agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni32Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 17-03-2013, 22:37   #23
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Alıntı:
You don’t absolutely have to ferment the seeds...
Cevirilerdeki farkliliklar uzerinden gideceksek, hadi bunu ben de cevireyim:

Yukardaki cumleyi ben "tohumlari ille de fermente edeceksiniz diye bir kural yok" diye ceviriyorum. Tek tohum saklama yontemi fermentasyondur, sadece bu yontemi kullanmalisiniz diyen oldu mu? Kaynak dogru soyluyor, tohumlari mutlaka fermente edeceksiniz diye bir kural yok. Tercume ustunden mi kanit sunuyorsunuz?

Alıntı:
If you’re going to trade seeds with other people ... Here's how.
burayi da soyle cevireyim: Eger baskalariyla tohum takasi yapacaksiniz, nasil yapilacagini asagida aktariyoruz. Yani diyor ki, ticaretini yaparken degil takas ederken de bu yontemi kullanabilirsiniz. Kaynagin altinda da fermentasyon yontemi tariflenmis.

Ayni kaynaktaki butun bir paragrafi alintilayip cevireyim:

Alıntı:
You don’t absolutely have to ferment the seeds, but it makes the seeds easier to separate from the gel, helps sort out bad seeds, reduces some seed-borne illnesses, and eliminates a germination inhibitor. If you’re going to trade seeds with other people, it’s considered good etiquette to ferment your seeds. Here’s how.
Tohum saklamada ille de fermentasyon yontemini kullanacaksiniz diye bir kural yoktur fakat bu yontem jel tabakasinin tohumdan ayrilmasini kolaylastirir, cimlenmeye elverisli olmayan tohumlari eler, tohumdan kaynakli bazi hastaliklari azaltir ve cimlenme inhibitorunu ortadan kaldirir (jelin cimlenmeyi onleyici ozelligini ortadan kaldirir, cimlenmeyi tesvik eder diyor). Insanlarla tohum takasi yapacaksaniz da, tohumlari fermente etmek insanlara gosterdiginiz sayginin bir olcusudur (cunku tohumlar birbirine yapisik olmuyor, temiz bir goruntuye sahip oluyor, jel tabakasinin donuk ve koyu renkli goruntusu ortadan kalkiyor).

Sizin simdi kendi ektiginiz tohumlariniz gokten mi dustu? Ya bir saticidan aldiniz, ya da aileden gecti. Domatesin anavatani Turkiye' mi ki Amish domates tohumu Turkiye'de bulunsun?

Takas yaptigim onlarca insan da bana tohumu fermente ederek gonderiyor. Gondermeyebilir de, insanlar nasil istiyorsa tohumu oyle saklar.

Tarimi tabii ki kontrol edecegiz. Kontrol etmek sozunden neyi anliyorsunuz ki? Arazinizde geleneksel bir kavun cesidini yetistirirken, hibrit cesitle yanyana mi yetistiriyorsunuz? Hibrit cesitle yanyana yetistirince, geleneksel cesidi korumak icin herhangi bir onlem almiyor musunuz? Birbirleriyle tozlasirlarsa tozlassinlar, ne olursa olsun diye kendi haline mi birakiyorsunuz? Bunlarin hepsi birer kontrol mekanizmasi degil mi? O zaman domatesin bitkisini bahcede birakalim, her sene kendi kendine tohumlarini atsin, kendi kendine buyumeye devam etsin. Semiz otu mu bu? Ertesi sene ayni cesitten ekmek istemiyorsak, kendi kendine yetismesine mudahale etmeyelim mi? Tohumu alip saklayacagiz, ne ekecegimize plan/program dahilinde karar verip sureci elbette ki kontrol edecegiz.

Lafi belden asagi vurarak, kurnazlik yaparak baska yerlere cekmeye calismayin. Hala jel tabakasinin tohumdan ayrilip tohumun saklanmasinin sakincali olduguna dair bir kaynak vermis degilsiniz, kafadan uydurdugunuz kavramlarla olmayan bir seyi savunuyorsunuz. Size tarifledigim yontemi izlemezseniz cok buyuk yanlis yapmis olursunuz, benim yontemim cok ustun bir yontemdir diyen mi var? Ama birseyi iddia ediyorsaniz kaynak gostermek zorundasiniz.

Yukarda Sn Meyvelitepe'nin verdigi kaynaklar genel bir uygulamayla ilgili verilmis kaynaklar. Peki genel uygulamaya nasil gecilmis? Cok uzun zaman once, yontemin yararlari bilimsel calismayla kanitlanmis, ustune makaleler yazilmis.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Gösterdiğiniz kaynaklardan biri olan
http://www.mastergardeners.org/pdf/i...mato_Seeds.pdf linkinde Fermantation adlı başlığın ilk cümlesi şöyle başlıyor :

You don’t absolutely have to ferment the seeds...
Tohumları mutlaka fermente etmenize kesinlikle gerek yok.
(Sn MeyveliTepe siz bunu yanlış tercüme etmişsiniz, istediğiniz kişiye danışabilirsiniz)

If you’re going to trade seeds with other people ... Here's how.
Eğer tohumlarınızın ticaretini yapacaksanız... İşte yapılış şekli.
(Sn MeyveliTepe siz bunu da yanlış tercüme etmişsiniz, yine danışabilirsiniz)

En sonunda da, mesajı sildiğiniz için birebir cümleyi bulamadım lakin sizde kitap mevcut bakabilirsiniz.
Seeds are ready to sell for the next year.. Tohumlarınız gelecek sene için satışa hazırdır.

Yine gösterdiğiniz kaynakta diyor ki: How To Save Your Own Seed at Home
Seed-saving is easy. You'll get better seed than you can buy, even from us.
Tohum saklamak kolaydır. Satın alacaklarınızdan daha iyi tohumlar elde edersiniz, hatta bizden aldıklarınızdan bile.

Siz başka bir mesajınızda herkesten ve heryerden tohum almam sık eleyip ince dokurum demiştiniz. Amishler dahil yüzlerce tohum satın almışsınız. Satanlar şirketlerdir ve bu uygulamayı yaparlar, tıpkı birnefestoprak gibi çünkü o da tohum ticareti tapıyor.

Şimdi:
1-Yukarıdaki yanlış tercümeleri düzeltmemiş olsaydım okuyanlar sizin yazdıklarınızı kabul edeceklerdi.
2-İngilizce bilmeseydim herkesin gözü önünde savunmamı yapamazdım.
3-Madem tohum satan şirketlere güveniniz bu kadar tam yetiştirmekle uğraşmayın gidip organik adı altında satılan herhangi bir yerden herhangi bir domates alın olsun bitsin. (Ama o satılanlar görsel olarak domatese benziyor olsa da taş gibi serttir ne tadı, ne kokusu vardır. Hepimiz farkındayız ki bahçemizde yetişen domates orjinal sebzedir.)
4-Bazı kesim insanlar daha iyisini elde etmek için (birnefestoprak ın tarımı kontrol etmemiz gerek sözü gibi) türlü türlü uygulamalar yapıp yavaş yavaş tüm dünyadaki Allah yapısı ürünleri bu zamana kadar bozdular. Şimdi bilinçlenen kesim ben sanayi tipi ürün yemem kendim yetiştiririm diyor ve seve seve yapıyor. Neden acaba hamallık olsun diye mi? Yapay olan herşeyin farkına varmış olabilirler mi?
5-Bu uygulama ile ilgili jel tabakası çıkarılan tohum çimlenme engelleyici özellikten kurtuluyor (1 defaya mahsus değil nesillerce) ve aşağıdaki resim günümüzde sık sık karşımıza çıkıyor, eski çağlarda bu yoktu. Acaba neden yoktu? Hani kotrol ediyoruz ya herşeyin yolunda gitmesi gerekirdi yapısını bozmuş olabilir miyiz?
6-Son olarak madem doğa bu işlemi bizim tarafımızdan yapılmasına muhtaçtı, insanoğlu daha dünyada yokken bu bitkiler nasıl bunca çağ yaşayabildiler? Gerçekten hayret verici..

Özel soru: Bu konuyu savunan miralay'a ne oldu? Banlandı mı, engellendi mi yoksa başka bişey mi oldu çok merak ediyorum beni de bilgilendirir misiniz?

Düzenleyen birnefestoprak : 18-03-2013 saat 18:14
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025