Konu: Tarhana
View Single Post
Eski 28-07-2012, 21:05   #125
üzüm
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.
...

Domates, kapya biber, sivri biber, kuru soğan, nane ve maydanoz kullanarak tarhanayı yapıyorum. Bu malzemeleri salata yapımına göre biraz daha irice doğrayıp, yoğurtla karıştırıyorum. Yoğurt mayalar gibi beze sarıp günde bir kaç kez karıştırıyorum. Yaklaşık 3 gün sonunda un ve maya katılacak hale geliyor (kokusu belirleyici oluyor). 2-3 gün sonrada hamur göz göz olunca dökme işlemi başlıyor.

Pişirilmesi ile ilgili bir bilgide vereyim.

15-20 dakika önceden un tarhanası (1 küçük çay bardağı) ufak bir kasede çok az suyla ıslatılır; 1-2 kere karıştırılır. Sürenin dolmasına yakın tencerede yağ ve su kaynatılır. (Eğer kıyma ile yapılacaksa kıyma yağda kavrulur, su ilave edilir). Karışım kaynayınca boza kıvamına gelen tarhana tencereye karıştırılarak ilave edilir. Su tekrar kaynayana kadar karıştırma işlemi devam eder. Bu yöntemle karıştıma işlemi kısa sürede biteceği için topaklanma riski olmaz.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön