Bugun dunyada 5000'in ustunde domates cesidi oldugu dusunuluyor. Domatesle ilgili teori ise, meyvesini yiyen deniz kaplumbagalarinin diskilari araciligiyla tohumlarin dagildigi yonunde.
Ozellikle 19. yuzyilda ve 20. yuzyilin ilk yarisinda cok sayida domates uretilmistir. O sizin severek yediginizi soylediginiz domatesler gokten zembille inmedi. Icinde uretim olan da, insanoglunun yillar boyunca seleksiyona ugratarak
kontrol ettigi, yeni nesillere aktardigi cesit de coktur.
Konumuz Turkiye'de domates tohumunun yaygin saklanma yonteminin ne oldugunu bulmak mi? Turkiye'de domates tohumu genel olarak kurutularak saklaniyor, bilmiyor musunuz? Konumuz, dunyada tohum sirketleri ve
ev kullanicilari tarafindan yaygin olarak kullanilan bir yontemi tariflemek, yani bakin boyle bir yontem de var, kafaniza yatarsa kullanabilirsiniz demek. Bilgi verdik kabahatli olduk, hayatimda boyle bir olayla karsilasmadim.
Kendiniz ima yoluyla, sozcuklerin arkasina acikca soylemediginiz seyleri saklayarak alayci bir tavir kullaniyorsunuz. Bir konu hakkinda iddia ettiginiz seyi ispatlayamadiginizi soyleyince de konuyu baska yerlere cekiyorsunuz. Yukarda kendi alintiladiginiz ve devamini yazmadiginiz paragrafi tekrar yapistirayim:
Tohum saklamada ille de fermentasyon yontemini kullanacaksiniz diye bir kural yoktur fakat bu yontem jel tabakasinin tohumdan ayrilmasini kolaylastirir, cimlenmeye elverisli olmayan tohumlari eler, tohumdan kaynakli bazi hastaliklari azaltir ve cimlenme inhibitorunu ortadan kaldirir (jelin cimlenmeyi onleyici ozelligini ortadan kaldirir, cimlenmeyi tesvik eder diyor). Insanlarla tohum takasi yapacaksaniz da, tohumlari fermente etmek insanlara gosterdiginiz sayginin bir olcusudur (cunku tohumlar birbirine yapisik olmuyor, temiz bir goruntuye sahip oluyor, jel tabakasinin donuk ve koyu renkli goruntusu ortadan kalkiyor).
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy
Dil bilgim sınırlı (size göre)
Yazdıklarım cehaletimi gösteriyor
Konuyla çok alakalı yorumlar, hakaret boyutunda... (!!!)
İsterseniz yaygın olan yöntemin ne olduğunu bulmak için sitede bir anket düzenleyin bakalım, kim nasıl yapıyor, anket sonucu ne gösterecek?
İnsanoğlunun ilk yaşadığı yıllarda dünyada 5000 nin üzerinde domates çeşidi vardı.
Biraz birnefestoprakla bilgi alışverişi yapsanız fena olmaz, belki o sizi aydınlatabilir.
|