Çileği saklamanın binbir yolu için
buraya bir bakınız.
Kurutmaya gelince... Bir başka
linkte öncelikle elma sirkesi spreyleyip suyla durulamak önerilmiş. Sirke spreylemek üstünde olması muhtemel ilaçlar ve bakterileri elimine etmek için mantıklı.
Sonrasında, iki kaynağı da birleştirerek anlatırsak, sapları temizleyip çilekleri 0,5-1,2 cm kalınlığında dilimliyoruz. Bütün de kurutabiliriz, ancak kurumanın düzgün olması için dilimlemek daha iyi.
Kurutmak için 3 seçeneğimiz var, koşullara göre değerlendirip birini seçeceğiz.
1. Güneşte kurutma : Min. 29 derece, max. 60% nem oranı gerekiyor. 2. kaynakta sıcaklık 38 derece verilmiş. Çilek mevsiminde 38 C'yi nasıl bulabiliriz bilemedim, dolayısıyla bana pek garantili gelmedi. Dilimleri üstüste gelmeyecek şekilde aralarında hava sikülasyonu olmasına dikkat ederek güneşe koyuyoruz.
2. Fırında kurutma : 49-66 derece arası sıcaklıkta sabit tutabileceğimiz ayarlı bir fırınımız varsa ve nem oranı düşükse, çilekleri fırına atıyoruz. Ancak ilk kaynakta bunun 18 saate kadar çıkabileceğini söylemişler. 18 saat fırın çalıştırmak da pek mantıklı değil, elektrik fiyatları malumunuz
3. Dehidratör kullanmak: Isınmış havayı sirküle edebilecek bir cihaz varsa bu en iyisiymiş. Mutfakta kullanım için satılan birşey var mı bilmiyorum, laboratuarlardaki etüv cihazlarıyla aynı şekilde çalışan bir alet lazım. Burada saç kurutma makinasını kullanmak gibi Türk işi bir çözüm de bulabiliriz tabii ki

Eminim yaratıcı fikirler çıkacaktır deneme yanılmayla..
Kuruduğunu nasıl anlayacağız derseniz, çilek içindeki su oranı 20% den düşük olacak. Daha pratik olarak, kırılmayacak ama sulu da görülmeyecek. Kurutma sırasında çileklerin yeri-kalınlığı
vb. nedenlerle farklılık olması da normal. Ancak kuru çileklerdeki nemi eşit olarak dağıtmak için, öncelikle plastik veya cam bir kaba çilekleri doldurup, ağzını sıkıca kapatıp 7-10 gün bekliyoruz. Her gün kavanozu sallayıp alt üst ediyoruz, böylelikle çok kurumuş olanlar biraz nemlenecek. Eğer kavanozda su damlacıkları görürsek yeterince kurutma yapmamışız demekmiş, tekrardan kurutma gerekiyor.
Eğer herşey tamamsa cam veya plastik ambalajla (metal sakıncalı) mümkünse vakumlu ambalajlayıp serin (15 derece) ve karanlık bir yerde 2 seneye kadar saklanabilirmiş. Ancak 1 seneden sonra tadı bozulup besin değerleri düşmeye başlıyormuş.
1-2 aya çilekler çıkacak, deneyelim bakalım
