![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-12-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 8
|
nihayet kayısı kurutabildim ![]() iki ağaç kayısı ağacım var.15 haziranda meyvaları sararıyor ve 5 temmuza kadar meyva bitiyor. ve çok kayısı da oluyor.kurutmayı denedim.Malatyadan kayısı ağacı olan arkadaşıma sordum '' abi çekirdeklerini çıkar evin damına ser dedi.'' ilk denemem: kilolarca olgun kayısının çekirdeklerini çıkardım,bi de içine toz toprak kaçmasın,sinek konmasın diye içi içe kapattım.. haliyle hepsi çürüdü ikinci denemem:bu defa yine en olgun kayısıları topladım,bu defa iç içe yapıştırmadım ve bir mktar kayısı kurutabildim.ancak kapkara kesinlikle yenecek kalitede olmadı üçüncü denemem: sağolsun annemde yardım ediyor bana.iki başarısız demeden sonra bana dedi ki '' oğlum senin yediğin kuru kayısılarda hiç olgun kayısı tadı varmı?'' demekki çok olgun kayıslardan kurutma olmuyor evet haklıydı, -bu defa çok olgun olmayan kayısılardan topladım,çekirdeklerini çıkardım -alttanda hava alabilecek tahta ızgaraya serdim -ayrıca çiğden etkilenmemesi için her akşam üstlerini örttüm -5 veya 6 gün içinde kurutma işlemini bitirdim. sonunda naturel, kehribar renginde ''gün kurusunu'' yapmayı başardım ve bez torbaya koyup güneş görmeyen depoya kaldırdım |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
sevgili Hhaticenin dediği gibi nem olan yerde nerde ise imkansıza yakın kurutma işlemi. batı karadenizde de ince yapaklı bitkiler ancak kurutula biliyor. nerdeee kayısı domates,patlıcan et,balık kurutma. sevgili balbay denizimiz var suyumuz bol ama havamız batsın nem çok. |
|
|
|
![]() |
|
|