agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)

Beğeni Düzeni501Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-02-2012, 12:04   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-09-2010
Birde benim bahsettiğim yontemin yapılışını anlatan bir video paylaşıyorum. Burada bir miktar miseli tam 6 kat çoğaltıyor.
Grain to Grain Transfer. - YouTube

my1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 12:38   #2
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Mantarlar çıkmaya başladı.

Eklenen Resimler

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 13:16   #3
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 21-04-2008
Hayırlı olsun diyelim.
Resimde gördüğüm kadarıyla deliğin alt kısmında naylon altında mantarda var. Deliği çok az büyütmenizde fayda var . Genişletirken dikkat edin mantar zarar görmesin.

adem_09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2012, 22:29   #4
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Giriş Tarihi: 01-10-2009
Benim kitte henüz bir hareket yok bekliyorum bakalım. Almış olduğum miseli inceledim dediğiniz gibi buğdaya sardırılarak üretilmiş.Kompost yapıp ekmeyi düşünüyordum ama köyde hala kar var. Önümüzdeki hafta sonuna bıraksam bu kezde misel ölmeye başlar diye düşünüyorum.Yarın bahçede bulunan yakacak kayın odunlarını kısa kütükler halinde kesip ağaç kabuklarının arasına misel yerleştirmeyi ya da kütükleri kısa kısa kesip aralara misel yerleştirip kütükleri birbirine çakmayı düşünüyorum.Youtube da öyle bir video görmüştüm.Kütükleri o şekilde yapıp karanlık oda sıcaklığında ve nemli bir ortama koymayı düşünüyorum.Ama naylon vb. sarmayı düşünmüyorum. Yukarıdaki videoda görülen karton üzerinde misel alma yönteminde olduğu gibi bende yapabilirmiyim acaba.Markette satılan kültür mantarlarından alsam ve videoda yapıldığı gibi karton üzerine küçük küçük parçalasam misel alabilirmiyim acaba?Son bir şey buğday yerine mısır kullansam yine olur mu ki?

yesill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 11:45   #5
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Mantarların bugünkü durumu.
İki delikten daha mantar çıkmaya başladı.

Eklenen Resimler

dalya35 beğendi.
Eski 28-02-2012, 13:35   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-07-2010
Arkadaşlar miseli nereden aldınız ,bende satın alayım..

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 20:07   #7
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Agromantar dan aldım

Eski 28-02-2012, 21:10   #8
Ağaç Dostu

sayın yesill evde 2poşet kadar yetiştirmek için poşetle her şeyi hazır olarakmı veriyorlar?ve fiyatı öğrenebilirmiyim?

Eski 01-03-2012, 21:55   #9
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 Mesajı Göster
sayın yesill evde 2poşet kadar yetiştirmek için poşetle her şeyi hazır olarakmı veriyorlar?ve fiyatı öğrenebilirmiyim?
Sayın dünyam1 ;kit hazır olarak geliyor sadece uygun ortamı ve bakımı yapmanız yeterli. 1 kit mantar türlerinin hepsinde 15 tl misel kg 10 tl

Eski 28-02-2012, 21:15   #10
Ağaç Dostu

sayın sakagun mantarları görünce bende heveslendim ,bende alıp yetiştireceğim inşallah.

Eski 10-03-2012, 21:20   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-03-2012
Reishi

arkadaşlar merhaba
mantarların misel alımları hepsi aynı şekildemi oluyor.mesela reishi mantarınında misel alımı yapılabilirmi kendi çapımızda.yoksa pahalı bir biçimde büyük oynayanlardanmı almak zorundayız devamlı.reishi mantarını kütükte yetiştire bilmeyi çok isterdim.hazır olarak satanlar var sanırım piyasada.100-200 m2 lik bir kütükte reishi mantarı üretim yeri ne gibi şartları gerektirir?maliyeti ne kadar olur. ürün hasadı 15 günde birmi oluyor yoksa 6 ayda birmi oluyor?bu ve benzeri bilgileri öğrenmek istiyorum yardımcı olabilecek arkadaşlar vardır umarım.

terek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2012, 20:15   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-06-2011
Misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. Özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. Üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. Ne nadirdir ne de pahalı.
Reishi ve bazı mantarların internetten kudret helvası diye satıldığını görmem nedeniyle evde mantar üreti ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Yazı bittiğinde internette yayınlayıp linkini burada payalaşağım. Oradaki yazılardan marketten aldığınız mantardan spor ya da klonlama ile misel oluşturmadan kompost hazırlamaya, misel fitili hazırlamadan bunları hangi uygun ağaca aşılamaya kadar bildiğim her şeyi yazmaya çalışıyorum. Ayrıca elimden geldiğince aşamaları fotoğraflamaya çalışıyorum. Bugün kütüğe shiitake aşılayıp fotoğrafladım. Yakında yayınlar linki yazarım evde üretim yapmak isteyen arkadaşlar oradaki bilgilerden faydalanabilirler.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2012, 11:57   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas Mesajı Göster
misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. Kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. :d ne nadirdir ne de pahalı.
Reishi ve bazı mantarların internetten kudret helvası diye satıldığını görmem nedeniyle evde mantar üreti ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Yazı bittiğinde internette yayınlayıp linkini burada payalaşağım. Oradaki yazılardan marketten aldığınız mantardan spor ya da klonlama ile misel oluşturmadan kompost hazırlamaya, misel fitili hazırlamadan bunları hangi uygun ağaca aşılamaya kadar bildiğim her şeyi yazmaya çalışıyorum. Ayrıca elimden geldiğince aşamaları fotoğraflamaya çalışıyorum. Bugün kütüğe shiitake aşılayıp fotoğrafladım. Yakında yayınlar linki yazarım evde üretim yapmak isteyen arkadaşlar oradaki bilgilerden faydalanabilirler.
merakla yazılarınızı beklıyecegiz
bende kütükte üretime başlamak istiyorum
bilgilerinizden yararlanmak istiyoruz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 23:16   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-11-2012
Alıntı:
Misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. Özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. Üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. Ne nadirdir ne de pahalı.
burda bahsettiğiniz yazıyı hala sabrla bekliyorum

promote Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2015, 16:12   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-11-2014
Alıntı:
suplilumas yazınızı yayınladınız mı acaba?

Düzenleyen rozmarinus : 01-04-2015 saat 16:20 Neden: hatalı yazım
rozmarinus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 22:35   #16
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Yetiştirmenizi tavsiye ederim, çok zevkli.

Kütük üzerinde yetiştirmede hangi ağaçların kütükleri kullanılabiliyor? Bilen var mı? Internet'ten araştırdım. Kayın, kavak, söğüt ve ceviz yazıyordu. Tüm ağaçların kütükleri kullanılabilir mi?

Bir de kütüğü kullanmadan önce sterilize etmek gerekiyor mu?

Eski 29-02-2012, 11:40   #17
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Yetiştirmenizi tavsiye ederim, çok zevkli.

Kütük üzerinde yetiştirmede hangi ağaçların kütükleri kullanılabiliyor? Bilen var mı? Internet'ten araştırdım. Kayın, kavak, söğüt ve ceviz yazıyordu. Tüm ağaçların kütükleri kullanılabilir mi?

Bir de kütüğü kullanmadan önce sterilize etmek gerekiyor mu?
Kütükte yetiştirme yönteminde pastorize etmeyi gerek yok. Kütüğünüz yeni kesilmiş ise su içinde bekletmeniz gerek yok . Kütüğünüz kuru ise bir gün suyun içinde bekletmeniz gerekiyor.
Kayın , kavak , sögüt , selvi türü agaçlarda yapabilirsiniz.
Misel kültürü kütüğe açılan deliklere aşılanmaktadır. Kütük uzunluğu boyunca açılan delikler arası mesafe sıra üzeri 15-20 cm ve sıra arası 5-10 cm olmalıdır. Mantar gelişimini hızlandırmak için delikler baklava biçiminde yerleştirilmelidir. 15 mm çap ve 5-6 cm derinliğe sahip aşılama deliklerinin açılmasında matkap kullanılır
Aşılamada kullanılan miselin kurumasını engellemek için aşılamadan sonra delikler sıcak balmumu veya köpük tıkaç ile hemen kapatılmalıdır. Farklı çeşitteki balmumları kullanılabilmektedir. Birçok üretici sadece parafin kullanırken bazen parafine mineral yağ karıştırılmaktadır. Parafin sıcak olarak uygulanmalıdır.

Eski 01-03-2012, 21:49   #18
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Eklenti 271745

Name:  Fotoğraf0128.jpg
Views: 9232
Size:  29.8 KB

Name:  Fotoğraf0129.jpg
Views: 9081
Size:  41.5 KB

Name:  Fotoğraf0130.jpg
Views: 9064
Size:  39.8 KB

Name:  Fotoğraf0131.jpg
Views: 9553
Size:  24.4 KB

Buda benim mantar kitimin görünümü

Eklenen Resimler

Eski 05-03-2012, 19:52   #19
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesill Mesajı Göster
sayın yeşil
Mantarlarınızın yeni resimleri varmı bu resimlerde durumları iyi gözükmüyor gibi veya fotograf net olmadığından olabilir.

Eski 06-03-2012, 14:57   #20
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adem_09 Mesajı Göster
sayın yeşil
Mantarlarınızın yeni resimleri varmı bu resimlerde durumları iyi gözükmüyor gibi veya fotograf net olmadığından olabilir.
Sayın adem-09; eve gidince yeni fotograf çekip koyarım ama ne yazık ki elimde ki makinanın gece çekimleri çok kötü. Kitin durumundan bahsedeyim biraz:
Öncelikle kit beklediğimden küçük geldi Forumda ki mesajlardan sonra beklentim en az 5 kg lık bir kitti.Fakat gelen 2 kg kadar ancaydı. Neyse gelen kitin üstünde daha önce eklediğim resimlerde göründüğü haliyle duruyordu mantarlar.Torba üstünde de enine kesikler mevcuttu torbanın üst taraflarında.Oturduğum odanın uygun bir köşesine koydum.Tarif edildiği şekilde günde 2-3 kez fıs fıs ile sula püskürttüm.1. Haftanın sonunda mevcut mantarlar sanki bozuluyormuş, küfleniyormuş gibi oldu.Bu küf benzeri tabaka ufak ufak mantarcıklar haline dönmeye başladı.Hatta bir tanesi baya büyüdü.Anladığım kadarı ile bunların hepsi mantara dönüşecek ve arkadaşların eklediği fotoğraflardakiler gibi olacaklar.Fakat enterasan tarafı torbanın geri kalan kısımlarında bir hareket yok.Kesik atılan herlerde bir hareketlenme yok.Torbanın alt taraflarına da ben kesikler attım.Ama hiç hareket yok yaklaşık 15 gün oldu.

Eski 03-03-2012, 12:04   #21
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Mantarlar büyüyor. 10 yerden daha mantar fışkırdı. Kavak kütüğü bulabilirsem kavak üzerinde yetiştirmeyi deneyeceğim.

Eklenen Resimler

Eski 05-03-2012, 08:18   #22
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Alıntı:
Mantarlar büyüyor. 10 yerden daha mantar fışkırdı. Kavak kütüğü bulabilirsem kavak üzerinde yetiştirmeyi deneyeceğim.
Çok güzel görünüyorlar maaşallah. Darısı başıma Benim fotoğrafta da göründüğü gibi sadece üst tarafından çıktı.Başka hiç bir yerinde hareket yok. Siz nereden almıştınız hobi kitini?

Eski 03-03-2012, 14:23   #23
Ağaç Dostu

Bu konu çok ilğimi çekti
kavak kütügünde yapmaya başalasam öncelıkle misil yani tohumu alınca başlayabilirmiyim

Eski 05-03-2012, 09:21   #24
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Adem Bey'den aldım.

Eski 05-03-2012, 20:02   #25
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Daha fazla bekleyemeyip bugün ilk hasadı yaptım.

Eski 06-03-2012, 16:02   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
daha fazla bekleyemeyip bugün ilk hasadı yaptım.
bu siteyi çok sevıyorum
ancak bu syafayı yeni fark ettım
hiçte bilğim yoktu
okuyunca bir seyler kafamızda canlandı
bahçede duran kütüklre aşılama yapıcam
bu mantar hazır aldıgımız mantara göre lezzeti ve tükatimi nasıl acaba..
Hasadın tadına varabildikmi.....

Eski 06-03-2012, 16:59   #27
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
bu siteyi çok sevıyorum
ancak bu syafayı yeni fark ettım
hiçte bilğim yoktu
okuyunca bir seyler kafamızda canlandı
bahçede duran kütüklre aşılama yapıcam
bu mantar hazır aldıgımız mantara göre lezzeti ve tükatimi nasıl acaba..
Hasadın tadına varabildikmi.....
İlk hasadım 150 gr kadardı. Tadımlık yedik. Tadını tam almak için sadece azıcık sıvı yağda pişirip tuz ve karabiber kattım. Kültür mantarına göre tadı daha güzel. Sonraki hasatta soğanlı, domatesli yapacağım. Çorbası da güzel olacaktır. Arada az az koparıp yemeklere de katacağım. Çok faydalı biliyorsunuz.
Bugün keresteciler el birliği yapmış gibi kapalıydı. Kütük bulamadık.

Eski 06-03-2012, 17:12   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
ilk hasadım 150 gr kadardı. Tadımlık yedik. Tadını tam almak için sadece azıcık sıvı yağda pişirip tuz ve karabiber kattım. Kültür mantarına göre tadı daha güzel. Sonraki hasatta soğanlı, domatesli yapacağım. çorbası da güzel olacaktır. Arada az az koparıp yemeklere de katacağım. çok faydalı biliyorsunuz.
normal mantarı aile olarak çok tüketiyoruz
bende cok sevıyorum
hafıf ve lezzetlı oluyor
et türüne pek düşkün değilim
bu sevdaya kapılınca insan ister istemez damak dadına yakın istiyor
fazla degıl üç ay önce on ton kavak agacını sattık
kütüklerin capı 80-100 cm ıdı
bu sayfayı geç farkettım
öyle bir hazineydiki anlatamam
gür ve dümdüz kavakalr bedava gitti.....
Kök sayısı olarak en az 25 adet vardı
oldukçada tonajlı idi
şimdi okudukça bu kavakalr aklıma geliyor
ne hazineyi kaybetmişiz
belkıde bu kadar kavakla ticaretine bile başalyabilirmişiz demekki
neyse olan oldu artık elımde kalan kök bölgesine ve egri bügrü kütüklere aşılama yapıcam....
Bu mevsimi kaçırmamam gerekıyor
netten 200 gr 20 tl ye sipariş verdim
artık kargoyu bekler oldum.....
Tadına kakmak için ise bir iki ay beklicez.....
Ooffff oooof bu site bana ne delilikler yaptırıyor.....

Eski 06-03-2012, 20:58   #29
Ağaç Dostu.

Alıntı:
İlk hasadım 150 gr kadardı. Tadımlık yedik. Tadını tam almak için sadece azıcık sıvı yağda pişirip tuz ve karabiber kattım. Kültür mantarına göre tadı daha güzel. Sonraki hasatta soğanlı, domatesli yapacağım. Çorbası da güzel olacaktır. Arada az az koparıp yemeklere de katacağım. Çok faydalı biliyorsunuz.
Afiyet olsun
Mantarınızı biraz daha büyütebilirdiniz. Bir delikten çıkan mantar 250 gr ile 1000gr ma kadar büyüye biliyor.

Eski 06-03-2012, 16:44   #30
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
10-12 kg hobi kitlerinden % 25-30 verim alındığı söyleniyor ve fiyatının da 35 TL civarı olduğu. Kargo parasıyla 45 TL diyelim. Şimdi 45 lira verip 2.5 kg mantar üretiyoruz. İstiridye mantarının kilosu 10 TL olsa 2.5 kg istiridye mantarı 25 TL ediyor. Hobi kitleri başına 20 TL zarar mı ediliyor?

Tamtutulma beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026