Birsey eklemek isterim. "Biz de jel tabakasini tohumdan ayiriyoruz, biz size tabakayi ayirdiktan sonra tohumlari oylece saklamayin diyoruz" seklinde daha once yapilmis yorumlara yonelik olarak soyluyorum.
Yukarda verilen butun kaynaklardaki uygulama tohum saklama donemi icin cok yaygin olarak gerceklestirilen bir uygulamadir. Neden boyledir? Cunku meyvenin hasati gerceklestigi anda zaten yetistirme sezonunun sonuna gelinmistir.
Tohumu alip tekrar topraga hemen ekecek ve yeniden hasat yapacak hava kosulunuz kalmamistir, sonbahar gelmistir. Eger yetistirme ikliminiz benim yasadigim yerdeki gibi ozel kosullara sahipse yani uzunsa ve butun yila yayilmissa bahcenizde, ya da sera ortaminda ya da evinizin ozel isik duzenekleri kurdugunuz ve gerekli sicakligi saglayabildiginiz bir yerinde istiyorsaniz fermentasyon isleminden sonra tohumlari hemen ekebilirsiniz de, ama bu tamamen kisisel tercihe ve imkanlara bagli birsey.
Düzenleyen birnefestoprak : 17-03-2013 saat 21:07
|