![]() |
|
![]() |
#781 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-12-2009
|
Alıntı:
Tarım Kredi Kooperatifine giderek doğru bir davranışta bulunmuşsunuz fakat şansınıza orada üretim yapılmıyor demekki.Ben Kocaelinde ikamet ediyorum ve burada neredeyse tüm ilçelerdeki, Tarım Kredi Kooperatiflerinde üretim yapılıyor.Siz sezon girmeden önce gidip sipariş veriyorsunuz ( Ör: 50 Adet Atak yumurtalık civciv) bu kurumlarda civciv satıışı başladığında size geri dönüyorlar.Dediğiniz gibi, Tarım Kredi Kooperatifindeki çalışanlar sizi en doğru yere yönlendireceklerdir. Kuluçka makinası içinde izlenimleriniz doğru fakat benim size anlatmaya çalıştığım internet üzerinden 2.el makinalara bakmanızdı.Sıfır olarak 1.500 YTL civarında dediğiniz makinanın bir ya da iki kez çıkım alınmış ve kenara atılmış 2.eli 200-400 YTL fiyat aralığında bulunuyor.Bu tarz makinala ilanlarına bakarsanız internette sizin için daha faydalı olacaktır (Bıldırcın üretme sevdasıyla bu işlere girişip daha sonra bırakanlara bakmanızı tavsiye ederim özellikle). O da olmadı çözümlerimiz bitmiyor tabii ki ![]() Büyütülecek ya da çekinilecek birşey yok sonuçta az el becerisi az zaman gerisi zaten kendiliğinden olacaktır... Düzenleyen Arnavut : 11-03-2010 saat 18:56 Neden: İmla düzeltimi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#782 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Doğrudur kesinlikle şu açıdan biliyorumki ayağı yere (Islağa) basan hayvanla basmayan hayvanın hastalıktan tutunda yumurta verimine kadar herşeyinde farklılık oluşuyor. Kümeste dikkat etmeniz gerekenleri kabaca sıralarsak; *Kuru zemin *Havadar ortam *Kümesin boyutuna göre ölçülendirilmiş güneş alan cepheden havalandırma alanı ("Sağlam" kafes teli ile olabilir) Kışın bu bölge naylon ya da benzerleriyle kapatılabilir. Bunlara ilaveten kafesin alt kısmını ızgara şeklinde değilde yerden 40-50 cm yukarıya ızgara şeklinde tünek yaparsanız, Kafesin altınada kalın talaş (Planya talaşı deniyor) koyarsanız hem temizlikte hemde zeminin kuruluğu açısından fayda sağlamış olursunuz.Temizlik yaptığınızda ıslanan ve pislenen talaşı kümes dışına alır yerini yenisi ile değiştirebilirsiniz. Şayet mümkün olursa kümesinizin ve hayvanlarınızın fotoğrafını yüklerseniz daha net önerilerde bulunabiliriz. Hayvanlarınızın doğada olması gerçekten çok faydalı.Hem topraktan her türlü vitamini alır ihtiyaçlarını giderirler hemde yumurtalarınızın tadı kokusu değişir... Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#784 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Kümesimiz 3.5 metre ye 7 metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğinde duvarları tuğla üstü ahşap çatı ve merban ile kaplı çift taraflı olarak yerden 160 da camları olan bir kümestir. Resimlerini ilk fırsatta gönderirim. Birde tavukların resmini gönderirim bakarsınız içlerinde cins olanını. KÜMESİN ZEMİNİNE ALTLIK KOYMAYALIM MI DİYORSUNUZ TALAŞ DAHAMI ETKİLİDİR. Suluk ve yemlik için hangisi daha kullanışlıdır. Yemliğe de ihtiyaç var mı ? Sabah akşam yem verirken çağırıp bizzat kendimiz veriyoruz yemlerini. Semt pazarından da gidişimizde yerdeki sebze artıklarını ücretsiz alıyoruz yemin yanında takviye sebzede alıyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kümesinizin büyüklüğü kanatlı yetiştirmek için gayet olumlu görünüyor.Resimleri yükleyebildiğiniz zaman tabii ki kğmes ve tavuk cinsleriniz hakkında yorumda bulunabiliriz.Kümesin alt zeminine talaş koymanızı ben temizlik açısından önerdim.Izgara da yapabilirsiniz mümkündür fakat temzilik esnasında çıkarıp tekrar yerine yerleştirmek zemin + ızgara temizliği yapmak zor olabilir.Talaş yaptığınız takdirde talaşı süpürerek yenisini sermeniz daha pratik olacaktır.Ondan ziyade talaş hayvanlarınızın altını kuru tutacak dışkıdan kaynaklanan pis havayı ve ıslanmayı büyük ölçüde elemine edecektir.Kış aylarındaki yararı ise tavuklarınızın direk toprak veya betona basmayarak daha sıcak bir ortamda yaşamalarını sağlayacaktır.Büyük çiftliklerde benim gözlemlediğim yere kalınlığı 5-10 cm. aralığında serilen talaş olmuştur.Anladığım kadarıyla meraklı bir yetiştiricisiniz bende buna istinaden size söz vermemekle birlikte ara ara Burhaniye, Savaştepe, Bandirma taraflarına gelmekteyim.Belki birgün bir çayınızı içer size birkaç cins süs tavuğu civciv veya yarkası getirebilirim ![]() Saygılar. Düzenleyen Arnavut : 12-03-2010 saat 23:21 Neden: İsim düzeltimi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İnanın çok var haddinden çok hemde.Bu kanatlı sevgisi ve yetiştirme arzusu bir hastalık gibi bence ama güzel bir hastalık ![]() ![]() Kuluçka Makinası için : Şu Adrese Kuluçka bilgisi, Cinsler ve Üreticiler için : Şu Adrese Bakmanızda fayda olabileceğiniz düşünüyorum. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Berktuna, Talaş ya da Saman. Bilmiyorum yakın çevrenizde köy varmı. Alta 5-10 cm. kalınlıkta sermenize gerek yok. Çok ince serin. Tavuk dışkıları üzerinde brikince tekrar ince bir şekilde kaplayın. Ben Gönen'de Tahirova Türk-Alman çiftliğinde teknik eleman olarak çalışırke bu şekilde yapardık. Şu anda da Uzunköprüde de köyde kümesimiz var. İnan ayda bir saman serpiyorum biraz üzerlerine. Ve senede bir defa biriken altlığı alıyorum. İsterseniz daha uzun ve tavsilatlı yazabilirim. Selam ve saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#788 | |
Ağaçsever
|
![]() Alıntı:
İnanın çok mutlu ve memnun oluruz eşim ve ben..güre ye geldiğinizde kavurmacılar köyü sarıkız şenliğinin yapıldığı gelin çamının olduğu yer derseniz..antik bir köy burası..taş evdir evimiz.Başımızın üstünde yeriniz vardır.ızgarayı dışkısını gübrede kullanayım diye düşünüyordum.Talaş dökersem gübresini kullanamam.diye düşünüyorum.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Berktuna; Allah bir zeval vermesse gelmekten o güzel memlekeri görmekten,tanımaktan bende çok mutlu olurum.Dediğim gibi inşallah balıkesir güzergahıma sizide not ediyorum iyi dilekleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Tavuk gübresini bahçeye sebze ekimi ya da meyve diplerine sermeyi düşünüyorsanız bir problem olacağını sanmam talaştan sebep.Biz yıllardır yakın civardaki tavuk besihanelerinden bahçeye gübre getirttirir bunu sereriz sonuçta talaş parçalarıda gübre olarak toprağa karışıyor zamanla.Sebze için kullanacaksanız ben size güvercin gübresi yollarım, Bence en etkili ve kuvvetli organik bitki besini, Şerbet yapıp diplerine dökersiniz bitkiler nasıl coşuyor siz bile şaşırırsınız ondan sonra ![]() Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2009
|
Fazla birşey istemiyorum zaten 5-6 tane olsa bana yeterli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2009
|
sayın berktuna tavuk gübresini talaşla **** samanla karışmış olarak kullanmak sadece gübre kullanmaktan daha verimli ve faydalıdır topragınızın organik madde içerigini güçlendirmiş olursunuz biz tarla ve bahçelerimizde sedece talaş veya samanı bile sürmeden önce topraga karıştırmak maksatıyla topragın üzerine yayıp o şekilde sürüyoruz sizede tavsiyem tavuklarınızın altına talaş veya saman serpmeniz gübresinide o şekilde kullanmanız saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#792 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Ağaçsever
|
teşekkürler....... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Mandalina; Talebinizi değerlendireceğim daha öncede söylediğim gibi.Siz bana, Nisan ayında hatırlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Elimizden gelen birşey olduysa ne mutlu, Dediğim gibi hayat nelere gebedir bilinmez.Siz verdiğimiz nacizane önerileri en iyi şekilde değerlendireceksinizdir zaten.Tavukçuluk alanında da zamanla en iyiyi en güzeli yapacağınıza inanıyorum. Gönderdiğim mesajlar içinde 790. mesaja tekrar göz gezdirmenizi ve adı geçen kaynakları araştırmanızı tavsiye ediyorum.Daha tatminkar bilgilere vakıf olabilirsiniz. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#796 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Berktuna; Siz doğrama işleri yapan arkadaşınızla görüşüp bilgi edininiz ben sizi yinede bir kaç adrese daha yönlendireceğim. Ben elektronik sektöründeyim kendimde Elektronik&Haberleşme (Telsiz Zabiti) teknikeriyim.Ben sadece tavuk değil; Kaz,Ördek,Hindi,Süs Tavuğu Çeşitleri,Güvercin,Bıldırcın,Köpek v.s. üretiyorum ama satmıyorum ![]() Merak ettiğiniz ve yardımcı olabileceğim her konuda paylaşıma,paylaşmaya açığım. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Ağaçsever
|
![]() Alıntı:
peki siz makina nızı kendinz mi yaptınız?resimleri en kısa sürede yükleyeceğim.kümesin kapısını ve penceresini neden yapayım? 2 tavuumuz dünden beri yatıyorlar hiç kalkmıyorlar.ne yapacaımve ayrıca yeni kümese gececekler o yüzden gurka yatırmayayım mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#799 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kuluçka makinamı geçen yıl kendim yaptım.İlk yıl (Sezon deniyor) 600-700 arası civciv çıkarttım.Çoğunu da eşe dosta dağıttım.Şuanda da belirttiğim gibi 350 adet makinada çıkmayı bekleyen civciv var.Makinamla ilgili birkaç resmi şu adreste bulabilirsiniz.Kümesin kapısını ve penceresini elinizde bulunan herhangi bir malzemeden yapabilirsiniz (Pencerelerin camlı ve dışından kafes teli çakılı olması,Kapının tercihen metalden olup köpek,sansar v.s. gibi zararlılara karşı daha mukavemetli olmasını önerebilirim). Aslında kullanacağınız malzemeden çok kümesin havalandırmasının iyi olması pencere ve kapınızı bu esasa göre yapmanız sizin menfaatinize olacaktır. Yatan iki tavuğunuz ise fıtratlarının gereğini yerine getirerek yeni canlılar meydana getirme çabasında olabilir,Hayırlı olsun ![]() 1-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp yere bırakın eğer hareket etmeden bıraktığınız gibi bir süre yerde de oturmaya devam ediyorsa tam manasıyla gurk olmuştur. 2-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp horozun yanına koyun.Horoz kur yaptığında önünde eğilmek yerine kaçarak uzaklaşıyorsa ya da horoza dikleniyorsa yine muhtemelen gurk olmuştur. 3-)Ve en kısa yöntem gurk olduğundan şüphelendiğiniz tavuğunuzun altına bir adet deneme amaçlı yumurta koyup ayrı bir folluğa koyun.Şayet kalkmadan birkaç gün yumurtanın üzerine oturuyorsa, Tavuğun ebadına göre 9-13 -/+ yumurta koyarak tamamen folluğa oturmasını sağlayın. Ayrıca gurk olan tavuklarınız için 100 cm. x 100cm. ebadında takribi 50cm. yüksekliğinde tercihen ön kısmı ince kafes telinden yapılmış sandıklar yapıp içine folluk koyarak kullanabilirsiniz.Bunun avantajı gurk olan tavuğu başka tavuk ya da horozlar rahatsız edemez.Gurk olan tavuğun foluna başka tavuklar gelip yumurtlamaz neticesinde aralarında 5-10 gün arası çıkım farkı olan civcivler meydana gelmez.Bu metodla civcivleriniz çıktıktan sonra bakımı ve koruması daha kolay olmuş olur.Sizde tavuklarınızın kümesini değiştirseniz dahi gurk olan tavuk ve civcivlerinin rahatını bozmamış olursunuz ![]() Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#800 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben kümese talaş seriyorum 5 cm kadar..cok cabuk ıslatıyorlar. 15 günde sıyırıyorum altından. Yeniden talaş seriyorum. Sizin dediğiniz şekilde, sürekli üstüne saman atarsam daha sonra temİZlemek zor olmaz mı. Daha ayrıntılı anlatırsanız cok sevinirim. Ayrıca cıkan talaş gübre karışımını siyah poşetlere koyup bekletiyorum. Ağaç ve güllerin dibine dökeceğim. Ne kadar dökmem gerektiğini bilmiyorum, yakarım bitkileri diye korkuyorum. Bu konuda da bilgi veririmisiniz. Teşekkür ederim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#801 | |
Ağaçsever
|
![]() Alıntı:
kuluçka makinası ndan memnunsunuz ve verim aldınız. 2 tavuğumuz buğün 3 gün oldu yemek vermek için kaldırdığımızda hiç istifini bozmadılar.herbinini altına 5 yumurta koyduk azmı çokmu acaba? bakalım süre dolunca ne yapacağız* |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Berktuna; Kuluçka makinamdan memnunum, El yapımı bir makina olmasına karşın %80-90 oranında verim aldım.Bugün itibarıyla piyasadaki çoğu profesyonel makinadan bu randumanı almak güçtür. Gurk tavuklarınız için ise hayırlı olsun diyorum ![]() Önceki mesajlarda belirttiğim gibi şayet mümkünse gurk tavuklarınız için ayrı ( 1m. x 1m. telli sandık ) bir yer yapabiliyorsanız oraya alın çok faydası olacaktır. Altlarına koyduğunuz yumurta sayısı bence az, Gurk tavuğun ırkına ve büyüklüğüne göre 9 - 13 arası (Sayıyı arttırabilirsiniz) yumurta koymanız ve bu yumurtaların hepsini aynı gün koymanız daha iyi olacaktır. Tavuğununuz yumurta kapasitesini anlamak için altına dediğim miktarlarda yumurta koyun, Tavuk oturup hepsini kaplıyor dışarıda yumurta kalmıyorsa tamamdır. Fakat dışarıda yumurta kalıyorsa o zaman yumurta çok gelmiş demektir.Altından fazla yumurtaları alarak uygun sayıya getirebilirsiniz.Kuluçka süresi bitiminde inşallah güzel civcivlerinizi burada paylaşırsınız. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
3.günde ilave yumurtalar koysak birşey olur mu? sanırım gurk olan tavuklarımız köy tavuğu .hep o sandığın içindemi duracaklar.işaretlemeye gerek yok o zman dimi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Ağaçsever
|
![]() 7 tane yumurta koyduk tam geliyor bizim köy tavukları çok büyük değil hatta 8 ci yumurta kenarda kaldı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#805 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Madem tavuklarınız küçük siz o yumurtaları düz hesap 9 yapın ![]() Dediğim gibi ayrı bir yerde oturtmaya bakın gurk tavuğunuzu.Başka tavuklar gelip yanına yumurta yapmasın.Diğer yumurtalarıda 3 gün sonra koymayın bence, Erken olan yumurtalardan civciv çıkınca tavuk kalkar ve civcivlerin peşine gezer kalan yumurtalar büyük ihtimal zayi olur.Siz gurk tavuklarınızın altındaki 2-3 günlük yumurtalarınız alıp afiyetle yiyin ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |
Ağaçsever
|
![]() Alıntı:
başka gurk olacak tavuğun altınamı 15-20 yumurta koyayım dışarı taşmazmı ozaman yarın ilk iş eşim ayrı iki sandık yapacak 2 gurkda olan tavuk var önü telli olup hiç çıkmayacakmı kapalımı olacak tavuk biz nasıl yemeğini vereceğiz pekii.çok soru sordum dimi ama mazur görün hiç bilmiyorum.herşey için çok teşekkürler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 | |
Ağaç Dostu
|
- Kuluçka Sandığı -
Alıntı:
![]() * Gurk tavuğunuz her ortamda yumurtaya yatabilir fakat sakin ortamlarda bu işlemi gerçekleştirmesi daha sağlıklı olacaktır.Yani kümesinizdeki folluğunda kendi haline bıraksanız da civciv çıkartır ama yanına gelip başka tavuklar yumurtlar, Kavga eder, Altındaki yumurtalar kırılabilir, Yumurtadan çıkan civcivler ezilebilir v.s.. Kuluçka sandığı önerimi bu yüzden yaptım. -Sandık 100 cm x 100 cm ebatında 50 cm yüksekliğinde olursa yeterli olur.Bu sandığı dizayn ederken üç tarafını, altını ve üstünü tamamen kapalı ön kısmının ise yarısını dayanıklı kafes teliyle(İnce aralıklı max. 2x2cm., Köpek ya da kedinin yırtamayacağı, Civcivin çıkamayacağı şekilde) kalan yarısını ise kapı olarak dizayn etmenizde fayda olacaktır.Yani bildiğiniz mini kümes olacak içine yine folluk, yemlik ve suluk koyup gurk tavuğunuzu kendi halinde keyf yapmaya bırakabilirsiniz. Bu arada üstünü su geçirmeyecek şekilde kapamayı unutmayın (Çatı) ![]() * Aynı şekilde yine iki gurk tavuğunuz olduğunu varsayarak, Altlarındaki oturdukları yumurtaları alın. Kümesinizden aldığınız günlük yumurtaları, Serin ve güneş görmeyen (Buzdolabı olmaz) bir yerde bir kabın içine az saman ya da kum doldurarak yumurtalarınızı biriktirin (Şuanki hava koşullarında bu şekilde on güne kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz yumurtalarınızı).Tavuklarınızın küçük olduğunu söylediniz bende dokuz adet yumurta koymanızı öneriyorum. Yani 9 x 2 = 18 adet yumurtayı bu şekilde bir kenarda biriktirin. Kırk küsür tavuğunuz vardı yanlış hatırlamıyorsam, Bu sayıda yumurta biriktirmeniz birkaç gün sürer en fazla. Sonuç olarak 18 adet günlük yumurtayı biriktirdiyseniz, Kuluçka kümeslerinizi yapıp içlerine folluğu, yemi ve suyu koyduysanız işlem tamamlanmış demektir. Folluklara dokuzar adet yumurtalayı koyup üstünede gurk tavuklarınızı yerleştirin.Şimdi 21 gün sayıp civcivlerinizin yumurtadan çıkışına şahit olmaktan başka yapacak birşey kalmadı ![]() Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#808 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Bizim bekçi bu yöntemi uyguluyormuş,kümeslerimiz farklı yerlerde bugün gördüm onlar bir sandığı ters çevirip tavuk ayağa bile kalkamıyor halde yem ve suyunu yanına koymuşlar.21 gün sonrada civciv aldıklarını belirtti.Gine sonucu burdan yazarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-03-2010
|
merhabalar, yardımınıza ihtiyacım var. tavuğumuz gurk oluyo sanırım. 2 gündür follukta uzun süre yatmaya başladı.ara sıra kalkıp dolaşıyor.gurk sesleride çıkarıyor.ama hala yumurtlamaya devam ediyor. gurk olunca yumurtlamaz diye biliyorum. çok da acemiyiz bilemedik acaba yumurtaları folluğa koysakmı?yoksa yumurtadan kesilmesinimi bekleyelim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#810 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim kuluçka sandığı önerim sadece gurk tavuk rahat bir ortamda bulunması, Zararlılara ( Kedi, Köpek, Sansar v.s.) karşı güvende olması için.Ayrıca çıkan civcivler kuluçka sandığı gibi korunaklı bir ortamda belirli boya kadar büyütülürlerse zaiyat oranıda en aza çekilmiş olur.Dediğim gibi aksi takdirde her koşulda gurk tavuk yumurtaya yatırılabilir. Sizin bekçinizin yaptığınıda hiç haz etmedim işin doğrusu... Sonuçta tavuk gurk dahi olsa hergün mutlaka bahçeye salınmalı gezip,eşelenmesi sağlanmalıdır.Burada bu bilgileri paylaşmaktaki amacımız, Kanatlı sever değerli arkadaşlarımızın tecrübelerinden faydalanıp hayvanlarımızı en doğru ve verimli şekilde yetiştirmeye çalışmamızdır.Paylaşımınızdan dolayı teşekkür ediyor gelişmeleri aktarmanızı bekliyoruz. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|