![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Özellikle sebzeleri dış ortamda kurutmak için ben uzun zamandır deniz suyundan yararlanıyorum. İpe dizdiğim sebzeleri deniz suyu bulunan derince bir kaba batırıp ıslatıp asıyorum. Kuruma tamamlanmak üzereyken de son kez deniz suyuna bir kere daha batırıp asıyorum. 4-5 gün sonra küfsüz,mikropsuz ve en önemlisi uzun süre dayanabilen sebze kurutmuş oluyorum. Domatesi güneşte kurutmak için de enlemesine yarıya bölüp kurutulacak hasır serili zemine dizip üzerine deniz suyu püskürtüyorum. Deniz suyuna batırıp çıkarmak da çare olacaktır. 5-6 gün arayla bir kaç kez daha püskürtme işlemini tekrarlıyorum. En lezzetli kuru domatesler bu şekilde oluyor bilginize. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Nane ,kekik ,domates bunlar dışında bizim memlekette kolay kurumuyor sebzeler ,çok nem var dolayısıyla en son zar zor biber kuruttum .ama patlıcan filan asla kurumaz bozuluyor.Ankara'da et kurutuyorlarmış .Ankaralı bir arkadaşımın annesi Tekirdağ'da et kurutmaya kalkmıştı.Biz olmaz dediğimizde neden olmasın dedi .Ama sonuç hüsran oldu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
|
Sarımsak Saklaması Sarımsakları topraktan çıkarıldıktan sonra, üzerindeki topraklar kuruyana kadar gölgede/yarı gölgede yayarak bırakıyorum. Topraktan tamamen arındırdıktan sonra her tarafı delikli ufak sepetlerde gölge ve serin bir yerde tutuyorum. Dişlerde iç boşalmasını farkettiğimde sağlam başların bir kısmını kapaklı cam kavanoza alıp buzdolabında saklamaya devam ediyorum. Haftada bir veya 4-5 günde bir kapaklarını açıp havalandırıp (5 dakika kadar dışarıda tutup) tekrar buzdolabına kaldırıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-12-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 8
|
nihayet kayısı kurutabildim ![]() iki ağaç kayısı ağacım var.15 haziranda meyvaları sararıyor ve 5 temmuza kadar meyva bitiyor. ve çok kayısı da oluyor.kurutmayı denedim.Malatyadan kayısı ağacı olan arkadaşıma sordum '' abi çekirdeklerini çıkar evin damına ser dedi.'' ilk denemem: kilolarca olgun kayısının çekirdeklerini çıkardım,bi de içine toz toprak kaçmasın,sinek konmasın diye içi içe kapattım.. haliyle hepsi çürüdü ikinci denemem:bu defa yine en olgun kayısıları topladım,bu defa iç içe yapıştırmadım ve bir mktar kayısı kurutabildim.ancak kapkara kesinlikle yenecek kalitede olmadı üçüncü denemem: sağolsun annemde yardım ediyor bana.iki başarısız demeden sonra bana dedi ki '' oğlum senin yediğin kuru kayısılarda hiç olgun kayısı tadı varmı?'' demekki çok olgun kayıslardan kurutma olmuyor evet haklıydı, -bu defa çok olgun olmayan kayısılardan topladım,çekirdeklerini çıkardım -alttanda hava alabilecek tahta ızgaraya serdim -ayrıca çiğden etkilenmemesi için her akşam üstlerini örttüm -5 veya 6 gün içinde kurutma işlemini bitirdim. sonunda naturel, kehribar renginde ''gün kurusunu'' yapmayı başardım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
sevgili Hhaticenin dediği gibi nem olan yerde nerde ise imkansıza yakın kurutma işlemi. batı karadenizde de ince yapaklı bitkiler ancak kurutula biliyor. nerdeee kayısı domates,patlıcan et,balık kurutma. sevgili balbay denizimiz var suyumuz bol ama havamız batsın nem çok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Ağaç Dostu
|
Bu sene mash fasulyesi yetiştirdim. Kurutup porselen bir kapda ağzı açık olarak bırakmıştım. Böceklenme yapmış (ufak siyah böcekler var). Şimdi tekrar güneşe serdim. Acaba kendi yetiştirdiğim bakliyatları nasıl saklayabilirim? Torbaya ceviz yaprağı koymak işe yarar mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
|
Sn, Üzüm Ceviz yaprağını duymadım ama bir diş sarmısak işe yarıyor. Kolay Gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Meyve ve sebzeleri kuruturken ayın eskisinde ( ay yeni hilal değilken, yarıdan fazla büyürken..)toplayıp kurutursanız hiç böceklenmez. ( Hatta sebzeler ekilirken ayın eskisinde ekilirse hastalanmaz, daha verimli olur.) Bir de kurutulmuş bakliyat, pirinç, sebzelerin içine soyulmamış sarımsak dişlerinden bir kaç tane koyarsanız, böceklenmez. Düzenleyen agozce : 25-08-2010 saat 00:03 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
|
Sayın agozce, Bakliyat olarak saklıyacağım börülceyi sizin söylediğiniz şekilde ay haline göre toplayacağım. Teşekkür ederim. Yazınız unutduğum "Ay ışığının bitkiye yararı nedir?' başlığını hatırlattı. Ayın durumunu gösteren bağlantılar: http://www.moonconnection.com/moon_p...calendar.phtml http://kalender-365.de/lunar-calendar.php |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-01-2011
Şehir: ISPARTA
Mesajlar: 2
|
Kurutma işlemi bilgi eksikliği problemi
Ticari olarak ülkemizde endüstriyel kurutma makinesi sektörüne hizmet veren birisi olarak, bu konuya yorum yapanlara teşekkür ediyorum. Ülkemizde bir çok ürün taze olarak yeteri kadar tüketilemediği için değerlendirilemiyor ve işin olumsuz tarafı insanlar bu ürünleri kurutarak değerlendirmek isteseler bile nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Kurutma işini iki yöntemle yapabiliriz. Birincisi makine ile endüstriyel kurutma ve ikincisi doğal kurutma, Biz makine ile endüstriyel kurutma konusunda insanları bilinçlendirmek ve ülkeye katkı sağlamak için senelerdir bu sektöre emek veriyoruz ama tabi heryere bir kurutma makinesi koymak mümkün olmuyor. Bu sebeple, bize doğal kurutma hakkında insanlara ulaştırabileceğimiz yararlı bilgileri gönderebilirseniz (Aşağıda iletişim adresimizi bulabilirsiniz) bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek için sizinde katkınız olmuş olacaktır. EKSİS Makina Gıda Ltd. Şti. Mail: info@kurutma.net Web:www.kurutma.net Göndereceğiniz bilgileri derleyip sitemizde doğal kurutma teknikleri altında birleştirmek niyetimiz vardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Trakyada çok zor kurutma işlemi aşırı nem var özellikle deniz kenarında olan illerde küflenme oluyor.Doğudaki gibi et ,patlıcan vs kurumuyor.Domates ve biberde biraz başarı şansı var . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
|
kurutmalar eskiden beri güzeldir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
|
hangi bölgede bu iş en iyi yapılıyor acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,736
|
Herkese merhaba, Geçen gün kurutulmuş çilek yedim ve çok hoşuma gitti. Çilek yiyemediğimiz dönemler için mükemmel olur olmasına ama kurutma işlemini bilmiyorum. Diğer kurutulan meyvelerden farklı olabilir mi acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Bahçedeki çilekler taze yemeliğe ve zar zor reçelliğe yettiği için çilek kurutmayı düşünmemiştim. Biraz araştırdım, teorik olarak bilgisini vereyim. Hata veya eksik varsa deneyen ilave eder. Güneş kurutmasında minimum 29 derece ve %60'dan az nem gerekiyor. Kuruturken kuşlar ve böcekler korumak lazım. Küçük çilekler hariç yarıya veya 0.5cm kalınlığında kesilip kurutulmalı. Bu sene çilek zamanı hava yeterli olursa güneşte çilek pestili yapmayı düşünüyordum. Bu yöntemide deneyebilirsiniz. Düzenleyen üzüm : 11-02-2011 saat 09:05 Neden: harf hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
|
Çilek, çok çabuk bozulur, zor kurur. Sahil bölgelerinde nem nedeni ile kurumaz. Yazın en sıcak ve rüzgarlı günlerinde, rakım yüksek yaylalarda kurutulabilir. Oralarda da çilek olmaz.. ![]() Belki özel fırınlar da kurutuluyordur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,736
|
Sevgili üzüm çilek pestilide güzel bir fikirmiş. Bilgiler için teşekkür ederim. Sevgili agozce, dediğin ortam Çatalca'da sürekli mevcut. Yılın 300 günü rüzgarlı desem gerçekten abartmış olmam. Kaldı ki nemde pek tutmuyor. Sıcak yakıyor, rüzgar serinletiyor. Bakalım bir deneyelim. Belki Trabzon hurması gibi suya batırılıp çıkarılıyordur diye merak ettim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
Trabzon hurmasındaki gibi suya batırılmıyor ama topladıktan sonra saplarının ayıklanması ve yıkanması gerekiyor. Süzgeçte bir müddet bekletilir veya bir bez üzerine yayılarak suyun bez tarafından emilmesi sağlanır; daha sonra doğranır. Çileğin ham veya çok olgun olması kurutmayı bozabilir. Düzenleyen üzüm : 11-02-2011 saat 22:28 Neden: ifade değ. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
|
Doğal üzüm kurutmada kullanılan "BANDIRMA" tabir edilen madde nedir? Kulanım şekli, miktarı nedir? Trakyada nerede bulabiliriz? Bilgilendirene teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
|
Çileği saklamanın binbir yolu için buraya bir bakınız. Kurutmaya gelince... Bir başka linkte öncelikle elma sirkesi spreyleyip suyla durulamak önerilmiş. Sirke spreylemek üstünde olması muhtemel ilaçlar ve bakterileri elimine etmek için mantıklı. Sonrasında, iki kaynağı da birleştirerek anlatırsak, sapları temizleyip çilekleri 0,5-1,2 cm kalınlığında dilimliyoruz. Bütün de kurutabiliriz, ancak kurumanın düzgün olması için dilimlemek daha iyi. Kurutmak için 3 seçeneğimiz var, koşullara göre değerlendirip birini seçeceğiz. 1. Güneşte kurutma : Min. 29 derece, max. 60% nem oranı gerekiyor. 2. kaynakta sıcaklık 38 derece verilmiş. Çilek mevsiminde 38 C'yi nasıl bulabiliriz bilemedim, dolayısıyla bana pek garantili gelmedi. Dilimleri üstüste gelmeyecek şekilde aralarında hava sikülasyonu olmasına dikkat ederek güneşe koyuyoruz. 2. Fırında kurutma : 49-66 derece arası sıcaklıkta sabit tutabileceğimiz ayarlı bir fırınımız varsa ve nem oranı düşükse, çilekleri fırına atıyoruz. Ancak ilk kaynakta bunun 18 saate kadar çıkabileceğini söylemişler. 18 saat fırın çalıştırmak da pek mantıklı değil, elektrik fiyatları malumunuz ![]() 3. Dehidratör kullanmak: Isınmış havayı sirküle edebilecek bir cihaz varsa bu en iyisiymiş. Mutfakta kullanım için satılan birşey var mı bilmiyorum, laboratuarlardaki etüv cihazlarıyla aynı şekilde çalışan bir alet lazım. Burada saç kurutma makinasını kullanmak gibi Türk işi bir çözüm de bulabiliriz tabii ki ![]() Kuruduğunu nasıl anlayacağız derseniz, çilek içindeki su oranı 20% den düşük olacak. Daha pratik olarak, kırılmayacak ama sulu da görülmeyecek. Kurutma sırasında çileklerin yeri-kalınlığı vb. nedenlerle farklılık olması da normal. Ancak kuru çileklerdeki nemi eşit olarak dağıtmak için, öncelikle plastik veya cam bir kaba çilekleri doldurup, ağzını sıkıca kapatıp 7-10 gün bekliyoruz. Her gün kavanozu sallayıp alt üst ediyoruz, böylelikle çok kurumuş olanlar biraz nemlenecek. Eğer kavanozda su damlacıkları görürsek yeterince kurutma yapmamışız demekmiş, tekrardan kurutma gerekiyor. Eğer herşey tamamsa cam veya plastik ambalajla (metal sakıncalı) mümkünse vakumlu ambalajlayıp serin (15 derece) ve karanlık bir yerde 2 seneye kadar saklanabilirmiş. Ancak 1 seneden sonra tadı bozulup besin değerleri düşmeye başlıyormuş. 1-2 aya çilekler çıkacak, deneyelim bakalım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,736
|
Teşekkürler Sevgili Elek Bayağı derin bir çalışma olmuş. Fidelerimin çilek vermesini daha bir sabırsızlıkla bekliyorum şimdi. Sirkeyle spreyleme yöntemi gerçekten daha makul geldi onu uygulayacağım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kurutma işlemi doğal olarak ve bandırma yapılarak iki şekilde olmaktadır. Doğal kurutma yöntemi genellikle siyah renkli çekirdekli üzüm çeşitlerinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde hasadı yapılan üzümler bağda bol güneş gören yerlere toprak üzerine serilmekte veya salkımlar ipe dizilerek bağdaki çardaklarda veya sundurma altlarında gölgede kurutulmaktadır. Gerek çekirdekli ve gerekse çekirdeksiz beyaz çeşitler bandırma yöntemi kullanılarak kurutulmaktadır. Bandırmada amaç üzüm tanesi üzerindeki mumsu pus tabakasının uzaklaştırılıp ve bir miktar çatlama sağlayarak tanenin su kaybını hızlandırmak suretiyle kurumanın çabuklaştırılması ve iyi bir renk elde edilmesidir. Bandırma sıvısı olarak potasa denilen potasyum karbonat ile buna zeytinyağı ilave edilmiş şekli bazen de küllü su-zeytinyağı karışımı kullanılmaktadır. Bandırma işlemine tabi tutulan üzümler toprak, kağıt, beton veya tel sergi yerlerinde kurutulmaktadır. ... Kaynak:Tarım Kütüphanesi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili elek, bahçedeki çileklerin bir kısmı çiçekte; haberin olsun. Baharda meyve veren cinsler için sıcaklık yeterli olmayabilir. Sıcaklık yönünden Yediveren cinsi çilekler daha uygun sanırım. Geçen sene ilk defa yediveren cinsi diktim; meyveyi hangi zamanlar verecek merakla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
|
Sayın üzüm Kaynak bilgi için teşekkür ederim. Sağlıklı günler dilerm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
|
Alıntı:
![]() ![]() Bollaştığında haber verin, hasada yardıma geleyim sayın Üzüm, kurutma denemesini de aradan çıkarırız ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Gojilerimizden bu yıl daha bol meyve almayı umuyorum..Ancak kurutulması konusunda yetiştirilmesi hakkındaki kadar bilgi sahibi değiliz henüz. Goji kurutma konusunda deneyim veya bilgi sahibi arkadaşlar bu konuda bildiklerini paylaşırlarsa çok makbule geçecek.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili elek, her zaman beklerim. Çilek zamanı özellikle haberdar ederim. Sevgilerle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|