nihayet kayısı kurutabildim
iki ağaç kayısı ağacım var.15 haziranda meyvaları sararıyor ve 5 temmuza kadar meyva bitiyor.
ve çok kayısı da oluyor.kurutmayı denedim.Malatyadan kayısı ağacı olan arkadaşıma sordum '' abi çekirdeklerini çıkar evin damına ser dedi.''
ilk denemem: kilolarca olgun kayısının çekirdeklerini çıkardım,bi de içine toz toprak kaçmasın,sinek konmasın diye içi içe kapattım.. haliyle hepsi çürüdü
ikinci denemem:bu defa yine en olgun kayısıları topladım,bu defa iç içe yapıştırmadım ve bir mktar kayısı kurutabildim.ancak kapkara kesinlikle yenecek kalitede olmadı
üçüncü denemem: sağolsun annemde yardım ediyor bana.iki başarısız demeden sonra bana dedi ki '' oğlum senin yediğin kuru kayısılarda hiç olgun kayısı tadı varmı?'' demekki çok olgun kayıslardan kurutma olmuyor
evet haklıydı,
-bu defa çok olgun olmayan kayısılardan topladım,çekirdeklerini çıkardım
-alttanda hava alabilecek tahta ızgaraya serdim
-ayrıca çiğden etkilenmemesi için her akşam üstlerini örttüm
-5 veya 6 gün içinde kurutma işlemini bitirdim.
sonunda naturel, kehribar renginde ''gün kurusunu'' yapmayı başardım

ve bez torbaya koyup güneş görmeyen depoya kaldırdım