View Single Post
Eski 14-07-2010, 13:02   #124
santor
Yeni Üye
 
santor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 8
nihayet kayısı kurutabildim

iki ağaç kayısı ağacım var.15 haziranda meyvaları sararıyor ve 5 temmuza kadar meyva bitiyor.
ve çok kayısı da oluyor.kurutmayı denedim.Malatyadan kayısı ağacı olan arkadaşıma sordum '' abi çekirdeklerini çıkar evin damına ser dedi.''
ilk denemem: kilolarca olgun kayısının çekirdeklerini çıkardım,bi de içine toz toprak kaçmasın,sinek konmasın diye içi içe kapattım.. haliyle hepsi çürüdü
ikinci denemem:bu defa yine en olgun kayısıları topladım,bu defa iç içe yapıştırmadım ve bir mktar kayısı kurutabildim.ancak kapkara kesinlikle yenecek kalitede olmadı
üçüncü denemem: sağolsun annemde yardım ediyor bana.iki başarısız demeden sonra bana dedi ki '' oğlum senin yediğin kuru kayısılarda hiç olgun kayısı tadı varmı?'' demekki çok olgun kayıslardan kurutma olmuyor
evet haklıydı,

-bu defa çok olgun olmayan kayısılardan topladım,çekirdeklerini çıkardım
-alttanda hava alabilecek tahta ızgaraya serdim
-ayrıca çiğden etkilenmemesi için her akşam üstlerini örttüm
-5 veya 6 gün içinde kurutma işlemini bitirdim.

sonunda naturel, kehribar renginde ''gün kurusunu'' yapmayı başardım ve bez torbaya koyup güneş görmeyen depoya kaldırdım

santor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön