agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cliepy
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Hasat sonrası domates tohumlarının meyvelerden çıkartılıp saklanması sürecinde genel ve yaygın uygulama, çekirdeklerin etrafındaki jel tabakanın muhtelif yöntemlerle çıkarılmasından sonra tohumların kurutularak saklanması şeklindedir. Tohumların temizliği, saklanma kolaylığı, ekim sırasındaki basitlik, tohum ile taşınan bazı hastalık yapıcı patojenlerin jel tabaka ile birlikte uzaklaştırılıyor olması gibi çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut.
Buna karşın, bu jel tabakanın dış etmenlere karşı ek bir koruyucu olduğu ve tohumların ekilmesi esnasına kadar çıkarılmaması yönünde de henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu.
İsteyenlerin bu jel tabakanın fonksiyonları ile ilgili olarak görüş alış verişinde bulunabilmeleri için bu başlığı açıyorum ve başka bir konudaki, bu konu ile ilgili mesajları buraya taşıyorum.
|
Altını çizmiş olduğum ifadelerinizle insanları daha baştan yönlendirdiğinizi düşünüyorum, bunu yapmamalısınız, yaparsanız taraflı olduğunuz kesinleşir. Ben de cevaben kaynak gösterdim siz de okuyun, faydalanın lütfen. Bu konu hakkında çok hassas ve en ince ayrıntıya değinerek yaptığım açıklamaların da tarafınızca gereksiz bulunup silinmiş olması çok üzücü. İnsanların bu bilgilere ihtiyacı var bırakın herşeyi okuyup kendi kararlarını kendileri versinler isterseniz anket de yapabiliriz.
|
Altını çizdiğiniz ifadelere bir bakalım.
Genel ve yaygın uygulama
çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut
henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu
demişim. Siz yazdığım gibi genel ve yaygın olmadığını, bu doğrultuda yayınlar, pratikler, bilimsel araştırmalar bulunmadığını, böyle yazmakla doğruyu söylemediğimi, insanları yönlendirdiğimi ima ederek söylemiş oluyorsunuz. Savunduğunuz tez için ise kanıtlar olduğunu belirtiyorsunuz.
Taraflı olup olmamak konusunda da, tarafsız değil, muteber kanıtlı bilginin tarafındayım.
Şimdi, doğruyu söylemediğimi ima ettiğiniz şeyleri gözden geçirelim.
1. Domates tohumu alırken jel tabakanın çıkarılması genel ve yaygın bir uygulama mıdır?
Diyelim ki muhtelif firmalara ait 1000 farklı domates tohumu satın aldınız, hepsini sırayla açıp tohumların durumuna baktınız. Paketlerden çıkan tohumların en az yarısında jel tabaka çıkarılmış ise genel ve yaygın bir uygulamadan bahsedebiliriz. Tamamı çıkarılmış ise işin standardı budur anlamına da gelir.
Şimdiye kadar amish'ler de dahil olmak üzere satın aldığım yüzlerce domates tohumunun tamamında jel tabaka çıkarılmıştı.
Aksini iddia ve ispat ederseniz genel ve yaygın uygulama lafını o mesajdan çıkarırım.
2. Tohumların temizliği, saklanma kolaylığı, ekim sırasındaki basitlik, tohum ile taşınan bazı hastalık yapıcı patojenlerin jel tabaka ile birlikte uzaklaştırılıyor olması gibi çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mudur?
Ben olduğunu iddia etmiştim. Siz aslında olmadığını, böyle yayın ve araştırmaların var olduğunu söylersem bunun taraflı yönlendirme sayılacağını, hatta okuyanları bir bakıma kandırmış olacağımı ima ediyorsunuz galiba, ve böyle yayınlardan, pratikten, bilimsel araştırmadan filan bahsetmememi tavsiye ediyorsunuz değil mi?
Buradaki kastınızı tam anlamadım aslında. Yayınlar olsa da bunları söylemeyip saklamalı mıydım, Yoksa bahsettiğim yayınlar sizce muteber olmayıp düzmece mi? Hangisi?
Ben yine de bazılarını listeyeyim. Siz görmeseniz, faydalanmasanız bile başka görüp anlayacaklar olacaktır.
a) Domates Tohumları Alınması - Kaliforniya Üniversitesi,Agriculture & Natural Resources Cooperative Extension Santa Clara County
"You don’t absolutely have to ferment the seeds, but it makes the seeds easier to separate from the gel, helps sort out bad seeds, reduces some seed-borne illnesses, and eliminates a germination inhibitor. If you’re going to trade seeds with other people, it’s considered good etiquette to ferment your seeds"
"Tohumların kendilerini kesinlikle fermente etmiyorsunuz, fakat jel tabakanın çekirdeklerden ayrılmasını kolaylaştırır, kötü tohumların ayrılmasına yardımcı olur, bazı tohumla taşınan hastalıkları azaltır ve çimlenme engelini tohumdan uzaklaştırır. Başkalarıyla tohum takası yapacaksanız tohumlarınızı fermente etmiş olmanızın yerinde ve uygun bir davranış olduğu düşünülür"
b) G.N.Agrios, Plant Pathology, 5.Basım, sayfa.297
(Link veremiyorum, 922 sayfalık bir kitaptır)
"An example of fermentation treatment is tomato seed freed from Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, the cause of bacterial spot of tomato."
"Fermentasyon tedavisinin bir örneği domates bakteriyel leke hastalığının sebebi olan Xanthomonas campestris pv. vesicatoria'nın tohumlardan uzaklaştırılmasıdır."
c) Hawaii Üniversitesi yayınlarından Tohum Saklanması - Dr.Theodore Radovich
"Seed scooped out of fleshy fruits are best processed by fermenting in water to remove closely associated material and germination inhibitors."
"Kaşık yardımıyla sulu meyvelerden çıkarılan çekirdekler, yapışık maddeler ve çimlenme engelleyicilerden en iyi su ile fermente edilerek temizlenir."
d) Real Seeds Ltd. Yeni Başlayanlar için Tohum Saklama Temelleri
(Real Seeds Ltd. aynı zamanda bir yetiştirici de olan uzun süredir ürettikleri nadir hairloom çeşitleri satan, DEFRA'ya kayıtlı bir aile şirketidir)
"To collect the seed, allow your tomatoes to ripen fully. Then collect a few of each variety that you want to save seed from. Slice them in half across the middle of the fruit, and squeeze the seeds and juice into a jar. You then need to ferment this mixture for a few days - this removes the jelly-like coating on each seed, and also kills off many diseases that can be carried on the seeds. "
"Tohum almak için domateslerinizin tam olgunlaşmasına izin verin. Sonra her çeşitten tohumunu almak istediğiniz domatesleri toplayın. Ortadan ikiye kesin, tohumlarla beraber suyunu bir kavanoza sıkın. Sonra da, bu karışımı bir kaç gün fermente etmeniz gerekir, böylece çekirdekleri kaplayan jel tabaka uzaklaşır ve tohumla taşınan bir çok hastalık da öldürülmüş olur"
e) Arizona Pima Bölgesi Kütüphanesi - Tohum Saklama ve Paylaşma
"Wet Seed Processing
For seeds that grow inside the fleshy fruit of the plant.
- Rinse off the seeds and dry them thoroughly.
- If the seeds have a gel-like coating, use the fermentation process.
Tip: If you’re not sure if your seeds have a coating, float them in a small amount of water. You’ll be able to see the coating in the water."
"Sulu tohum işlemleri
Tohumları sulu meyvelerin içinde bulunan bitkiler için.
- Tohumları yıkayıp iyice kurutun
- Şayet tohumjel gibi bir tabaka ile kaplıysa fermente işlemini kullanın.
İp ucu: Şayet tohumların bir kaplaması olup olmadığından emin değilseniz, az miktarda suda yüzdürün kaplamayı göreceksiniz."
f) Dowling Community Garden - Domates Tohumlarının Saklanması
"Tomato seeds must be fermented to destroy seed-borne diseases and remove the gel surrounding the seeds that inhibits germination. "
"Tohum kaynaklı hastalıkları önlemek ve çimlenme engelleyen jel tabakanın uzaklaştırılması için domates tohumları fermente edilmelidir"
g) Restoraton Seeds - Domates Tohumları Nasıl Saklanır
(bir organik tohum şirketi)
"Fermentation removes germination inhibitors and the gelatinous sheath from seeds, and it may treat some seed-borne diseases. Properly stored tomato seeds may remain viable for over six years."
"Fermentasyon çimlenme engelleyicileri ve jelatinli tabakayı uzaklaştırır ve bu bazı tohum ile taşınan hastalıkları engeller. Uygun bir şekilde stoklanan domates tohumları altı yılın üzerinde çimlenebilir olarak kalırlar."
Not: Bu işlem tohumların saklanması öncesi için tarifli.
h) Away to Garden - Margaret Roach - Atalık Domates Tohumları Nasıl Saklanır
(Margaret Roach, "and I shall have some peace here", "The Backyard Parables: Lessons on Gardeninng and life" kitaplarının yazarı.
"fermenting the goopy gel and juice first for a few days offers some important benefits: The process may reduce some seed-borne diseases, and it also breaks down a germination-inhibitor in the gelatinous matter around the seed."
"Önce yapışkan jel tabakanın fermente edilmesi önemli bazı faydalar sağlar: Bu işlem bazı tohumla taşınan hastalıkları azaltabilir ve aynı zamanda çekirdeklerin etrafındaki çimlenme engelleyici jelatinli maddeyi çözer"
i) Ohio Üniversitesi - Plant Pathology - Bacterial Spot, Speck, and Canker of Tomatoes
"Management
..
2.Plant only seed from disease-free plants or seed treated toreduce any bacterial populations. Treatments include:
a. fermentation of tomato pulp and seeds at room temperature for 4–5 days;
b. soaking seeds in 0.6–0.8% acetic acid for 24 hr at 70 degrees F
.."
"2. Sadece hastalıktan ari bitkilerden alınmş veya uygulanan işlemler ile bakteri popülasyonları azaltılmış tohumları ekiniz. Uygulanan işlemler:
a. Tohum ve sıvısını 4-5 gün boyunca oda sıcaklığında fermente etmek;
b. Tohumları %0,6 - 0,8 asetik asit çözeltisinde ve 21C derecede24 saat boyunca bekletmek,
..."
j) Seed to Seed: Sebze Bahçecileri için Tohum Saklama ve Yetiştirme Teknikleri - Suzanne Ashworth
(İlgili sayfalarının resimlerini yayınlamıştım. Burada sizin başka bir şey zannıyla, "ben çevirmeyeyim, taraflı zannederler filan gibi söylediğiniz cümleler vardı, sonra sn.birnefestoprak çevirmişti)
"In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right.
Artificially duplicating the tomato fruit's fermentation is not difficult. In addition to removing the gel sack, fermentation also kills many seed-borne tomato diseases."
"Dogada, olgunlasmis domatesler yere duserek yavasca curumeye baslar (zamaninda hasat edilmeyen meyveleri kastediyor). Çürüme, jel tabakasının (tohum etrafindaki) bozundugu dogal bir fermentasyon surecidir. Onunde sonunda meyveler tamamen cururler ve tohumlarini kosullar uygun oldugunda cimlenecek sekilde toprak yuzeyinde birakirlar.
Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bir çok domates hastalığını da ortadan kaldırır."
Bu örneklerin sayısını arttırmak mümkün. Bu referansların bazıları daha önce de verilmişti fakat görülemiyor sanınırım. Bu sefer ilgili bazı bölümlerini Türkçe'ye de çevirdim, artık ne kadar faydalı olur bilmiyorum.
Anlaşılması için muhtemelen başka bir dil olması gerekiyor ama onu da ben bilmiyorum. Şimdi, bu yayınlar, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mu, değil mi? Mevcut değil ise ve benden başka hiç kimse baktığı halde göremiyor ise ve ben hayal görüyorsam bu ifadeyi de kaldıracağım.
Bu referansların hepsinin bir ortak özelliği jel tabakanın tohum saklama öncesi ve tohumları sağlıklı bir şekilde saklayabilme maksadıyla yapılan bir işlem olması.
3. henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu
"Ben de cevaben kaynak gösterdim siz de okuyun, faydalanın lütfen. Bu konu hakkında çok hassas ve en ince ayrıntıya değinerek"
demişsiniz ama o kaynaklar;
Şayet olsaydı faydalanmayı çok isterdim. Ancak, şimdiye kadar yazdıklarınızın içinde bahis konusu jel tabakanın iddia edildiği gibi hastalık yapıcı patojen barındırmayıp aksine dışarıdan patojenlerin tohumlara yerleşmesine engel olduğu, tohumları fiziksel olarak da koruduğuna dair herhangi bir kanıtınızı göremedim.
Yukarıda yaptığıma benzer bir şekilde (Türkçeye çevirmek de gerekmez) kaynaklarıyla birlikte listelerseniz faydalanmayı çok isterim.
|