ORİJİNİ ............................................... GÜNEY AMERİKA
RENKLERİ.................................BEYAZ - SİYAH YABAN RENKLERİ
SENELİK YUMURTA ADEDİ.......... 170 ADET
YUMURTA RENGİ.............................. YEŞİL - MAVİ
ERKEK AĞIRLIK.................................. 2000 Gram
DİŞİ AĞIRLIK.................................... 1600 Gram
TEPE TÜYLERİ................................... YOK
SAKAL............................................. ....... VAR
BACAK TÜYÜ...................................... YOK
TIRNAK............................................ ..... 4 ADET
İBİK.............................................. .......... KÜÇÜK BEZELYE TİPİ
ÖZELLİKLERİ
ARAUCANAS LAR ÇEŞİTLİ RENKLERDE OLABİLMEKTEDİR HATTA AYNI RENKTE DİŞİ VE ERKEKTEN DEĞİŞİK RENKLERDE YAVRULAR ALMAK BU CİNSLERDE MÜMKÜNDÜR ŞÜPHESİZ ARAUCANAS IN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ YUMURTASININ RENGİ YEŞİL VE TONLARI OLMASIDIR UFAK VE ORTA BOY OLMAK ÜZERE İKİ CİNSİ VARDIR HOROZLARIN VE TAVUKLARIN ÇENE ALTINDA SAKALLARI BAŞIN İKİ YANINA KADAR BÜYÜYEBİLİR HAREKETLİ HAYVANLARDIR.
< Kaynak >
Araucanas Horoz:
Araucanas Yumurta:
Yumurta üreticileri yeşil yumurtlayan tavuktan habersiz
İzmirli iki vatandaş, “Amerikan tavuğu” olarak bilinen, “araucana” cinsi ve yeşil yumurtlayan tavuğu yumurta üreticilerine anlatamıyor.
Yumurta sektörünü elinde tutan firma yöneticilerin dahi bilmediği “yeşil yumurtlayan tavuk” dünyada nesli tükenmek üzere olan bir tavuk cinsi. Konudan haberdar olan marketler ise, şimdiden yeşil yumurtaları satmaya hazır ama astım başta olmak üzere bir çok hastalığa deva bu yumurtaları üretecek firma bulunamıyor.
Dünyada ırkı yok olma noktasına gelen araucana tavuklarına, İzmir’de amatör besicilik yapan iki vatandaş sahip. Çevrelerinde büyük ilgi gören yeşil yumurtaları yumurta firmalarına anlatmalarına rağmen inandıramayan iki besici, firmalara bu tavuklardan verebileceklerini söylüyor. İzmir’in Menderes ilçesinde ve Bornova ilçesinin Yaka köyünde oturan iki vatandaş, “yeşil yumurta” yumurtlayan tavukların çiftliklerde üretilmesini istiyor. Birçok yumurta üreticisiyle görüşen ve olumsuz cevap alan araucana tavuğu üreticileri, büyük marketlerin haftalık binlerce yumurta siparişine ise maddi yetersizlikten dolayı cevap veremiyor. Yeşil yumurtaların özellikle astım hastalığına iyi geldiğini belirten iki üretici, ülke pazarına yeşil yumurta sokmayı deneyecek üreticilere aracuana çifti verebileceklerini söylüyor.
Menderes’te oturan ve 25–30 tane araucana tavuk ve horozu bulunan Seyran Demirci, 4 yıldır bu tavukları beslediğini kaydetti. Araucana cinsi tavuk ve horozları çoğaltmada ilk zamanlar zorlandığını belirten Demirci, bir çok marketin kendisine binlerce yeşil yumurta siparişi verdiğini ancak maddi imkanı olmadığından talepleri karşılamayadığını ifade etti. Araucanalardan iyi besleme yapıldığında 365 gün yumurta alınabildiğini, hattâ bazı zamanlar günde iki üç defa yumurtladıklarını kaydeden Demirci, “Bu tavukların yumurtaları çok ilgi topluyor. Alsancak’ta yumurtaları bir markete götürdüğümde, haftalık 2–3 bin tane satabileceklerini söylediler. Hattâ yumurtalar yeşil olduğundan, adını ‘şirin yumurtalar’ koyacaklarını belirttiler ama benim üretim yapabilmem için maddi gücüm yok. Bir de ülkemizde bu tavuk cinsi bilinmiyor. Bırakın yumurta üreticilerini, üniversiteler bile bu cinsi bilmiyor.” diye konuştu.
Yaka köyünde oturan Ahmet Fahri Ekim ise kendisinde çok fazla araucana cinsi tavuk bulunmadığını ama üretim yapacak horozu olmadığından bugüne kadar tavukları çoğaltamadığını belirtti. Yıllardır araucana cinsi horoz aradığını aktaran Ekim, Demirci’nin kendisine horoz vereceğini ifade etti.
İzmir Fuarı Hayvanat Bahçesi Zootekni Uzmanı Eylem İlacan, anavatanı Hindistan olan ve 16. yüzyılın ortalarında Güney Amerika’da formları geliştirilen araucana cinsi tavukların yumurtalarının mavi, gri veya yeşil olabildiğini söyledi. Bu tavuk cinsinin diğer birçok ülkenin ilgisini çektiğini açıklayan İlacan, 1930’larda İngiltere’de de üzerinde çalışıldığını ve yumurta veriminin yıllık 180 ile 200 adet arasında değiştiğini vurguladı. İlacan, “İngiltere’de yapılan çalışmalar sonunda yıllık yumurta verimi 180 adet olarak elde edildi.” şeklinde konuştu. Bıldırcın yumurtasının bronşit, solunum yolları ve kan kanserine iyi geldiğinin söylendiğine dikkat çeken İlacan, yeşil yumurtaların da tahlilleri yapıldıktan sonra piyasaya sürülebileceğini ifade etti.
Ege Üniversitesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Koçak da yeşil yumurtaların tavuğun fizyolojisiyle bağdaşmadığını söylemenin yanlış olacağını ifade etti. Prof. Dr. Koçak, “Araucana, bizim Denizli horozu gibi yerli bir ırk. Bunların ıslah çalışmaları dünyada devam ediyor. Almanya denemeye aldı ama basit bir deneydi, başarılı olamadı. Yeşil yumurtaların piyasada satılması ise firmaları ilgilendiriyor, çünkü bazı ülkeler beyaz, bazıları kahverengi tonlu yumurtaları yemeyi seviyor. Yeşil yumurta da pazarda kendine yer bulabilir.” dedi.
Yeşil yumurtlayan tavuğu ilk defa duyduğunu söyleyen Yaymacı Tavukçuluk Üretim Sorumlusu Aylin Ülker, firmalarının günlük 5 bin karton, yani 150 bin adet yumurta pazarladığına dikkat çekerek, kendi yetiştirdikleri bir tavuğun ortalama 16–20 ay yaşadığını ve bir yılda 250 adet yumurtladığını açıkladı. Ülker, yeşil yumurtaların besin değerlerinin ölçümünden sonra olumlu sonuç alınması durumunda, iyi bir reklam kampanyasıyla satışının yapılabileceğini vurguladı.
ARAUCANA CİNSİ TAVUĞUN ÖZELLİKLERİ
Anavatanı Hindistan ve Amerika olan araucanaların çok çeşitli renkleri var. Süt beyaz, kahverengi, siyah ve kül rengi bunlardan bazıları. Amerika’da birçok ırkın birleşiminden meydana gelen bir tavuk cinsi olan araucananın küçük ve büyük boyları var ama en önemli özelliği, yumurta renginin yeşil tonlarında olması. Bilinen tavuklar gibi kuyruğu olmayan araucanaların ayakları da yeşil ve tüylü. Araucanaların etleri yağlı değil. Beyaz et sadece göğüs kısımlarında bulunuyor, diğer tarafları yağsız ve sert etlerden oluşuyor. Yumurtasında kolesterol yok ve vitamin değerinin 10 bıldırcın yumurtasına bedel olduğu iddia ediliyor. Aracuanaların tüyleri de aylık kesilip kullanılıyor.
Mustafa Yüksel / İzmir
< Kaynak >
Araucanas Tavuk:
Araucanas Yumurta:
* Not: Yukarıdaki metin ve resimler konu içinde adı geçen adreslerden alıntılanmıştır.
Bu cinsi zamanında beslemiş birisi olarak aktarabileceğim küçük bir tecrübe olarak; Bu cinsin tavuk ya da horozunu kendi cinsinden olmayan bir tavuk veya horozla eş etseniz dahi yumurtaları yeşil renkte olmaya devam eder.
Fakat yumurtalardan dünyaya gelen civcivler bu cinsin özelliklerini tam manasıyla taşımazlar.
Bu cins ve diğer tüm cinsler için mümkün olduğunca "Melezleme"den kaçınınız.Beslediğiniz hayvanların "Kendi" cinsleri ile eş olmalarına özen gösteriniz. Saygılar.