Aksine kütükte yetiştirirseniz mevsimi vardır. Kütükte yetiştirme tekniği dış alanda uygulanabilirliği olduğundan tercih ediliyor. Poşet yerine kompost dememiz daha doğru olur. Poşet ya da kapların taşıma ve kapalı ortamda tutluma imkanları daha kolay olduğundan ısısı ayarlı kapalı alanlarda en çok tercih edilen yetiştirme yöntemidir. Ayrıca kütüğe göre çok az yer kaplarlar. Bazı mantar türleri zaten kütükte yetişmez ya da iyi sonuç vermez. Örneğin marketlerde sık sık karşılaştığımız beyaz agaricus bisporus mantarları gübrede yetişir kütükte olmaz. Ağaçta yetişen mantarı kompostta yetiştirirseniz lezzetinden ödün vermiş olursunuz. Aynı tür mantarın kütükte yetişenleri kompostta yetişenlerden daha lezzetli oluyor. Sizin hem kompostta hem de kütükte yetişmiş mantarlarınız var. Her ikisini de aynı şekilde hiç bir baharat katmadan kızartın tadına bakın ikisi arasındaki farkı anlayacaksınız. Ticari açıdan eğer yer sorunu varsa kütük yerine kompost kullanılır. Sizin kütüklerin olduğu yeri düşünün. Kütükleri çıkarıp oraya market rafları gibi raf yapıp kompostla üretim yaparsanız aynı alandan daha çok ürün alırsınız. Kütüğün en büyük avantajlarından biri ise bir kere yapılan işlemden sonra yıllarca ürün almaya devam edersiniz. Sizin kütüklerden şu an tam verim alamıyorsunuz mantarlar sadece kapak üzerinden çıkıyor. Misel bütün kütüğü sararsa kapak altındaki kabuğu patlatıp yanlardan çıkmaya başlayacaklar poşetteki mantarlarınız gibi.
Kütük ve kompost arasındaki seçimi üretim yeriniz, üreteceğiniz mantarın türü, üretim amacınız gibi tercihleri bellirledikten sonra yapmalısınız.
|