agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)

Beğeni Düzeni501Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-12-2012, 14:25   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-06-2011
Print alıp aşılama yapmak için ise şu yolu takip et
Musluk suyu kullanabilirsin ama steril etmek şartı ile. Eğer yapmamışsan resimlerdeki sonuçların nedeni o olabilir.
Bir şişe ya da kavanoza su doldur yukarıdaki işlemleri yap steril su oluştur. Eczaneden aldığın enjektörü aç suyu enjektöre çek. Sonra folyodaki spor printin üzerine dök iğnenin ucuyla çok hafif karıştır suyun içinde sporları göreceksin zaten onu enjektöre çek. sonra da aşılayacağın kavanozlara aşılamanı yap.
Kavanozların en geç bir haftaya sonuç vermesi lazım. Misel ortalardan oluşmaya başlıyor kapağı kesinlikle açma. Misel bütün kavanozu beyaz olarak saracaktır o aşamada sallayıp taneleri bir birinden ayırman gerekir geç kalırsan süngerimsi bir doku ile bir birine yapışır ayıramazsın. Eğer direk mantarı bu kompostta oluşturacaksan sallamana gerek yok. kavanoz tamamen beyaz olana kadar bekle dibine vur kalıp halinde çıkar yavruluğa al.
Bu kadar.
Başarılar.

promote ve imih99 beğendi.
suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 14:40   #2
Ağaç Dostu

Ha unutmadan bunu da yazayım bu yaptığın direk spordan üretim. Misel bu şekilde kaliteli olmaz. Önce misel ıslahı yapmanız gerekiyor. Bunun için ise agara petri olayına girmeniz gerekiyor ki önce bu yaptığınızı deneyin biraz tecrübe edinin sonra da agar petri olayına girer kendi miselinizi üretirsiniz.
Konuyu açmışken kısa yazayım niye ıslah etmemiz gerektiğini. Miselleri elektirik kabloları gibi iplikçikler olarak düşünün. Bazı kablolar elektiriği iyi iletiyor bazıları yorgun kablo ya da ince kolayca kopabiliyor. Miselin içinden en kaliteli hızlı güçlü olanı seçmeniz gerekiyor ki bakteri ya da başka bir mantar (küf gibi) bulaşırsa onlar daha ne olduğunu anlamadan sizin misel bütün alanı ele geçirsin. Miseller her hangi bir engelle karşılaşırlarsa orada dururlar. Örneğin ayrı aileden iki kavak mantarı miselini bir petriye koyduğumuzu düşünelim. Tam ortada karşılaşacaklar ve duracaklar orada çizgi gibi bir boşluk gözlenir. Eğer aynı genleri taşıyorlarsa karışacaklar. Bakteri ya da bir başka misel ile karşılaşırlarsa oarada dururlar ilerlemezler. En hızlı ve en güçlü miseli seçip ayırmak gerekiyor ki her zaman aynı sonuca ulaşılabilinsin. Bir diğer faydası da aynı kalitede aynı meyveyi elde edebilmek.

Eski 29-12-2012, 22:13   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-11-2012
İlgilendiğiniz için çok teşekürler , bu yardımınız paha biçilmez , çocukluğumdan beri mantar toplamaya bayılırım , inşallah en temelden itibaren mantar üretebilirsem , bir çocukluk hayalimi daha gerçekleştirmiş olucam.
Cevabınız süperdi ama başka sorularıda aklıma getirdi
1.Düdüklü tencerem yok , çok gerekliyse alabilirim ama normal tencede olsa çok farkeder mi.
2.ısı konusuna hiç değinmemişsiniz.
3.bu bugdaylarla yapacağım üründen verim alamazmışım gibi bir hisse kapıldım.
4.petriden daha önce biryerlerde bahsetmişssiniz ilk fırsatta deniyeceğim.
5.print alırken bakteri küf mutlaka bulaşıyordur çünkü açıkta bir işler , bu noktada sterilize gerekir mi.
6.print arırken kültürmantarında sorun oluyor pazar bulduklarımın şapkaları açılmamış oluyor çünkü

promote Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 16:50   #4
Ağaç Dostu

Yardımım dokunursa mutlu olurum ben okuduklarımı sizden önce yapıp uyguladıklarımı yazıyorum. Yurtdışında olduğumdan benim bulduklarımı siz bulamayabilirsiniz o yüzden ürün olayına çok fazla girmiyorum ama temelde yaptıklarınız ile benim yaptıklarım aynı.
sorularınıza gelirsek.
1 düdüklü tencere gerekli ısıyı çok rahat ve ekonomik olarak elde etmenize yarıyor. Tencerede kaynatırsanız da olur ama biraz daha zor olur.
2 ısı konusu derken neyin ısısını sorduğunuzu anlamadım. Eğer kavanozların steril etme konusuysa yaklaşık bir saat kaynatın.
3 buğdaydan direk meyve alırsınız sorun olmaz ama pahalı olur. Bir kilo buğdayı hesaplayın. çer çöpten yetişen bir canlı bu üretmeye çalıştığınız şey. Bu nedenle üretmeyi öğrendikten sonra buğday yerine meyveyi tuvalet kağıdında ya da evde çöpe atacağınız karton gazete atıklarından almanız daha ekonomik olacaktır. Bir diğer şey ise kavanozda buğdaydan ürettiğiniz şey sizin misel aşılı buğdaylarınız. Her bir tanesinden bir kavanoz daha oluşturabilirsiniz. Yani sonsuza gider. 10 kavanoz aşılı buğday ürettiğinizi varsayalım bunu 10 torba saba aşıladığınızı düşenelim alacağınız ürün çok fazla olur.

4. Petri olayı biraz karışık. Doğrusu basit bir şekilde nasıl anlatacağımı ben de düşünüyorum ama biraz laburatuvar deneyiminiz ya da doktor laborant falan olmanız lazım ki kolay kavraya bileseniz. Sterilizasyon sterilizasyon ve sterilizasyon. Mantarın sırrı bu. Başka da bi numarası yok. Daha önce dediğim gibi yaptığınız şekilde üretin aşamaları ve açıklarını öğrenin petri ve agar olayına sonra girersiniz. Çünkü orada steril petri kabını nerden bulacağınzı ve ne tür agar bulacağınız pek bilmiyorum. Önce birinci kolay adımı aşın sonra diğer adımları konuşuruz.
5 Dediğiniz doğru print alırken bir sürü şeyi eklemiş oluyorsunuz klonlama o nedenle daha iyi bir yöntem daha az kontamine olma riski var ama yine de olur. İşte petri kapları ve agar olayı bu aşamada devreye giriyor. Örnek olarak anlatırsam bir mantardan spor izi aldık ve bu izden üretime başladık diyelim. Eğer bunu yapan ben isem şu yolu takip ederim. Spor izi alırım sonra yukarıda anlattığım işlemi yaparım 10 adet agar petri kabı hazıllarım. Bu sporları o kaplarda geliştiririm. 10 kap içinden en iyi ve en az kontamine olmuş kabı seçerim. Burada misel * buna benzer bir şekilde gelişmiştir. Bu yıldızın en uzun noktalarından ve bakteri küf gibi kapta oluşmuş diğer şeylerden en uzak kısımlardan 10 örnek alırım. 10 petri kabında gelişmeye bırakırım. (10 petri kabı derken ben her zaman bir kaba aralıklı üç örnek bırakıyorum. Böylece başarı şansım 10x3 oluyor. ) Bu ikinci 10 kaptan yine en iyilerini seçip aynı işlemi bir daha yapıyorum. Ta ki istediğim özellikte her şeyden arınmış miseli elde edene kadar bu işlemlere devam ediyorum. İstediğim özellikte misel oluştuğunda ne mi yapıyorum. O zaman deney tüpleri devreye giriyor. En iyi ıslah ettiğim miseli aynı yöntem ile alıyorum tüpü yan yatırarak oluşturduğum agara bu örneği atıyorum en az aynı örnekten 3 tüp yapıyorum. Tüpleri hangi tarih ve hangi tür mantar miselinden oluşturduğumu yazıp etiketleyip buzdolabına koyuyorum. Bu şekilde kolleksiyonum oluşmuş oluyor. Bu tüplerin 3 yıl o şekilde kaldığını söyleyenler var ama ben yılda bir kez tüpten örnek alıp agarda geliştirip yeni tüp yapıyorum. Her bir tüp bir çifliğe yetecek kadar mantar ve misel üretir. Sadece açıp bir buğday tanesi kadar örnek almanız yeterli. O örneği önce agara sonra tahıla sonra da komposta aşılarsınız. Her bir buğday tanesi sonsuz ürün verir dememin nedeni bu. Mantarların farklı bir tür canlı olduğunu misel üretmeye başladığınızda çok daha iyi anlayacaksınız. Biraz uzun oldu kusura bakmayın.
6 Bana kalsa kültür mantarı denen Agaricus bisporus ile hiç uğaşmayın derim. 1 lezzetsizdir 2 gübrede yetişir. ( ayrıca benim yazdığım yazılara ilgi gösteren ve takip eden arkadaşlar var ise bir ricada bulunmak istiyorum? Lütfen üretmek istediğiniz ya da ilgi gösterdiğiniz mantarın latince ismini öğrenin ve onu yazın. Yerel isimler aynı ama farklı mantarlar olabiliyor.)
Şapkasının açılması için beklete bilirsin ya da şapka altındaki zarı kes al sonra spor izi almayı dene. Agaricus bisporus spor izi kahverengidir.

Eski 30-12-2012, 22:57   #5
Yeni Üye

Gerçekten bıkıp uslanmadan cevap vermeniz harika birşey çünkü insanlar bu işe ticaret gözüyle baktıklarından detayları anlatmaktan çekiniyorlar , bu yüzden kendi adıma gerçekten çok müteşekkirim sonuçta bana 1 harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum kültüründen geliyorum.Aslında matematikçiyim ve mantara hobi olarak bakıyorum.
1.ısıdan kastım spor aşıladığım kavanozları bundan sonra belli bir ısıda bekletme zorunluluğum var mı , mesala şu anda kış mevsimindeyiz ve bulunduğum yer moldova...Yani misel gelişimi için hangi ısı iyidir bir max min değeri varmı bunun tabii ki min ve max gelişim az ortalamada en iyi verim olacaktır.
2.Evet benim sterilizeden anladığım sporun veya miselin diğer canlı türlerine göre baskın hale gelmesi ve ekonomik bir verim elde etmek , yoksa belkide benim başarısız kavanozlarımında içinde miseller vardır belkide bahçeye şuraya buraya döksem mantar çıkabilir ))
3.Petri gerçekten ilgimi çekiyor ama ben ilk ürünü elde ettiğimde bunada motive olabilirim sanırım , sonuçta bilim ve okuma ve azmin elinden ne kurtulabir ki..
4.Aklıma gelmişken , bir bahçem var domatez biber patlıcan filan yetiştiryorum , sonbaharda meyva alımı bittikten sonra kalan domatez biber patlıcan mısır saplarını mantar üretiminde kullanabilirmiyim?
sevgiler..
5.Birde miselin gerçekte neye benzediğini anlamaya çalışıyorum buna küf demişssiniz bu beyaz küf mü ? diğer resimlerdeki misel dediklerinizede bakıyorum çok yakın farkı nasıl anlayabilirim

http://imageshack.us/a/img818/6202/131024x768t.jpg(6)

Küf birazda bakteri var gibi.

Düzenleyen promote : 30-12-2012 saat 23:02 Neden: resim eklendi
Eski 31-12-2012, 12:31   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-03-2010
20-26 idal sıcaklık değerleri.30 derece üstünde misellerin ölebilir.20 derece altında yavaşlar misel gelişimi.
Sterilizeden kasıt misel ekimi yapılacak yerde başka bakteri ve sporların öldürülmesi.Aza indirgemek değil.
Patetes deksroz agar kullanabilirsin piyasada satılıyor.
Domatesin bitkisi zehirli bildiğim kadarıyla ama kuruyunca zehri gidermi bilmiyorum.Mısır sapı ideal olur bence.

suplilumas ve promote beğendi.
murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 16:05   #7
Yeni Üye

ozaman ısıtıcıya ihtiyacım var
Atman AT-100 Isıtıcı 100 Watt | Akvaryumportali.net - Akvaryum Portalı ve Akvaryum Forumu bir çırpıda bunu buldum ama iş görürmü bilemem
domates biber artıklarını değerlendirmek beni ayrıca onları yok etme sıkıntısındada kurtaracaktır

Eski 01-01-2013, 09:12   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi promote Mesajı Göster
ozaman ısıtıcıya ihtiyacım var
Atman AT-100 Isıtıcı 100 Watt | Akvaryumportali.net - Akvaryum Portalı ve Akvaryum Forumu bir çırpıda bunu buldum ama iş görürmü bilemem
domates biber artıklarını değerlendirmek beni ayrıca onları yok etme sıkıntısındada kurtaracaktır
Ufak bir sera tarzı bir şey yapıp bu ısıtıcıyı kullanabilirsin.Evin kaloriferliyse çok gerekli değil aslında.Isının düşmesi zarar vermez misele sadece yavaşlatır.Ama yükselmemesine dikkat etmeniz gerek.Optimum sıcaklık miselde 24-26 derece.Meyva alımında 21-23 derece.Sizin resimlere baktım misel uluşumu başlamış ama miseli başka bir küf sarmış.Buna neden sıcaklık ve kötü strelize olabilir.Bir de kavanozunuz dibinde su birikmiş bunun olmaması gerek.Buğdayları biraz daha kurutun.Kartonla yaptığınız deney daha başarılı sanki.Miseliniz oldukça yayılmış ve meyva almanıza ramak kalmış.Düdüklü tenerede strerilizasyon daha iyi sonuç verir.Optimim sterilizasyon derecesi 121 derecede 10-15 dk. dır. Bunu da düdüklü tencerede sağlayabilirsin.Normal tencerede süreyi daha uzun tutman gerek.

Enson ve suplilumas beğendi.
Eski 31-12-2012, 20:49   #9
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Giriş Tarihi: 01-10-2009
Uzun bir aradan sonra tekrar benim ilgi alanıma girmeye başladı konu.Bu arada bir tecrübemide paylaşmış olayım istedim.
İnternet üzerinden 1kg kadar misel aldım. Bunun bir kısmını kütüğe aşılamayı bir kısmını da buğday üzerinden çoğaltmayı düşündüm ve uygulamaya geçtim.
Öncelikle köydeki evimiz için getirtmiş olduğumuz yaklaşık 6-7 ay önce kesilmiş ve arazide kalmış ağaçlardan kütükler seçtim. Sanırım bunlar meşe,köknar tarzı sert yapılı ağaçlardı.Motorlu testere ile üzerlerinde 15-20 cm derinliğinde ve yine bu kadar genişlikte kesikler oluşturdum.Bu kesiklerin içine elimdeki miseli doldurdum. 6-7 adet kütüğe bol miktarda misel doldurdum ağaç yongası ile bunları iyice sıkıştırdım.Odunları biraz sulayıp poşete koydum hava alamayacak şekilde sarıp sarmaladım.(Doğrusu hava alacağı aşikar olmasına karşın kendimi kandırmaya çalıştım.Bazı sebeplerle hevesim kırılmış,bazı olumsuzluklarda olmuştu yapmış olmak için yaptım diyelim)Poşetlerin içine de biraz odun talaşı atıverdim birer avuç kadar.Bu kütükleri kullanmadığımız ahırın içine dizdim ara ara üstlerine su serpiştirdim köye gittiğim zamanlarda.Bu işlemi yaptığım zaman henüz kış başlangıcı idi ve dışarda kar vardı.Artan miseli çoğaltmak içinde çaydanlıkta bir kavanoz kadar buğdayı kaynatıp suyunu süzdüm.Çok fazla kurutmadan nemli nemli kavanoza doldurdum ve artan miseli içine doldurdum kalan çok az miselide poşetinde kullanılmayan dolabın bir köşesine koydum.Tabiiki kavonoz içindeki buğday oldukça nemli olduğundan içine attığım misel halindeki buğdayların üzerindeki misel görünümü, küf görünüm kayboldu.Diğer buğdaylar gibi oldu yani.Sonuç hazır elimdeki miselde gitmiş oldu. Arkadaşlar sakın bu konuda yazılmış bunca bilgi varken nasıl bu kadar acemice şeyler yaptın **** araştırmadın demeyin çünkü ben bunları yaprken açıklayıcı bilgi vermiş olan arkadaşlar henüz konuya yazmamışlardı araştıma imkanımda olmadı.
Neyse kütüklerin durumundan devam edeyim. Ahırda duran kütükleri ara ara kontrol edip durumlarını gözlemlediğimde sıkı sıkı sarıp sarmalamış olduğumdan ne durumda olduklarını göremiyordum.2-3 ay sonunda dayanamayıp poşetleri çıkardım misellerin küfe benzer pamuksu bir kıvama geldiğini fakat kütüklere yayılmadığını gördüm.Bu şekilde nemlendirmeye devam etmek iyi olur diye düşünüp o halde bıraktım.Annem ki kendisi bu mantarın delisi olur, ben olmayacağını söylemiştim bu kadar kolay olsa herkes yapardı mantar tohumumu olurmuş tarzından söylemlerine de devam etti.Benim kütükleri tavukların keşfetmesi çok sürmedi.Kütüklerin olduğu kısım aynı zamanda saman ve inekler için yem deposu olduğundan çok sık girilip çıkılan bir yerdi.Bu aralarda tavuklarda girip kütükleri keşfetmişler.Misel olmuş mantar küfü olmuş onlar için farketmiyor buğday heryerde buğday.Baktım bizim kütüklere ektiğimiz miseli tavuklar buğday olarak hasat ediyor ve kütüklerde de bir gelişme yok hepsini çıkarıp dut ağacının altında tel örgünün dibi sıralayıp unuttum.Zaten ümidimi kesmiştim.Fındık toplarken kütüklerin yanına dökülenleri alayım derken bir kaç tane kütükte gelişip kurumuş mantarları gördüm.Anneme gösterdim kadıncağız bir sevindi hemen kütükleri samanlığın saçakların altına koydukki burası nemli olur.Kısa süre sonunda mantarlar gelişmeye başladı.Hemen hemen her kütükte tek tük mantarlar olmuş.Annem bir kaç kez bunların hasadını yapıp bolca yedikten sonra kütükleri gözü gibi korudu.Evin kullanılmayan katına taşımış hergün kütükleri nemlendiriyormuş.Benim kavanoza koyupta buğdaya sardıramadığım için özelliğini kaybeden buğdayları başka kavak kütüklerini delip oralara doldurmuşlar.Dolabın bir kenarına atıp unuttuğum misel artıklarını çıkarmışlar ki bunlar tamamen bozulmuş püre kıvamına gelmiş onlarıda kütüklere sıvamışlar ve üstlerini kapatmışlar.Doğrusu hepsini küfe benzer bir yapı sarmış ama bakalım ne çıkacak.Bende bazı kütükleri mantr çıkan kütüklere yapıştırdım olaki kütükteki besin biterse mantar bu kütüklere sıçrar.
Sonuç olarak arkadaşlar çok zor görünmüyor üretim biraz dikkat ve bilgi gerektiriyor ben bu şekilde mantar aldıysam eğer herkes doğru olanı yaptıktan sonra yapar. Yine düşünüyorum üretim yapmayı ama bu kez daha bilinçli. Misel siparişi vereceğim. Gelen miselin bir kısmını torbada ağaç talaşı-saman karışımında üretmeyi kalan kısmınıda yine buğday üzerinde çoğlatmayı düşünüyorum.
Deneyimli arkadaşların uygulama şeklinde dikkat etmem gereken durumları **** ayrıntılar konusunda önerilerini bekliyorum.

yesill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 09:20   #10
Ağaç Dostu

Sayın yesill,
Kütük üzerinde mantar yetiştirmeyi düşünüyorsanız bence en iyi yöntem miselleri kavelaya aşılamanız.Miseller kavelayı sardıktan sonra kütüğe aktarmak çok kolay.Ufak bir şarzlı matkapla kütükte delikler açıp miselli kavelayı buraya çakıyorsun.Daha sonra mum eritip deliğin üzerine hava almıcak şekilde sürüyorsun olay bitiyor.

yesill ve suplilumas beğendi.
Eski 01-01-2013, 13:06   #11
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Giriş Tarihi: 01-10-2009
Teşekkür ederim sayın murer tavsiyenizi dikkate alacağım.

yesill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 14:57   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-12-2012
s.a arkadaşlar. ben de sizlerin yazılarını okuyarak bir kaç poşete ve kavak kütüklerine misel ekimi yaptım. inşallah başarabilirim. bende baya heyecan yaptı bu mantar işi. birde sizlere bir mantar ismi soracam. bu mantardan misel alıp yetiştirmek istiyorum. buralarda çapaç veya ebişke ismiyle anılır . en son yetişen mantardır. tat koku olarak istiridye mantarına yakındır. ben bu mantarı topladım 1 hafta kadar önce. şu anda bacak kısımlarında beyaz küflenmeler oldu. ben bunları tahıla sardırmayı deneyeceğim.

demirbas74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 14:59   #13
Yeni Üye

https://mantardostu.googlegroups.com...?view=1&part=4

Eski 02-01-2013, 05:28   #14
Ağaç Dostu

Sayın demirbas,
Bahsettiğiniz mantar Clitocybe geotropa.Kültürü yapılamıyor.Misel elde edersin ama meyva alamazsın boşuna uğraşma derim.Bilimsel anlamda bir çalışma yaparsan ona bişi diyemem

Eski 02-01-2013, 13:09   #15
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murer Mesajı Göster
Sayın demirbas,
Bahsettiğiniz mantar Clitocybe geotropa.Kültürü yapılamıyor.Misel elde edersin ama meyva alamazsın boşuna uğraşma derim.Bilimsel anlamda bir çalışma yaparsan ona bişi diyemem
kavonaza koydum bakalım. ya tutarsa diye deneriz bir kere. bartın yöresinden en değerli mantar bu. ormanda aramaya devam o zaman

Eski 02-01-2013, 17:11   #16
Ağaç Dostu

@promote
Birinci sorunuzu murer cevaplamış zaten.
2 ise kavanozlarınız başarısız değil aslında ilk denemeye göre gayet başarılı. Unutmayın özel şartlarda laburatuvar ortamında yapılması gereken işlemleri evde yapamaya çalışıyorsunuz. Olduğu kadar olacak hiç bir zaman mükemmel olmaz. Her zaman hatalı kontamine kaplarınız kavanozlarınız olacaktır. O nedenle bir çok örneği bir arada yapıyoruz ki en az bir tanesi risksiz temiz elimizde kalsın.
Bahçeye dökerseniz hiç bir şey çıkmaz.
3 Petri işine sonra girersiniz şu an acelesi yok.
4 Bu konuda murere katılıyorum domates saplarının işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum. Deneyerek öğrenmeniz gerekecek. Bazı bitkiler kendilerini mantardan korumak için bazı maddeler barındırırlar. Bazı mantarlar bu korumayı aşarken bazı türler aşamaz.
5 Misel ile küf aynı şey. Bir birlerine çok benziyorlar ama her mantarın kendine has küf yapısı yani misel yapısı vardır. Misel ürettikçe hangisinin hangisi olduğunu anlamaya başlarsınız. Ayrıca mantar miseli oluştuğunda miss gibi mantar kokar. Mantar kokmuyorsa pis koku geliyorsa o miseller kontamine olmuş demektir.

murer beğendi.
Eski 05-01-2013, 18:49   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-12-2010
65 günde ilk verim. tadı damağımda kaldı :)

büyük boy
http://g1301.hizliresim.com/15/5/hp5r1.jpg

Eklenen Resimler

mrduran ve dalya35 beğendi.
mehmetzahid Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2013, 15:12   #18
Yeni Üye

25 gün önce istiridye mantarı ekimi yaptım. sizlerden edindiğim bilgilere göre 22 gün sonra posetlere kesikler attım. ama posetlerde mantar olusumu olmadı. samanlar daha da beyazlamaya devam etti. acaba daha posetlere kesik atmanın zamanı tam olarak gelmedimi. ben cizik attığım yerleri 4 gün sonra tekrardan kapattım. iyice karıştı iş. hala mantar alma imkanım var mı? alamazsam evdekiler epey gülecekler bana

Eski 20-01-2013, 18:50   #19
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi demirbas74 Mesajı Göster
25 gün önce istiridye mantarı ekimi yaptım. sizlerden edindiğim bilgilere göre 22 gün sonra posetlere kesikler attım. ama posetlerde mantar olusumu olmadı. samanlar daha da beyazlamaya devam etti. acaba daha posetlere kesik atmanın zamanı tam olarak gelmedimi. ben cizik attığım yerleri 4 gün sonra tekrardan kapattım. iyice karıştı iş. hala mantar alma imkanım var mı? alamazsam evdekiler epey gülecekler bana
ısı, ışık, nem ve havalandırma ihtiyacını karşıladınız mı? kuluçka döneminde sorun yoksa,

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
her saat başı en az 8-10 dk havalandırma ve
12-18 derece sıcaklık.
bu şartları yerine getirip getirmediğinizi kontrol edin. mutlaka mantar çıkar.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2013, 16:28   #20
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
ısı, ışık, nem ve havalandırma ihtiyacını karşıladınız mı? kuluçka döneminde sorun yoksa,

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
12-18 derece sıcaklık.
bu şartları yerine getirip getirmediğinizi kontrol edin. mutlaka mantar çıkar.
poset içini nasıl havalandırabilirim?. posetin ağzını acsam yeterli olurmu. ışığa gelince oturma odamda duruyor bol bol ışık var. nem işine gelince o biraz sıkıntı olabilir. benim asıl düşüncem tam zamanı gelmeden kesik attım. 3-5 gün daha bekleyeceğim kesik atmak için poşete. oda sıcaklığı 18 den yukarıdadır muhtemelen. sıkıntı o olabilir

Düzenleyen demirbas74 : 21-01-2013 saat 17:37 Neden: eksik
Eski 21-01-2013, 17:32   #21
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi demirbas74 Mesajı Göster
poset içini nasıl havalandırabilirim?. posetin ağzını acsam yeterli olurmu. ışığa gelince oturma odamda duruyor bol bol ışık var. nem işine gelince o biraz sıkıntı olabilir. benim asıl düşüncem tam zamanı gelmeden kesik attım. 3-5 gün daha bekleyeceğim kesik atmak için poşete.
posetimin durumu

Eklenen Resimler

Eski 20-01-2013, 18:38   #22
Ağaç Dostu

Zafer İnandıklı's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2009
Galeri: 16
Saman bulamadığım için bekletiyordum.
Bunlar aceleci davrandılar.

Eklenen Resimler

Zafer İnandıklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2013, 19:16   #23
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

poşetin içini değil bulunduğu ortamdaki oksijeni artımak için odanın havalandırılması gerekli.
bence sıkıntı sıcaklık ve nem
ışık alan mutfakta olabilir. ısı mutlaka 18 derecenin altına düşürmeye çalışın. yine ışık 2000 lüx altında olmalı. çok ışıkta verimi düşürür.

Halil Önen beğendi.
Eski 21-01-2013, 20:07   #24
Yeni Üye

[QUOTE=egetropical;1088946]poşetin içini değil bulunduğu ortamdaki oksijeni artımak için odanın havalandırılması gerekli.
bence sıkıntı sıcaklık ve nem
ışık alan mutfakta olabilir. ısı mutlaka 18 derecenin altına düşürmeye çalışın. yine ışık 2000 lüx altında olmalı. çok ışıkta verimi düşürür.[/Q

sıcaklık olarak uygun bir yerim var. daha beyazlamasını beklemem gerekir mi? yoksa bir kaç yerden delip biraz daha serin yere hemen koymalı mıyım? veya şu an için neler yapabilirim ? bu arada ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Eski 21-01-2013, 21:06   #25
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Poşet hemen hemen kuluçka dönemini tamamlamış.
uygun ortama alabilirsiniz. yapmanız gereken aynı şeyler.

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
12-18 derece sıcaklık.

Halil Önen ve smnvrl beğendi.
Eski 21-01-2013, 21:46   #26
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
Poşet hemen hemen kuluçka dönemini tamamlamış.
uygun ortama alabilirsiniz. yapmanız gereken aynı şeyler.

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
12-18 derece sıcaklık.
tekrardan teşekkürler. hemen yarın indiriyorum serin yere.

Eski 31-01-2013, 13:38   #27
Yeni Üye

alpix's Avatar

Giriş Tarihi: 29-01-2011
istiridye (kavak) mantarı yetiştirme

Merhaba arkadaşlar.istiridye mantarı üretimi yapmak isteyen arkadaşlar için yardımcı olacağını tahmin ettiğim kendi araştırma ve donelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.yaptığım deneyde talaş(kavak talaşı)ve saman malzemeleri kullanılmış olup gelişim hızları açısından iki malzemenin arasında mantar oluşumu hızı ve süresi araştırılmaya çalışılmıştır.hala devam eden deneyimin tamamlanan kısımlarını resimli olarak sizlerle paylaşıp zaman ile gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğim umarım sizlerede faydalı olur.

Eklenen Resimler

alpix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2013, 15:37   #28
Ağaçsever

nihal_es's Avatar

Giriş Tarihi: 10-01-2007
Galeri: 23
Kavak Mantarı ( Yetiştirme Denemesi )

Forumdan heveslenip bende mantar yetiştirmeye karar verdim. Agromantar'dan 1 kg kavak mantarı miseli aldım bir kısmını buğdaya sardırdım bir kısmını ise kendi hazırladığım komposta diktim..Kompostu %45 kavak talaşı, %45 saman, %10 kepek oranında hazırladım.. İlk fotoğraf misellerin bana ulaştıktan 1 hafta sonraki hali, ikinci fotoğraf ise misellerin buğdaya sarmaya başladıktan bir kaç gün sonraki hali..

Name:  Miseller.jpg
Views: 4355
Size:  50.8 KB

Name:  20121205_193445.jpg
Views: 7476
Size:  66.6 KB

12. ayın ilk haftasında hazırladığım kompostlardan mantar yemeye bu hafta başladık ..

Name:  20130127_121306.jpg
Views: 3380
Size:  40.9 KB

Name:  20130127_122159.jpg
Views: 3278
Size:  46.2 KB

Name:  20130127_122218.jpg
Views: 3594
Size:  41.7 KB

nihal_es Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2013, 23:59   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Tebrikler Sn. nihal_es acaba bugdaya sardırdığınız misellerin durumu nedir?

Mehmet Kemer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2013, 10:45   #30
Ağaçsever

nihal_es's Avatar

Giriş Tarihi: 10-01-2007
Galeri: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Kemer Mesajı Göster
Tebrikler Sn. nihal_es acaba bugdaya sardırdığınız misellerin durumu nedir?
Teşekkür ederim, kavanozdaki buğdaylar tamamen sarılmış durumda fotoğrafını aradım fakat bulamadım..

nihal_es Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025