![]() |
|
![]() |
#751 |
Ağaç Dostu
|
Düzenleyen thares : 08-03-2010 saat 17:48 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hasan Hüseyin, Sizdeki tavuk miktarına göre 3 horoz çok fazla;en iyi olanı kendinize ayırıp diğer 2 tanesini ya takas(Tavukla) **** kesip yemekten başka çare yok.Bende 2 tane brahma horoz vardı.Zaman zaman dövüşürlerdi.Bir gün biri diğerini öldürdü.Ben farkına varamadım bile.Emeki bir insan olarak bu yaşta ağladım. Bu ay sonuna doğru yeşil-mavi yumurtalardan birkaç tane sizden satınalabilirim.Gurk tavuğun altına yatırmak üzere.Adresinizi veya tel no özelden bildirebilirseniz uğrar elden alabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#755 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2009
|
Tavuklarımın yanında kaz beslemek istiyorum kaz besleyen arkadaşlar varsa bilgi birikimlerinden faydalanabilirmiyim kaz alımını nerden yapabilirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#756 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Yeni Üye
|
Mavi yumurta vermiyorlar tavuklarımda sadece yeşil yumurta alıyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#758 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-12-2009
|
“Amerikan tavuğu” olarak bilinen “Araucana”
ORİJİNİ ............................................... GÜNEY AMERİKA RENKLERİ.................................BEYAZ - SİYAH YABAN RENKLERİ SENELİK YUMURTA ADEDİ.......... 170 ADET YUMURTA RENGİ.............................. YEŞİL - MAVİ ERKEK AĞIRLIK.................................. 2000 Gram DİŞİ AĞIRLIK.................................... 1600 Gram TEPE TÜYLERİ................................... YOK SAKAL............................................. ....... VAR BACAK TÜYÜ...................................... YOK TIRNAK............................................ ..... 4 ADET İBİK.............................................. .......... KÜÇÜK BEZELYE TİPİ ÖZELLİKLERİ ARAUCANAS LAR ÇEŞİTLİ RENKLERDE OLABİLMEKTEDİR HATTA AYNI RENKTE DİŞİ VE ERKEKTEN DEĞİŞİK RENKLERDE YAVRULAR ALMAK BU CİNSLERDE MÜMKÜNDÜR ŞÜPHESİZ ARAUCANAS IN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ YUMURTASININ RENGİ YEŞİL VE TONLARI OLMASIDIR UFAK VE ORTA BOY OLMAK ÜZERE İKİ CİNSİ VARDIR HOROZLARIN VE TAVUKLARIN ÇENE ALTINDA SAKALLARI BAŞIN İKİ YANINA KADAR BÜYÜYEBİLİR HAREKETLİ HAYVANLARDIR. < Kaynak > Araucanas Horoz: ![]() Araucanas Yumurta: ![]() Yumurta üreticileri yeşil yumurtlayan tavuktan habersiz İzmirli iki vatandaş, “Amerikan tavuğu” olarak bilinen, “araucana” cinsi ve yeşil yumurtlayan tavuğu yumurta üreticilerine anlatamıyor. Yumurta sektörünü elinde tutan firma yöneticilerin dahi bilmediği “yeşil yumurtlayan tavuk” dünyada nesli tükenmek üzere olan bir tavuk cinsi. Konudan haberdar olan marketler ise, şimdiden yeşil yumurtaları satmaya hazır ama astım başta olmak üzere bir çok hastalığa deva bu yumurtaları üretecek firma bulunamıyor. Dünyada ırkı yok olma noktasına gelen araucana tavuklarına, İzmir’de amatör besicilik yapan iki vatandaş sahip. Çevrelerinde büyük ilgi gören yeşil yumurtaları yumurta firmalarına anlatmalarına rağmen inandıramayan iki besici, firmalara bu tavuklardan verebileceklerini söylüyor. İzmir’in Menderes ilçesinde ve Bornova ilçesinin Yaka köyünde oturan iki vatandaş, “yeşil yumurta” yumurtlayan tavukların çiftliklerde üretilmesini istiyor. Birçok yumurta üreticisiyle görüşen ve olumsuz cevap alan araucana tavuğu üreticileri, büyük marketlerin haftalık binlerce yumurta siparişine ise maddi yetersizlikten dolayı cevap veremiyor. Yeşil yumurtaların özellikle astım hastalığına iyi geldiğini belirten iki üretici, ülke pazarına yeşil yumurta sokmayı deneyecek üreticilere aracuana çifti verebileceklerini söylüyor. Menderes’te oturan ve 25–30 tane araucana tavuk ve horozu bulunan Seyran Demirci, 4 yıldır bu tavukları beslediğini kaydetti. Araucana cinsi tavuk ve horozları çoğaltmada ilk zamanlar zorlandığını belirten Demirci, bir çok marketin kendisine binlerce yeşil yumurta siparişi verdiğini ancak maddi imkanı olmadığından talepleri karşılamayadığını ifade etti. Araucanalardan iyi besleme yapıldığında 365 gün yumurta alınabildiğini, hattâ bazı zamanlar günde iki üç defa yumurtladıklarını kaydeden Demirci, “Bu tavukların yumurtaları çok ilgi topluyor. Alsancak’ta yumurtaları bir markete götürdüğümde, haftalık 2–3 bin tane satabileceklerini söylediler. Hattâ yumurtalar yeşil olduğundan, adını ‘şirin yumurtalar’ koyacaklarını belirttiler ama benim üretim yapabilmem için maddi gücüm yok. Bir de ülkemizde bu tavuk cinsi bilinmiyor. Bırakın yumurta üreticilerini, üniversiteler bile bu cinsi bilmiyor.” diye konuştu. Yaka köyünde oturan Ahmet Fahri Ekim ise kendisinde çok fazla araucana cinsi tavuk bulunmadığını ama üretim yapacak horozu olmadığından bugüne kadar tavukları çoğaltamadığını belirtti. Yıllardır araucana cinsi horoz aradığını aktaran Ekim, Demirci’nin kendisine horoz vereceğini ifade etti. İzmir Fuarı Hayvanat Bahçesi Zootekni Uzmanı Eylem İlacan, anavatanı Hindistan olan ve 16. yüzyılın ortalarında Güney Amerika’da formları geliştirilen araucana cinsi tavukların yumurtalarının mavi, gri veya yeşil olabildiğini söyledi. Bu tavuk cinsinin diğer birçok ülkenin ilgisini çektiğini açıklayan İlacan, 1930’larda İngiltere’de de üzerinde çalışıldığını ve yumurta veriminin yıllık 180 ile 200 adet arasında değiştiğini vurguladı. İlacan, “İngiltere’de yapılan çalışmalar sonunda yıllık yumurta verimi 180 adet olarak elde edildi.” şeklinde konuştu. Bıldırcın yumurtasının bronşit, solunum yolları ve kan kanserine iyi geldiğinin söylendiğine dikkat çeken İlacan, yeşil yumurtaların da tahlilleri yapıldıktan sonra piyasaya sürülebileceğini ifade etti. Ege Üniversitesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Koçak da yeşil yumurtaların tavuğun fizyolojisiyle bağdaşmadığını söylemenin yanlış olacağını ifade etti. Prof. Dr. Koçak, “Araucana, bizim Denizli horozu gibi yerli bir ırk. Bunların ıslah çalışmaları dünyada devam ediyor. Almanya denemeye aldı ama basit bir deneydi, başarılı olamadı. Yeşil yumurtaların piyasada satılması ise firmaları ilgilendiriyor, çünkü bazı ülkeler beyaz, bazıları kahverengi tonlu yumurtaları yemeyi seviyor. Yeşil yumurta da pazarda kendine yer bulabilir.” dedi. Yeşil yumurtlayan tavuğu ilk defa duyduğunu söyleyen Yaymacı Tavukçuluk Üretim Sorumlusu Aylin Ülker, firmalarının günlük 5 bin karton, yani 150 bin adet yumurta pazarladığına dikkat çekerek, kendi yetiştirdikleri bir tavuğun ortalama 16–20 ay yaşadığını ve bir yılda 250 adet yumurtladığını açıkladı. Ülker, yeşil yumurtaların besin değerlerinin ölçümünden sonra olumlu sonuç alınması durumunda, iyi bir reklam kampanyasıyla satışının yapılabileceğini vurguladı. ARAUCANA CİNSİ TAVUĞUN ÖZELLİKLERİ Anavatanı Hindistan ve Amerika olan araucanaların çok çeşitli renkleri var. Süt beyaz, kahverengi, siyah ve kül rengi bunlardan bazıları. Amerika’da birçok ırkın birleşiminden meydana gelen bir tavuk cinsi olan araucananın küçük ve büyük boyları var ama en önemli özelliği, yumurta renginin yeşil tonlarında olması. Bilinen tavuklar gibi kuyruğu olmayan araucanaların ayakları da yeşil ve tüylü. Araucanaların etleri yağlı değil. Beyaz et sadece göğüs kısımlarında bulunuyor, diğer tarafları yağsız ve sert etlerden oluşuyor. Yumurtasında kolesterol yok ve vitamin değerinin 10 bıldırcın yumurtasına bedel olduğu iddia ediliyor. Aracuanaların tüyleri de aylık kesilip kullanılıyor. Mustafa Yüksel / İzmir < Kaynak > Araucanas Tavuk: ![]() Araucanas Yumurta: ![]() * Not: Yukarıdaki metin ve resimler konu içinde adı geçen adreslerden alıntılanmıştır. Bu cinsi zamanında beslemiş birisi olarak aktarabileceğim küçük bir tecrübe olarak; Bu cinsin tavuk ya da horozunu kendi cinsinden olmayan bir tavuk veya horozla eş etseniz dahi yumurtaları yeşil renkte olmaya devam eder. Fakat yumurtalardan dünyaya gelen civcivler bu cinsin özelliklerini tam manasıyla taşımazlar. Bu cins ve diğer tüm cinsler için mümkün olduğunca "Melezleme"den kaçınınız.Beslediğiniz hayvanların "Kendi" cinsleri ile eş olmalarına özen gösteriniz. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Ağaç Dostu
|
Sayın yasarugur; Hayvan beslemek gerçekten çok güzel bir uğraş,Birde böyle değişik ırkları besliyebiliyorsanız değmeyin keyfinize... İnşallah sizinde temenniniz birgün gerçek olur ![]() Sayın hasanhüseyin; Hemşehriyiz sanırsam selam öncelikle mesajınız dikkatimi çekti.Yeşil yumurtacı tavuklarınızı Kocaeliden mi temin ettiniz? Mümkünse resimlerini buraya yükleyebilirmisiniz? Saygılar. Düzenleyen Arnavut : 08-03-2010 saat 17:52 Neden: İsim yanlışlığı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#761 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#762 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
bu arada verdiğin detaylı bilgiler ve resimler için çok teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#763 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Rica ederim,Burada bulunduğum sürece kendimin beslediği,Varlıklarını bildiğim ve popüler olan tüm kanatlı ve süs formu cinslerini tanıtmaya elimden geldiği ölçüde yardımcı olmaya çalışacağım. Musait olduğunuz zamanda sizinde fotoğralarınız bekliyoruz. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#764 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
tavuk beslemek aslında zevkle yapılacak uğraşların başında gelmektedir. tavuk yattığı yerden kazandıran belki tek hayvan. ancak kümesi geniş olmalı ayakları toprağa basmalı,amatörce beslenmek isteniyorsa birazda topraktan geçinmeli. işte ozaman lezzetli yumurtanın tadına varılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-01-2010
|
Arkadaşlar sizce bir kümeste iki horoz olabilirmi çok dövüşürlermi biri ligorin melezi biride hint horozu hinte güvenemiyorum ne yapmalıyım sizce |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#766 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-05-2008
|
bende yeni başladım tavuk beslemeye 5 tavuğum var biri hint 2 si köy diyer 2 si dev koşin 2 de horozum var biri dev koşin diyeri köy horozu hint tavuğum kümeste terör estiriyor bu diyer tavukların yumurlamasını etkilermi çünkü hepsini dövüyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#767 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Hint horozlarınında bir özelliği budur sn yekadam dövüşçü olması |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#768 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2007
|
Alıntı:
İki horozun aynı kafeste olamasının sakıncası damızlık civciv üretmek amaçlı besliyorsan kuluçkadan çıkan civcivler melez olurlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#769 |
Ağaçsever
|
Merhabalar,ben de yeni katıldım. Evimizin önünde bir arsa satın aldık. Eşimle beraber burada ticari olarak tavuk yetiştirmek , sebze meyve üretimi ve satışını yapmak istiyoruz... Bu amaçla bilgi yönünden sitenin bilgilerini okudum ve katılmaya karar verdim...tekrar merhabalar.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#770 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Arkadaşlar; Hint horozu diye tabir ettiğimiz dövüşcü ırkla diğer ırkları yanyana koymamanız kümesin huzur ve menfaatine olacaktır.Hint horozları doğası gereği kavgacı yapıdadır,Bunu daha civcivlerken birbirleri ile yaptıkları oyundan anlayabilirsiniz.Oyun kimi zaman o kadar sertleşirki başlarında yaralar meydana gelir.Şahsi görüşüm yumurta verimi için beslediğiniz normal ırkların yanında ve tabii ki yeriniz musaitse bu ırkı beslememenizdir.Hint horozu sadece horozlara değil tavuklara da vurabilir buda yumurta veriminde olumsuzluğa neden olacaktır.Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Berktuna; Aramıza hoşgeldiniz, Almış olduğunuz arazi hayırlı uğurlu olur inşallah ve düşlediklerinizi gerçekleştirirsiniz.Ticari amaçlı yumurta üretiminde bulunacaksanız, Leghorn ve Mini - Leghorn (Hafif ırk),New Hampshire, Plymouth Rock, Rhode Island Red yerli ırklardan Atak,Atak-S ırkları hakkında bilgi edinmeniz menfaatinize olacaktır. Ayrıca bu ırkları edinmede sıkıntı yaşıyorsanız size en yakın, Tarım Kredi Kooperatifine giderek konu hakkında bilgi alabilirsiniz.Tam da şu zamanlarda önceden alınan talep doğrultusunda civciv ve palaz satışları olmakta.Benim yumurta için beslediğim ırk Light Sussex'dir. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Ağaç Dostu
|
Kuluçka makinasındaki Araucana yumurtaları
Sayın hasan hüseyin; Bu sene Araucana yumurtası koymamayı hedefliyordum makinama ama sizin mesajınız vesile oldu buna bir posta koymuş bulundum ![]() Araucana (Yeşil yumurtacı) yumurtaları: ![]() ![]() Bunun sonrasında da inşallah civcivlerin resmini paylaşırım. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Ağaçsever
|
Teşekkürler. Hoş bulduk... Eşimle ben biraz aceleciyizdir.. şu anda 45 tane tavuk 3 tanede horozumuz var. Bu tavukları köy pazarından edremit ve ivrindi den temin ettik. şu anda günde 10 adete yakın yumurta alıyoruz. Bahsettiğiniz tavukları nerden satın alabiliriz. Kuluçka makinasıda satın almak istiyoruz. Tam otomatik olması gerekiyor. Manuel olarak yapacak vakit olmadığı için. 2.5 yaşında oğlum var. Ondan vakit ve fırsat bulduğumuz sürece.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#774 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2009
|
Alıntı:
Merhabalar bu aracuanasların yumurtalarından satıyormusunuz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#775 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz girişiminizde bulunmuşsunuz zaten tavuk ve horozlarını zaiyat vermeden yetiştirisiniz umarım.Köy yumurtası üretmek istiyorsanız "Köy tavuğu" diye tabir ettiğimiz yerli çoğunluklada kırma ırkı semt ve köy pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Benim önceki mesajda bahsettiğim yabancı ırk yumurta tavuklarını internette biraz araştırma yaparak bu işi yapan "3 ve ya 5" çiftlikten, Amatör veya profesyonel üretimini yapan yetiştiricilerden bulabilirsiniz. Benim nacizane önerim aradaki fiyat farkını önemsemem diyorsanız internette siteleri bulunan hobi çiftliklerinden edinmeniz. Yerli ırklara gelince ( Atak, Atak-S v.b.) onları da dediğim gibi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çoğu yetiştirmekte oradan temin edebilirsiniz. Aynı şekilde kuluçka makinası içinde sinbad,çimuka v.s. firmaların internet sitelerine bakabilir fikir alabilirsiniz.Bu konuda da benim nacizane önerim sıfır kuluçka makinası almaktansa, Bir hevesle alınıp çok az kullanılıp daha sonra kenarıya atılan büyük miktarda kuluçka makinası var.Biraz araştırma yaparsanız internette bunlarada ulaşırsınız. Çocuğunuza Allah uzun ömürler versin, Sizin gibi hayvan ve doğa meraklısı bir ailede yaşadığı için çok şanslı. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#776 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben şuan itibari ile ticari olarak uğraş vermiyorum. Şayet ben ihtiyaçlarımı karşıladıktan sonra elimde kalan olursa seve seve size hediye edebilirim. Çok acil edinmem gerek diyorsanız muhtelif sitelerde de ilanları mevcut fakat. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#777 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-05-2008
|
benim hint horozum var demedim hint tavuğum var dedim ve buna çözüm arıyorum ama yinede cevap verdiğiniz için sağolun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#778 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın yekadam; Sanırım yanlış anlaşılma olmuş öleyse, Fakat mantık aynı bence çünkü vakti zamanında beslediğim bazı hint tavukları yanlarındaki horozlara kafa tutuyor,Hatta zaman zaman kaçırdıkları dahi oluyordu.Bu istisnai bir durum olmakla beraber hint tavuğunuzu diğer tavuklarınızın yanına koyabilirsiniz.Kişisel görüşüm şartlar musaitse ayrı beslemekte fayda vardır. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |
Ağaçsever
|
![]() Alıntı:
ESENLİKLER.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#780 |
Ağaçsever
|
KÜMESİN tabanını beton yaptık üstüne altlık koyup pislikleri ayaklarına değmesin diye düşünüyoruz. Doğru mudur tecrübelerinize dayanarak...Bizim tavuklarımız folluğa gitmek ve gece yatarken içeride bulunuyorlar. Yani sabah 8 de açıp akşam hava kararana kadar doğada lar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|