izni olmadan kütüğe aşılayamıyorsun. Sanırım siz üreticisiniz ilerde Türkiyede de bu tür sorunlarla karşılaşıp tekele bağımlı olmamanız için kendi misellerinizi islah etmelisiniz. Yoksa sebze meyvedeki tohum pateninde olduğu gibi bir durma gelecekler. Türkiye misel bağımlısı olacak. Türkiyede yetişen türlerin misellerinin alınıp acilen ıslah edilmeleri gerekiyor.

@Mehmet Kemer
Mehmet bey,
Yeni kesilmiş ağaca aşılama yapmamaya dikkat edin. Ağaçlar kendi içlerinde mantar ve dışardan başka zararlılar sorun çıkarmasın diye salgı salgılarlar. Aşının tutması ve hızlı gelişmesi için bu salgıların kütükte kalmaması gerekiyor. Kütüğün aşılanmaya hazır olduğunu kuruyup kesik yerinin çatlamaya başlamış olmasından anlayabilirsiniz. 90 - 100 cm lik kütükler nem ve su oranını dengede tutmak için daha kolay oluyor ve daha iyi sonuç veriyorlar. Kütüğe aşılamayı yapmadan önce 12 - 24 saat su tankında bekletin ben banyo küvetini kullanıyorum . Ayrıca elinizde fazla miselinizde var gövdede delikler açıp gövdeyide aşılayın. 8,5 mm matkap ile 2.5 cantim kadar delik açmanız yeterli. Ben miseli nalburdan aldığım ahşap dübellere aşıladığımdan boyu bu kadar deliği fitilinize göre ayarlarsınız ama çok büyük delik gereksiz ve iyi olmuyor. Ayrıca aşılama fitilin çevresinden daha çok uc kısmından başlar o nedenle delik fitilden bir kaç mm daha uzun olursa misele yeterli hava kalacağından daha çabuk sarar. İlk deliği kütüğün ucundan 5 cm aşağıya açmanız gerekiyor. İkinci sıranın deliği ilk deliğin çaprazına geleceğinden 5 cm olan delikten çok daha aşağıya denk gelir. Kütüklerinizin yarıçapının 20cm olduğunu varsayalım. Üstlere ve altlara yani kesiklerin olduğu yere açacağınız delik sayısı bunun yarısı olmalıdır yani 10 adet delik üstte 10 alta açacaksınız. (Resimlerden büyüklüğü tam anlayamadım ama sizin açtığınız delik sayısı az görünüyor 6 delik açmışsınız) Yanlara açacağınız delik sayısı ise yarıçaptan az olmamalı yani en az 20 delik gövdeye açılacak. Bu yöntemle ağacı kesip kapak yapmanıza gerek yok. Biraz mum eritip bir fırça ya da pamukla fitillerin üzerini mum ile kapatmanız yeterli. Hangi mum olduğu önemli değil kokulu mumlarla dahi yaptım. Amaç deliklerden böcek ve zararlıların girmesine engel olmak. Mum yerine strafor da kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem ağacı parçalamadan tamamını kullanmış olursunuz hem aşı yerleri arttığı için miselin daha çabuk ve sorunsuz sarmasını sağlamış olursunuz. Kolay gelsin.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön