View Single Post
Eski 13-02-2013, 13:35   #270
orke
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orke
Sayın Suplilumas
Yazılarınızı dikkatle takip ediyorum. Özellikle bu misel üretme konusuna. Oldukça açıklayıcı yazmışsınız ancak siz bunu birebir yaşadığınız için kolayca anlatmışsınız. Hiç denemeyen birisi zor anlayabilir (mesela ben). Affınıza sığınarak soruyorum yardımcı olursanız memnun olurum.

1- Mantardan alınan pirinç tanesi kadar örneği koyduğunuz kap mikrodalga camı demişsiniz. Peki bu kabın içine konulan jeli nasıl elde ettiniz. Ne gibi bir aşamadan geçti. İnternette araştırdığım kadarıyla toz halinde satılan bir madde. Bunu jel haline kaç derecede getirdiniz ?

2- Aldığınız örnekleri jel üzerinde kaç gün ve nasıl bir ortamda beklettiniz ?

3- Elde edilen misel buğday tanelerinde kaç günde gelişiyor ve bu buğdayları saklama koşulu cam kavanoz mudur ? Yani kullanacağımız kadarını aldıktan sonra tekrar kavanozu kapatıp buzdolabına koyabilirmiyiz ?

İlginize şimdiden teşekkür ederim
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
Merhaba
1 O jelin adı agar. Agar agar diye aratırsanız bulabilirsiniz. Aslında bir yosun türü pastaneler ve vejeteryenler jöle ve türevlerini yapmak için kullanıyorlar. Cam kapta sadece denemek için yaptığımı unutmayın lütfen. Gerçekten miseli iyi yetiştirip ıslah etmek istiyorsanız steril petri kapları kullanmanız daha doğru olacaktır.

2 Ben bir iki gün bekledikten sonra hemen örnek alıp bir daha yeni kaba alıyorum ta ki miselden başka hiç bir canlıyı kapta görmeyene kadar ya da miselin yeterli kaliteye ulaştığını görene kadar işlemi devam ettiriyorum. Küçük eski bir buzdolabım vardı atılacak atmadım onu devamlı steril edip miselleri oraya koyuyorum. Kapısı hava geçirmediği için steril kalıyorlar. oda ısısında karanlık her hangi bir yere bırakabilirsiniz.

3 Misellerin buğdayı tamamen sarması bir iki haftayı bulabilir ortam ısısına ve miselin kalitesine türüne göre değişir. Kesin bir süre vermek doğru olmaz en iyisi gözlemlemek. Bütün kavanozu sardığında sallayıp tanelerin ayrılmasını sağlıyorsunuz bir daha bekletiyorsunuz. Tanelere misel bulaştığında baktığınızda hemen anlarsınız zaten. Kullanacağınız kadarını alıp kalanı bekletebilirsiniz ama iyi bir yöntem olmaz. Çünkü kavanozu açtığınızda ne yaparsanız yapın sterilizasyonu bozmuş olursunuz. Ayrıca kavanozlar çok yer kaplar. Uzun süre bekletmek istiyorsanız deney tüpüne agar ve bir parça ahşap malzeme koyup bir iki buğday tanesini içine atmanız yeterli. Bu şekilde buzdolabına koyarsanız yavaş yavaş ilerlemeye devam eder. Kullanacağınz zaman ufak bir örnek alıp petri kabında ilk işlemleri yapıp yine buğdaya ya da komposta aktarırsınız aynı işlemlere devam edersiniz.

Sizden ricam sorularınızı forum üzerinden sormanız. Bu şekilde hem aynı soruyu merak edenler sormadan görmüş olur hem de benden başka cevap verenler olduğundan yanlış bir yer varsa ya da eklenecek gözden kaçan bir şey hemen istediğiniz cevabı almış olursunuz. Zaman kazanırsınız.
teşekkürler.

Selam arkadaşlar;

Suplilumas isimli arkadaşımız ile özelden yapılan mesajlaşmayı aynen aktarıyorum. Kendi isteği ve doğru olan da budur. Ayrıca kendisine ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum.

orke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön