agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni233Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-07-2012, 15:16   #1
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.

Köy pazarında evde hazırladığı ürünleri satan bir abladan aldığım tarhanayı da çok beğenmiştik. Onda da hafif kereviz kokusu vardı, sanırım kereviz sapı katıyor.

Kiraz beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 17:22   #2
Ağaç Dostu
 
...nokta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Uşak
Mesajlar: 175
Galeri: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.
Sevgili limon...
Ben bu başlığı görünce şaşırmıştım...çünkü tarhananın Uşak yöresine ait bir çorba olduğunu biliyordum...çevreden hep öyle duymuştuk...ama baktım insanlar farklı farklı yapıyor...denemek lazım tabi...ve doğru hatırlıyorsun Uşak ta uzun süre bekletiliyor...fakat soğan konusunu bilmiyorum...kişiden kişiye göre değişiyor...öyle yapan da vardır muhakkak...

limon beğendi.
...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 21:05   #3
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.
...

Domates, kapya biber, sivri biber, kuru soğan, nane ve maydanoz kullanarak tarhanayı yapıyorum. Bu malzemeleri salata yapımına göre biraz daha irice doğrayıp, yoğurtla karıştırıyorum. Yoğurt mayalar gibi beze sarıp günde bir kaç kez karıştırıyorum. Yaklaşık 3 gün sonunda un ve maya katılacak hale geliyor (kokusu belirleyici oluyor). 2-3 gün sonrada hamur göz göz olunca dökme işlemi başlıyor.

Pişirilmesi ile ilgili bir bilgide vereyim.

15-20 dakika önceden un tarhanası (1 küçük çay bardağı) ufak bir kasede çok az suyla ıslatılır; 1-2 kere karıştırılır. Sürenin dolmasına yakın tencerede yağ ve su kaynatılır. (Eğer kıyma ile yapılacaksa kıyma yağda kavrulur, su ilave edilir). Karışım kaynayınca boza kıvamına gelen tarhana tencereye karıştırılarak ilave edilir. Su tekrar kaynayana kadar karıştırma işlemi devam eder. Bu yöntemle karıştıma işlemi kısa sürede biteceği için topaklanma riski olmaz.

limon ve mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025