agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)

Beğeni Düzeni2337Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-01-2009, 13:08   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Galeri: 3
Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Çocukluğumun geçtiği ev bahçeli idi, uyduruk bir kümesimiz ve tavuklarımız ile bir adet horozumuz vardı. Onların bakımı ve beslenmesi için özel hiçbir şey yapılmazdı diye hatırlıyorum. Bizim artıklarımızla beslenirlerdi, arada darı alınırdı onlara.

Aman vakit kaybetmeyin ve bize de tecrübelerinizi aktarın lütfen.
Hoşçakalın.

arapsabunu ve Alp.er beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2010, 22:50   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-12-2010
tavuklar ağaca tünemeye başladı

[QUOTE=hosseda;341431]Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Sayın Hoşseda tecrübesini aktarmış, cok teşekkür ederim.
42 sayfadan fazla yorum okudum ama bulabildiğim tek cevap ilk sayfadaydı
Yine de şüphelerimin gittiğini söyleyemem.
Açık arazide yaşıyoruz, etraf tarla ve orman. Çit yok, tel yok. Tavuklar bütün gün istediği gibi yayılıyor.
Kapısı güneye bakan kümesin yerini değiştirdik, şimdi kapısı kuzeye bakıyor böylece balkondan bakınca görebiliyoruz. Arkası kontra, üç tarafı aralıklı tahta. Kümesi taşıyınca ilk 3 akşam tavuklar kümesin eski yerinde toplandı, onları yemleyerek kovalayarak yeni kümese alıştırdık. Akşam güneş batmadan kümese giriyorlar. Bu arada dışarıdan tavuk almadık. Aylar içinde birkaç tanesini kaybettik, komşulardan bazıları kendi tavuklarını köpeğe kaptırmış, görmüşler, bizimkilerin de akıbetinin aynı olduğunu sanıyorum. Köyde sahipsiz köpekler başıboş geziyor. Bizimkiler cins tavuk değil, uzun bacakları var ve hızlı koşuyorlar, atlet gibiler : )
1 horoz, 2 tavuk ve bu iki tavuğun yavruları, 7 aylık falan..
Bodrum'da kışlar pek sert geçmez. Ama 3-4 gün önce fırtına oldu, şiddetli rüzgâr ve yağmur.. Çok sayıda zeytin ağacının dalı koptu. Ertesi akşam tavuklardan biri kümese girmemiş, kümesin üstündeki harup ağacına tünemiş. Ertesi akşam iki tanesi, dün de 3 tanesi ağaca tünedi.
Acaba horoz yeni gelişen horoz namzetlerini dışlıyor mu diye düşündüm ama horoz namzetleri içeride, ağaçtakiler dişi.
Bu kadar zaman sonra birdenbire içlerinden bazılarının ağaçta gecelemeye başlamasına anlam veremiyorum.
*Kış yüzündense, kümes ağaçtan daha korunaklı.
*Eğer onları bir şey korkuttu ise, neden sadece 3 tanesi ağaçta?

Düzenleyen miou : 21-12-2010 saat 22:52 Neden: imlâ hatası
miou Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2010, 02:00   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-09-2010
[QUOTE=miou;729722]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Sayın uzum,

Sayın Hoşseda tecrübesini aktarmış, cok teşekkür ederim.
42 sayfadan fazla yorum okudum ama bulabildiğim tek cevap ilk sayfadaydı
Yine de şüphelerimin gittiğini söyleyemem.
Açık arazide yaşıyoruz, etraf tarla ve orman. Çit yok, tel yok. Tavuklar bütün gün istediği gibi yayılıyor.
Kapısı güneye bakan kümesin yerini değiştirdik, şimdi kapısı kuzeye bakıyor böylece balkondan bakınca görebiliyoruz. Arkası kontra, üç tarafı aralıklı tahta. Kümesi taşıyınca ilk 3 akşam tavuklar kümesin eski yerinde toplandı, onları yemleyerek kovalayarak yeni kümese alıştırdık. Akşam güneş batmadan kümese giriyorlar. Bu arada dışarıdan tavuk almadık. Aylar içinde birkaç tanesini kaybettik, komşulardan bazıları kendi tavuklarını köpeğe kaptırmış, görmüşler, bizimkilerin de akıbetinin aynı olduğunu sanıyorum. Köyde sahipsiz köpekler başıboş geziyor. Bizimkiler cins tavuk değil, uzun bacakları var ve hızlı koşuyorlar, atlet gibiler : )
1 horoz, 2 tavuk ve bu iki tavuğun yavruları, 7 aylık falan..
Bodrum'da kışlar pek sert geçmez. Ama 3-4 gün önce fırtına oldu, şiddetli rüzgâr ve yağmur.. Çok sayıda zeytin ağacının dalı koptu. Ertesi akşam tavuklardan biri kümese girmemiş, kümesin üstündeki harup ağacına tünemiş. Ertesi akşam iki tanesi, dün de 3 tanesi ağaca tünedi.
Acaba horoz yeni gelişen horoz namzetlerini dışlıyor mu diye düşündüm ama horoz namzetleri içeride, ağaçtakiler dişi.
Bu kadar zaman sonra birdenbire içlerinden bazılarının ağaçta gecelemeye başlamasına anlam veremiyorum.
*Kış yüzündense, kümes ağaçtan daha korunaklı.
*Eğer onları bir şey korkuttu ise, neden sadece 3 tanesi ağaçta?
Buna sebep 3 sey ola bılır bırıncı kuvetlı olan ıhtımal erıskın ve baskın tavuktan korkuyor ola bılırler.İkincisi ise kümeste büyük fare gıbı bısey görmüs olmalarıdır.Son ıhtımal ıse kumsete ıslaklık veya ayaklarının cok üsümeside onları ıslaktan yuksek kalmaya itebilir.Ama birinci ihtimal daha ağır basıyor.Buna cözüm basıt onların tünedikleri dal bellidir mutlaka ona tünemek isterler o dalı kes yere yakınlarını özelıkle ozaman bundan uzak dururlar aksamlarıda cok beklemeden kendın ıcerı sok onların gırmesını bekleme bır ıkı hafta böyle yaparsan artık unuturlar bunu.3 tarafı acık kümes kimin bilmem ama orada yasayan tavukların felc olması veya üsütmesı muhtemel kacınılmaz olur.Tavukları kar yağmur öldürmez berki ama rüzgar öldürür.Dediğim gibi ağaca tüneyen tavukları erken iceri sokun hava kararmadan ayrica o dalları yere yakın olanlarını kesi verin.

Badee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 00:45   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-12-2010
Teşekkürler Sayın Badee..
Ayrıntıya girmeyeyim, kısaca bunu engelleyecek şekilde budama yapmak olanaksız.
Ben tavukların ağaçta gecelemesini engellemeye değil, sebebini anlamaya çalışıyorum. Sebebi bulursam çözüm bulmak daha kolay olur : )
Tek sorun, etrafta sansar varsa (şimdiye kadar görmedim ama) tavukların daha büyük tehlike altında olması. Tavuklar gece göremez ama sansarlar gece avlanır ve ağaçta cambazlık yapabilir. Yani bir sebepten kümese girmekten korkuyorlarsa, yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirler.
Kümeste iki anaç tavuk var. İkisinin de yavruları aynı çağda. Arazide hepsi birarada geziyor. Eskiden ayrı da gezerlerdi ama birkaç tanesi kaybolduktan sonra, artık birbirlerinden hiç ayrılmıyorlar. Şimdiye kadar ikisinin arasında **** yavrularla herhangi bir anlaşmazlık olmadı. Horoz olmayan kümeste dominant bir tavuk olduğunu duymuştum ama, horozlu kümeslerde dişiler arasında bir anlaşmazlık olabilir mi bilmiyorum. Kümese en son arkadaşımın iki civcivini yerleştirmiştik, önce çekinik davrandılar ama bir hafta sonra onları bile kabullenmişlerdi. Neden sadece 3 tanesi diye düşünüyorum. Yani dişilerden bir kısmı halâ içeride.
Tünekler yerden 1m. yüksek, yani ayakları üşümüyordur sanırım.
Bir de; daha önce folluklar temiz olurdu ama son zamanlarda bazıları folluklarda geceliyor, dışkı biriktiği için follukları boşaltıp yeniden ot doldurmam gerekiyor, deli oluyorum. Bunu da anlamadım.

miou Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 11:26   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miou Mesajı Göster
................
Ben tavukların ağaçta gecelemesini engellemeye değil, sebebini anlamaya çalışıyorum. Sebebi bulursam çözüm bulmak daha kolay olur : )
.........
Tünemek birçok kanıtlı gibi tavukların da genlerinde var. Mandalin vb. ağaçları tercih etmelerinin sebebi kendilerini soğuktan koruması, gizlenmelerini sağlaması ve güvenli hissetmeleriyle ilgilidir.

Tavukların _daha çok civcivlerin _ kümes ortamında ölme sebeblerinden bir soğuktan değil, soğuktan dolayı birbirlerine sokulmaları hatta üst üste çıkmaları ve alttakilerin havasız kalmasıdır.

Ağaçlar güvensizse orada da tünemezler, aşırı rüzgar ve soğuktan etkilenirler. Aniden bastıran olumsuz hava koşullarını düşünemezler. Sığınacak yer _açık kümes_ bulmazlarsa ölebilirler.

Köy yerlerinde tavukların _avlu içinde_ ağaçlarda tünedikleri görülür. Bu alışkanlığında vazgeçirmek için sık sık ağçlardan inmeye ve kümese diğerleri ile birlikte girmeye zorlanır. Bir süre sonra sürü psikolojisine uyarlar.

Bazılarının follukta yatma ihtiyacı, yumurta yapma isteği, keyfine, rahatına düşkünlük, alfa olma, vb. istekleridir. Folluğun yeri tüneme mesafesinden ayrı, kapı girişi gibi rahatsız edici ve güvensiz yerde olmalı. Orası sadece sıkışanların tercih ettiği yer olmalı.

Kümeslerin yakınına ahır gübresi yığılmalı. İçine saman karıştırılımalı, dere çakılı konmalı.
Tavuklar eşelenmeyi sever. İri kumda banyo yapmakla üzerilerindeki zararlı konukcuları kovarlar.

Küçük çakıl taşlarını yutarlar ve taşlıklarındaki sindirimi kolaylaştırırlar. Besin bozulmalarını engel olurlar. Dışkıları daha katı olur.Taşlıklarındaki taşlar aynı zamanda onları soğuktan korur.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2019, 10:46   #6
Yeni Üye

Başkurt79's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2018
Güzel ve doğru tespit teşekkürler

Başkurt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2019, 13:30   #7
Ağaç Dostu.

Zekoş's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2009
Galeri: 4
Sn.Rampi birkac kez civciv cikartma tecrübeme dayanarak bildiklerimi söyleyim.Tavuk altinda yumurta oldugu sürece hic kalkmak istemez civcivler ciksa 1 yumurta kalsa onun icin bile yatar.22.günden itibaren cikmayan olursa biz elle mudahale ediyorduk.Çünkü kabugu catlatamayan civciv icinde ölüyor.Büyük ihtimalle sizin civcivlerde oyle olabilir.Şahsen üzüldüm..Yeniden yumurta koymaniz tavuga eziyet olur gibi geliyor.Mümkünse yeni cikmis civciv bulup altina koyabilirsiniz.Benim tavuk az cikarmisti..ilave ettik kabul etti yine de siz bilirsiniz..

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025